Ο αυτοματος πιλοτος φυσικα και οχι, το fmc (flight management computer) φυσικα και μπορει.
Δεν ειναι ολα τα αεροπλανα το ιδιο, ουτε πετανε πάντα κατω απο fmc directions.
Στην περιπτωση του helios, αφου το fmc εκτελεσε αψογα την πτηση, εφτασε στο holding του ελ βενιζελος.
Τυπικα ειχε μεσα προγραμματισμένο τοσο το νοτιο approach, απο το σουνιο όσο και το βορειο απο καρυστο, ομως κανενα επιλεγμενο, καθοτι
το αερδρομιο αποφασιζει οποτεδηποτε αναλογα με τον αερα πιο approach ειναι σε ισχυ.
Εαν υπηρχε πιλοτος, θα ηξερε μεσω ασυρματου ποια προσεγγιση θα ακολουθουσε και θα επελεγε το αντιστοιχο στο fmc.
Επειδη αυτο δεν έγινε ποτέ, το fmc επελεξε το holding pattern και εμεινε να κανει κυκλους μεχρι που μπηκε στο πιλοτηριο ο συνοδός.
Ουσιαστικα το fmc δινει εντολες στον αυτοματο πιλότο.
Υπαρχουν όμως περιπτωσεις που ο πιλότος αποσυνδέει το fmc αλλά όχι τον αυτοματο πιλότο.
Μετά απλά γυρίζει τα κουμπάκια του autopilot καθοριζοντας πορεία και υψος όποτε χρειαστεί.
Σε συνθήκες emergency, ο αυτοματος πιλότος (εαν λειτουργεί) είναι πιο πρακτικός απο το fmc αλλά όχι απο το χειροκίνητο.
Για το μαλαισιανό, μια χαρά μπορεί να έμενε στον αυτόματο με κατευθυνση νοτιο ανατολικά και κατέληξε εκεί που το ψαχνουν.