Τι γίνεται με τα ΕΛΤΑ ;

@ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΑΣΟΣ
Χρήσιμο είναι να έχουμε πρόσφατες πληροφορίες από πρώτο χέρι. Όλοι έχουμε τις εμπειρίες μας από προηγούμενα ταξίδια.
Τι γίνεται και τι ισχύει γενικά στον κόσμο σήμερα, αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον.

Κάποιοι κάνουν τον ταχυδρομικό πράκτορα εδώ και δεκαετίες:
Λύσεις υπάρχουν για τις απομακρυσμένες περιοχές, αρκεί να υπάρχει κάποιος ντόπιος που να έχει όρεξη.

Οντως μια λυση ειναι καποιο κοντινο πρακτορειο ΠΡΟΠΟ-ΟΠΑΠ ενα μινι μαρκετ ή ειδικές συμφωνιες με ιδιωτικες εταιρειες οπως γινονται και με τις αγονες γραμμες στα καραβια

Αυτό το ξέρατε;;
Πήγα στα ΕΛΤΑ σήμερα για να επιστρέψω ένα mini-pc στην Γερμανία. Ηταν ένας μπροστά μου που ήθελε να στείλει ένα μικρό δέμα Αμερική.
-Α δεν γίνεται να το στείλετε Αμερική
-Τι εννοείτε;
- Από 29 Αυγούστου καταργήθηκαν οι αποστολές στην Αμερική.
- Και τι θα γίνει; πως θα στέλνουμε τώρα στην Αμερική
- μόνο μέσω Ελτα Courier ή από ιδιωτικές courier (ACS, DHL, UPS κλπ)

Καλό ε; καταλαβαίνετε πως αυξάνεται το κόστος κατακόρυφα βέβαια....

Οντως μια λυση ειναι καποιο κοντινο πρακτορειο ΠΡΟΠΟ-ΟΠΑΠ ενα μινι μαρκετ ή ειδικές συμφωνιες με ιδιωτικες εταιρειες οπως γινονται και με τις αγονες γραμμες στα καραβια
Λάρρυ πολύ ωραία όλα αυτά, αλλά στα χαρτιά. Σ' εμάς, στο χωριό, πρώτα έκοψαν τον τοπικό Ταχυδρόμο, που ήταν με σύμβαση ο άνθρωπος και τώρα ετοιμάζονται να κλείσουν το υποκατάστημα της πόλης της Ιεράπετρας. Δήμος 30.000 χιλιάδων κατοίκων, με πλήθος χωριά στην περιφέρεια του, με έκταση περίπου το ένα τρίτο του νομού.

Από τέτοια τακτική τι συμπέρασμα βγάζεις;

Παντως ακομα και μεγαλες εταιρειες οπως η DHL εχουν τετοια κιοσκια σε βενζιναδικα.

Εγω επιμενω οτι η καλυτερη λυση ειναι -αφου ειναι δημοσια ακομα επιχειρηση- να πανε στους δημους ή στα ΚΑΠΗ των δημων.

.....................................
Αφού μειώνεται ο ανταγωνισμός, θα αυξηθούν οι τιμές των ιδιωτικών υπηρεσιών. Φαντάσου για περιοχές που θεωρούνται δυσπρόσιτες!

Παντως ακομα και μεγαλες εταιρειες οπως η DHL εχουν τετοια κιοσκια σε βενζιναδικα.

Εγω επιμενω οτι η καλυτερη λυση ειναι -αφου ειναι δημοσια ακομα επιχειρηση- να πανε στους δημους ή στα ΚΑΠΗ των δημων.
Μα δεν είναι αυτό το πρόβλημα!
Αν υποθέσουμε ότι αυτή είναι μία καλή λύση, γιατί όχι, να τη δοκιμάσουμε. Κι' αν πετύχει, τότε κλείνουμε υποκατάστηματα.
Εδώ κάνουν το αντίθετο. Πρώτα κλείνουν τα υποκατάστηματα κι' έπειτα ψάχνουν για λύσεις, για να μη διαμαρτύρεται ο κόσμος.

