Τι πιστεύετε ότι πρέπει να διαθέτει η Motherboard

Για εμενα, εαν θες ενα οικονομικo και αξιοπρεπες HTPC,πρεπει η μητρικη να ειναι micro atx, και να εχει ενσωματομενα VGA-SOUND.Μια καλη προταση ειναι αυτη http://www.abit.com.tw/page/en/moth...hp?pMODEL_NAME=Fatal1ty+F-I90HD&fMTYPE=LGA775
οπου με 100ευρα εχει HDMI 1080i, και 7.1 ηχο με ψηφιακη εξοδο.
Το τελειο, αθορυβο μηχανακι.Με ενα επεξεργαστη- σκληρο και ενα ROM, εισαι αρχηγος.

Παναγιώτη, ποιά ακριβώς μητρική φωτογραφίζεις διότι πέρα από HTPC, με βρίσκουν όλα όσα αναφέρεις σύμφωνο και σε τι τιμή πρέπει να κινηθούμε θεωρητικά το chip της Ιntel 965, εξακολουθεί νομίζω να παρέχει όλα όσα αναφέρεις, εκτός εάν θέλουμε να ακολουθήσουμε την μόδα με το P35 ή Χ38, τα οποία έχουν βέβαια και το τίμημά τους.

(Κατ' αρχάς, συγγνώμη για το αργοπορημένο της απάντησης, αλλά ήμουν εκτός για 10 μέρες και μακρυά από υπολογιστή)

Αγαπητέ μου φίλε, καμιά!

Απλά θέτω τους προβληματισμούς μου.

Να πω πως γενικά συμφωνώ με τον φίλο μας τον Tantalord, αλλά η επιλογή του chipset, άρα και του επεξεργαστή, του είδους της μνήμης που υποστηρίζει, άρα και της ταχύτητας κλπ. κλπ. είναι που βαρύνει για ένα από τα σοβαρότερα χαρακτηριστικά μιας μητρικής.

Από την πλευρά μου, μιας και η αγορά μιας μητρικής σημαίνει ουσιαστικά στήσιμο νέου υπολογιστή, πρέπει να βλέπει το μέλλον. Επομένως, ένα από τα νεώτερα chipsets είναι ίσως μονόδρομος. Όμως μιας και τα τελευταία έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά και ουσιαστικά μόνο λίγους μήνες διαφορά τεχνολογικής προόδου (αναφέρομαι στην πλατφόρμα της Intel, μιας και αυτήν τυχαίνει να γνωρίζω λίγο καλύτερα), ίσως στην πλάστιγγα να πρέπει να βάλεις και κάτι από τα υπόλοιπα "καλούδια" που ανέφερα πιο πάνω.

Να πω ένα παράδειγμα:

Το 2005 έστησα ένα αξιόλογο (για την εποχή του) HTPC με Intel P4 660 -3.6 GHz και μητρική την Intel D945PSNLK, βασισμένη πάνω στο 945P Express chipset. Είχε 4 PCI slots, 2 PCI-Express x 1, 1 PCI-Express x 16 (για κάρτα γραφικών), 4 θύρες SATA-2, 1 LAN connector 1/100/1000 M-bps, 1 συν 2 θύρες FireWire (a) και 8 USB connectors.

Συμπέρασμα: Όλα αυτά μου ήταν ίσα-ίσα αρκετά να καλύψω ότι ήθελα να "φορέσω" στο PC τότε. Θα έλεγα μάλλον λίγα.

Σήμερα τα 4 PCI slots είναι δυσεύρετα έως μή υπάρχοντα.

Από την άλλη μεριά, το 945P chipset είναι μεν ξεπερασμένο, αλλά εξακολουθεί να ανήκει στην κατηγορία αυτών που υποστηρίζουν επεξεργαστές Core Duo και Core 2 Duo ακόμα και Quad Core.

