Tι παραλάβαμε σήμερα..

ναι να αφησουμε τα παιδια αντυτα για να παρουμε μαρκες... :)
εχουν λογο υπαρξης ολοι.
και οι "σαβουρες" που λες δεν ειναι σαβουρες. ουτε αρπαχτες.
μια χαρα εργαλεια ειναι συνηθως, απλα το καλο πραγμα πληρωνεται. ενα audi θα το πληρωσεις σαν audi και ολοι το θελουν αλλά η τσεπη τους μπορει να φτανει μεχρι skoda
και στο λεω εγω που μπορει μεν προσωπικα να ειμαι γεματος "σαβουρες", το κουμπαρακι μου ομως ειναι στο τοπ λεβελ και χρησιμοποιω όποτε θελω , οτι θελω και βλεπω τις διαφορές.

ενας εραστεχνης απο την στιγμη που εχει υποχρεωσεις και η τσεπη του ειναι συνηθισμενη, δεν μπορει και δεν πρεπει να φυγει πανω απο τις "σαβουρες".
γιατι θα κανει τη δουλεια του αριστα μια στις τοσο που θα χρησιμοποιησει ενα εργαλειο. αλλο να το χρησιμοποιει πολυ συχνα ή καθημερινα.

αν τωρα του περισσευουν , τοτε ναι μια χαρα ειναι ολα αν αγορασει τα ακριβα
καλο θα ηταν να ειχαμε ολοι αυθεντικο τροχο μακιτα αλλά κανει 150 οταν ο δριλλπρο κανει μονο 30. ο αυθεντικος μακιτα δεν ειναι ομως 5 φορες καλυτερος απο τον δριλλπρο
και με τα 120 ταιζω τα παιδια ;)

Οπως ειχα πει, αγορασα σημερα για δοκιμη τα SDS τρυπανια της σειρας Performance.

Αριστη κασετινα, πολυ βολικη και λειτουργικη και πολυ καλη εμφανιση/φινιρισμα των τρυπανιων.
dSgQwubh.jpg

Προστπαθουσα να διακρινω εαν οντως ειναι τετρακοπα καθως δεν φαινεται καθαρα απο την ασφαλισμενη και κλειστη συσκευασια, αλλα το δειχνει ξεκαθαρα.
he88wzyh.jpg

Εδω ενα κοντινο στη μυτη για του λογου το αληθες.

Αυριο θα τεσταρω τα Performance με τα αντιστοιχα τετρακοπα της Βοsch και τα κανονικα της Dewalt
03Y1gq9h.jpg

Eαν με ικανοποιησει η δοκιμη, θα αγορασω και το σετ των δυο μεγαλυτερων 12 και 14μμ διαμετρο.

Να προσθεσω 2 πραγματα σε αυτα που ειπε ο Μιχαλης για τα πολυ ωραια sds τρυπανια του Lidl...

H κασετινα ειναι πολυ καλη και καλο φινιρισμενη...επισης στεκεται σε 2 κλισεις 45 και 80 μοιρων σχεδον...
20230313_182956.jpg
Η κεφαλη(κοπτικα) ειναι σχεδον ιδια....

20230313_182809.jpg

Σε σχεση με τα Bosch 7x τρυπανια, υπαρχουν 2 σημαντικες διαφορες....
Η πρωτη ειναι στην κεφαλη οπου σε καθε κοψιμο αναμεσα απο τα 4 εχει μια κινησια οπου σε αλλο sds δεν εχω δει....θεωρω οτι εχει μεγαλη σχεση με την διαπνοη κατα το τρυπημα ωστε να μην κολλαει το τρυπανι...αν ισχυει και στην πραξη, θα κανει πολυ ανετο το τρυπημα....

Η δευτερη ειναι το οφιοειδες κοπτικο σπειρωμα κατα την διατρηση που βοηθαει στη απομακρυνση του υλικου κατα το τρυπημα...
Τα performance εχουν τις μισες σπειρες ενω τα Βοsch τις διπλασιες....βλεπω στα 5Χ που εβαλε ο Μιχαλης ειναι σχεδον ιδια...
Οποτε 2 διαφορες με υπερ και συν για το καθε τρυπανι...

20230313_182742.jpg

Θα τεσταριστουν και αποδωθουν τα συν και τα πλην στην πραξη οπως ειπε και φιλτατος Μιχαλης....Σκεφτομουν και τα 2 μεγαλα 12 και 14 αλλα δεν τα πηρα...κακως...θα παω αυριο μηπως βρω....

