Τι γίνεται με τα ΕΛΤΑ ;

Κι εδώ στο site/apps τα ανεβαζεις. Δεν πας για τέτοια πράγματα στο κατάστημα.

Εμένα γιατί μου ζητάνε εκκαθαριστικά (από δυο χώρες παρακαλώ), λογαριασμούς ΔΕΚΟ αμερικάνικους (λολ), κλπ κλπ κλπ και ραντεβού; Ίσως επειδή είμαι κάτοικος εξωτερικού;

Εμένα γιατί μου ζητάνε εκκαθαριστικά (από δυο χώρες παρακαλώ), λογαριασμούς ΔΕΚΟ αμερικάνικους (λολ), κλπ κλπ κλπ και ραντεβού; Ίσως επειδή είμαι κάτοικος εξωτερικού;
Α ναι μάλλον.
Εγώ τα ανέβασα πρόσφατα στο site, σε επαγγελματικό λογαριασμό κιόλας, και τέλος.

Και όλα αυτα για να κρατάνε τα λεφτά σου, να σου δίνουν 0 τόκο, να σε χρεωνουν 5 € εισερχόμενο εμβασμα από Ελλάδα σε Ελλάδα (ω, ναι!), να σου δεσμεύουν τις καταθέσεις επειδή δεν ξέρουν να ζητάνε τα σωστά δικαιολογητικά για ενημερωση στοιχείων (άλλη κουβέντα, αυτή....) και να ζητάνε ραντεβού για αναλήψεις κλπ

Σε αυτή τη χώρα πως δεν έχει γίνει επανάσταση ακόμα ειναι άξιο απορίας....

Από την άλλη εκεί έχεις τον Τραμπ....μπρος γκρεμος και πίσω ρέμα :LOL:

Α ναι μάλλον.
Εγώ τα ανέβασα πρόσφατα στο site, σε επαγγελματικό λογαριασμό κιόλας, και τέλος.
Κι εγω τα ανεβασα μεσω gov οπως προτεινε, αλλα συνεχιζει να λεει οτι ειναι μη επικαιροποιημενα οποτε μπαινω στην εφαρμογη.

Και όλα αυτα για να κρατάνε τα λεφτά σου, να σου δίνουν 0 τόκο, να σε χρεωνουν 5 € εισερχόμενο εμβασμα από Ελλάδα σε Ελλάδα (ω, ναι!), να σου δεσμεύουν τις καταθέσεις επειδή δεν ξέρουν να ζητάνε τα σωστά δικαιολογητικά για ενημερωση στοιχείων (άλλη κουβέντα, αυτή....) και να ζητάνε ραντεβού για αναλήψεις κλπ

Σε αυτή τη χώρα πως δεν έχει γίνει επανάσταση ακόμα ειναι άξιο απορίας....

Από την άλλη εκεί έχεις τον Τραμπ....μπρος γκρεμος και πίσω ρέμα :LOL:

Μη φανταστείς, κι εδώ στις 'συστημικές' τράπεζες τα επιτόκια καταθέσεων είναι πρακτικά μηδέν. Βέβαια, υπάρχουν και οι online-only τράπεζες (που είναι FDIC insured - δηλαδή σε ασφαλίζουν για μέχρι 250Κ) οι οποίες δίνουν 3-4%.

Πριν από κάνα μήνα μπήκα σε ένα κατάστημα ΕΛΤΑ για να παραλάβω ένα δέμα της συζύγου μου. Το μαγαζί άδειο.
Πίσω από τον γκισέ, δύο κυρίες. Πλησιάζω, στέκομαι ευγενικά με χαμόγελο, περίπου ενάμιση μέτρο μακριά, περιμένοντας ένα νεύμα για να προσεγγίσω και να πω τι θέλω. Αν και με είδαν, συνέχισαν την ανταλλαγή απόψεων για μια συνταγή μαγειρικής. Αναγνωρίζω πως η ροή του λόγου τους επιταχύνθηκε, και σε ένα λεπτό (που μου φάνηκε για ώρα) ήρθε το πολυπόθητο:
«Τι θα θέλατε, κύριε;»

«Άντε να τα κλείσουν έτσι όπως καταντήσανε», είπα τότε — το ίδιο λέω και τώρα.
Όμως τα ΕΛΤΑ (όπως ο ΟΣΕ, η ΔΕΗ, η εκπαίδευση, η υγεία, ο στρατός… όπως όλα) είναι μικρογραφίες της Ελλάδας· μιας χώρας που άφησαν να ρημάξει προς όφελος συμφερόντων τρίτων και όχι του λαού. Και έτσι, κι αυτή θα “κλείσει” και θα αντικατασταθεί από κάτι άλλο.

