Καταρχήν σας καλησπερίζω κι ευχαριστώ που μέσα από αυτό το thread μας δίδετε την ευκαιρία να πούμε τις απόψεις μας. Κι εγώ είμαι γραμμένος μόλις λίγους μήνες και παρακολουθώ πολύ τακτικά το forum και το θεωρώ πολύ καλό και σοβαρό στο είδος του. Τα post μου είναι ακόμη περιορισμένα διότι α) είμαι γραμμένος μικρό χρονικό διάστημα και β) σε πολλές ερωτήσεις που αφορούν αξιολογήσεις μηχανημάτων και προτάσεις, δεν έχω την ανάλογη εμπειρία για να μιλήσω, οπότε παρακολουθώ σιωπηλός.
Σχετικά με το θέμα τώρα, θα έλεγα τα εξης:
1) Όντας μόλις 26, το κόστος για να ασχοληθώ με το hi-end είναι απαγορευτικό. Όπως προανεφέρθη σαν αντιστοιχία, έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον να κοιτάς περιοδικά με αυτοκίνητα όπως CITROEN, TOYOTA, OPEL κλπ που είναι πιο προσιτά στους περισσότερους και πιο ρεαλιστικό να δεις κάπου ή να αποκτήσεις κι εσύ παρά να κοιτάς Ferrari.
2) Είμαι υποστηρικτής του δικάναλου ήχου γιατί ακούω φανατικά μουσική και τέτοιο σύστημα διαθέτω, πιστεύω αξιοπρεπές για τα οικονομικά δεδομένα ενός 26χρονου. Έχω και πικάπ αγορασμένο πρόσφατα μαζί και το phono-stage PP2 της NAD καθώς ο ενισχυτής μου NAD C352 δεν διέθετε είσοδο. Οι δίσκοι μου δεν πρέπει να είναι πάνω από 50, κάθε φορά που θα κατεβώ Αθήνα, θα αγοράσω οπωσδήποτε απ το Μοναστηράκι κάποιο δίσκο, μου αρέσει πολύ ο ήχος του πικάπ, είναι σαν να σου γλυκομιλάει με όμορφο τρόπο κάποιος. Ίσως κάποια στιγμή στήσω κι ένα στοιχειώδες Home Cinema. Δε θεωρώ το CD ούτε υποδεέστερο ούτε αποτυχία. Συνήθως στα low-budget ηχοσυστήματα, που κυριαρχούν, αποδίδει πολύ καλύτερα. Και το mp3 ήταν μεγάλη επανάσταση κι άλλαξε τα δεδομένα στη μουσική και τη διακίνησή της.
3) (Εδώ θ αρχίσω να γίνομαι επικριτικός στους hiendades). Μερικές φορές έχω την εντύπωση πως περισσότερο σας ενδιαφέρουν τα μηχανήματα, παρά η μουσική που θα ακούσετε. Προσωπικά έχω συγκινηθεί κι απο μουσικές (αγαπημένες αλλά και άλλες άγνωστες) που τις άκουσα από κασέτα ή τρανζιστοράκι, σε συνδυασμό φυσικά και με όλο το σκηνικό, την παρέα κλπ. Πολλές τις βρήκα αργότερα σε mp3 ή cd αλλά δε σημαίνει ότι δεν καταδέχομαι να τις ακούσω από κάτι υποδεέστερο, αν το φέρουν οι περιστάσεις. Να μη χάσουμε δηλαδή το σκοπό, που είναι η μουσική. Η ψυχική-συναισθηματική κατάσταση κάποιου μπορεί να επηρεαστεί κι απο ένα στοιχειώδες player, δεν συμβαίνει μόνο στις ακριβές υλοποιήσεις (αν κι εκεί ομολογουμένως περνάς σε άλλη διάσταση, άλλο πράγμα, αλλιώς αναδεικνύεται, πως να το κάνουμε...)
4) Βλέπω ότι διαφωνείτε μεταξύ σας για κορυφαία μηχανήματα και υλοποιήσεις, ακόμη και για τον ίδιο τον ορισμό του hi-end.
5) Θεωρώ ότι από ένα σημείο και μετά (ίσως κάπου εκεί που τελειώνει το hi-fi και αρχίζει το hi-end) δίνεις πάρα πολλά χρήματα για να πάρεις πολύ μικρές διαφορές. Επίσης "έβαλα άλλα καλώδια ρεύματος ή άλλαξα την πριζα φορά και είχε πολλή διαφορά...", μα καλά τι ακοή έχετε; μου φαίνονται λίγο υπερβολικά αυτά. Νομίζω εξάλλου ότι απο μια ηλικία και μετά αρχίζει να πέφτει η αντιληπτικότητα σε κάποιες συχνότητες.
6) Στο να δώσει κανείς πολλές χιλιάδες ευρώ για να φτιάξει πανάκριβες υλοποιήσεις ηχοσυστημάτων και μάλιστα όχι μόνο μία, αλλά και στο γραφείο και στο δωμάτιο, και να κάνει συνεχείς αλλαγές, θεωρώ ότι μπαίνει και ηθικό ζήτημα. Όταν τόσοι άνθρωποι γύρω (κι εννοώ στην πόλη του καθενός, ίσως και στη διπλανή πόρτα) πεινάνε, έχουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και τους λείπουν ακόμη και τα στοιχειώδη, δεν κολλάει (νομίζω) να δίνουμε τόσα χρήματα για τραβηγμένες ίσως λεπτομέρειες στον ήχο, ικανοποιώντας μερικές φορές εγωιστικά τις επιθυμίες και τις απαιτήσεις μας, έστω κι αν αυτά τα χρήματα τα βγάλαμε με τον προσωπικό μας μόχθο. Απ την άλλη μπορεί να υπάρχει κι αυτή η ισορροπία κι η ευαισθησία (όπως ο κουμπαράς για το χαμόγελο του παιδιού), δε μπορώ να κατηγορήσω γενικά ή ειδικά χωρίς να ξέρω. Κι έπειτα το ξέρω πως ο καθένας στη ζωή του, όπως κι εγώ, έχει κάποιο ή κάποια χόμπυ στα οποία "πετάει" λεφτά από το υστέρημα ή το περισσευμά του.
Τέλος 7) Με τα cd κι ακόμη περισσότερο με τα mp3, γλυτώνει κανείς πολύ χώρο και χρήμα. Η αγορά ενός δίσκου κοστίζει 12, 15, 20ε ή και παραπάνω, οπότε για ένα νέο που δε μπορεί να διαθέσει πολλά χρήματα γιαυτό το σκοπό, θα περιοριζόταν πολύ η μουσική του συλλογή. Από την άλλη υπάρχει η αντιπρόταση του mp3 με όλα τα γνωστά, που σου δίνει τη δυνατότητα να έχεις τεράστια συλλογή σε πολύ μικρό χώρο και με σεβαστή ποιότητα. Δε μπορούμε να τα χουμε όλα, οπότε κάνουμε μια "έκπτωση" στην ποιότητα προκειμένου να έχουμε τη μουσική που είναι κι ο σκοπός των ηχοσυστημάτων. Έτσι κι αλλιώς ούτε τα πικάπ ή τα cd players των πολλών χιλιάδων ευρώ διαθέτουν οι περισσότεροι.
Κλείνω λέγοντας ότι αυτά τα λέω όχι ερειστικά αλλά με καλή διάθεση για προβληματισμό όλων μας και όντας ανοιχτός και σε διαφορετικές θεωρήσεις απ τις δικές μου. Στο κάτω κάτω κι εγώ απο κασσέτες ξεκίνησα και μόνος μου άρχισα σιγα σιγά να αναβαθμίζω και να αντικαθιστώ και να ξανα-αντικαθιστώ το ηχοσύστημα του σπιτιού μου γιατί ήθελα να προχωρήσω σε κάτι καλύτερο (το αυτί με τα χρόνια εξασκείται και μετά ζητάει το καλύτερο). Και συνεχίζω... Ποιος ξέρει... Μπορεί μετά από μερικά χρόνια να μη μου φτάνει το hi-fi και να ζητάω το hi-end...