Παναγιώτη, ποιά ακριβώς μητρική φωτογραφίζεις διότι πέρα από HTPC, με βρίσκουν όλα όσα αναφέρεις σύμφωνο και σε τι τιμή πρέπει να κινηθούμε θεωρητικά το chip της Ιntel 965, εξακολουθεί νομίζω να παρέχει όλα όσα αναφέρεις, εκτός εάν θέλουμε να ακολουθήσουμε την μόδα με το P35 ή Χ38, τα οποία έχουν βέβαια και το τίμημά τους.
(Κατ' αρχάς, συγγνώμη για το αργοπορημένο της απάντησης, αλλά ήμουν εκτός για 10 μέρες και μακρυά από υπολογιστή)
Αγαπητέ μου φίλε, καμιά!
Απλά θέτω τους προβληματισμούς μου.
Να πω πως γενικά συμφωνώ με τον φίλο μας τον Tantalord, αλλά η επιλογή του chipset, άρα και του επεξεργαστή, του είδους της μνήμης που υποστηρίζει, άρα και της ταχύτητας κλπ. κλπ. είναι που βαρύνει για ένα από τα σοβαρότερα χαρακτηριστικά μιας μητρικής.
Από την πλευρά μου, μιας και η αγορά μιας μητρικής σημαίνει ουσιαστικά στήσιμο νέου υπολογιστή, πρέπει να βλέπει το μέλλον. Επομένως, ένα από τα νεώτερα chipsets είναι ίσως μονόδρομος. Όμως μιας και τα τελευταία έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά και ουσιαστικά μόνο λίγους μήνες διαφορά τεχνολογικής προόδου (αναφέρομαι στην πλατφόρμα της Intel, μιας και αυτήν τυχαίνει να γνωρίζω λίγο καλύτερα), ίσως στην πλάστιγγα να πρέπει να βάλεις και κάτι από τα υπόλοιπα "καλούδια" που ανέφερα πιο πάνω.
Να πω ένα παράδειγμα:
Το 2005 έστησα ένα αξιόλογο (για την εποχή του) HTPC με Intel P4 660 -3.6 GHz και μητρική την Intel D945PSNLK, βασισμένη πάνω στο 945P Express chipset. Είχε 4 PCI slots, 2 PCI-Express x 1, 1 PCI-Express x 16 (για κάρτα γραφικών), 4 θύρες SATA-2, 1 LAN connector 1/100/1000 M-bps, 1 συν 2 θύρες FireWire (a) και 8 USB connectors.
Συμπέρασμα: Όλα αυτά μου ήταν ίσα-ίσα αρκετά να καλύψω ότι ήθελα να "φορέσω" στο PC τότε. Θα έλεγα μάλλον λίγα.
Σήμερα τα 4 PCI slots είναι δυσεύρετα έως μή υπάρχοντα.
Από την άλλη μεριά, το 945P chipset είναι μεν ξεπερασμένο, αλλά εξακολουθεί να ανήκει στην κατηγορία αυτών που υποστηρίζουν επεξεργαστές Core Duo και Core 2 Duo ακόμα και Quad Core.
Ιδού, λοιπόν το δίλημα: Τί διαλέγει κανένας; Μητρική με πολλές δυνατότητες συνδεσιμότητας και λιγότερο σύγχρονη δόμηση (chipset κλπ.) ή άλλη με περιορισμένη συνδεσιμότητα αλλά με σύγχρονη τεχνολογία (και ανάλογο κόστος, βέβαια);
Εγώ δεν έχω απάντηση εδώ. Ίσως κάποια της ίδιας της Intel (και ίσως και άλλων κατασκευαστών, όπως Asus, MSI, Gigabyte κλπ.) με 975 chipset να συνδυάζει κάτι και από τα δύο.
Πάντως από Σεπτέμβρη, που θα με απασχολήσει ένα τέτοιο project με βλέμμα στο HD, θα το ψάξω καλύτερα, με αρχή έναν Quad Core Q6600, τώρα που οι τιμές τους πήρανε την κατηφόρα.
Και μάλιστα εδώ χρειάζομαι απάντηση στο ερώτημα:
- Quad Core Q6600 στα 2.40 GHz ή Core 2 Duo 6850 στα 3.00 GHz?
Σε ένα HTPC με κύρια αποστολή την αναπαραγωγή, αντιγραφή και επεξεργασία Video, τόσο σε HD όσο και σε SD, ποιός από τους δύο θα δούλευε καλύτερα (αφού θεωρήσουμε δεδομένη την ύπαρξη καλής μητρικής και αφειδώς παρεχόμενης γρήγορης μνήμης RAM)?