Ας ρίξουμε μια ματιά στον καθρέφτη — να δούμε τι κάναμε και κυρίως τι δεν κάναμε κι εμείς για να φτάσουμε εδώ.

ΤΕΡΑΣΤΙΕ ΠΑΝΟΥΣΗ, τα είπες όλα

Ο Πανούσης σε φανταστική συνέντευξη με Καστοριάδη.

Ακριβώς. Απλά τώρα με την τεχνολογία (και τον ανταγωνισμό με boxes, online πληρωμές κλπ) ξεβρακώνονται και φτάνουν τα πράγματα στο αμήν πιό εύκολα.
Γεγονός είναι ότι μερικοί πέρασαν (εφαγαν) πολύ καλά. Μου θέλατε καριέρες, δεν θέλατε να κολλάτε αφίσες στα πανεπιστήμια να προκόψετε :ROFLMAO: :mad:
Και θα πώ ότι συνεχίζουν αρκετοί και σήμερα να περνάνε καλά σε θέσεις που είναι "κάτω από τα ραντάρ" .

Κι εγω τα ανεβασα μεσω gov οπως προτεινε, αλλα συνεχιζει να λεει οτι ειναι μη επικαιροποιημενα οποτε μπαινω στην εφαρμογη.
Και εμένα είναι επικαιροποιημένα από το gov, αλλά στις οδηγίες όταν έκλεισα ραντεβού ήταν να κουβαλίσω μαζί όλα τα στοιχεία για επικαιροποίηση.

• Like
Reactions: ilias
Μη φανταστείς, κι εδώ στις 'συστημικές' τράπεζες τα επιτόκια καταθέσεων είναι πρακτικά μηδέν.
Και δουλεύουν 3 ώρες τα ταμεία και 6 ώρες τα γραφεία; Ή 9-5 Δευτέρα-Παρασκευή, και τα ΣΚ;

Μη φανταστείς, κι εδώ στις 'συστημικές' τράπεζες τα επιτόκια καταθέσεων είναι πρακτικά μηδέν. Βέβαια, υπάρχουν και οι online-only τράπεζες (που είναι FDIC insured - δηλαδή σε ασφαλίζουν για μέχρι 250Κ) οι οποίες δίνουν 3-4%.
Το προβλημα δεν ειναι τοσο (πλέον) το επιτοκιο όσο όλα τα άλλα.....

Αλλα εφόσον ειναι νταβατζήδες με τις πλάτες τους κράτους (και τις τσέπες τις δικές μας....), αυτά συμβαίνουν.....

Άλλη μια νέα καφετέρια ή σουβλατζίδικο θα ανοίξει στην γειτονιά.

Ξεχνάς τα νυχάδικα.
Που είναι τόσα πολλά που νομίζεις ότι οι γυναίκες κάνουν κάθε νύχι σε ξεχωριστό μαγαζί.

Να τι γίνεται με τα ΕΛΤΑ:

• Haha
Reactions: billpeppas
Πάντως είναι για κλάμματα η Ευρώπη γενικά σε σχέση με τα ταχυδρομία. Συγκεκριμένα παραδείγματα.

1. Αγόρασα από Ιταλικό ebay κάτι μικρά ανταλλακτικά για ηλεκτρικό αυτοκινητόδρομο που τον είχα παιδί να παίξω και με τα παιδιά μου. Πλήρωσα 8.80 € + 4,90 € μεταφορικά. Μου έστειλε tracking number ο Ιταλός 3 Νοεμβρίου. Το tracking number αναγνωρίζεται αλλά καμία ανανέωση από όταν ταχυδρομήθηκε. Στο reddit που έψαξα υπήρχαν δέματα που έκαναν 3+ μήνες να φύγουν από Ιταλία κολλημένα τα tracking number τους στο ίδιο μήνυμα με το δικό μου. Τα ΕΛΤΑ είναι καλύτερα. Το κακό δεν θα προλάβουμε μάλλον να παίξουμε Χριστούγεννα με τον αυτοκινητόδρομο.

2. Αγόρασα από Nordic Nest μια πλάκα ψησίματος και κάτι άλλα αξεσουάρ για ψήσιμο. Έφυγε με DHL (όχι το courier, αλλά τα Γερμανικά ταχυδρομία που πια έχουν το ίδιο όνομα και βασικά το χαρακτηριστικό είναι ότι οι μεταφορές γίνονται οδικώς) από Σουηδία στις 13 Νοεμβρίου (η παραγγελία online έγινε στις 12 Νοεμβρίου). Σήμερα μου ήρθε μήνυμα ότι θα παραλάβω (είναι σε φορτηγό της DHL). Τα μεταφορικά δωρεάν λόγω ύψους παραγγελίας.