Ετσι γινεται με αυτα.

Εγω σημερα καλεσα την παλια μου εφορια !! που ειχα επισκεφθει τελευταια φορα το 2018 !!! και τελικα δεν χρειαστηκε καν να παω θα κανω οτι χρειαζεται απο το app.

Αλλαζουν οι εποχες πρεπει να αλλαξουμε και εμεις.

@Kosh
Δηλαδή τους κάλεσες και σου μιλήσανε; Έχουν γίνει ακριβοθώρητοι. Και αν θες άμεση επικοινωνία για επίλυση επείγοντος προβλήματος, εκεί ζορίζουν τα πράγματα.
Αλλά αν είναι, ας μην το συνεχίσουμε εδώ, αυτά πάνε για το νήμα της Ψωροκώσταινας.

Δεν ξερω αν εχει ηδη ειπωθεί αλλά αν δείτε τι εχει κανει ο CEO των ΕΛΤΑ τον τελευταίο καιρό (αυξηση (του δικού του) μισθού, απευθείας αναθέσεις για ''συμβουλευτικές υπηρεσίες'' τρελών ποσών) θα γίνει αντιληπτό ότι σκοπός της ''διοίκησης'' δεν ειναι η εξυγιάνση αλλά το ξεκοκάλισμα μέχρι θανάτου (aka πωληση (για ενα κομμάτι ψωμί, φυσικά) σε κάποιον ιδιώτη.....ηδη χθες επαιξαν κατι ωραίες φωτο υπουργών με μεγάλη εταιρία κούριερ (και όχι μόνο), τυχαίο;)

Και ως δια μαγείας σημερα λέει παραιτείται (να προλάβει τα χειρότερα.....μην γίνει η φάση ΟΠΕΚΕΠΕ v2)

Σε αυτη τη χωρα η σαπίλα δεν αλλάζει....τί καθόμαστε και συζητάμε τώρα.....

@Kosh
Δηλαδή τους κάλεσες και σου μιλήσανε; Έχουν γίνει ακριβοθώρητοι.

Αμεσα.

Ηταν ευγενικοτατοι to the point με βοηθησαν οσο δεν παει και μαλιστα με απετρεψαν να παω εκει και με καθοδηγησαν πως να το κανω απο το app.

Εχει αλλαξει ο κοσμος οπως αλλαξαν οι εφοριες θα αλλαξει και το δημοσιο ταχυδρομειο ακομα και αν ιδιωτικοποιηθει μερικως .

Δεν ξερω αν εχει ηδη ειπωθεί αλλά αν δείτε τι εχει κανει ο CEO των ΕΛΤΑ τον τελευταίο καιρό (αυξηση (του δικού του) μισθού, απευθείας αναθέσεις για ''συμβουλευτικές υπηρεσίες'' τρελών ποσών) θα γίνει αντιληπτό ότι σκοπός της ''διοίκησης'' δεν ειναι η εξυγιάνση αλλά το ξεκοκάλισμα μέχρι θανάτου (aka πωληση (για ενα κομμάτι ψωμί, φυσικά) σε κάποιον ιδιώτη.....ηδη χθες επαιξαν κατι ωραίες φωτο υπουργών με μεγάλη εταιρία κούριερ (και όχι μόνο), τυχαίο;)

Και ως δια μαγείας σημερα λέει παραιτείται (να προλάβει τα χειρότερα.....μην γίνει η φάση ΟΠΕΚΕΠΕ v2)

Σε αυτη τη χωρα η σαπίλα δεν αλλάζει....τί καθόμαστε και συζητάμε τώρα.....
Κάτι ακούσαμε.
900.000€ μισθό ο μαγκίτης σε μια εταιρία που έκανε μόνο ζημίες :D
Bonus επιδόσεων (λογικό, ξέρεις πόσο δύσκολο είναι να ρίξεις περισσότερο στο χρέος και το καναβάτσο μια επιχείρηση που έχεις ήδη χειροτερεύσει με πλήρη αδιαφορία; :D )

