Τι κάνανε κάποτε οι δεκάχρονοι....

αποκλείεται.
Ο μπίλιες (βώλοι) ήταν σαφώς πριν τον καιρό μου. Οριακά έπαιξε ο αδερφός μου που είναι μεγαλύτερος
Τα γυαλένια τα πρόλαβα μια χαρά και γω..
Είχα ένα σακουλάκι με διάφορα μεγέθη, αλλά να πω την αλήθεια δεν (πολυ) έκανα κέφι το παιχνίδι με αυτά.
Ούτε οι φίλοι μου στην γειτονιά.
Μπάλα μέχρι να φύγει ο ήλιος ήταν η ζωή μας....
(Παίζαμε και "τα μήλα" όταν έβγαιναν και τα κορίτσια και μας το ζήταγαν)

• Love
Reactions: SR-71
AYTA 😌..................... καναμε ως δεκαχρονοι ! 😎🥳😎

View attachment 239360

View attachment 239361

Και ημασταν και ΤΡΙΣ-ευτυχισμενοι 😙🤗😚 (οπως κανενα home cinema και HiFi δεν μπορει να μας κανει 😟).
Αυτά τα μεγάλα ολόλευκα τα λέγαμε "γαλατάδες" ενώ τα μικρότερα λευκά με τις χρωματιστές ρίγες ήταν τα "αμερικανάκια" . Τα κοινά γυάλινα ήταν τα "γυαλένια". Τί θυμάστε τώρα!
Υπήρχαν και οι ταπεινοί βώλοι, από βαμμένο πηλό (ή κάποιο παρόμοιο υλικό).

• Love
Τις πρόλαβες.
Στα μέρη μας τουλάχιστον παίζαμε σχεδόν μέχρι το 70.
Είχα πάνω από 300, γυάλινες πάντα, όλων των μεγεθών.
δεν είπα ότι δεν τις πρόλαβα, είχα ένα βάζο των 2 κιλών γεμάτο.
Στο δρόμο όπως στις φωτό δεν έπαιξα, ούτε έπαιζε κανείς τότε. Στο σπίτι ναι

• Like
Αυτά τα μεγάλα ολόλευκα τα λέγαμε "γαλατάδες" ενώ τα μικρότερα λευκά με τις χρωματιστές ρίγες ήταν τα "αμερικανάκια" . Τα κοινά γυάλινα ήταν τα "γυαλένια". Τί θυμάστε τώρα!
Υπήρχαν και οι ταπεινοί βώλοι, από βαμμένο πηλό (ή κάποιο παρόμοιο υλικό).
Και οι πρώτες μας ανταλλαγές :

Ένας γαλατάς για 10 γυαλενιες

• Love
Reactions: SR-71 and kimon
αποκλείεται.
Ο μπίλιες (βώλοι) ήταν σαφώς πριν τον καιρό μου. Οριακά έπαιξε ο αδερφός μου που είναι μεγαλύτερος
Aρχηγε 😎.....
για να τις προλαβα εγω (το τζοβενο) τις προλαβες και εσυ !!!
Πες οτι δεν σου αρεσε ως παιχνιδι ..... και ασε τις μπλοφες. 😌

ΝΑΙ, παιδια ..... ο Υπερηχας ειναι λιιιιιιιιγο αρχαιοτερος απο μενα.
Σςςςςςςς ..... δεν το ακουσατε απο μενα ! Ενταξει ? 😜

Yστεροπληκτρον : Μολις τωρα ειδα οτι το αποδεχτηκες.
Ολα καλα (παμε παρακατω .... )

• Like
Reactions: petronik
Δεν καταλαβαίνω γιατί -ακόμα και εδώ μέσα, στο AVClub- αναφερόμαστε στην τεχνολογία ως μόλυνση. Δηλαδή γιατί είναι καλύτερο το να παίζεις κυνηγητό στο δρόμο από το να παίζεις FIFA στο σαλόνι; Και στις δυο περιπτώσεις, με τους φίλους σου παίζεις, για να μη σου πω ότι στη δεύτερη καλλιεργείται περισσότερο η κοινωνική συναναστροφή αφού κάνεις και καμιά κουβέντα κατά τη διάρκεια.

