Tι παραλάβαμε σήμερα..

Συγνωμη αλλα Ιαπωνικο σκαρπελο χειροποιητο αν δεν ειναι ξυραφι απο την αρχη θα κλαις τα 30

Και δεν ειναι απλος ο τροπος που θελουν ακονισμα. Με το ακονιστηρι διαμαντιου απλα κανεις μια πολυ λεπτη προσωρινή κοψη. Σε μια χρηση θα θελει παλι ακονισμα.

Για τις ξύστρες αναφέρομαι όχι για τα σκαρπέλα. Εκείνα θέλουν πέτρες.

Αυτός που δίνει 30 και 40 ευρώ το σκαρπέλο ξέρει και να τα ακονίσει (χρειάζεται υπομονή και χρόνος).
Μην ξεχνάς άλλωστε ότι όσο πιο συχνά ακονίζεις τόσο το καλύτερο (ενδεικτικά μετά από κάθε χρήση).

Re: Απάντηση: Re: Tι παραλάβαμε σήμερα..

1) Toυ Lidl ήθελαν ακόνισμα

2) Τα Γιαπωνέζικα που πήρα και αυτά ήθελαν ακόνισμα

3) Tα kirschen για καλές αποδόσεις θέλουν και αυτά ακονισμα.

Ψάξε λίγο να δεις που το λένε και άλλοι Θείε Μπάμπη!

*Ακόνισμα: Να γυαλίσει το μέταλλο όχι ότι δεν κόβουν!

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Tι παραλάβαμε σήμερα..

Μου φαίνεται πολύ περίεργο να αγοράζεις καινούριο εργαλείο τέτοιας ποιότητας και να πρέπει να το ακονίσεις εσύ.
Όχι απλά περίεργο, κουφό μου ακούγεται.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Tι παραλάβαμε σήμερα..

Μου φαίνεται πολύ περίεργο να αγοράζεις καινούριο εργαλείο τέτοιας ποιότητας και να πρέπει να το ακονίσεις εσύ.
Όχι απλά περίεργο, κουφό μου ακούγεται.
Οχι μονο κουφο αλλα και επικυνδινο...
Γιατι εγω ειμαι ενας μεσος χρηστης...αλλα μπορω/θελω να αγοράσω και να χρησιμοποιησω κατι καλυτερο απο ενα σκαρπελο της σειρας...
το περνω λοιπον και ΔΕΝ κοβει...κανω παραπονο...
το περνω και δεν κοβει...και μαθαινω οτι ετσι ειναι τα καλα σκαρπελα...και περνω και πετρες και παω και ακονιζω...και τα κανω χειροτερα απο οτι ηρθαν στα χερια μου...
ΔΕΝ μου φαινεται λογικο...οχι οτι δεν πιστευω αυτο που λες...αλλα δεν εχει λογική...!!!

ΕΤΚΟΣ και αν στην συσκευασια/περογραφη λεει μονο για γνωστες :)

Re: Απάντηση: Re: Tι παραλάβαμε σήμερα..

Φιλε μου του Lidl ναι ηθελαν. Αλλα το Ιαπωνικο που δοκιμασα αν κοβει , ως χαζος, δοκιμασα την κοψη του με το δακτυλο και εκλαψα. Και μιλαω για την φτηνη σειρα tataki nomi με σκαρπελα ~20 /το ενα.

Ομως , οντως, μερικα kirschen θελουν απο την αρχη ακονισμα και το θεωρω απαραδεκτο και γι αυτο δεν ξανα δινω λεφτα σε kirschen.
Και για την προσωρινη κοψη ελεγα για τις ξυστρες. Ειναι δυσκολη διαδικασια και μερικες φορες ουτε επαγγελματιες την εχουν τελειοποιησει, ποσο μαλλον ο ερασιτεχνης που θα παρει μια και δεν θα ξυριζει και θα ψαχνει να βρει τροπο και χρονο μεχρι να πετυχει αυτο που θα επρεπε να κανει μετα απο χρησεις και οχι μολις την βγαλει απο τη ζελατινα.

δεν ειναι μονο τα σκαρπελα, εγω το βλεπω και στα μαχαιρια, και στα τσεκουρια ακομα και στα καλυτερα στον κοσμο (Grunsfors-Bruks)
- κατα μια αποψη ειναι να μην σφαχτει καποιος πελατης που το κατεβαζει απο τα ραφι.
- κατα μια αλλη, για να μπορεσει ο χρηστης να κανει το δικο του ακονισμα (εχει διαφορων ειδων)
- τελος, ισως και να ειναι και ενας βαθμος ελιτισμου

Δεν ξέρω για τι μαχαίρια μιλάμε αλλά αν πιάσεις κάποιο καινούριο κουζινομάχαιρο Victorinox στα χέρια σου σκίζει την τρίχα στα δύο.
Δεν περιμένει τον πελάτη να το ακονίσει. Αυτό έλειπε...

