Tι παραλάβαμε σήμερα...

tempImageHVdH6X.jpg

om system om3 μαζί με τον 17mm f/1.8, αγοράστηκε ως kit πριν από 1 μήνα,
έδωσα όλο τον full frame φωτογραφικό οπλισμό που είχα όχι γιατί δεν ήμουν ικανοποιημένος, αλλά γιατί έτρωγε σκόνη στην κυριολεξία.

Αυτή θα είναι και η τελευταία απόπειρα στο χόμπι της φωτογραφίας, μετά από δεκαετίες έχω χάσει εντελώς την όρεξη, τη σπίθα που είχα, ελπίζω ότι οι μικρότερες διαστάσεις και το βάρος του m4/3 εξοπλισμού θα μου ξαναδώσει λίγη απ' τη χαμένη επιθυμία για φωτογραφία. Θα δείξει

Δεν την έχω χρησιμοποιήσει πολύ, ακόμα είμαι στη φάση φωτογραφίζω για να φωτογραφίζω, χωρίς νόημα δηλαδή, αρχικές εντυπώσεις:

• Έχω μεγάλα χέρια και τι νιώθω σαν παιχνιδάκι, λαβή δεν υπάρχει αλλά δεν την έχω χρησιμοποιήσει με zoom φακούς, με τους μικρούς prime 1.8 δεν υπάρχει κανένα θέμα.
  • Είναι όμορφη, θυμίζει όντως τις παλιές αναλογικές OM της olympus
  • το viewfinder είναι ικανοποιητικό την κάνει τη δουλειά του δηλαδή.
  • το menu της ενδέχεται να προβληματίσει κάποιους, που έρχονται από συστήματα nikon canon, αλλά εντάξει κάποιος που έχει σχετική εμπειρία προσαρμόζεται αμέσως τουλάχιστον στα βασικά, δεν χρησιμοποιώ jpeg ούτε τις λειτουργίες "computational photography" οπότε δεν έχω εμβαθύνει.
  • Αυτόματη εστίαση, απέχει από την ευκολία των σύγχρονων μηχανών της canon, στο interface, στην αναγνώριση αντικειμένων, στο tracking κλπ. στις canon σεταρεις και εισαι κατα 90% έτοιμος, εδώ το interface και οι λειτουργίες απαιτούν σαφώς περισσότερη μέριμνα από το χρήστη. Για να μην παρεξηγηθώ, μια χαρά είναι και το autofocus, της om3, απλώς είναι υποδεέστερο της canon.
  • Ποιότητα εικόνας σε σχέση με την canon FF, το θέμα είναι υποκειμενικό και πολυπαραγοντικό, έχει να κάνει με τους φακούς, με το λογισμικό κλπ, Η συζήτηση αυτή είναι ατέρμονη και θεωρώ ότι δεν έχει νόημα το 2026, μιλάω πάντα για ερασιτεχνική χρήση.
  • Η σταθεροποίηση είναι όντως εντυπωσιακή, μπορεί κάποιος να πάρει καθαρές κρυστάλλινες λήψεις με πολύ χαμηλές ταχύτητες κλείστρου.
  • Γενικά είναι αυτό που περίμενα χωρίς εκπλήξεις, εκτός από μία μικρή αλλά δυσάρεστη, το eyecup βγάνει απ τη θέση του υπερβολικά εύκολα.

Γιώργο ότι απορία υπάρχει εννοείται ρωτάς. Το.μενου της ακόμα και με τις βελτιώσεις που έγιναν και σε προχωρημένους δεν είναι τόσο κατανοητό. Υπάρχουν ρυθμίσεις που επικαλύπτονται

• Like
Reactions: gpapjohn
IMG_20260625_190645.jpg
Έκλεισε το σετάκι, προς το παρόν με καλύπτει στα περισσότερα. Πλέον υπάρχουν πολύ καλές ευκαιρίες σε μεταχειρισμένα σαν καινούρια.
(Όλα μαζί δεν έφτασαν την τιμή του σώματος καινούριου στο skroutz.)

Πριν μερικές μέρες παρέλαβα την "γέμιση" του σάντουϊτς Olympus/OMD με Lumix:

IMG_20260729_112710 copy.jpg

...Για όσους έχασαν επεισόδια, θυμίζω ότι είχα πάρει για δοκιμή το Olympus C-180 Η.Q. Converter με συντελεστή 1.7 και το είχα φορέσει στον μικρούλη Lumix 35-100/f4-5.6 με πολύ καλά αποτελέσματα. Οπότε είπα να συνεχίσω τα πειράματα, και παράγγειλα έναν φακό από τον οποίο είχα μείνει πολύ ικανοποιημένος στο παρελθόν, τον Lumix 45-175/f 4-5.6. Το "πακέτο" λοιπόν δίνει 175 Χ 1.7= 297,5mm X 2 = 595mm σε FF, ενώ θυμίζω ότι αυτού του τύπου οι μετατροπείς ΔΕΝ κόβουν φωτεινότητα. Επίσης ένα ενγενές πλεονέκτημα του συγκεκριμένου φακού είναι ότι έχει εσωτερικό ζουμ, άρα σταθερό μήκος.

