Τι καθορίζει την μουσικότητα μιας συσκευής?

Re: Απάντηση: Τι καθορίζει την μουσικότητα μιας συσκευής?

Εχω την αίσθηση ότι με τον όρο "μουσικότητα" μιας συσκευής , προσθέτουμε άλλο ένα μεταφυσικό / μυστικιστικό στοιχείο στο hi-fi .

Διότι εάν δεχθούμε τον παραλληλισμό με την εκτέλεση ενός μουσικού έργου καθώς και το ότι η "ερμηνεία" της εκτέλεσης και η κατάταξη της σε άρτια , ή γεμάτη πάθος , ή αδιάφορη , ή ψυχρή , σχετίζεται με τον , συνήθως άκρατο , υποκειμενισμό του εκάστοτε ακροατή , θα μεταφέρουμε απλώς τον ίδιο υποκειμενισμό και στις συσκευές , με αποτέλεσμα την πλήρη ασυνεννοησία .

Από την άλλη , μπορεί να κάνω και λάθος...
+1 (εγινε και αυτο)

Παλαιότερα συνηθίζαμε να λέμε ότι ένα γλυκόηχο μηχάνημα είναι και μουσικό, πράγμα που σήμερα ακούγεται τουλάχιστον αφελές. Οι σύγχρονες απαιτήσεις θέλουν μηχανήματα οσο το δυνατόν πιο ουδέτερα, αλλά όχι αποστειρωμένα. Να παίζουν το γλυκό γλυκά και το πικρό πικρά. Να μπορούν να εκφράζουν τα πιο ακραία συναισθήματα ενός έργου χωρίς εκπτώσεις και προτιμήσεις.
Θα έχετε προσέξει ότι παλαιότερα οι λαμπάτοι θεωρούνταν de facto πιο μουσικοί, λόγω γλυκιάς χροιάς, ενώ αργότερα αναπτύχθηκε η φιλολογία περί ανάδρασης , που βάζει στην εξίσωση το χρονισμό που βάζει μια γλύκα πολύ πιο φυσιολογική από εκείνη της λυχνίας.
Μέχρι και η Theta έβγαλε zeero feedback τελικούς ενισχυτές. Οι Densen είναι ένα κλασικό παράδειγμα γλυκόηχου μηχανήματος χωρίς λυχνίες, ακριβώς γιατί δεν έχει πουθενά ανάδραση. Ωστόσο, η ουδέτερη ζεστασιά μπορεί να επιτευχθεί και αλλιώς, κάτι που έχουν καταφέρει π.χ τα Tripath, τα Naim κλπ.
Αν αυτό ενδιαφέρει, πιστεύω ότι τα πιο ουδέτερα μηχάνηματα που έχω ακούσει που ταυτόχρονα να μην είναι αποστειρωμένα είναι οι σχεδιάσεις του Tom Evans.

Προσοχή! Μη δοκιμάσετε να βουτήξετε τη συσκευή σας σε αγιασμό.

γιατί παρακαλώ? Μπορεί να είναι μία λύση στα κάπως στεγνά μπάσα.

συγγνώμη για το offtopic!

Τώρα για τον όρο, συνήθως τον διαβάζω είτε όταν κάποιος δεν έχει κάτι άλλο καλό να πει για τις επιμέρους ή και τεχνικές επιδόσεις μίας συσκευής (υψηλές, χαμηλές κλπ), είτε όταν το αρέσει το αποτέλεσμα παρά τις φαινομενικώς "κακές" επιδόσεις στα ανωτέρω. Ενίοτε δηλαδή μπορεί να μην σημαίνει και απολύτως τίποτα.

Όπως υπάρχουν άνθρωποι που απλά ακούν μουσική (συνοδευτικά), έτσι υπάρχουν και ακριβές συσκευές που απλά παίζουν συχνότητες.

Πάντως υπάρχει και μία τάση να μειωθούν οι υπεραναλύσεις και οι μαρκετίστικες παγίδες και να επιστρέψουμε σε πιο αγνά πράγματα.

Μία από τις κορυφαίες ακροάσεις με έντονη παρουσία μουσικότητας ήταν σε φίλο οδοντίατρο με νεκρόφιλες συσκευές της δεκαετίας '60 -'70 και μονοφωνικό πρόγραμμα.
Αξέχαστη εμπειρία.

Last edited:
Δηλαδή, με βάση όσα διαβάζω και αποπειρώμαι να αποκωδικοποιήσω ( όχι πάντοτε με επιτυχία ) , μπορεί ένας βραχίονας ( κι αυτό μηχάνημα είναι και ενίοτε σε παρουσιάσεις βραχιόνων έχει εμφανισθεί αυτός ο προσδιορισμός ) που δεν έχει μουσικότητα , να καταστρέψει την αναπαραγωγή ενός έργου που έχει μουσικότητα .