3. Αγοράσα από το Aliexpress στις 12 Νοεμβρίου κάποια επιπρόσθετα αξεσουάρ για μπάρμπεκιου που δεν ήθελα να τα χρυσοπληρώσω από ΕΕ στην διπλή+ τιμή (κάτι σπάτουλες από ανοξείδωτο ατσάλι, γάντια πυρίμαχα και βούρτσα καθαρισμού και μια ζυγαριά ακριβείας για καφέ). Πριν από λίγο μου ήρθε μήνυμα ότι είναι σε box της ACS στη γειτονιά μου να πάω να παραλάβω. Τα μεταφορικά δωρεάν - Ήταν με τη σήμανση "Choice". Κοιτάζω και το δέμα το διακίνησε η Κινέζικη 4PX και το έστειλε αεροπορικώς απευθείας στην Ελλάδα. Και μάλιστα οι εκτελωνιστές της το εκτελώνισαν σε 1 εργάσιμη (!!!!!!!!!!!!). Όταν τα δέματα έρχονταν με ΕΛΤΑ έκαναν άνετα 2-3 εβδομάδες να εκτελωνιστούν στον Ελ. Βενιζέλο. Άρα πέφτει και ο μύθος ότι φταίνε τα ελληνικά τελωνεία. Φταίγανε πλήρως τα ΕΛΤΑ με τις διαδικασίες τους.

4. Αγόρασα από Aliexpress στις 16 Σεπτεμβρίου μια αλοιφή για ξεθάμπωμα των μπροστά φωτιστικών για το ford με 2.72 ευρώ. Πάλι δωρεάν μεταφορικά αλλά αυτή τη φορά θα ερχόταν με ΕΛΤΑ. Ο ταχυδρόμος το παρέδωσε εχθές 20 Νοεμβρίου. Το Aliexpress μου είχε κάνει πλήρες refund την προηγούμενη εβδομάδα από μόνο του (βασικά μου έστειλε ένα mail και μου είπε να πατήσω ένα κουμπί που το έκανα, μόνος μου δεν θα το έψαχνα).

Τα συμπεράσματα μου;

Ναι στην Ευρώπη είναι όλα πανάκριβα, ειδικά οι αεροπορικές μεταφορές. Η DHL έχει φτιάξει ένα σύστημα με κέντρα Logistics για οδικές μεταφορές σε όλη την Ευρώπη με χαμηλό κόστος. Και οκ από Σουηδία θέλει τον χρόνο που σου στέλνουν οι Κινέζοι το δικό τους δέμα από την άλλη μεριά του κόσμου, αλλά και πάλι σε λιγότερο από 10 ημέρες έχεις δέμα από την άλλη άκρη της Ευρώπης με λογικό κόστος αξιόπιστα. Μόνο ένα τέτοιο μοντέλο μπορεί να δουλέψει για αξιόπιστες ταχυδρομικές υπηρεσίες εντός ΕΕ. Αν θες με αεροπλάνο βάλε 30-50 ευρώ συν.

Οι Ιταλοί τα έχουν κάνει τα ίδια χάλια με εμάς τα ταχυδρομία τους.

Αλλά πείτε μου δεν βγάζετε το καπέλο στους Κινέζους; Σε 9 ημέρες δέμα στο σπίτι σου με το δέμα να περνά 2 φορές από τελωνείο και τη μία μάλιστα από το Ελληνικό τελωνείο.

Για την Ελλάδα θα δώσω ένα τελευταίο παράδειγμα. Μέλι αγοράζω από το Βαλτεσινίκο Αρκαδίας αρκετά χρόνια τώρα. Τις περισσότερες φορές πάω και παίρνω από εκεί γιατί η Ορεινή Αρκαδία είναι αγαπημένος προορισμός και φορτώνω γυρίζοντας. Ο άνθρωπος έστελνε και με ΕΛΤΑ αντικαταβολή. Πάντα δούλευε το σύστημα αλλά με 2-3 εβδομάδες. Ειδικά δε θυμάμαι περίπτωση το 2023 που είχα παραλάβει εντός 8 ημερών, αλλά ο κακομοίρης δεν είχε εισπράξει την αντικαταβολή που είχα πληρώσει για άλλες 15 ημέρες. Πέρισυ πήρα αυτοπροσώπως, φέτος παίρνω τηλέφωνο μου λέει ότι έχει αναλάβει ο γιος του και ότι αποφεύγει να χρησιμοποιήσει ΕΛΤΑ σαν τον πατέρα του και θα μου στείλει με BoxNow. Περιμένω να δω πόσες μέρες θα κάνει και ποια θα είναι η τελική χρέωση.