Last edited:
αγορασα κι εγω σημερα τα τετρακοπα sds του λιντλ
ελπιζω να μην πεσουν να με φανε με αυτο που θα πω, αλλά ισως να ετυχε στο σετ, δεν αντιλεγω
το 5αρι πολυ κραδασμο με το που αγγιξε τοιχο. λεω : χιουστον θα εχουμε προβλημα. οντως στην τρυπα του πλεει η κλασικη μαυρη ουπα
το αποδιδω στο μεγαλο μηκος και το λεπτο σωμα. σκεφτομαι οτι ισως φταιει το συγκεκριμενο τεμαχιο

λεω οκ παμε στο 6αρι .πραγματι λιγοτερος κραδασμος και λιγο πιο σφικτη τρυπα
αλλά και παλι καμια συγκριση ουτε με τα 5Χ της μπος ουτε με τα δικοπα περφορμανς που εχω απο παλια και οι τρυπες τους ειναι τοσο σφικτες που θελεις σφυρακι για να βαλεις μεσα την ουπα!
αυριο το πρωι επειδη φευγω για πατρα, θα τα επιστρεψω εκει και ελπιζω να βρω στην πατρα αλλο σετ
ισως να ετυχε στο δικο μου. τα αλλα νουμερα δεν τα δοκιμασα γιατι θα εκανα σουρωτηρι το τοιχο. ο τοιχος ειναι τουβλο και εγω ειχα κρουση εσκεμενα για να δω τι θα γινει γιατι ετσι τα τσεκαρω ολα περισσοτερο για την ευθυβολια τους
πχ τα δικοπα περφορμανς με κρουση και σε τουβλο ειναι πανσφυκτες οι τρυπες τους

απο ταχυτητα ειναι ταχυτερα των δικοπων περφορμανς αλλα λιγο πιο αργα απο τα 5Χ, τουλαχιστον ετσι μου φανηκαν. μικρη η διαφορα γιατι ηταν τουβλο . στο μπετο ισως αλλαζει
παντως ακομα και αν κανω λαθος στην ταχυτητα δεν κανω λαθος στην ευθυτητα τουλαχιστον του σετ που αγορασα
για τουβλο προτιμω τα δικοπα περφορμανς παρα τα τετρακοπα αυτα.
υγ
η δοκιμη εγινε με το πνευματικο μπαταριας του λιντλ

Last edited:
κωστη αν μπορεις δοκιμασε τα σε μπετο. εγω για την ωρα δεν εχω αυτη τη δυνατοτητα επειδη δεν θελω να ανοιξω τρυπα που δεν θα κρεμασω κατι σε καποια κολωνα

• Like
Reactions: KOSSTV
Η αληθεια ειναι οτι σχεδον ολα τα SDS τρυπανια της performance σειρας, με εξαιρεση το 6μμ, ειναι λιγο στραβα και φαινεται η εκκεντροτητα οταν τα δοκιμαζεις στο δραπανο χωρις φορτιο.

Βεβαια, σε ολα τα σετ που εχω (Dewalt/Dexter) υπαρχουν καποια λιγα στραβα στο σετ εκτος της Bosch που ακομα και τα μεγαλα SDS των 300μμ ειναι εντελως ισια!!

Στην πραξη τωρα, τα SDS τρυπανια performance του Lidl τρυπανε πιο γρηγορα απο τα δικοπα Dewalt και τα τετρακοπα Bosch σε μπετον και πετρα.
Ισως αυτο οφειλεται οτι τα performance ειναι καινουρια ενω τα υπολοιπα εχουν ηδη μεγαλη χρηση. Tα δοκιμασα με κρουση και χωρις κρουση.

Συμπερασματικα, αν και η αποδοση των SDS performance φαινεται οτι ειναι πολυ καλη σε σχεση με τα κορυφαια Bosch, το γεγονος οτι τα τρυπανια δεν ειναι απολυτα ισια ειναι σημαντικο μειονεκτημα οπως παρατηρησε και ο Νικος παραπανω. Ειναι κριμα λοιπον ενα πολυ καλο τρυπανι να χανει επειδη δεν ειναι ισιο!!

κωστη αν μπορεις δοκιμασε τα σε μπετο. εγω για την ωρα δεν εχω αυτη τη δυνατοτητα επειδη δεν θελω να ανοιξω τρυπα που δεν θα κρεμασω κατι σε καποια κολωνα
Σε μπετο θα τα δοκιμασω...και εκει ειναι το θεμα το τι κανουν...
Δεν παρατηρησα οτι ειναι ολιγον στραβα....θελω να τα δω εν πραξη....

Θελω να δω και την διαφορα του υψους οπης που κλειδωνει το τρυπανι μηπως παιζει το ρολο του...