Όχι λοιπόν, δεν ήταν καλύτερα χωρίς την τεχνολογία. Ήταν απλά διαφορετικά. Γι'αυτό χαίρομαι που πρόλαβα αλάνες στα παιδικά μου χρόνια και αράγματα σε παγκάκι στα νεανικά μου, αλλά παράλληλα χαίρομαι και που δέησα να ζήσω την απαρχή των video games και την εξέλιξή τους.

Παραπιπτόντως, το πρώτο μου surround το άκουσα/βίωσα κάπου εκεί, στα 10-12 χρόνια μου, σε ένα μαγαζί που έπαιζε Rambo (από βιντεοκασέτα) σε μια B&O CRT τηλεόραση (που άναβε σαν αυλαία, από το κέντρο προς τα άκρα της οθόνης). Ακούγοντας τα ελικόπτερα να πετάνε γύρω απ'το κεφάλι μου (με το προϊστορικό Dolby Pro-logic), έπαθα μια από τις μεγαλύτερες πλάκες της ζωης μου τότε που με σημάδεψε (και με ταλαιπωρεί και παράλληλα ενθουσιάζει ακόμα 30 χρόνια μετά). Όχι μόλυνση λοιπόν, αλλά ερέρθισμα, αυτές οι λίγες στιγμές στη ζωή σου που σου κόβεται η ανάσα.
Ολο αυτο το σεντονι .................... για μια ατυχη περιγραφη (αμολυντος) ?
Ας το αλλαξουμε σε "ανεπηρεαστος" ....... Ok ?

δεν είπα ότι δεν τις πρόλαβα, είχα ένα βάζο των 2 κιλών γεμάτο.
Στο δρόμο όπως στις φωτό δεν έπαιξα, ούτε έπαιζε κανείς τότε. Στο σπίτι ναι
Αν ησουν σε χωριο ..... επαιζες και στον δρομο.
Σε σπιτι πως να παιξεις μπιλιες ? Η μπιλια δεν ελεγε να ηρεμισει απο τις αναπηδησεις
πανω στο μωσαϊκο. 😙😚 Μονο σε χωμα παλουκωνοταν εκει που την ηθελες.

Λοιπον λοιπον λοιπον .......

Βώλοι 01.jpg

Βωλοι (η αλλιως γκαζακια η γκαζες, γυαλενιες η σκετο ... μπιλιες). Εποχες μεσα δεκαετιας 70 (και νωριτερα, πολυ νωριτερα).
Βαζαμε τα γκαζακια στη σειρα περιπου 5-6 μετρα μακρια. Στα αριστερα το μεγαλυτερο και στα δεξια το μικροτερο. Παντα !
Συνηθως σημαδευαμε με μια μεγαλη μεταλλικη μπιλια (απο ρουλεμαν) ωστε να "σπασουμε" καλα και δυνατα. Η μεγαλυτερη
μπιλια στο εδαφος ηταν η "μανα". Μπορει να ηταν χρωματιστη, ομως υπηρχαν και μερικες κατασπρες (βαριες μπιλιες, αλλα
ΔΕΝ θυμαμαι απο τι υλικο). Οποιος χτυπουσε την "μανα" τις επαιρνε ολες. Σπανια το καταφερνες γιατι ηταν στην ακρη.
Συνηθως σημαδευες στο μεσο της σειρας ωστε να αυξησεις τις πιθανοτητες σου. Ραγιζαν μαλλον γρηγορα (αν θυμαμαι καλα).
Γιατι ριχναμε τους "σιδεραδες" πανω τους (τις μεγαλες μεταλλικες μπιλιες απο ρουλεμαν) οι οποιες ειχαν αντιστοιχα μεγεθη.
Οποια μεταλλικη επεφτε επανω σε γυαλενια η γαλαταδικη ... η τελευταια δεν μακροημερευε. Ομως 1 δραχμη στοιχιζαν οι δεκα.
Τουλαχιστον στα μεσα της δεκαετιες του 70. Την παραπανω απαστραπτουσα γυαλιστερη εμφανιση των μπιλλιων ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΗΝ.
Μετα απο μονο μια μερα ........ οι χρωματιστες γινοντουσαν ΕΤΣΙ !