Ιδού, λοιπόν το δίλημα: Τί διαλέγει κανένας; Μητρική με πολλές δυνατότητες συνδεσιμότητας και λιγότερο σύγχρονη δόμηση (chipset κλπ.) ή άλλη με περιορισμένη συνδεσιμότητα αλλά με σύγχρονη τεχνολογία (και ανάλογο κόστος, βέβαια);

Εγώ δεν έχω απάντηση εδώ. Ίσως κάποια της ίδιας της Intel (και ίσως και άλλων κατασκευαστών, όπως Asus, MSI, Gigabyte κλπ.) με 975 chipset να συνδυάζει κάτι και από τα δύο.

Πάντως από Σεπτέμβρη, που θα με απασχολήσει ένα τέτοιο project με βλέμμα στο HD, θα το ψάξω καλύτερα, με αρχή έναν Quad Core Q6600, τώρα που οι τιμές τους πήρανε την κατηφόρα.

Και μάλιστα εδώ χρειάζομαι απάντηση στο ερώτημα:

- Quad Core Q6600 στα 2.40 GHz ή Core 2 Duo 6850 στα 3.00 GHz?

Σε ένα HTPC με κύρια αποστολή την αναπαραγωγή, αντιγραφή και επεξεργασία Video, τόσο σε HD όσο και σε SD, ποιός από τους δύο θα δούλευε καλύτερα (αφού θεωρήσουμε δεδομένη την ύπαρξη καλής μητρικής και αφειδώς παρεχόμενης γρήγορης μνήμης RAM)?

- Quad Core Q6600 στα 2.40 GHz ή Core 2 Duo 6850 στα 3.00 GHz?

Σε ένα HTPC με κύρια αποστολή την αναπαραγωγή, αντιγραφή και επεξεργασία Video, τόσο σε HD όσο και σε SD, ποιός από τους δύο θα δούλευε καλύτερα (αφού θεωρήσουμε δεδομένη την ύπαρξη καλής μητρικής και αφειδώς παρεχόμενης γρήγορης μνήμης RAM)?

Η σύγχρονη αντίληψη επιτάσσει αυξημένο πλήθος πυρήνων και αυξημένη συχνότητα ρολογιού της μνήμης, σε βάρος της συχνότητας ρολογιού του επεξεργαστή, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι ήδη υψηλή. Όμως, η επεξεργασία πολλών νημάτων την ίδια χρονική στιγμή δίχνει πραγματικά τα δόντια της στην ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών εφαρμογών. Εάν τα νήματα προέρχονται όλα από την ίδια εφαρμογή, ακόμη και ένας φροντισμένος κώδικας μπορεί να οδηγεί συχνά σε pipeline stall, όταν διοχετευθεί σε δύο, τέσσερις, ή οκτώ πυρήνες.

Προτείνω διπύρηνο επεξεργαστή, που είναι επαρκέστατος, και τουλάχιστον δύο δίσκους SATA στις 10000 ή SAS των 15000rpm. Βέβαια, αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους ενθουσιώδεις χρήστες, που, για να πω και την κακία μου, δεν θα μείνουν στους δύο πυρήνες, όταν υπάρχει στο ράφι του καταστήματος 4πύρηνος επεξεργαστής σε λογική -εδώ που τα λέμε- τιμή. Θα πάνε στους 4 πυρήνες, ακόμα κι αν το βαρύτερο πράγμα που κάνουν στον υπολογιστή τους είναι το σερφάρισμα, άντε και κανένα κειμενάκι των 25 σελίδων, και καμιά φωτό των 7Mpixel.

Όσον αφορά τις θύρες Ethernet, 2 1000άρες σε σπίτι είναι υπερβολή σε κάθε περίπτωση. Αυτές χρειάζονται μόνο σε μέσης κλίμακας διακομιστή, όταν πέφτουν επάνω του καμιά 50αριά άτομα μαζί. Από τη μεριά του κατασκευαστή, όταν μοντάρεις μια 1000άρα, το κόστος της 2ης είναι μάλλον χαμηλό, οπότε..

Last edited:
=.