20230313_182742 - Αντιγραφή.jpg

• Like
Reactions: nickolas
μα εκει ειναι ο διαχωρισμος καλου με κακου τρυπανιου, στην ευθυτητα.
πχ αυτα που ειχαν μεσα απο τη μανα τους τα εργαλεια ησαν μαπα , ακριβως επειδη οι τρυπες ηταν βαρκα γυαλο :)
και απορουσα γιατι οσο και αν εψαξα παλιοτερα στο γιατι δεν εβρισκα μεσαιο ή μακρυ 5Χ στα 5μμ , παρα μονο κοντο.
και δεν βγαζει καν 4μμ στα 5Χ ουτε καν κοντο σε αντιθεση με ντεβαλτ και αλλους. μαλλον η μπος προτιμα να μην πουλησει παρα να βγαλει κατι που θα αμαυρωσει το ονομα της
τα στελεχη των 5 μμ ειναι λεπτα για να αντεξουν τις σφυριες καινα παραμενουν ολοϊσια αν τα τρυπανα εχουν μεγαλο μηκος

αλλά σιγουρα δεν ειναι μονο αυτο, τα δικοπα περφορμανς ειναι σαφως πιο ευθυβολα απο τα νεα τετρακοπα.
αλλαξαν εργοστασιο παραγωγης? αλλαξαν προδιαγραφες? ειναι η διαφορά στο κλειδωμα?
το πόσο σφιχτη ειναι η τρυπα , εχει να κανει με το τι φορτια θα μπορει να δεχτει η ουπα αν ειναι η βιδα της για παραδειγμα 2 ή 3 χιλιοστα μικροτερη
τελειως αλλο φορτιο θα δεχτει μια ουπα 8αρα με βιδα 6αρα σε σφιχτη τρυπα και τελειως αλλο αν "παιζει" μεσα στην τρυπα

οπως και να εχει εγω διατηρω τα δικοπα περοφρομανς σαν βασικο σετ μαζι με το πνευματικο μπαταριας που το βαζω συνηθως στα τουβλα , τα 5Χ σαν βασικο σετ στο πνευματικο ρευματος που βαζω συνηθως στα μπετα και τουτα μαλλον θα τα επιστρεψω.
αν ηθελα μαπες κραταγα και αυτα που ειχαν μεσα τα εργαλεια της παρκσαιντ απο τη μανα τους και οχι να πληρωσω και 8 € για κατι που ειχα τσαμπα...

Last edited:
  • Like
Reactions: ΝΤΙΝΟΣ
Νικόλα σε Sds των 5mm και 6mm ( 4mm δεν εχω δει) δεν γίνεται να είναι μακριά για να πετυχεις σωστο τρυπημα..αυτά είναι 160αρια..οριακά για τα μικρά πολύ καλά για 8 και 10mm..
Aρα στο 5mm είναι λογικό ότι μπορεί να "παιζουν" λίγο...
Tο ίδιο συμβαίνει και σε ένα 6mm Bosch 7X των 200mm...άμα δεις πως ταλαντευται στο τρυπημα θα καταλάβεις..
Η Bosch έχει βγάλει 115mm για αυτήν την χρήση.. και θεωρώ μέχρι και τα 7mm είναι τα πλέον ιδανικά όταν δεν χρειάζεσαι βάθος τρυπηματος...

Γενικότερα η χρήση μικρων διαμετρων τρυπανιων sds ειδικά σε μπετο δεν είναι καλύτερη από τα απλά τρυπανια μπετου( ας πούμε Cyl 5 η Cyl9 multi) με χρήση κρουστικου δραπανου όσο αφορά την ομοιόμορφη διάτρηση.. απλώς γίνεται πιο γρήγορη η διάτρηση....

Τωρα μάπα η τσάμπα τα χρήματα θα είναι εάν δεν ειναι ενταξυ τα κοπτικς η γίνεται λοξοδρομηση της τρύπας λόγου μη ευθυγραμμισμενου/ίδιου τρυπανιου...

Last edited:
  • Like
σιγουρα αν τρυπας τοιχο ή κολωνα διαμπερως, δεν σε νοιαζει η απολυτη ακριβεια. πχ μπορει να θες να περασεις ενα καλωδιο.
για ουπες ομως, για αυτο βαζουμε κοντα τρυπανια για να μην ταλαντευεται το τρυπανι και ετσι να πετυχαινουμε μεγαλυτερη ακριβεια της τρυπας
σπανια να μπουν ουπες-αγκυρια μεγαλου μηκους σε μπετο αλλά συμβαινει και αυτο περισσοτερο σε τεντες ή καγκελα.