ΟΛΑ τα γιαπωνεζικα, ΟΛΑ του βουνου/στρατιωτικα και τα χειροποιητα. Οντως εξαιρουνται τα mora που ειναι "βιομηχανικα" σαν τα victorinox.
Ολα εχουν διαμορφωμενη κοψη στο 70%, ενας ικανος ακονιστης μπορει να την φτασει στο 80-90%.
ενας αδαης χρηστης θα την παει στο 50% μετα την πρωτη χρηση

Καλορίζικα καί καλοδούλευτα Νικόλα
Σημερινή παραλαβή μπαλαντέζα sas 25 μέτρα 3Χ1,5 mm,καί κάτι ρόδες γιά μιά κατασκευή πού ετοιμάζω.

mpalan10.jpg

mpalan11.jpg

Re: Απάντηση: Tι παραλάβαμε σήμερα..

Δημήτρη καλορίζικα. 'Ιδια ακριβώς μπαλαντέζα έχω & εγώ !

Eυχαριστώ Κώστα,τήν είχα δεί σέ κάποια φωτό εκεί κάτω στόν πάγκο σου . -bye-
Αν καί όλες οι μπαλαντέζες τήν ίδια δουλειά κάνουν έχω εμπιστοσύνη στήν sas,είχα πάρει ένα πολύμπριζο καί τό πλαστικό του καμμιά σχέση μέ τά φτηνιάρικα τής αγοράς πολύ καλό πλαστικό,καί πολύ προσεγμένα τά πράγματα της μέ καλές συσκευασίες.
Εντύπωση μού έκανε εκτός τό χαρτόκουτο,τό πλαστικό ζελοφάν πού είχε γύρω-γύρω από τό ρολό του καλωδίου.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Tι παραλάβαμε σήμερα..

Αν καί όλες οι μπαλαντέζες τήν ίδια δουλειά κάνουν έχω εμπιστοσύνη στήν sas,είχα πάρει ένα πολύμπριζο καί τό πλαστικό του καμμιά σχέση μέ τά φτηνιάρικα τής αγοράς πολύ καλό πλαστικό,καί πολύ προσεγμένα τά πράγματα της μέ καλές συσκευασίες.
Εντύπωση μού έκανε εκτός τό χαρτόκουτο,τό πλαστικό ζελοφάν πού είχε γύρω-γύρω από τό ρολό του καλωδίου.

:a0210:

ΟΛΑ τα γιαπωνεζικα, ΟΛΑ του βουνου/στρατιωτικα και τα χειροποιητα. Οντως εξαιρουνται τα mora που ειναι "βιομηχανικα" σαν τα victorinox.
Ολα εχουν διαμορφωμενη κοψη στο 70%, ενας ικανος ακονιστης μπορει να την φτασει στο 80-90%.
ενας αδαης χρηστης θα την παει στο 50% μετα την πρωτη χρηση

Κώστα αν είσαι αδαής παίρνεις του Lidl.
Υποτίθεται ότι κάποιος που δίνει κάποια χρήματα για καλά σκαρπέλα έχει και μερικές πέτρες τροχίσματος γι αυτά ;)

Συγνωμη αλλα Ιαπωνικο σκαρπελο χειροποιητο αν δεν ειναι ξυραφι απο την αρχη θα κλαις τα 30

Και δεν ειναι απλος ο τροπος που θελουν ακονισμα. Με το ακονιστηρι διαμαντιου απλα κανεις μια πολυ λεπτη προσωρινή κοψη. Σε μια χρηση θα θελει παλι ακονισμα.

Μα το ακονιστήρι διαμαντιού το αναφέρω μόνο για τις ξύστρες. Φυσικά μετά την χρήση θέλουν ξανά ακόνισμα αλλά έχω παρατηρήσει ότι ο χρόνος χρήσης είναι ικανοποιητικός.
Ένας φίλος που ασχολείται επαγγελματικά μου έχει πει και ένας ακόμα τρόπο ακονίσματος για τις ξύστρες αλλά μου διαφεύγει τώρα.

Re: Απάντηση: Tι παραλάβαμε σήμερα..

Ωραία μπαλαντέζα Μήτσο, εμφανισιακά τουλάχιστον δείχνει ποιοτική.
Και ακριβώς την ίδια άποψη έχω κι εγώ για τα sas από κάτι πολύμπριζα που έχω. Καλές και ασφαλές συνδέσεις, μεγειά !!

Μα το ακονιστήρι διαμαντιού το αναφέρω μόνο για τις ξύστρες. Φυσικά μετά την χρήση θέλουν ξανά ακόνισμα αλλά έχω παρατηρήσει ότι ο χρόνος χρήσης είναι ικανοποιητικός.
Ένας φίλος που ασχολείται επαγγελματικά μου έχει πει και ένας ακόμα τρόπο ακονίσματος για τις ξύστρες αλλά μου διαφεύγει τώρα.
Μα... Ειτε γυαλοχαρτο, πετρα, ακονιστηρι χρησιμοποιησεις, η δουλεια τους ειναι να φυγει η κατεστραμενη κοψη. ΔΕΝ δημιουργεις νεα με αυτα.
Νεα δημιουργεις με ενα burnisher που θα χρησιμοποιησεις για να γυρισεις τις ακρες προς τα εξω για να κοβουν..

burnishing_angle.png