Προτείνω διπύρηνο επεξεργαστή, που είναι επαρκέστατος, και τουλάχιστον δύο δίσκους SATA στις 10000 ή SAS των 15000rpm. Βέβαια, αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους ενθουσιώδεις χρήστες, που, για να πω και την κακία μου, δεν θα μείνουν στους δύο πυρήνες, όταν υπάρχει στο ράφι του καταστήματος 4πύρηνος επεξεργαστής σε λογική -εδώ που τα λέμε- τιμή. Θα πάνε στους 4 πυρήνες, ακόμα κι αν το βαρύτερο πράγμα που κάνουν στον υπολογιστή τους είναι το σερφάρισμα, άντε και κανένα κειμενάκι των 25 σελίδων, και καμιά φωτό των 7Mpixel.

-

4 πυρηνες αυτη τη στιγμη δεν χρειαζονται ουτε κατα διανοια.

Οι 2 επεξεργαζονται με περισση ανεση τα δυσκολoτερα αρχεια αναπαραγωγης των BR και HD-DVD .

Οσο για τους δισκους δεν υπαρχει κανενας λογος να πας σε πολυστροφους των 10000 και πανω στροφων.

Αυτοι οι δισκοι ουσιαστικα εξυπηρετουν επαγγελματικες αναγκες (τυπου επεξεργασια εικονας- rendering - editing ) και σε καμια περιπτωση τρεξιμο λειτουργικου HTPC και των προγραμματων που χρειαζομαστε σε ενα τετοιο μηχανημα.
Τωρα αν μιλαμε για πολυμηχανημα και οχι αποκλειστικα HTPC βαλτε και τουρμπο.....παλι δε θα σας φτανει :Banane0:

Η σύγχρονη αντίληψη επιτάσσει αυξημένο πλήθος πυρήνων και αυξημένη συχνότητα ρολογιού της μνήμης, σε βάρος της συχνότητας ρολογιού του επεξεργαστή, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι ήδη υψηλή. Όμως, η επεξεργασία πολλών νημάτων την ίδια χρονική στιγμή δίχνει πραγματικά τα δόντια της στην ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών εφαρμογών. Εάν τα νήματα προέρχονται όλα από την ίδια εφαρμογή, ακόμη και ένας φροντισμένος κώδικας μπορεί να οδηγεί συχνά σε pipeline stall, όταν διοχετευθεί σε δύο, τέσσερις, ή οκτώ πυρήνες.

Προτείνω διπύρηνο επεξεργαστή, που είναι επαρκέστατος, και τουλάχιστον δύο δίσκους SATA στις 10000 ή SAS των 15000rpm. Βέβαια, αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους ενθουσιώδεις χρήστες, που, για να πω και την κακία μου, δεν θα μείνουν στους δύο πυρήνες, όταν υπάρχει στο ράφι του καταστήματος 4πύρηνος επεξεργαστής σε λογική -εδώ που τα λέμε- τιμή. Θα πάνε στους 4 πυρήνες, ακόμα κι αν το βαρύτερο πράγμα που κάνουν στον υπολογιστή τους είναι το σερφάρισμα, άντε και κανένα κειμενάκι των 25 σελίδων, και καμιά φωτό των 7Mpixel....

Κώστα, σ' ευχαριστώ για την διευκρίνηση

Το κλειδί στην απάντησή σου είναι ακριβώς το:

"Εάν τα νήματα προέρχονται όλα από την ίδια εφαρμογή, ακόμη και ένας φροντισμένος κώδικας μπορεί να οδηγεί συχνά σε pipeline stall, όταν διοχετευθεί σε δύο, τέσσερις, ή οκτώ πυρήνες"

Όμως στην συζήτηση μπαίνει και το τί γίνεται εάν τα νήματα ΔΕΝ προέρχονται από την ίδια, αλλά από διαφορετικές εφαρμογές. Εάν επί παραδείγματι ζητήσεις από τον υπολογιστή σου να αναπαράγει HD Video με PowerDVD 7 (λέω τώρα) και την ίδια στιγμή τον έχεις βάλει να σου αντιγράφει μια ταινία από τον σκληρό προς ένα άγραφο δισκάκι DVD (με όποιο πρόγραμμα-εφαρμογή χρησιμοποιείς, Nero, CloneDVD, Windows κλπ.) ή να "ριπάρει" κάποια ταινία από DVD προς κάποιο σκληρό (πάλι με οποιαδήποτε εφαρμογή το κάνει αυτό).

