Tι παραλάβαμε σήμερα..

Κυριάκο για το για χρησιμοποίησα την λέξη "βολικό" :) Το πηγαίνεις παντού χωρίς δυσκολία και ειδικά το χερούλι που έχει από επάνω το κάνει τέλειο εργονομικά γιατί για τροχισμα διαφορετικών εργαλείων πρέπει να τον περιστρέφεις, κάτι που δεν θα βόλευε με τίποτα αν είναι ποιο μεγάλος. Νομίζω είναι 8κιλα, αλλά λόγω των ψηλών στροφών δεν κουνιεται ουτε για δειγμα.
Για τον πάγκο του τορνου τώρα, θέλω να φτιάξω ένα lathe stand και να του βάλω μερικά τσουβαλια αμμο επάνω για σταθερότητα,όπως αυτοί του εξωτερικού. ( https://myhomeimprov.com/diy-lathe-stand/ ). Για να αποφύγω όμως την φασαρία, αν πάρω έναν συμβατικό όπως αυτός ( https://www.google.com/search?q=παγ...24#imgrc=xWX08_45zckDZM&imgdii=tjO9vinzT9lspM) και του βάλω ένα ξύλινο κομματι στη μέση του με σκοπό να του ακουμπησω 2 τσουβαλια με άμμο για σταθερότητα, λέτε να έχει πρόβλημα?

Δεν ξέρω γιατί αλλά δε μου ανοίγει το λινκ, να ξέρεις πως τον τόρνο που έχεις τον ειχα, στερεωμένοι λοιπόν με 4 σφικτηρες στο ντούκου πάγκο τραπέζι που έχω φτάσει με το ζόρι κρατιούνται μέχρι να ξεχονδρισει έναν έκκεντρο κορμό όχι 20 αλλά 15 εκατοστα.
ΠΟΛΎ ΠΡΟΣΟΧΉ

Πατριωτικά Άστον τον προξενιό δεν υπάρχει σύγκριση καμια.
Ακόμα και τα δικά τους μεταλλικά τραπέζια που έχουν τα μεγαλύτερα μοντέλα θέλουν στρώνεις στ πατωμα.
Αν βάλεις μεγάλο κορμό επάνω θα αλλάξει όχι δωμάτιο αλλά περιφερεια.

Eργαλεια που εχουν τετοιους κραδασμους βιδωνονται δεν σφιγγονται απλα με σφιγκτηρες.

Αναφορικα με το εαν κανει ο παγκος εργασιας η οχι, εγω πιστευω οτι κανει μια χαρα για τον τορνο αρκει να τον παιρνει στο μηκος.
Οπως κανει για την μεγαλη πριονοκορδελα που την εχω βιδωσει πανω του με 4 οχταρες βιδες/παξιμαδι και ειναι μια χαρα. Κραδασμοι μηδεν, δεν μου εχει κουνησει ποτε.

Ομως ειναι παρα πολυ καλο να διατυπωνονται ολες οι τεκμηριωμενες αποψεις!

Λοιπόν επειδή δεν έχω να χάσω τίποτα θα κοιτάξω να πάρω έναν φτηνό αρκεί να βρω το ύψος που θέλω (είμαι και 1.95cm παναθεμα με και τον θέλω λίγο ψηλο ) και θα τον τροποποιήσω με άμμο κτλ, με σκοπό να φιλοξενήσει τον τόρνο μου. Αν δεν τα καταφέρει, θα φιλοξενήσει σίγουρα κάποιο άλλο εργαλείο, οπότε χαμένος δεν θα πάει.

Eσυ Αλεξανδρε που εχεις κανει αρκετες δοκιμες στον τορνο σου μεχρι τωρα, πως/που τον εχεις στερεωμενο αυτη την στιγμη? Ειχες καποιο προβλημα? Αισθανθηκες αβολα σε καποιο κλωτσημα?

Μιχάλη, η πριονοκορδέλα είναι αρνάκι κι ο τόρνος είναι λιοντάρι.
Δεν μπορεί να γίνει καμία σύγκριση.

Ο πάγκος που θα μπει ο τορνος θα πρέπει να είναι στιβαρος, οπότε εγώ θα έλεγα να γίνει καλύτερα μια σιδηροκατασκευή παρόμοια με αυτή που έχουν οι πιο μεγάλοι τορνοι και να βιδωθεί επάνω.
Τον δικό μου, μικρό boston, τον έχω σε πάγκο εργασίας ξύλινο που είναι πιασμενος σε τοίχο, όχι βιδωμένο αλλά απλά τοποθετημένο επάνω. Δουλεύω κομμάτια ξύλου, μόνο αυτά που μπορεί να σηκώσει και να μην περπατάει, και δεν τον βιδωνω διότι και τα ρουλεμάν ή κουζινετα έχουν κι αυτά τις αντοχές τους.

Στάλθηκε από το Redmi Note 4 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Λοιπόν μην με λιντζαρετε αλλά τον τόρνο τον έχω επάνω σε μια παπουτσοθηκη - ντουλάπα επειδή με βόλευε το ύψος του :) :) :)
Κουτί μελαμίνη και δύο φύλλα μπροστά. Όταν βάζω μεγάλο κομμάτι στις 600 στροφές κουνάει λίγο και αρχίζουν να ανοιγοκλείνουν τα φύλλα, για αυτον τον λόγο τα έχω δέσει με λάστιχο , χαχαχα. Η δε επιφάνεια που στηρίζεται ο τόρνος έχει την γυαλιστερή την μελαμίνη κι άι στο σπρώξιμο μερικές φορές γλιστράει.
Θα τον έβαζα στον πάγκο που έχω φτιάξει αλλά είναι ψηλός ρε γμτ και δεν βολεύει.
Μισό ανεβάσω φώτο .