Αυτό το ξέρατε;;
Πήγα στα ΕΛΤΑ σήμερα για να επιστρέψω ένα mini-pc στην Γερμανία. Ηταν ένας μπροστά μου που ήθελε να στείλει ένα μικρό δέμα Αμερική.
-Α δεν γίνεται να το στείλετε Αμερική
-Τι εννοείτε;
- Από 29 Αυγούστου καταργήθηκαν οι αποστολές στην Αμερική.
- Και τι θα γίνει; πως θα στέλνουμε τώρα στην Αμερική
- μόνο μέσω Ελτα Courier ή από ιδιωτικές courier (ACS, DHL, UPS κλπ)

Αυτό μάλλον δεν έχει να κάνει με ΕΛΤΑ αλλά με την κακόγουστη επιθεώρηση που ζούμε εδώ και κοντά ένα χρόνο στην απέναντι όχθη του Aτλαντικού.

Last edited:
Σ' ευχαριστώ για την ενημέρωση Ιάσωνα! :)
Θα ήθελα να μάθω μερικά πράγματα ακόμα:

Είναι απαραίτητο στις ΗΠΑ να έχεις κλείσει προηγουμένως ειδικό ραντεβού με την Τράπεζα προκειμένου να κάνεις οποιαδήποτε δουλειά (κατάθεση, ανάληψη, άνοιγμα-κλείσιμο λογαριασμού, κλπ); Και αν χρειάζεται τέτοιο ραντεβού, πως γίνεται; Απλώς τηλεφωνικά ή υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, π.χ. με e-mail?

Ισχύει το ίδιο για την εξυπηρέτηση από τις δημόσιες υπηρεσίες (δημοτικές, πολιτειακές, ομοσπονδιακές); Για τις καθημερινές υποθέσεις που αφορούν τον πολίτη (πιστοποιητικά, άδειες, κλπ);

Θα σου απαντήσω με ένα απλό γεγονός: Το 2018 μετακόμισα από άλλη Πολιτεία εκεί που είμαι τώρα. Η βασική τράπεζα με την οποία συνεργάζομαι από το 2012, στην τωρινή μου πόλη άνοιξε υποκατάστημα μόλις 2 χρόνια πριν (2023). Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν πόσο αδιάφορο μου ήταν το ότι επί 5 χρόνια δεν υπήρχε κατάστημα της τράπεζας μου στην πόλη μου.

Βασικά, τώρα που το ξανασκέφτομαι, η μόνη φορά που πήγα σε φυσικό κατάστημα (και έκλεισα και ραντεβού) ήταν κάποτε τα παλιά χρόνια που έπαιρνα συνάλλαγμα σε ευρώ πριν το ταξίδι μου στην Ελλάδα. Που το ραντεβού ήταν λογικό, ώστε να φροντίσουν να έχουν διαθέσιμα ευρώ να μου δώσουν.

Περιττό να σου πω ότι όταν άκουσα για πρώτη φορά στη ζωή μου την έννοια "επικαιροποίηση στοιχείων" (φυσικά σε ελληνική τράπεζα στην Ελλάδα) τους κοίταζα σαν εξωγήινος. Που να'ξερα κιόλας ότι θα μου το ξαναζητούσαν κάθε λίγο και λιγάκι.

Σε δημόσιες υπηρεσίες επίσης κατά κανόνα δεν πατάς. Εγώ χρειάστηκε να πηγαίνω φυσικά κάποιες φορές μόνο και μόνο επειδή ήμουν μέχρι πρότινος μετανάστης, οπότε υπήρχε αρκετά παραπάνω γραφειοκρατία σε σχέση με τους Αμερικανούς.