ετσι θεωρω οτι μεχρι τα 160μμ τα τρυπανια πρεπει να ειναι σοβαρα ευθυβολα γιατι προοριζονται για δουλιες που θελουν ακριβεια
τα 200αρια+ δεν πανε για ουπες συνηθως αλλα για διαμπερεις τρυπες οπότε οκ
φυσικα το κλασικο καλο δραπανο/κατσαβιδο με τα cyl5 θα κανει πιο σωστη τρυπα γιατι το ιδιο το τσοκ και η προσδεση του στελεχους ειναι πιο σταθερα απο τα sds
αλλά πρεπει να εχεις καλο εργαλειο για να εχεις καλη αποδοση , και παλι το sds δεν θα το πιασουμε σε ταχυτητα

αλλά δεν μπορω να δεχτω σε απλες ουπιτσες τοιχου αυτες να ειναι λασκα
φαντασου να πακτωσεις καμια τεντα και να φυσαει δυνατα
παντως το τετρακοπο κοντο 5Χ που χρησιμοποιω σε ολες τις τρυπες σχεδον ειτε κανονικα ειτε σαν προτρυπημα πολλες φορες, δεν "παιζει" καθολου σε αντιθεση με τουτα τα τετρακοπα

υγ
4αρια εχει η ντεβαλτ σιγουρα. αλλά μαλλον δεν θα χρησιμοποιουνται με κρουση

Last edited:
αναμεσα στα αλλα των τελευταιων παραλαβων , παρακινουμενος απο το ποστ του σωκρατη για εναν ακριβο νυχοκοπτη περι τα 22 ευρω, βρηκα εναλλακτικα ετουτο στα 6€
κανει εξαιρετικη δουλεια, κοβει πολυ καλα με στιβαρη αισθηση, κρατα τα κομμενα νυχια. πολυ ευχαριστημενος για την τιμη του.
δεν εχει λιμα ξεχωριστη , εχει ενσωματωμενη λιμα στο μοχλο αλλά δεν την χρειαζεσαι γιατι κοβει αψογα, τουλαχιστον τωρα που ειναι φρεσκο

https://www.aliexpress.com/item/100....order_list.order_list_main.22.f0771802FXmX9b

Last edited:
Η βροχη δεν σταματησε τα Elta Courier να παραδωσουν τα πολυτιμα δεματακια! 📦

Καλη η συσκευασια των Ελτα αλλα και του καταστηματος εσωτερικα απο σκληρο χαρτονι που προστατευει επαρκως τα προιοντα.
qHSBRbil.jpg

Δυο παχυμετρα της Total, απο τα φτηνοτερα της αγορας, κατω απο 7 ευρω! Προτιμηθηκε αυτο το καταστημα απο τη Θεσσαλονικη επειδη ειχε PayPal. (y)
3Jx9qSFh.jpg

Δεν μπορουσαμε λοιπον να μην τα δοκιμασουμε και να τα συγκρινουμε με τα υπολοιπα κινεζικα φτηνα παχυμετρα.
uwQKkveh.jpg

Περιεχει μπαταρια λιθιου τυπου CR2032. Για να ενεργοποιηθει η μπαταρια τραβας το πλαστικο προστατευτικο για να κλεισει το κυκλωμα.
JDBLeI3h.jpg

Περιποιημενο εργαλειακι, σφιχτο και ολο απο πλαστικο οπως ολα τα budget παχυμετρα.
Θα γινει συντομα review για να δουμε αν οντως και αυτα τα εργαλεια της Τοταλ αξιζουν τα λεφτα τους.

Ο κυριος που εχει παραγειλει το δευτερο παχυμετρο, ας ετοιμαζεται σιγα σιγα να περασει για την παραλαβη.

Άψογο εργαλειακι, ποιοτικο! τα παιδια που το εχουν αγορασει εχουν δικιο.
Ένα μικρό λαδωματακι θέλει και θα είναι τέλειο.
Πιανει και τη μύτη της καρφιτσας που λενε. Μου το έφερε φίλος που ήρθε από αγγλια
Έχω παραλάβει εδώ και καιρό και το λαδακι για τρυπήματα απο αμερικη, να δω πότε θα το
τεσταρω

Attachments

• IMG_20230316_155452.jpg
    IMG_20230316_155452.jpg
    4 MB · Views: 68
Αγαπημένη μάρκα η Engineer, τιμά την ονομασία της (και φυσικά την προέλευσή της).

Το πρασινάκι σε κάποιους είναι λιγότερο αρεστό απ'ό,τι σε άλλους. :rolleyes:

• Like
λες τα άλλα της κομματια να ειναι πιο καλα ακομα?
ελπιζω ναι, γιατι θελω να παρω την ακομα μικροτερη σε καποια στιγμη στο μελλον