Αλλά πείτε μου δεν βγάζετε το καπέλο στους Κινέζους; Σε 9 ημέρες δέμα στο σπίτι σου με το δέμα να περνά 2 φορές από τελωνείο και τη μία μάλιστα από το Ελληνικό τελωνείο.

Γιώργο να είμαι ειλικρινής, όχι.
There is no such thing as a free lunch.

Για να σου έρθει ένα δέμα αεροπορικώς από τη Κίνα και να εκτελωνιστεί, έχει πολλαπλάσια έξοδα από το airfreight express της DHL για να στο φέρει από τη Κολωνία και κάποιος τα πληρώνει, απλά δεν είναι ο τελικός πελάτης. Το penetration σε άλλες αγορές, και δη αυτής της ΕΕ, το επιχορηγούν. Τα μεταφορικά που πληρώνεις, ακόμη και σε κοστοστρέφεια οριακά αντιστοιχούν σε ground transfer 2 μήνες με πλοίο.

Πάντως είναι για κλάμματα η Ευρώπη γενικά σε σχέση με τα ταχυδρομία. Συγκεκριμένα παραδείγματα.

1. Αγόρασα από Ιταλικό ebay κάτι μικρά ανταλλακτικά για ηλεκτρικό αυτοκινητόδρομο που τον είχα παιδί να παίξω και με τα παιδιά μου. Πλήρωσα 8.80 € + 4,90 € μεταφορικά. Μου έστειλε tracking number ο Ιταλός 3 Νοεμβρίου. Το tracking number αναγνωρίζεται αλλά καμία ανανέωση από όταν ταχυδρομήθηκε. Στο reddit που έψαξα υπήρχαν δέματα που έκαναν 3+ μήνες να φύγουν από Ιταλία κολλημένα τα tracking number τους στο ίδιο μήνυμα με το δικό μου. Τα ΕΛΤΑ είναι καλύτερα.

Ολα εχουν να κανουνε με τον μηχανισμο logistics της καθε εταιρειας .

Σημερα εγραψα τρελλη εμπειρια για παραλαβη απο γαλλικο αμαζον σε 3 ημερες με μονον 8€ μεταφορικα

Γιώργο να είμαι ειλικρινής, όχι.
There is no such thing as a free lunch.

Για να σου έρθει ένα δέμα αεροπορικώς από τη Κίνα και να εκτελωνιστεί, έχει πολλαπλάσια έξοδα από το airfreight express της DHL για να στο φέρει από τη Κολωνία και κάποιος τα πληρώνει, απλά δεν είναι ο τελικός πελάτης. Το penetration σε άλλες αγορές, και δη αυτής της ΕΕ, το επιχορηγούν. Τα μεταφορικά που πληρώνεις, ακόμη και σε κοστοστρέφεια οριακά αντιστοιχούν σε ground transfer 2 μήνες με πλοίο.
Δεν αντιλέγω και επίσης είναι γνωστό ότι το Κινεζικό δημόσιο επιδοτεί τα μεταφορικά. Εμείς όμως σαν τελικοί πελάτες συγκρίνουμε τα market places που έχουμε.

Σχετικό άσχετο το value chain στο παγκόσμιο εμπόριο έχει 3 βασικούς πυλώνες:
1. Την παραγωγή αγαθών
2. Την μετακίνηση αγαθών
3. Την πώληση αγαθών.

Στο 1 πριν λίγα χρόνια η Γερμανία έχασε την πρώτη θέση από την Κίνα.
Στο 2 πριν λίγα χρόνια οι ΗΠΑ έχασαν την πρώτη θέση από την Κίνα.
Στο 3 λόγω της Ελληνικής ναυτιλίας η Ελλάδα κρατά παγκόσμια την πρώτη θέση ακόμη αν και ο Κινέζικος στόλος αυξάνεται.

Στο τέλος της ημέρας στην καταναλωτική κοινωνία που ζούμε ζυγίζουμε τις επιλογές μας. Ναι αγόρασα από Σουηδία αγαθά κατασκευασμένα στην Σουηδία και τη Γαλλία που ήθελα την καλύτερη ποιότητα / διάρκεια στο χρόνο. Αλλά ταυτόχρονα σε άλλα αγαθά προτίμησα να πάρω από την πηγή (την Κίνα) με πολύ χαμηλότερο κόστος.