Μουσικότητα πάντως μπορούμε να βρούμε ακόμη και σε αλυσίδα μηχανημάτων που για κάποιους λόγους χρωματίζουν, η αδυνατούν να ακολουθήσουν το πλήρες συχνοτικό φάσμα (+/-3db), ή ακόμη αν υπάρχει ((…επιμέρους..)…σχετική) παραμόρφωση. Σίγουρα όμως μουσικότητα δεν θα συναντήσουμε σε sets με σφάλμα χρονισμού. Για 'μένα είναι το κυριότερο!![]()
Tα κριτήρια μουσικότητας μιας συσκευής δεν μπορεί παρά να είναι τα ίδια με εκείνα μιας επιτυχημένης εκτέλεσης ενός μουσικού έργου. Ο ρυθμός έρχεται πρώτος στο μυαλό, η αίσθηση του μέτρου, καθώς και ο χρωματισμός της κάθε νότας - δυναμικός και τονικός- όπως και ο συγχρονισμός των επί μέρους εκτελεστών. Υπάρχουν εκτελέσεις τεχνικά άρτιες αλλά άψυχες και άλλες που όντως σε φορτίζουν συναισθηματικά. Αυτό που ζητάμε είναι η υψηλή μεταδοτικότητα του περιεχομένου της σύνθεσης. Σχεδόν πάντα, αν ο εκτελεστής δεν νοιώθει το έργο που παίζει, δεν θα μπορέσει και να το μεταδώσει. Αν δεν δώσεις ενέργεια, δεν παίρνεις ενέργεια.
Στο hi-fi κάνουμε συχνά το λάθος να κρίνουμε μια συσκευή προσέχοντας τον ήχο της. Αυτό είναι μέγα λάθος και οδηγεί σε διαστροφή και αλλοτρίωση της ακρόασης. Kαθε συσκευή προτείνει και μια ερμηνεία ενός μουσικού έργου -αναπόφευκτο γεγονός που πηγάζει μέσα από τις ατέλειές της- και γι'αυτό πρέπει να την κρίνουμε ως εκτέλεση και ερμηνεία με τα ίδια κριτήρια που κρίνουμε ένα μουσικό έργο. Mε αυτόν τον τρόπο ξεδιαλύνεις εύκολα το σχεδιαστή που ακούει μουσική από εκείνον που σχεδιάζει μόνο βάσει μετρήσεων και ανόητων όρων όπως το staging.
... να πω οτι αυτό διαχωρίζει και αυτούς που αναζητούν (και άλλοτε περισσότερο και άλλωτε λιγότερο πετυχαίνουν) την ουσία απο αυτούς που καταφεύγουν στον κάθε είδους εντυπωσιασμό
Εχω την αίσθηση ότι με τον όρο "μουσικότητα" μιας συσκευής , προσθέτουμε άλλο ένα μεταφυσικό / μυστικιστικό στοιχείο στο hi-fi .
...
.Δεν ξέρω αν έχετε προσέξει στις περισσότερες άρτιες (hi-end) ηχογραφήσεις λείπει η ψυχή.
Το να ακούω μία κουδούνα εδώ, ένα Hi hat εκεί και λίγα σάλια δεν μου έλεγε ποτέ τίποτα
Μα η ίδια η έννοια της μουσικής/μουσικότητας είναι έντονα μεταφυσική. Κάποιοι μάλιστα πιστεύουν ότι η επίδραση της μουσικής στον συναισθηματικό και ψυχικό κόσμο του ακροατή είναι απόδειξη της ύπαρξης του Θεού.Εχω την αίσθηση ότι με τον όρο "μουσικότητα" μιας συσκευής , προσθέτουμε άλλο ένα μεταφυσικό / μυστικιστικό στοιχείο στο hi-fi .
καιρός ήταν.
να το προσθέσουμε ;
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.