Βώλοι 02.jpg

Το "μπιλιες" μαλλον καθιερωθηκε απ'τη βιομηχανια αναψυκτικων του Μπιλια που στα μπουκαλια ειχε εγχρωμα γυαλινα σφαιριδια,
γκαζες για καπακι, που ΚΑΤΑΘΑΜΠΩΝΑΝ τις παιδικες μας ψυχουλες και τις μαζευαμε σαν υπνωτισμενοι. Μερικοι επειτα τις πουλαγαν
στον περιπτερα σαν παιχνιδι και επαιρναν το κατιτις τους. Οι μεταλλικες (η κουρσουμια) ηταν παντα απο ρουλεμαν (και γιαυτο
συνεργεια και βενζινοπωλες δεν μας εβλεπαν με καλο ματι ......... σχεδον ποτε 😝)

Last edited:
  • Love
Reactions: kimon
Δηλαδή γιατί είναι καλύτερο το να παίζεις κυνηγητό στο δρόμο από το να παίζεις FIFA στο σαλόνι;
Για καλυτέρα επίπεδα ινσουλίνης, χαμηλότερη πιθανότητα παιδικής παχυσαρκίας και ευρύτερη χρήση αισθήσεων όπως η αφή, η όσφρηση και η γεύση.
Δεν δαιμονοποιώ τη σύγχρονη τεχνολογία, αλλά η βιολογία μας έχει μεγαλύτερη ιστορία. Μια ισόρροπη επιλογή στο παιχνίδι είναι το καλύτερο.

Λοιπον λοιπον λοιπον .......

View attachment 239387

Βωλοι (η αλλιως γκαζακια η γκαζες, γυαλενιες η σκετο ... μπιλιες). Εποχες μεσα δεκαετιας 70 (και νωριτερα, πολυ νωριτερα).
Βαζαμε τα γκαζακια στη σειρα περιπου 5-6 μετρα μακρια. Στα αριστερα το μεγαλυτερο και στα δεξια το μικροτερο. Παντα !
Συνηθως σημαδευαμε με μια μεγαλη μεταλλικη μπιλια (απο ρουλεμαν) ωστε να "σπασουμε" καλα και δυνατα. Η μεγαλυτερη
μπιλια στο εδαφος ηταν η "μανα". Μπορει να ηταν χρωματιστη, ομως υπηρχαν και μερικες κατασπρες (βαριες μπιλιες, αλλα
ΔΕΝ θυμαμαι απο τι υλικο). Οποιος χτυπουσε την "μανα" τις επαιρνε ολες. Σπανια το καταφερνες γιατι ηταν στην ακρη.
Συνηθως σημαδευες στο μεσο της σειρας ωστε να αυξησεις τις πιθανοτητες σου. Ραγιζαν μαλλον γρηγορα (αν θυμαμαι καλα).
Γιατι ριχναμε τους "σιδεραδες" πανω τους (τις μεγαλες μεταλλικες μπιλιες απο ρουλεμαν) οι οποιες ειχαν αντιστοιχα μεγεθη.
Οποια μεταλλικη επεφτε επανω σε γυαλενια η γαλαταδικη ... η τελευταια δεν μακροημερευε. Ομως 1 δραχμη στοιχιζαν οι δεκα.
Τουλαχιστον στα μεσα της δεκαετιες του 70. Την παραπανω απαστραπτουσα γυαλιστερη εμφανιση των μπιλλιων ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΗΝ.
Μετα απο μονο μια μερα ........ οι χρωματιστες γινοντουσαν ΕΤΣΙ !

View attachment 239388

Το "μπιλιες" μαλλον καθιερωθηκε απ'τη βιομηχανια αναψυκτικων του Μπιλια που στα μπουκαλια ειχε εγχρωμα γυαλινα σφαιριδια,
γκαζες για καπακι, που ΚΑΤΑΘΑΜΠΩΝΑΝ τις παιδικες μας ψυχουλες και τις μαζευαμε σαν υπνωτισμενοι. Μερικοι επειτα τις πουλαγαν
στον περιπτερα σαν παιχνιδι και επαιρναν το κατιτις τους. Οι μεταλλικες (η κουρσουμια) ηταν παντα απο ρουλεμαν (και γιαυτο
συνεργεια και βενζινοπωλες δεν μας εβλεπαν με καλο ματι ......... σχεδον ποτε 😝)
Η γαλατάδικες λέγονταν και αστακοί, τα μικρά ήταν τα κουτσοπούλια, ενώ υπήρχαν τα μπάζα και τα παράμπαζα.
Η έναρξη γινόταν με πούσα που άρχιζε με ελεύθερη πτώση της μπίλιας ώστε να χτυπήσει μια άλλη στο έδαφος.
Οι καλύτεροι βόλοι ήσαν οι ……καυκαλωμένοι αστακοί (γαλατάδικες), δηλαδή με αρκετή επιφανειακή ανωμαλία (γρέζι) για να μην γλιστρούν στο χέρι.
Τουλάχιστον αυτά θυμάμαι στα μέρη μου την δεκαετία του εξήντα.