Και μιά και πιάσαμε τους παραλληλισμούς , εάν δεχθούμε ότι " κάποιος ερμηνευτής μπορεί να εκφράσει τόση μουσικότητα όση του επιτρέπει η τεχνική του κατάρτιση και ο τεχνικός του εξοπλισμός" , τότε ένα μηχάνημα αναπαραγωγής ήχου μπορεί να εκφράσει τόση μουσικότητα , όσο του επιτρέπει η άρτια κατασκευή του και η υψηλή τεχνολογία των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για αυτήν . Προφανώς δηλαδή αυτά που παίρνουν άριστα στις μετρήσεις .

Και μιά και πιάσαμε τους παραλληλισμούς , εάν δεχθούμε ότι " κάποιος ερμηνευτής μπορεί να εκφράσει τόση μουσικότητα όση του επιτρέπει η τεχνική του κατάρτιση και ο τεχνικός του εξοπλισμός" , τότε ένα μηχάνημα αναπαραγωγής ήχου μπορεί να εκφράσει τόση μουσικότητα , όσο του επιτρέπει η άρτια κατασκευή του και η υψηλή τεχνολογία των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για αυτήν . Προφανώς δηλαδή αυτά που παίρνουν άριστα στις μετρήσεις .

...οχι. "ένα μηχάνημα αναπαραγωγής ήχου μπορεί να εκφράσει τόση μουσικότητα"
αναλογα με την εμπειρια / γνωση / σχεση του ακροατη με τη μουσικη και τα οργανα της....

...........Τώρα για τον όρο, συνήθως τον διαβάζω είτε όταν κάποιος .......... Ενίοτε δηλαδή μπορεί να μην σημαίνει και απολύτως τίποτα.

αν για τον όρο η μόνη σου εμπειρία είναι οταν τον διαβάζεις και δεν τον έχεις αισθανθεί φοβάμαι δεν μπορεί να γίνει κάτι.

Το hi fi είναι ο συγκερασμός της μουσικής με την τεχνολογία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να το προσεγγίζουν άλλοι απο την μια και άλλοι απο την άλλη πλευρά. Πολλές φορές αυτό κάνει δύσκολη την μεταξύ τους επικοινωνία.
Επίσης ένα άλλο παράξενο είναι οτι συνήθως οι απλοί χρήστες είναι απο την πλευρά της μουσικής ενώ οι επαγγελματίες απο την πλευρά τη ςτεχνολογίας.
Σημαντικό είναι να προδπαθήσουμε να γεφυρώσουμε την απόσταση των δύο αυτών κόσμων.

Δηλαδή η ιδιότητα του αντικειμένου προσδιορίζεται από την αντιληπτική υποκειμενικότητα του παρατηρητή ;

Οπως εγω, που ειμαι σκυλας και δεν ξερω τιποτα παραπερα απο την Αντζελα και τον Πανταζη, δεν μπορω να κρινω π.χ. τους X-Mal Deutschland, ετσι λοιπον καποιος που δεν επιασε ποτε μια κιθαρα (πιανο, βιολι, οτιδηποτε τελος παντων) στα χερια του, δεν μπορει να κρινει αν παιζει ή οχι, ενας ρημαδης SE με 4 watt στο καναλι.

Φυσικα, μπορει να κανω και λαθος......

έτσι που το λές για τον ίδιο ακροατή όλες οι συσκευές θα έπαιζαν το ίδιο
απο την άλλη mia συσκευή ακούγεται διαφορετικά στον καθένα ανάλογα με τις δικέςτου ανάγκες
απο εκεί και πέρα αναλαμβάνει το μαρκετινγκ που τα ισσοπεδώνει όλα ανάγοντάς τα σε εμπορεύματα

Θα αρχίσω να ανησυχώ όταν οι επιστήμονες καταλήξουν ότι η ευχαρίστηση σε βαθμό έκστασης από την ακρόαση μουσικής αποτελεί ψυχική διαταραχή. Νομίζω αυτό έχει ήδη διατυπωθεί για τον έρωτα.

Έγγραψα ότι τον διαβάζω διότι ούτε τον εφηύρα εγώ τον όρο, αλλά ούτε και θα μου ερχόταν αβίαστα στη γλώσσα μου η χρήση του. Μπορώ να ακούσω χαμηλές, ψηλές, μεσαίες, καθώς και να κρίνω εάν το συνολικό αποτέλεσμα ακούγεται στα δικά μου πάντα αυτιά ευχάριστο.

