Ειμαι ο δικηγορος των πιλοτων:
QUOTE]
Αξιότιμε Κε Συνήγορε,
(Καλησπέρα Βασίλη
)
Ο taxiway ειναι μεγαλυτερος και πιο μακρια απο τα κτιρια, οπως δηλαδη ειναι ο κυριος διαδρομος συνηθως στα αεροδρομια. Και μαλιστα για φτασει καποιος στο taxiway διασχιζει καθετα τον κυριο διαδρομο. Μη συνηθισμενο κι αυτο.
Απείρως σωστό (και γι αυτό ο πιλότος καί ο συγκυβερνήτης θα πρέπει να το γνώριζαν, μιάς καί θα έχουν προσγειωθεί αρκετές φορές στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο).
- Πιθανοτατα οι οδηγιες που εδωσε ο ελεγκτης ηταν του τυπου "ελα στον 29, οπως σε βολευει". Συνηθες, λογω του οτι ηταν πολυ καλη μερα που ολοι ηταν χαλαροι και με σχετικα λιγη κινηση λογω τελους εποχης.
Προσωπικά αμφιβάλλω, αλλά θα το δείξει η νεκροψία (συγνώμην το τελικό πόρισμα).
Σε παρόμειες περιπτώσεις ο πιλότος θα έπρεπε να ρωτήσει τον πύργο ελέγχου:"Confirm, RWY is right and TWY is left"
- Οι διαδρομοι δεν διαχωριζονται σε L ή R κατι που συνηθιζεται οταν υπαρχουν παραλληλοι διαδρομοι, κι ας ειναι ο ενας taxiway. Αλλωστε φαινεται οτι μαλλον ο τωρινος taxiway ηταν μεχρι καποια στιγμη ο κυριος.
Ο τωρινός διάδρομος τροχοδρόμησης έχει χρησιμοποιηθεί και ως εναλλακτίκος (μακάρι να γνώριζα αν ο διάδρομος τροχοδρόμησης έχει σήμανση, αριθμούς καί τα λεγόμενα "piano keys"αλλά δεν διακρίνονται http://www.maplandia.com/cyprus/paphos/marathounda/airports/paphos-international-airport/)
- Λογω της χαλαροτητας οι πιλοτοι δεν ανοιξαν καν το χαρτη του αεροδρομιου.
Την Δευτέρα στο γραφείο του Διευθυντού με τον κηδεμόνα τους! Σφάλμα μέγα!
- Αν τα ΡΑΡΙ ειναι αναμεσα στους δυο, ειναι πολυ ευκολο να μπερδευτει καποιος, ειδικα αν συντρεχουν και ολοι οι παραπανω λογοι.
Οπως βλεπω ομως αυτο συμβαινει απο την αλλη ακρη στον 11.
Σωστό αν καί θα πρέπει να ακολουθούν πιστά το ILS καί μετά όλα τα άλλα βοηθήματα.
- Η σημανση με χρωματισμο στον κυριο διαδρομο και τα φωτα στην προεκταση του αξονα, μπορει να μη γινουν αντιληπτα, αφου η προσοχη ειναι στραμμενη, εκει που το πληρωμα εχει αποφασισει να προσγειωθει.
Λάθος - ακόμα κι αν ο πιλότος δεν το πρόσεξε, ο συγκυβερνήτης θα έπρεπε να το είχε δεί και θα έπρεπε να πεί "Overshoot"
Κάτι το τελευταίο: Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην Πάφο!
Κατά την γνώμη μου κι οι δυό τους θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και δεν θα ήθελα καν να σκεφτώ τη περίπτωση να έβγαινε κάποιο άλλο αεροσκάφος στον συγκεκριμένο διάδρομο τη στιγμή της προσγείωσης!