Ο διπύρηνος θα έκανε την δουλειά εξ ίσου καλά με τον τετραπύρηνο?

Εάν ναι, τότε όντως να προτιμηθεί ένας Core 2 Duo 6850 στα 3.00 GHz από έναν Quad Core Q6600 στα 2.40 GHz, μιας και - αυτή τη στιγμή τουλάχιστον - οι τιμές τους είναι κοντά. Ιδού η απορία (και όχι μόνο δική μου, πιστεύω).

4 πυρηνες αυτη τη στιγμη δεν χρειαζονται ουτε κατα διανοια.

Οι 2 επεξεργαζονται με περισση ανεση τα δυσκολoτερα αρχεια αναπαραγωγης των BR και HD-DVD .

Οσο για τους δισκους δεν υπαρχει κανενας λογος να πας σε πολυστροφους των 10000 και πανω στροφων.

Αυτοι οι δισκοι ουσιαστικα εξυπηρετουν επαγγελματικες αναγκες (τυπου επεξεργασια εικονας- rendering - editing ) και σε καμια περιπτωση τρεξιμο λειτουργικου HTPC και των προγραμματων που χρειαζομαστε σε ενα τετοιο μηχανημα.
Τωρα αν μιλαμε για πολυμηχανημα και οχι αποκλειστικα HTPC βαλτε και τουρμπο.....παλι δε θα σας φτανει :Banane0:

Φίλε μου havoc, σ' ευχαριστώ κι εσένα για την παρέμβαση

Στα βασικά βλέπω πως συμφωνείς με τον Κώστα, αν και πας λίγο παραπέρα με την τελευταία σου φράση.

Όπως λέω και στο αμέσως προηγούμενο μήνυμά μου, δεν μου αρκεί ΜΟΝΟ η αναπαραγωγή αρχείων από BD και HD-DVD.

Οπότε το ερώτημα παραμένει, γι αυτό και ζήτησα την συμβουλή των πιο "ψαγμένων".

Όσον αφορά στους σκληρούς, τείνω να συμφωνήσω με τον Κώστα για την ύπαρξη τουλάχιστον ενός σκληρού στις 10000 RPM, τύπου WD Raptor ή ενός SCSI στις 15000 RPM, που θα κληθεί να κάνει την δύσκολη δουλειά.

Το ερωτηματικό γι αυτόν είναι πού τον βάζεις: Σαν κύριο δίσκο συστήματος ή σαν δίσκο αποθήκευσης; Πάλι εδώ εσείς οι ψαγμένοι έχετε την βαρύνουσα άποψη.

Κώστα, σ' ευχαριστώ για την διευκρίνηση

Το κλειδί στην απάντησή σου είναι ακριβώς το:

"Εάν τα νήματα προέρχονται όλα από την ίδια εφαρμογή, ακόμη και ένας φροντισμένος κώδικας μπορεί να οδηγεί συχνά σε pipeline stall, όταν διοχετευθεί σε δύο, τέσσερις, ή οκτώ πυρήνες"

Όμως στην συζήτηση μπαίνει και το τί γίνεται εάν τα νήματα ΔΕΝ προέρχονται από την ίδια, αλλά από διαφορετικές εφαρμογές. Εάν επί παραδείγματι ζητήσεις από τον υπολογιστή σου να αναπαράγει HD Video με PowerDVD 7 (λέω τώρα) και την ίδια στιγμή τον έχεις βάλει να σου αντιγράφει μια ταινία από τον σκληρό προς ένα άγραφο δισκάκι DVD (με όποιο πρόγραμμα-εφαρμογή χρησιμοποιείς, Nero, CloneDVD, Windows κλπ.) ή να "ριπάρει" κάποια ταινία από DVD προς κάποιο σκληρό (πάλι με οποιαδήποτε εφαρμογή το κάνει αυτό).

Εάν ναι, τότε όντως να προτιμηθεί ένας Core 2 Duo 6850 στα 3.00 GHz από έναν Quad Core Q6600 στα 2.40 GHz, μιας και - αυτή τη στιγμή τουλάχιστον - οι τιμές τους είναι κοντά. Ιδού η απορία (και όχι μόνο δική μου, πιστεύω).