Η γαλατάδικες λέγονταν και αστακοί, τα μικρά ήταν τα κουτσοπούλια, ενώ υπήρχαν τα μπάζα και τα παράμπαζα.
Η έναρξη γινόταν με πούσα που άρχιζε με ελεύθερη πτώση της μπίλιας ώστε να χτυπήσει μια άλλη στο έδαφος.
Οι καλύτεροι βόλοι ήσαν οι ……καυκαλωμένοι αστακοί (γαλατάδικες), δηλαδή με αρκετή επιφανειακή ανωμαλία (γρέζι) για να μην γλιστρούν στο χέρι.
Τουλάχιστον αυτά θυμάμαι στα μέρη μου την δεκαετία του εξήντα.
Ωπ ....... βρηκαμε ΓΝΩΣΤΗ ! Καλωστονα ! ☺️
Αντιλαμβανομαι οτι σε ολοκληρη την ελληνικη επικρατεια, οι ονομασιες που δινονταν ηταν σχεδον απειρες.
Εγω περιγραφω για την δικη μου εποχη (μονο) και για Πολυκαστρο νομου Κιλκις. Και εκει κοντα στο 1976.
Τα μπαζα και τα παραμπαζα τα θυμαμαι και εγω. Την πουσα την λεγαμε σπασιμο. Τις γαλαταδικες, σκετο ασπρες.
ΟΜΩΣ τιποτα αλλο απο οσα αναφερεις δεν θυμαμαι να χω ακουστα. Θα μου πεις "θυμασαι 50 χρονια πισω" ?

Ε ναι ....... ΟΧΙ βεβαια. 😌

• Like
Reactions: kimon and dinos
Εποχή τέλος δεκαετίας εξήντα έως αρχές δεκαετίας του εβδομήντα, στο κέντρο της Πάτρας.

• Like
Πρώτον, απίστευτο που υπάρχει ακόμη το Album της Melo! Σούπερ Δημήτρη το βίντεο!

Το πρώτο album που ήρθε στα χέρια μου κάπου 1983-84 ήταν τα στρουμφάκια της Panini. Ακόμη μου έχει αφήσει τραύμα τα 2 αυτοκόλλητα που δεν βρήκα ποτέ (φώτο από ιντερνετ).

1727333815979.png
Από αυτοκόλλητα σε άλμπουμ θυμάμαι μετά τον Ιππότη της Ασφάλτου και τίποτε άλλο.

Η συλλογή που με στιγμάτησε ήταν αυτή της κουκουρούκου με τις σημαίες των κρατών και την μικρή περιγραφή πίσω. Δεν τα κόλλησα ποτέ, αλλά μάλλον τότε γεννήθηκε η θέληση να πάω και να δω ποιες είναι οι χώρες που έχουν αυτές τις σημαίες. Απίστευτο Impact στην μετέπειτα ζωή...

Μετά κατά καιρούς τα καλοκαίρια κάρτες ή αυτοκόλλητα με ποδόσφαιρο, αλλά όλα από σπόντα.

Η μοναδική συλλογή που ολοκλήρωσα και έχω ακόμη ήταν στο γυμνάσιο ήταν αυτή της Upper Deck με κάρτες από NBA συν Ιταλία - Ισπανία.
1727334064016.png

Τέλος με βόλους παίζουν ακόμη τα παιδιά. Το καλοκαίρι ο γιος μου ήθελε να αγοράσει και έπαιζε με βόλους με τον ξάδερφό του.

ετοιμαστείτε, έρχεται βίντεο με άλμπουμ με αυτοκίνητα απο χαρτάκια απο τσίχλες....

αλλά μάλλον θα είναι σε περισσότερα επεισόδια επειδή έχει πολύ υλικό...

• Like
Reactions: vlad66
Εγώ ειχα ασχολία με κάτι διαφορετικό γιατί στο κέντρο της πόλης δύσκολο να παίξεις μπίλιες

Attachments

• IMG_5938.jpeg
    IMG_5938.jpeg
    1.7 MB · Views: 32