Last edited:
Θα σου απαντήσω με ένα απλό γεγονός: Το 2018 μετακόμισα από άλλη Πολιτεία εκεί που είμαι τώρα. Η βασική τράπεζα με την οποία συνεργάζομαι από το 2012, στην τωρινή μου πόλη άνοιξε υποκατάστημα μόλις 2 χρόνια πριν (2023). Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν πόσο αδιάφορο μου ήταν το ότι επί 5 χρόνια δεν υπήρχε κατάστημα της τράπεζας μου στην πόλη μου.

Βασικά, τώρα που το ξανασκέφτομαι, η μόνη φορά που πήγα σε φυσικό κατάστημα (και έκλεισα και ραντεβού) ήταν κάποτε τα παλιά χρόνια που έπαιρνα συνάλλαγμα σε ευρώ πριν το ταξίδι μου στην Ελλάδα. Που το ραντεβού ήταν λογικό, ώστε να φροντίσουν να έχουν διαθέσιμα ευρώ να μου δώσουν.

Περιττό να σου πω ότι όταν άκουσα για πρώτη φορά στη ζωή μου την έννοια "επικαιροποίηση στοιχείων" (φυσικά σε ελληνική τράπεζα στην Ελλάδα) τους κοίταζα σαν εξωγήινος. Που να'ξερα κιόλας ότι θα μου το ξαναζητούσα κάθε λίγο και λιγάκι.

Σε δημόσιες υπηρεσίες επίσης κατά κανόνα δεν πατάς. Εγώ χρειάστηκε να πηγαίνω φυσικά κάποιες φορές μόνο και μόνο επειδή ήμουν μέχρι πρότινος μετανάστης, οπότε υπήρχε αρκετά παραπάνω γραφειοκρατία σε σχέση με τους Αμερικανούς.
Πως θα αποκτήσεις προσωπική επαφή με τους ανθρώπους που σε βοηθάνε στην τράπεζα αν δεν πηγαίνεις που και που;
Πως... για να κόψεις υπηρεσία που σύναψες συμφωνία ενεργοποίησης/έναρξης μέσω τηλ. αλλά η διακοπή γίνεται μόνο με φυσική παρουσία σε κατάστημα, μάλιστα στο συγκεκριμένο κατάστημα που πήγες, και με πρώτο διαθέσιμο ραντεβού σε βάθος χρόνου 15-20 ημερών, ενώ εσύ μπορεί να καίγεσαι να γίνει η δουλειά σου ASAP ?

Live your myth in Greece :D

• Like
Reactions: Sonus Naturalis
Αυτά που γίνονται στην Ελλάδα με τις τράπεζες είναι αδιανόητα. Είναι άξιο απορίας το γιατί δεν έχουν γίνει μηνύσεις σχετικά. Από την άλλη, έτσι που είναι η Δικαιοσύνη, τι να περιμένει κανείς.

Περιττό να σου πω ότι όταν άκουσα για πρώτη φορά στη ζωή μου την έννοια "επικαιροποίηση στοιχείων" (φυσικά σε ελληνική τράπεζα στην Ελλάδα) τους κοίταζα σαν εξωγήινος. Που να'ξερα κιόλας ότι θα μου το ξαναζητούσα κάθε λίγο και λιγάκι.

Πάντως αυτό δεν είναι ελληνική πατέντα. Είναι οδηγία της ECB να γίνεται ανά τακτά διαστηματα (το ορίζει η κάθε τράπεζα το διάστημα)
Προφανώς η Αμερική δεν υπόκειται στην ECB .

Πάντως αυτό δεν είναι ελληνική πατέντα. Είναι οδηγία της ECB να γίνεται ανά τακτά διαστηματα (το ορίζει η κάθε τράπεζα το διάστημα)
Προφανώς η Αμερική δεν υπόκειται στην ECB .

Εξαρτάται τι εννοούμε με αυτό. Κι εμένα εδώ η τράπεζα μου στο app με ρωτάει που και που "is this still your primary contact information?" ή "do you want to update your annual income?". Και απαντάω ναι/όχι και αλλάζω στοιχεία, στο app. :)