Θεωρητικά ο τετραπύρηνος θα έκανε τη δουλειά καλύτερα, αλλ' υπό το οικονομοτεχνικό πρίσμα η απάντηση μπορεί και να διαφοροποιηθεί. Για παράδειγμα, εάν σε δεδομένο παράθυρο χρόνου, ο ένας πυρήνας επαρκεί για την προβολή, η στενωπός μάλλον θα εντοπισθεί στο υποσύστημα δίσκων, που είναι και η αχίλλειος πτέρνα, πολλώ δε μάλλον όταν αυτό αποτελείται μόνον από ένα δίσκο, επιφορτισμένο και με τις τέσσερις βασικές λειτουργίες σε ένα σύστημα. Ο ταχύτερος δίσκος που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα είναι ένα εκατομμύριο φορές πιο αργός από μια μνήμη SDRAM PC100 του 1998.

Last edited:
Το ερωτηματικό γι αυτόν είναι πού τον βάζεις: Σαν κύριο δίσκο συστήματος ή σαν δίσκο αποθήκευσης; Πάλι εδώ εσείς οι ψαγμένοι έχετε την βαρύνουσα άποψη.

Ως δίσκο συστήματος, χωρίς καμιά αμφιβολία, καθώς θα κάνει τρεις δουλειές: διαμεταγωγή εφαρμογών, εικονικής μνήμης και προσωρινής μνήμης.

Όσον αφορά στους σκληρούς, τείνω να συμφωνήσω με τον Κώστα για την ύπαρξη τουλάχιστον ενός σκληρού στις 10000 RPM, τύπου WD Raptor ή ενός SCSI στις 15000 RPM, που θα κληθεί να κάνει την δύσκολη δουλειά.

Για ποιο λογο πιστευεις οτι σου χρειαζεται ταχυτερος των 7200 στροφων δισκος ?

Οπως ειπαμε περι ορεξεως κολοκυθοπιτα αλλα αμα δω και SCSI δισκο σε HTPC θα τα εχω δει ολα.

ΔΕΝ σου χρειαζεται αυτη η ταχυτητα και κυριως μην ξεχνας κατι αλλο

ΤΟΝ ΘΟΡΥΒΟ που θα σου κανει παρεα με εναν πολυστροφο δισκο.

η επιλογη δικη σου....αλλα μην πιστευεις οτι ολοι οσοι βαλαμε 7200δες δισκους το καναμε για καποιον αλλον μυστηριο λογο.

ΙΜΗΟ έχουμε "χάσει την μπάλα" όσο αφορά τις πραγματικές ανάγκες μας, σε συνάρτηση με τις πραγματικές απαιτήσεις των εφαρμογών.

Οι παραπάνω δυο εφαρμογές (DVD recording & DVD ripping) απαιτούν σχεδόν μηδενική επεξεργαστική ισχύ. Ακόμα και σε έναν Celeron 3ετίας με τα βίας θα εμφανίσουν CPU load, οπότε δεν θεωρώ ότι αποτελούν φορτίο για οποιονδήποτε σύγχρονο επεξεργαστή.

Αν έλεγε κάποιος ότι θέλει να παίζει στην Plasma του Quake ενώ ταυτόχρονα να βλέπει στον προβολέα του HD DVD, θα έλεγα ναι, καλύτερα να πάει σε Quad Core. Αλλά για όλες τις άλλες "ανθρώπινες" εφαρμογές οι Quad Core είναι λίιιγο overkill.

Τώρα, όσο αφορά τους δίσκους, σαφέστατα και αποτελούν το μόνιμο bottleneck σε όλα τα συστήματα. Οπότε, είναι καθαρά θέμα χρήσης του μηχανήματος. Εγώ π.χ. στο HTPC μου έχω μέσα μόνο έναν δίσκο των 30GB στις 5400 rpm!! Βρίσκω ότι είναι αξιοπρεπέστατος για system disk, αφήστε που είναι πραγματικά αθόρυβος.

Εάν τον άλλαζα με έναν σύγχρονο 7200άρη, θα κέρδιζα καμιά 10ριά δευτερόλεπτα χρόνο στην εκκίνηση των Windows, αλλά τίποτε άλλο.

Από την άλλη, αν το μηχάνημα το είχα και για video editing, θα έβαζα πάνω 4 χ 146GB @ 10.000 RPM τουλάχιστον, ανά δυο σε RAID-0. Αλλά μετά θα έπρεπε να ζω και με το σφύριγμά τους.

Από την άλλη, αν το μηχάνημα το είχα και για video editing, θα έβαζα πάνω 4 χ 146GB @ 10.000 RPM τουλάχιστον, ανά δυο σε RAID-0. Αλλά μετά θα έπρεπε να ζω και με το σφύριγμά τους.

για HTPC μιλαμε......νομιζω.......

αλλα τι να πει κανεις....στην χωρα του μαξιμουμ ζουμε......και προτεινουμε SCSI δισκους για HTPC και ασε τον αλλον να τρεχει μετα

Απάντηση: Re: Τι πιστεύετε ότι πρέπει να διαθέτει η Motherboard

ΙΜΗΟ έχουμε "χάσει την μπάλα" όσο αφορά τις πραγματικές ανάγκες μας, σε συνάρτηση με τις πραγματικές απαιτήσεις των εφαρμογών.

Και εγω αυτο νομιζω...
Όταν μιλάμε για HT PC εγώ τουλάχιστον καταβαίνω ότι είναι ένα μηχανάκι (συνήθως δεύτερο)το οποίο θα μπει στο σαλόνι και δουλεία του θα είναι να αναπαράγει μουσική - DVD και HD clips συνδεμένο αντίστοιχα με AV,plasma ,projector κτλπ. Για όλες τις άλλες εργασίες όπως Internet,gaming dvd-video editing
Έχουμε το κυρίως pc το οποίο είναι και πιο ισχυρό. Δεν πιστεύω δηλαδή ότι είναι βολικό-λειτουργικό να κάθεται κάποιος μπροστά από μια οθόνη 40 ιντσών η ένα πανί 100 ιντσών για να κάνει οποιαδήποτε εργασία στο pc.
Ως εκ του του νομίζω ότι ένα τέτοιο pc θα πρέπει να απαρτίζεται από τα οικονομικότερα εξαρτήματα που μπορεί να βρει κάποιος σήμερα διότι πολύ απλά πλέον και ο πιο αργός επεξεργαστής που μπορεί να βρεις σήμερα είναι ΥΠΕΡΑΡΚΕΤΟΣ για τις παραπάνω εργασίες(μουσική - DVD και HD clips) αν αναλογιστούμε ότι οι νέες κάρτες γραφικών των 50 (2400- 8400)τραβάνε πλέον όλο το ζόρι
Με τις ραγδαίες πτώσεις των τιμών και την αύξηση της ισχύος που υπάρχει στις μέρες μας, είμαι της άποψης ότι δεν πρέπει να επενδύουμε σε μια πχ ακριβή μητρική με το σκεπτικό της αναβάθμισης αργότερα γιατί όταν θα χρειαστεί να κάνουμε κάποια αναβάθμιση θα είναι προτιμότερο και οικονομικότερο να κάνουμε καινούριο pc.

Με 320 αποκτάς τα ακόλουθα
Κουτί με 420w
mobo asus (4sata)(7.1 sound)(gigabit lan)(8 usb)
amd 64 x2 3800+
1gb ram ddr2
ati 2400pro
dvdrw sata 16x
160gb sata hdd

δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να ξοδέψει κάποιος 150 για να πάρει μόνο μια μητρική ή 250 για τετραπλό επεξεργαστή ή 170 για scsi δίσκο.
Και για να επανέλθω στον τίτλο του θέματος, η μητρική το μόνο που χρειάζεται να έχει είναι μια pci για την τοποθέτηση μιας ενδεχόμενης κάρτας tv και μια pcie για κάποια κάρτα γραφικών (2400- 8400) εφόσον πλέον όλες έχουν στάνταρ sata-sound-usb-gigabit-

Ευχαριστώ άπαντες για τις επισημάνσεις και παρεμβάσεις σας.