Επομένως μόνη επαφή που έχω με τον όρο είναι όταν διαβάζω κάποια κριτική για συσκευή, οπότε και προσπαθώ να αποκρυπτογραφήσω τη σημασία του. Τον βρίσκω ιδιαίτερα αφηρημένο ως όρο και νομίζω ότι ακριβώς λόγω αυτής της ιδιότητάς του χρησιμοποιείται στα περιοδικά.

Οπως εγω, που ειμαι σκυλας και δεν ξερω τιποτα παραπερα απο την Αντζελα και τον Πανταζη, δεν μπορω να κρινω π.χ. τους X-Mal Deutschland, ετσι λοιπον καποιος που δεν επιασε ποτε μια κιθαρα (πιανο, βιολι, οτιδηποτε τελος παντων) στα χερια του, δεν μπορει να κρινει αν παιζει ή οχι, ενας ρημαδης SE με 4 watt στο καναλι.

Φυσικα, μπορει να κανω και λαθος......

Αυτό δεν είναι και πανάκεια.
Μην ξεχνάς ότι οι μουσικοί ακούν διαφορετικά από τους ακροατές την ώρα που παίζουν...

Το σίγουρο είναι ότι γνωρίζουν τη χροιά του οργάνου τους καλύτερα από τον καθένα, οπότε καταλαβαίνουν πότε παίζει σωστά ένα μηχανάκι το όργανό τους και πότε όχι.

Αλλά και πάλι, κάποιος που δεν είναι μουσικός μπορεί να καταλάβει πολλά από τις φωνές.

Θα αρχίσω να ανησυχώ όταν οι επιστήμονες καταλήξουν ότι η ευχαρίστηση σε βαθμό έκστασης από την ακρόαση μουσικής αποτελεί ψυχική διαταραχή. Νομίζω αυτό έχει ήδη διατυπωθεί για τον έρωτα.

Ο ορισμός της έκστασης, κ. Κωτσή, προβλέπει αυνσισθηματική φόρτιση τόσον έντονη, ώστε αυτή να συνιστά ψυχική διαταραχή, ανεξαρτήτως των αιτίων της. Καιρός, λοιπόν, να αρχίσετε να ανησυχείτε.

Απάντηση: Re: Τι καθορίζει την μουσικότητα μιας συσκευής?

Ο ορισμός της έκστασης, κ. Κωτσή, προβλέπει αυνσισθηματική φόρτιση τόσον έντονη, ώστε αυτή να συνιστά ψυχική διαταραχή, ανεξαρτήτως των αιτίων της. Καιρός, λοιπόν, να αρχίσετε να ανησυχείτε.

Χαίρομαι που μάθατε να μου απευθύνεστε στον πληθυντικό. Άλλωστε, δεν με εμπνέει η οικοιότητα με άτομα που ερμηνεύουν τα συναισθήματά τους μέσα από τα λεξικά.

Re: Απάντηση: Re: Τι καθορίζει την μουσικότητα μιας συσκευής?

Χαίρομαι που μάθατε να μου απευθύνεστε στον πληθυντικό. Άλλωστε, δεν με εμπνέει η οικοιότητα με άτομα που ερμηνεύουν τα συναισθήματά τους μέσα από τα λεξικά.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να σας φέρνουν αλλεργία τα λεξικά, καθ' όσον αποτελούν τη βάση του Λόγου, της Λογικής και της Επιστήμης, έννοιες των οποίων την ύπαρξη αγνοείτε, ή περιφρονείτε, ως μη ωφείλατε, ως κριτής δημιουργιών της Επιστήμης, και όχι της Τέχνης, όπως προφανώς και εσφαλμένα νομίζετε. Αλλά τί κάθομαι και λέω τώρα...

Re: Απάντηση: Re: Τι καθορίζει την μουσικότητα μιας συσκευής?

Χαίρομαι που μάθατε να μου απευθύνεστε στον πληθυντικό. ...

Εξ όσων θυμάμαι, η μόνη περίπτωση, κατά την οποία σας έκανα την τιμή να σας μιλήσω στον ενικό, ήταν σε ένα παλαιότερο high end show, όταν μας σύστησε ο αείμνηστος Κωστόπουλος. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, εάν έχει συμβεί, θωρήστε ότι ο ενικός ήταν μια ατυχής στιγμή αδυναμίας από μέρους μου.

Κε Κόγια ευχαριστούμε για την "καταλητική" σας παρέμβαση
Η συνεχής και απρόκλητη διατύπωση εκκεντρικών συχνά με αλαζονικό και υβριστικό τόνο απόψεων και θέσεων τι συνιστούν κατά την γνώμη σας?

Last edited: