ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΚΑΝΑΛΟ ΗΧΟ;

Μιλάω για πολυκάναλο SACD το οποίο έχει μεταφερθεί από τη μήτρα σωστά και όχι μέσω κάποιου χαζού processing με "εξομοίωση χώρου".
Όπως π.χ. στο Dark Side of the moon το οποίο πρακτικά έχει 5.1 ξεχωριστά κανάλια παρμένα από τη μήτρα και τοποθετημένα σύμφωνα με το γούστο του παραγωγού.
Δύσκολα βάζω ε; :ears:

το τραγουδι ηταν αυτο που καποιος τραγουδαει: "money" και ακουγεται ο ηχος ταμειων να ανοιγοκλεινουν.

Γρηγορα για ιδιαιτερα!!!!!!

και εγω στα 28 ειμαι το δικαναλο μου ταιριαζει, το βινυλιο απ το πρωτο μου lenco απλα το λατρευω, και οι λογοι ειναι πολλοι. mp3 δεν ακουσα σχεδον ποτε γιατι παντα η ποικιλια μου φερνει δυσφορια, μαζευεις μαζευεις, σπαταλας ωρες και στο τελος δεν ακους τιποτα.....φιλοι που μαζευουν mp3 ακουνε κομματια και οχι δισκους, κατι στο οποιο ειμαι καθετα αντιθετος, και αποτελει και πλεονεκτημα του βινυλιου....σε καθιζει στο θρανιο και σου κανει μαθημα.

Γρηγορα για ιδιαιτερα!!!!!!

και εγω στα 28 ειμαι το δικαναλο μου ταιριαζει, το βινυλιο απ το πρωτο μου lenco απλα το λατρευω, και οι λογοι ειναι πολλοι. mp3 δεν ακουσα σχεδον ποτε γιατι παντα η ποικιλια μου φερνει δυσφορια, μαζευεις μαζευεις, σπαταλας ωρες και στο τελος δεν ακους τιποτα.....φιλοι που μαζευουν mp3 ακουνε κομματια και οχι δισκους, κατι στο οποιο ειμαι καθετα αντιθετος, και αποτελει και πλεονεκτημα του βινυλιου....σε καθιζει στο θρανιο και σου κανει μαθημα.

Για κάτσε τώρα.
Εγώ ακούω από cd, αλλά ακούω δίσκους κι όχι κομμάτια. (λες ναμαι κρυφοβινυλιάκιας ?) Κι αν κανένας φίλος έχει κατεβάσει κάποιο άλμπουμ που μου αρέσει, το γράφω κι αυτό σε cd.
Όσο για την ποικιλία, κανονικά ευφορία πρέπει να φέρνει κι όχι το αντίθετο.
Αλλά πες μας και τους λόγους ντε !!!

Ποσο δυσκολο ειναι να αποδωσουμε στο καθε φορματ αυτο που του ανηκει; Οταν η εγγραφη ειναι δικαναλη και αναλογικη (και φυσικα σε καλη κατασταση το master tape) τοτε γιατι να την περναμε απο dac και adc; δεν της φτανουν οι ατελειες της αναλογικουρας να της φορτωσουμε και τα προβληματα της ψηφιακιλας; Οταν εχεις μια ψηφιακη εγγραφη γιατι να την μετατρεψεις σε αναλογικη; Οταν παλι δεν σε ενδιαφερει η ποιοτητα αλλα η λειτουργικοτητα και το κοστος τοτε ψηφιοποιησε ολα τα βινυλια που εχεις (αν εχεις) και ακου AAD και ADD. Και τελικα μηπως ξερει κανεις μας τι εχει γραφει στο μεσο και του φταιει το φορματ; πως να ξερουμε τι σημαινει καλλιτερο οταν δεν ξερεις το πρωτοτυπο η τι στην ευχη ειχε κατα νου ο μηχανικος; Και ποια ντραμς ειναι αληθινοτερη της Roland η της Korg; κλπ.

Μιλάω για πολυκάναλο SACD το οποίο έχει μεταφερθεί από τη μήτρα σωστά και όχι μέσω κάποιου χαζού processing με "εξομοίωση χώρου".
Όπως π.χ. στο Dark Side of the moon το οποίο πρακτικά έχει 5.1 ξεχωριστά κανάλια παρμένα από τη μήτρα και τοποθετημένα σύμφωνα με το γούστο του παραγωγού.
Δύσκολα βάζω ε; :ears:

Oχι ρε συ... Απλά μιλάς πλέον για πολυκαναλο vs. δικάναλο κι όχι για βινύλιο vs. SACD. Aυτό προσπαθώ να διαχωρίσω.

Εγω πχ υποψιάζομαι οτι δεν θα ήθελα να καθόμουν στη μέση της μπάντας οταν παίζουν οι Pink Floyd. Υποθέτω οτι αυτή την εντύπωση δινει το 5.1(και υπενθυμίζω οτι δεν έχω ακούσει). Από την άλλη, αυτο που με απασχολεί ειναι πόσο φυσική μπορεί να ακουστει μια σωστή DSD ηχογράφηση σε σχέση με μια σωστη αναλογική ηχογράφηση σε βινύλιο σε κορυφαία συστήματα. Αυτό είναι το άλλο σκέλος της σύγκρισης που λες.

Last edited:
Επενδύετε-σκοπεύετε να επενδύσετε σε δικάναλα συστήματα;

Για να θυμίσω μία ερώτηση του Διονύση...
Τα πολυκάναλα συστήματα έχουν τη δυνατότητα να παίξουν και τα πολυκάναλα SACD. Βέβαια για να επενδύσεις σε πολυκάναλο σύστημα ανάλογο του στερεοφωνικού σου θα έπρεπε να κυκλοφορούσαν πολλά πολυκάναλα SACD, κάτι που δεν συμβαίνει και δεν νομίζω να συμβεί πια...
Οπότε η ερώτηση παραμένει θεωρητική. :)

Oχι ρε συ... Απλά μιλάς πλέον για πολυκαναλο vs. δικάναλο κι όχι για βινύλιο vs. SACD. Aυτό προσπαθώ να διαχωρίσω.

Αααακριβώς. Πρακτικά δεν μιλάω για έναν AV ενισχυτή αλλά ας πούμε για ένα SACD που βγάζει πολυκάναλο ήχο, παίρνεις το σήμα και το οδηγείς με έναν πολυκάναλο προενισχυτή σε 5 τελικούς και ένα sub. Αν είχαμε αυτή τη δυνατότητα πιστεύω ότι η τεχνολογία θα έριχνε στα αφτιά στο βινύλιο!

Εγω πχ υποψιάζομαι οτι δεν θα ήθελα να καθόμουν στη μέση της μπάντας οταν παίζουν οι Pink Floyd. Υποθέτω οτι αυτή την εντύπωση δινει το 5.1(και υπενθυμίζω οτι δεν έχω ακούσει).

Πρέπει να το ακούσεις αυτό το sacd που σου λέω. Βέβαια δεν νομίζω ότι θα δούλευε τόσο καλά αυτό το mixing σε κλασική μουσική, αλλά σε άλλα είδη μουσικής το σύστημα ροκάρει! Για παράδειγμα οι Pink Floyd χρησιμοποιούν περιφερειακά ηχεία στις συναυλίες τους όπου από εκεί παίζουν διάφορα εφέ.
Και ναι, είναι ΠΟΛΥ πιο κοντά στο live από οποιοδήποτε άλλο μέσον.
Με ένα απλό στερεοφωνικό σύστημα δεν πρόκειται να ακούσεις π.χ. το ελικόπτερο να κόβει βόλτες πίσω από την πλάτη σου, τις ταμειακές μηχανές του money από πίσω σου ή τα ξυπνητήρια στο time να χτυπάνε τριγύρω σου. :)
Επίσης σε live ηχογραφήσεις αν γυρίσει τον περιφερειακό ήχο πίσω σου ο παραγωγός και πρακτικά ακούς το πλήθος γύρω σου νιώθεις πραγματικά ότι είσαι στο live.

Από την άλλη, αυτο που με απασχολεί ειναι πόσο φυσική μπορεί να ακουστει μια σωστή DSD ηχογράφηση σε σχέση με μια σωστη αναλογική ηχογράφηση σε βινύλιο σε κορυφαία συστήματα. Αυτό είναι το άλλο σκέλος της σύγκρισης που λες.

Από τη στιγμή που μιλάμε για SACD η ποιότητα είναι ούτως ή άλλος καλύτερη από του CD λόγω μέσου. Μία τέτοια σύγκριση όντως θα ήταν πολύ καλή αν και νομίζω ότι το βινύλιο θα τα έβρισκε σκούρα... :)

Αααακριβώς. Πρακτικά δεν μιλάω για έναν AV ενισχυτή αλλά ας πούμε για ένα SACD που βγάζει πολυκάναλο ήχο, παίρνεις το σήμα και το οδηγείς με έναν πολυκάναλο προενισχυτή σε 5 τελικούς και ένα sub. Αν είχαμε αυτή τη δυνατότητα πιστεύω ότι η τεχνολογία θα έριχνε στα αφτιά στο βινύλιο!

Θα μπορούσε να είναι κι έτσι. Αλλά εδώ γεννιέται κι άλλο ένα ερώτημα. Αν το κόστος όλου αυτού του συστήματος το έριχνε κανείς σε ένα δικάναλο, τότε ποιο θα ήταν καλύτερο ?

Σίγουρα σε κάποια σημεία θα υπερτερούσε το δικάναλο.
Πάλι όμως, από τη στιγμή που κυνηγάμε την αίσθηση του live, μόνο ένα πολυκάναλο θα μπορούσε να μας τη δώσει.
Ότι και να έκανε το δικάναλο, περιφερειακό ήχο δεν θα είχες. :)

Μα αφού στις περισσότερες συναυλίες δεν υπάρχει περιφεριακός ήχος. Οι άλλες μάλλον εξαίρεση αποτελούν.

Δεν αντιλέγω. Για αυτό και ανέφερα συγκεκριμένα τους Pink Floyd και είπα ότι σε κλασική μουσική ίσως να μην είχε διαφορά.
Επίσης σε live ακούς τον κόσμο γύρω σου. Καλά, στο μέγαρο τους ακούς να βήχουν αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. :p
Από εκεί και πέρα υπάρχει περιφερειακός ήχος σε όλες τις συναυλίες από τις ανακλάσεις του χώρου.

Σκέψου όμως ένα Live των Maiden όπου θα "ακούς" τον Dickinson να σκαρφαλώνει τις σκαλωσιές! :BDGBGDB55:

Σκέψου όμως ένα Live των Maiden όπου θα "ακούς" τον Dickinson να σκαρφαλώνει τις σκαλωσιές! :BDGBGDB55:

Που στε ρε παιδιάάάάάάάάάάάάάά
Ακούστε τι μας λένε
Να πληρώσουμε λέει άλλα 4 κανάλια, για να ακούμε σκαλωσιές να τρίζουν. :BDBDG54:

Έχεις ακούσει τα σάλια της Diana Krall πάνω από το κεφάλι σου νύχτα χωρίς φεγγάρι; -bye-

Δεν αντιλέγω. Για αυτό και ανέφερα συγκεκριμένα τους Pink Floyd και είπα ότι σε κλασική μουσική ίσως να μην είχε διαφορά.
Επίσης σε live ακούς τον κόσμο γύρω σου. Καλά, στο μέγαρο τους ακούς να βήχουν αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. :p
Από εκεί και πέρα υπάρχει περιφερειακός ήχος σε όλες τις συναυλίες από τις ανακλάσεις του χώρου.

Eδω ίσως έχεις ενα δίκιο...δηλαδή στην προσέγγιση του χώρου μέσω των περιφερειακών καναλιών(εφόσον το ηχογραφημένο γεγονός έχει πληροφορία χώρου, πχ πολλές ηχογραφήσεις γινονται σε studio, μιξαρονται, βαζουν reverb κι ετσι αλλοιώνεται η ηχητικη πληροφορια του αρχικου χωρου).
Δεν ξέρω αν με το πολυκάναλο εχουν επιχειρήσει να προσεγγίσουν τον χωρο καλύτερα ομως, παρόλο που δείχνει λογικό. Πρόσφατα είχε γραψει κάποια σχόλια, σε άλλο thread, ο Μανώλης(MTZ) για την ψηφιακή ισοστάθμιση ως μέσο προσέγγισης του αυθεντικού χώρου του γεγονότος. Μηπως το πολυκάναλο ειναι μια αλλη μέθοδος; Η όχι;

Οσο για το συστημα αναπαραγωγής...βαλε ο,τι θες! Ενα μονομπλοκ σε κάθε ηχείο και 7.1 setup :flipout: Ετσι κι αλλιως, υποθεσαμε οτι ειναι κορυφαιο για να μπορεσουμε να μιλησουμε για την ηχογραφηση.

(Σκίσαμε το θέμα μέχρι να εξηγήσω τι εννοώ για την ερώτηση που έκανα αλλά μερικές φορές έτσι βγαίνουν όμορφες συζητήσεις)

Από τη στιγμή που μιλάμε θεωρητικά και το μυαλό μας οργιάζει ένα σύστημα 7.1 όπου ο παραγωγός θα τοποθετεί τα μπροστά όργανα στα πλαϊνά ηχεία, τα πίσω όργανα στα μπροστά ηχεία, το βάθος σκηνής στο κεντρικό και το περιβάλλον στα πίσω, χρησιμοποιώντας ένα ενεργό sub για να δώσει τον όγκο του χώρου, πρακτικά γλυτώνει τα reverb, echo κλπ ματζούνια και μπορεί να χρησιμοποιήσει raw ήχο.
Έτσι πρακτικά έχεις πανεύκολα άπειρο βάθος σκηνής, τοποθέτηση οργάνων χωρίς την ανάγκη εφέ και για να το πάω παρακάτω (τσάμπα είναι) με την τοποθέτηση 2 ηχείων μπροστά και ψηλά έχεις και ύψος σκηνής (9.1 το έκανα ο κερατάς)!

Πρακτικά αυτό είναι κάτι που με τα υπάρχοντα μέσα μπορεί να γίνει και πιστεύω θα λήξει ο μεγάλος πόλεμος αναλογικού - ψηφιακού.

Δισκάκια με διακριτά κανάλια έχουμε, ενισχυτές το ίδιο, ικανή υπολογιστική ισχύς υπάρχει, ε, τι άλλο θέλουν για να το φτιάξουν;

(Ρε λες να μας κατασκοπεύει κανείς από το Λουκά και να του δίνουμε ιδέες για νέο σύστημα αναπαραγωγής; Τα royalties μου ρεεεεεε)

Με τρομάζεις, το ξέρεις ?:blink:

Τσώωωπα εσύ... Έλα από το σπίτι καμιά φορά να δεις καλά που θα περάσουμε. Μόνο μη ψάξεις το τι σημαίνει το nickname μου στο google και τρομάξεις πιο πολύ...

Εδώ δίνουμε ιδέες στον argi... Δεν μιλάμε για εμάς...

Στο τελευταίο hi-fi news, έχει τεστ ένα yamaha 11.2
Τα 4 κανάλια (2 εμπρός και 2 πίσω) προορίζονται για πληροφορία ύψους.
(13 ηχεία στο σαλόνι. Δεν θα επιζήσει κανείς :behead::violent-smiley-008::hanged:)

Τσώωωπα εσύ... Έλα από το σπίτι καμιά φορά να δεις καλά που θα περάσουμε. Μόνο μη ψάξεις το τι σημαίνει το nickname μου στο google και τρομάξεις πιο πολύ...

Αυτό κανονίζετε. (Αφού προμηθευτώ αγιασμό και :helmet:)

Και αυτό προσφέρει στην αληθοφάνεια αρκετά. Τόσο που σκέφτομαι να προσωρήσω προς αυτή την κατεύθυνση. Λοιπόν, ξέρει κανένας κάποιο universal player που να έχει πολύ καλό ήχο και να παίζει τα απλά cd καλά; Γιατί τα περισσότερα SACD player είναι πια στερεοφωνικά!

- Το Esoteric DV-60 δεν παίζει γιατί οι τρελοί ιάπωνες δεν το άφησαν να παίζει πολυκάναλο SACD. Ενώ, απ' όσο ξέρω, το DV-50 έπαιζε.
- To Arcam DV139 έμαθα ότι είχε ένα bug που για να το διορθώσουν ακύρωσαν το πολυκάναλο SACD. Τώρα τι γίνεται;
- Το Parasound Halo D3 έχει άλλο bug που αφήνει στιγμιαίο κενό ανάμεσα στα SACD tracks. Στην κλασική είναι ανεπίτρεπτο.

Επόμενο στη λίστα για ακρόαση το Linn Unidisc SC. Γλυτώνεις και προενισχυτή... Αλλιώς γυρνάω σε Marantz και Denon, αλλά με έχω αρνητική προδιάθεση από την απόδοσή τους ως cd player. Δυστυχώς η Meridian αρνείται να βάλει δυνατότητα SACD στα μηχανήματά της.

Εναλλακτική λύση είναι ένα φτηνό Oppo που δίνει ασυμπίεστο εξακάναλο PCM από την μετατροπή του DSD μέσω HDMI. Βρείτε μου προενισχυτή που να καταλαβαίνει και να μην καταστρέψει αυτό το σήμα και το ξανασυζητάμε.

Last edited:
Από τη στιγμή που μιλάμε θεωρητικά και το μυαλό μας οργιάζει ένα σύστημα 7.1 όπου ο παραγωγός θα τοποθετεί τα μπροστά όργανα στα πλαϊνά ηχεία, τα πίσω όργανα στα μπροστά ηχεία, το βάθος σκηνής στο κεντρικό και το περιβάλλον στα πίσω, χρησιμοποιώντας ένα ενεργό sub για να δώσει τον όγκο του χώρου, πρακτικά γλυτώνει τα reverb, echo κλπ ματζούνια και μπορεί να χρησιμοποιήσει raw ήχο.
Έτσι πρακτικά έχεις πανεύκολα άπειρο βάθος σκηνής, τοποθέτηση οργάνων χωρίς την ανάγκη εφέ και για να το πάω παρακάτω (τσάμπα είναι) με την τοποθέτηση 2 ηχείων μπροστά και ψηλά έχεις και ύψος σκηνής (9.1 το έκανα ο κερατάς)!

Πρακτικά αυτό είναι κάτι που με τα υπάρχοντα μέσα μπορεί να γίνει και πιστεύω θα λήξει ο μεγάλος πόλεμος αναλογικού - ψηφιακού.

Δισκάκια με διακριτά κανάλια έχουμε, ενισχυτές το ίδιο, ικανή υπολογιστική ισχύς υπάρχει, ε, τι άλλο θέλουν για να το φτιάξουν;

(Ρε λες να μας κατασκοπεύει κανείς από το Λουκά και να του δίνουμε ιδέες για νέο σύστημα αναπαραγωγής; Τα royalties μου ρεεεεεε)
Για όλα τα παραπάνω: ΘΑ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΑΣΤΙΕΎΕΣΑΙ!!!
Υπάρχει κάτι πιο ζωντανό από μια ακουστική συναυλία;;
Τί σχέση μπορεί να έχουν τα παραπάνω με την πραγματικότητα;
Πρόσεχε θα ανακηρυχθείς και μέγας ειρηνοποιός.
Όσο για τα royalties χάρισμά σου.Λ.Σ.