Συμφωνώ με τους φίλους που τονίζουν πως ένα HTPC και όχι ένα οποιοδήποτε άλλο PC, πρέπει να είναι ΚΑΙ ήσυχο, άρα οι επιλογές των εξαρτημάτων του να παίρνουν υπ' όψιν και τον παράγοντα "θόρυβος".

'Ελα όμως που μερικές φορές - τρομάρα μας - μας πιάνει το "ανικανοποίητο" και ψάχνουμε ένα HTPC που να τα κάνει όλα, χάνοντας έτσι τον κύριο στόχο.

Όμως, από την άλλη, εάν ΔΕΝ πρόκειται για HTPC, αλλά για ένα άλλο PC, που - κακά τα ψέμματα - όλοι μας θέλαμε νάχουμε σαν δεύτερο ή και τρίτο, και το οποίο καλείται να κάνει και αναπαραγωγή και ripping/copying και video editing και άλλες διάφορες δουλειές, ελαφρύτερες ίσως (δεν αναφέρομαι στα παιχνίδια, γιατί δεν τα χρησιμοποιώ, αλλά για κάποιον άλλον ίσως να ήταν ένα από τα ζητούμενα), τότε ζητάμε όλοι τον ουρανό με τ' άστρα και χανόμαστε μέσα στον ωκεανό των σύγχρονων τεχνολογιών.

Κι εδώ, για μας τους λιγότερο ειδικούς (πολύ κομψά μάλλον ονομάζω το "άσχετους"), οι διευκρινήσεις σας είναι πολύτιμες.

Θεωρητικά ο τετραπύρηνος θα έκανε τη δουλειά καλύτερα, αλλ' υπό το οικονομοτεχνικό πρίσμα η απάντηση μπορεί και να διαφοροποιηθεί. Για παράδειγμα, εάν σε δεδομένο παράθυρο χρόνου, ο ένας πυρήνας επαρκεί για την προβολή, η στενωπός μάλλον θα εντοπισθεί στο υποσύστημα δίσκων, που είναι και η αχίλλειος πτέρνα, πολλώ δε μάλλον όταν αυτό αποτελείται μόνον από ένα δίσκο, επιφορτισμένο και με τις τέσσερις βασικές λειτουργίες σε ένα σύστημα. Ο ταχύτερος δίσκος που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα είναι ένα εκατομμύριο φορές πιο αργός από μια μνήμη SDRAM PC100 του 1998.

Κώστα, είσαι σαφέστατος.

Άρα αυτό που θα βελτίωνε κάπως τα πράγματα (εδώ φεύγουμε από την έννοια του HTPC πια, και ομιλούμε για υπολογιστή αξιώσεων) θα ήταν ένας τετραπύρηνος, συνδυασμένος με κατάλληλα μητρική/chipset, άφθονη και γρήγορη μνήμη και πολλούς σκληρούς, όσο γίνεται πιο γρήγορους, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν ο καθένας και από μια δουλειά. Τα λέω καλά??

(Σίγουρα ξεφύγαμε από το θέμα, μάλλον).

Thanks, anyway.

...
Άρα αυτό που θα βελτίωνε κάπως τα πράγματα (εδώ φεύγουμε από την έννοια του HTPC πια, και ομιλούμε για υπολογιστή αξιώσεων) θα ήταν ένας τετραπύρηνος, συνδυασμένος με κατάλληλα μητρική/chipset, άφθονη και γρήγορη μνήμη και πολλούς σκληρούς, όσο γίνεται πιο γρήγορους, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν ο καθένας και από μια δουλειά. Τα λέω καλά??

Ναι. Εάν η απαιτήσεις εξαντλούνται στην προβολή και το ριπάρισμα, ένας δίσκος είναι μάλλον αρκετός. Εάν η μηχανή προορίζεται και για editing, δύο δίσκοι στις 10000rpm σε χωριστά κανάλια θα της δώσουν φτερά, ή ακόμη καλύτερα τέσσερις, (σύστημα - εφαρμογές, αρχεία, swap, temp). Αλήθεια, εκείνοι οι SCSI που έχεις τί είναι; 10Κ ΙΙΙ ή πιο παλιοί;

Αρα να για να ανακεφαλαιωσουμε γιατι φερνουμε σε συγχυση και οσους διαβαζουν για να περνουν ιδεες.