Ακολουθουν δυο δείγματα, το ένα με το "πακέτο" στα 113 Χ 1,7= 192mm Χ 2 = 380mm σε FF

_8040004 copy.jpg

...Και το επόμενο με τον Lumix 100-300 στα 218mm -> 436 σε FF:

_8040013 copy.jpg

...Και τα δυο jpeg μηχανής με ελάχιστη επεξεργασία και resize για το ανέβασμα εδώ.

Το σκεπτικό είναι μήπως προκύψει εναλλακτικό ταξιδιωτικό σετ με Laowa 6mm/f2, lumix 12-32 και 45-175 συν τον converter, για τεράστιο εύρος κάλυψης με μόλις τρεις φακούς και ελάχιστο βάρος/όγκο και ικανοποιητική ποιότητα. Συν άλλον ένα φωτεινό prime ανάλογα τα κέφια και το τι προβλέπεται θεματολογικά.

edit: το ιστιοπλοϊκό είναι στα 250-300 μέτρα περίπου, που θεωρώ ότι είναι μια καλή απόσταση για να κρίνεις την απόδοση ενός φακού χωρίς ατμοσφαιρικούς και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Όπως αναμενόταν, στα 75mm ξεκινάει πολύ ελαφρά βινιέτα, στα 60 είναι μη διορθώσιμη, και πιο κάτω απλά δεν βλέπεται - αλλά αυτό έχει φιλολογικό χαρακτήρα αφού σε αυτές τις εστιακές καλύπτεσαι χωρίς το converter από τον ίδιο το φακό. Να πω ότι έκανα και κάποιες δοκιμές σε επίπεδες επιφάνειες - κυρίως για έλεγχο του 45-175 που "χάνει" λίγο στην κάτω δεξιά γωνία στα 45mm τέρμα ανοιχτός, αλλά τσέκαρα και το "συνολάκι" με τουλάχιστον ικανοποιητικά αποτελέσματα. Τέλος, αν ασχοληθείς με raw στο DxO αυξάνοντας την συνολική διόρθωση οξύτητας στο 1,5-1,8 (από το τυπικό 1), αναρωτιέσαι αν βλέπεις καλά...

edit2: Πριν παραγγείλω τον 45-175, δοκίμασα να φορέσω το converter στον "σουηδικό σουγιά" Lumix 14-140, αλλά τα αποτελέσματα ήταν μέτρια έως απαράδεκτα. Εμπειρικά και λογικά καταλήγω στο συμπέρασμα ότι συνεργάζεται καλά με φακούς που έχουν σπείρωμα φίλτρου ίσο ή μικρότερο των 52mm που έχει η βάση του.

Last edited:
σε βλέπω λιγο μπερδεμενο , αφου ησουν υπερικανοποιημενος απο τoν Lumix 14-140 (βαρους 260γρ) γιατι εβαλες ξανα χερι στον 45-175 ? Για να προσθετεις αξεσουαρ να πηγαινει μακρυτερα ? Θα ακυρωσεις τον Lumix 14-140 II ετσι.

Οταν θες τηλεφακο στο m43 για πανω απο 150mm για το 10% των φωτο σου εχεις τον Lumix 100-300mm II που καλυπτει ευρυ φασμα και συνολικα (οχι σε μια εστιακη ) θα σου δωσει καλυτερα αποτελεσματα απο το σετ που δοκιμαζεις . Ξερω ζυγιζει 500γρ αλλα δεν κουβαλας μακρυ τηλεφακο καθε μερα μαζι , ουτε καν σε ταξιδι θα τον χρειαστεις εκτος αν πας να τραβηξεις φορμουλα ή σπορ ή πουλια κλπ.

Ποσο ζυγιζει ο πολ/στης 1.7Χ ? θυμαμαι ειχε γυαλι μπολικο . Ο 45-175 ειναι 200γρ. αν δεν κανω λαθος

Ο πολ/στης ζυγίζει 80, ο 45-175 210, σύνολο 295. Μια διαφορά την έχουν, σχεδόν το μισό, συν το θέμα του όγκου. Πέρα από αυτό, η αλήθεια είναι ότι μου έχει λείψει ο 12-32 λόγω κάτω άκρου και τσεπάτης κατάστασης με την GM5... Τα πειράματα συνεχίζονται.

• Like
Reactions: kbouk
Έχουμε διυλήσει πολλούς εδώ μέσα, άλλος ένας δεν βλάπτει... 🤣

... Πέραν αυτών, με εντυπωσίασε η οπτική ποιότητα του πολ/στή - δεν περίμενα να είναι κάτι σοβαρό, αλλά όταν κάτι γράφει "made in Japan" πρέπει να είσαι προετοιμασμένος, ειδικά με τις παλαιότερες κατασκευές. Αν έχετε έναν μικρό ζουμ με σπείρωμα έως 52mm συνίσταται σφόδρα η αγορά του, αφού βρίσκεται εύκολα γύρω στα ~30€ στο ebay.

Όπως λες κι εσύ, ο 14-140 με έχει βολέψει πολύ, θα ακολουθήσουν εκτεταμένες δοκιμές χρήσης των δύο "σετ ταξιδίου" , και βλέπουμε.

• Like
Reactions: kbouk