Αλέξανδρε, όταν άρχισε αυτό το κομμάτι να γυρίζει δεν ήθελες να είσαι κοντά, πίστεψέ με... -bye-

Attachments

• CF9AD322-A890-49EE-BD77-EC5ABB6CFBB1.jpg
    CF9AD322-A890-49EE-BD77-EC5ABB6CFBB1.jpg
    336.9 KB · Views: 107

Αυτό εκεί στη γωνία που είναι πάνω ο τόρνος. Μόνο που τον έχω μεταφέρει στην μέση του εργαστηρίου και του έχω βάλει αρκετά σιδερένια πραγματα μεσα στα ράφια για να είναι στιβαρός. Μέχρι στιγμής πάντως δεν είχα κάποιο ιδιαίτερο προβλημα, απλώς κρατάω τις στροφές χαμηλά σε μεγάλα κομμάτια μέχρι να τα ξεχονδρισε. Μετά ανεβάζω max στροφές.

Αλέξανδρε, όταν άρχισε αυτό το κομμάτι να γυρίζει δεν ήθελες να είσαι κοντά, πίστεψέ με... -bye-

Όχι τόσο μεγάλο κομμάτι δεν έχω βάλει, συνήθως στο μισό μέγεθος από αυτό και με μεγάλο μήκος. Καταλαβαίνω απόλυτα τι εννοείς πο αντως

Για αυτό και θέλω να φτιάξω - αγοράσω ένα πάγκο ειδικά για τον τόρνο. ( Έχω την μπέμπα αγκαλιά για να κοιμηθεί και κάθε φορά που γυρίζει σαν διάολος στην αγκαλιά μου, πατάω κατά λάθος το κουμπί της αποστολής πριν προλάβω να ολοκληρώσω το μήνυμα :) )

Μιχαλη καμια σχεση η πριονοκορδελες με τον τορνο.
Μα καμια.
20 γραμμαρια χανει ενα ζαντολαστιχο των 15 κιλων και τρεμει ολο το αμαξι.
Φαντασου να χανει ενα κιλο ενας κορμος που γυρναει με 1000 στροφές το λεπτό.

Και φυσικα αυτα που λεω δεν ισχύουν αν γυρνας στρογυλα η τετραγωνα ξυλα.
Στους κορμους ισχυουν.
Εκει πρεπει να εισαι ετοιμος.

Μιχαλη καμια σχεση η πριονοκορδελες με τον τορνο.
Μα καμια.
20 γραμμαρια χανει ενα ζαντολαστιχο των 15 κιλων και τρεμει ολο το αμαξι.
Φαντασου να χανει ενα κιλο ενας κορμος που γυρναει με 1000 στροφές το λεπτό.

Και φυσικα αυτα που λεω δεν ισχύουν αν γυρνας στρογυλα η τετραγωνα ξυλα.
Στους κορμους ισχυουν.
Εκει πρεπει να εισαι ετοιμος.

Ολα τα εργαλεια ειναι εν δυναμει επικινδυνα. Το ταπεινο και ηρεμο κολωνατο ξερεις τι μπορει να κανει αν σου κατσει και μαγκωσει για καποιο λογο το βιτ στο ξυλο? Την βαση του κολωνατου την προσεχουμε να την κανουμε στιβαρη οσο η χειροτερη στιγμη που μπορει να μας συμβει?

Το θεμα ειναι να μην υπερβαλλουμε. Το να τσιμεντωσεις ενα εργαλειο δεν ειναι η λυση. Οταν δουλευεις το εργαλειο στα ορια του, σωστα και χωρις υπερβολες, μια νορμαλ βαση ειναι ΥΠΕΡ αρκετη.

Όχι Μιχάλη, τις περισσότερες φορές τον έχω ελεύθερο.
Ξεκινάω όμως με πολύ χαμηλές στροφές μέχρι να ξεχονδρίσω και μετά σπάνια περνάω τις 1400 στροφές.
Στις πολύ λίγες περιπτώσεις που το κομμάτι είναι πολύ μεγάλο τον μικρό τον βίδωνα σε κόντρα πλακέ κι αυτό με σφιχτήρες το έδενα με το μάρμαρο ή το τραπέζι.
Τον μεγάλο τόρνο δεν τον έχω βιδώσει ποτέ αλλά ακόμα δεν έτυχε να τορνίρω μ´ αυτόν ξύλο πιο χοντρό από 8 cm. Σε διάμετρο πάω μέχι 32 cm αλλά μέχρι 8 cm.

Παντως θα μου επιτρεψετε να επιμεινω οτι ενας τορνος βιδωμενος πανω σε παγκο εργασιας ειναι μια χαρα και ασφαλης λυση.
Πολυ καλυτερη μαλιστα και σταθεροτερη απο τις περισσοτερες βασεις για τορνο που βλεπουμε να φτιαχνονται στο εξωτερικο.

Απάντηση: Re: Tι παραλάβαμε σήμερα..

Παντως θα μου επιτρεψετε να επιμεινω οτι ενας τορνος βιδωμενος πανω σε παγκο εργασιας ειναι μια χαρα και ασφαλης λυση.
Πολυ καλυτερη μαλιστα και σταθεροτερη απο τις περισσοτερες βασεις για τορνο που βλεπουμε να φτιαχνονται στο εξωτερικο.

Θα τουμπάρει με τον πρώτο γερό κραδασμό. Στην καλύτερη περίπτωση θα μετακινείται ανεξέλεγκτα.