Ολα αυτα που ενδιαφερεσαι να βαλεις δεν αφορουν ενα καθαρο HTPC αλλα ενα υπερμηχανημα που θα τα κανει ολα και θα ξυριζει.

Αν το βαλεις στο σαλονι σου ετοιμασου παντως -εκτος και αμα εισαι κουφος :sleep: - για ΠΟΛΥ ΘΟΡΥΒΟ.

Αυτο πιο πολυ για σερβερ αρχιζει να μου μοιαζει.
Καλο ειναι να οριοθετουμε τις αναγκες μας και να μην παρασυρομαστε σε ασκοπες αλλα και ενοχλητικες για το σκοπο μας αγορες.

Εκτος και αν θες να μονταρεις στο σαλονι βρε παιδι μου και το εχεις βιτσιο βαλε και μια συστοιχια SCSI μεσα βαλε και καμια ωτασπιδα και θασαι αρχοντας:flipout::flipout:

βρεστε μου παρακαλω, μια εφαρμογή htpc που εκμεταλέυεται πάνω απο ένα πυρήνα ,,, η απλά γενικά δείξτε μου εφαρμογές πού βλέπουν πολυεπεξεργασία
,,, all about marketing ,,,

Re: Απάντηση: Τι πιστεύετε ότι πρέπει να διαθέτει η Motherboard

βρεστε μου παρακαλω, μια εφαρμογή htpc που εκμεταλέυεται πάνω απο ένα πυρήνα ,,, η απλά γενικά δείξτε μου εφαρμογές πού βλέπουν πολυεπεξεργασία

Δεν υπαρχει Βασιλη.

τα μινιμουμ για εφαρμογες htpc ειναι αρκετα λιτα .Απλα μια καινουργιας γενια καρτα γραφικων με πολυ μικρο ομως κοστος χρειαζεται για να ελαφρυνει τον επεξεργαστη.

τα υπολοιπα οπως ειπαμε και πιο πανω ειναι για αλλες χρησεις ......

Re: Απάντηση: Τι πιστεύετε ότι πρέπει να διαθέτει η Motherboard

PowerDVD Ultra για αναπαραγωγή HD DVD / BluRay και αντίστοιχα CoreAVC Pro codec για αναπαραγωγή x.264.

Και τα δυο παραπάνω προγράμματα / codecs είναι must για ένα HTPC.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τι πιστεύετε ότι πρέπει να διαθέτει η Motherboard

PowerDVD Ultra για αναπαραγωγή HD DVD / BluRay και αντίστοιχα CoreAVC Pro codec για αναπαραγωγή x.264.

Και τα δυο παραπάνω προγράμματα / codecs είναι must για ένα HTPC.

anyway , αλλα πουθενά δεν αναφέρει στο site η cybrlink γιά πολυεπεξεργασία , αλλα γιά να μην τρελενόμαστε εφαρμογές που βλέπουν duall, guatro, και κουαρτέτα για φεγγαρόφως ειναι λίγες καθαρά profesionall
video montage , 3d , video composit , και αυτές με 4! cpu εχουν αυξιση ισχυος
50-60 τα εκατο στην καλήτερη!!! , παραδειγμα προσωπικό είναι η μονταζιέρα μου στιριγμένη σε πλατφόρμα grass valey , edius 4 , πιο πολυ την βοήθουσε το overclock παρα το upgrade σε διπλοπύρινο !!

..... Αλήθεια, εκείνοι οι SCSI που έχεις τί είναι; 10Κ ΙΙΙ ή πιο παλιοί;

Είναι 2 εξωτερικοί UW SCSI της Medea, στα 50 και 60 GB αντίστοιχα, με δική τους βέβαια τροφοδοσία και κουτί και λειτουργία στις 15000 RPM, όχι πολύ ήσυχοι (δεν σε ξεκουφαίνουν κι όλας), αλλά ταχύτατοι. Παλιοί πάντως, αγορασμένοι κοντά στο '98 ή '99 αν θυμάμαι, και ακριβούτσικοι στην εποχή τους.