Sonus Naturalis
Μέλος Σωματείου
Φίλε karavan,Όλοι οι νοήμονες αριστεροί, αλλά και οι δημοκράτες πολίτες πάσας αποχρώσεως που έχουν υποφέρει από τα μνημόνια, δεν μπορεί παρά να είναι ικανοποιημένοι σήμερα, έστω και αν υπάρχουν αρκετές σκιές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας από τους μεγάλους κερδισμένους κυρίως για δύο λόγους:
1) Κινήθηκε έξυπνα στο χώρο της κεντροαριστεράς που συνήθως αποτελεί προνομιακό πεδίο χωρίς ταυτόχρονα να κλείσει την πόρτα ακόμα και σε δεξιούς ψηφοφόρους.
2) Έθεσε (επιτέλους!) ζήτημα εξουσίας πράγμα πρωτοφανές για την Αριστερά εδώ και πολλά χρόνια.
Τα δύσκολα θα αρχίσουν αν κάποια στιγμή έρθει στην εξουσία. Όχι γιατί ο Τσίπρας δεν έχει το ανάστημα να σταθεί, ούτε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δε διαθέτει αξιόλογο στελεχειακό δυναμικό. Κάθε άλλο.
Αλλά γιατί στο πρόγραμμά του υπάρχει μια θεμελιώδης αντίφαση: όχι στο μνημόνιο, ναι στην Ε.Ε. και στο ευρώ. Πράγμα που σημαίνει επαναδιαπραγμάτευση.
Άυτή η πρόταση θα είχε μια κάποια ρεαλιστική βάση μόνο εάν η Ευρώπη σαρωνόταν από ένα άνεμο ανανέωσης σε προοδευτική κατεύθυνση. Αντιθέτως, αυτό που κυριαρχεί είναι η δεξιά και η κεντροδεξιά και προσωπικά δεν τρέφω καμία αυταπάτη με την αλλαγή εξουσίας στη Γαλλία. Οπότε η πιθανότητα μιας επαναδιαπραγμάτευσης που θα έχει ουσιαστικές ελπίδες αλλαγής για μένα δύσκολα υφίσταται.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα δύο τινά:
1) Είτε ο Τσίπρας θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί επιτυγχάνοντας ένα μνημόνιο "με ανθρώπινο πρόσωπο" μοιράζοντας τα μέτρα σε μεγαλύτερο διάστημα και δίνοντας ταυτόχρονα στο σύμφωνο σταθερότητας μια πινελιά προοδευτικότητας και ανάπτυξης.
2) Είτε θα έρθει εκ των πραγμάτων σε πλήρη ρήξη με την Ε.Ε. και τα μνημόνια με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Έχω την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν καταφέρει να διατηρήσει την αναντίρρητη δυναμική του, είτε θα σκορπίσει μεγάλες απογοητεύσεις είτε θα μας χαρίσει μεγάλες χαρές και συγκινήσεις.
Θα δείξει εάν και όταν έρθει η ώρα του.
Το ΚΚΕ όπως έστρωσε ας κοιμηθεί. Το ξαναγράφω: δε νοείται αριστερό/κομμουνιστικό κόμμα να μένει λίγο πολύ καθηλωμένο εν μέσω τέτοιας καπιταλιστικής κρίσης. Προβλέπω εσωτερικούς κλυδωνισμούς με απροσδιόριστες προς το παρόν συνέπειες.
Το αποτέλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιδέχεται πολλαπλές αναγνώσεις. Σε πρώτη φάση δε φαίνεται επιτυχές αν σκεφτούμε τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργήσει κάποιοι κύκλοι. Από την άλλη όμως τριπλασίασε το ποσοστό της σε σχέση με το 2009 πράγμα που ούτε εύκολο είναι ούτε αυτονόητο. Έχω την εντύπωση ότι εν τέλει η δυναμική της δεν αποτυπώθηκε στις κάλπες γιατί επικράτησε εντός της Αριστεράς η λογική της χαμένης ψήφου.
Ο Τζήμερος, αν και έχω κατακεραυνώσει το πρόγραμμά του, είναι ο μεγάλος κερδισμένος από τους "μικρούς". Ένα κόμμα μόλις λίγων μηνών, κυρίως με ιντερνετική προβολή, μπορεί να αγγίξει το 2%! Ίσως το γεγονός ότι ο επικεφαλής του κινείται στο χώρο του μάρκετινγκ και γνωρίζει κάποιους κώδικες επικοινωνίας να του έδωσε ένα πλεονέκτημα. Κατά τα άλλα, χαίρομαι που ο νεοφιλελεύθερος συρφετός των μικρών κομμάτων (Τζήμερος, Ντόρα, Μάνος) έμεινε εκτός βουλής.
Ο Καμμένος είναι μεν αντιμνημονιακός, αλλά και σκληρός νεοφιλελεύθερος. Θέλει να εφαρμόσει με κάποιες παραλλαγές το πρόγραμμα της Τρόϊκας χωρίς την Τρόϊκα γιατί είναι "εθνικά υπερήφανος". Και όλα αυτά με μια γερή δόση από τη Δεξιά της δεκαετίας του 50. Δεν μπορώ να εκτιμήσω προς το παρόν το πώς θα κινηθεί.
Το μεγάλο ποσοστό αποχής το αποδίδω στους ψηφοφόρους των δύο μεγάλων κομμάτων: απογοητευμένοι μεν, τόσο κολλημένοι δε, που προτίμησαν να απέχουν παρά να το ρίξουν αλλού. Τι θα κάνει αυτό το ποσοστό σε ενδεχόμενες επαναληπτικές εκλογές αν αποφασίσει να εμφανιστεί; Αστάθμητος παράγοντας που μπορεί να μπαλαντζάρει το αποτέλεσμα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.
Η επόμενη μέρα είναι κουίζ για δυνατούς λύτες. Μπορεί να έχουμε από συγκυβέρνηση πασοκ + νδ + πρόθυμοι (όπου πρόθυμοι δεν εννοώ μόνο ένα τρίτο κόμμα αλλά και βουλευτές που πιθανά να αποσκιρτήσουν) μέχρι επαναληπτικές εκλογές.
Αν γίνουν επαναληπτικές εκλογές ώστε με το στανιό να προκύψει σταθερή κυβέρνηση, θεωρώ σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξουν δύο αντιδράσεις: κάποιοι κουρασμένοι από την κατάσταση θα επιστρέψουν στο μαντρί παρά την πρόσκαιρη αντιμνημονιακή ψήφο τους, και κάποιοι άλλοι θα το λάβουν ως εκβιασμό με αποτέλεσμα να στραφούν "για το γαμώτο" μαζικά στο ΣΥΡΙΖΑ. Και όλα αυτά υπό τη σκέπη μιας πρωτοφανούς τρομοκρατίας που θα αρχίσει από αύριο κιόλας από ντόπια και ξένα κέντρα.
Κατά τα άλλα, με θλίβει αφάνταστα ότι από αύριο θα πληρώνουμε με τους φόρους μας, και μάλιστα με παχυλούς μισθούς, τα 20+ κοπρόσκυλα της χρυσής αυγής.
Συγχαρητήρια για την εξαιρετική ανάλυση! Σε καιρούς δύσκολους, σε εποχές όπου συντελούνται ζυμώσεις και ανακατατάξεις, ψύχραιμες, ρεαλιστικές και πολύπλευρες αναλύσεις όπως η παράπάνω είναι πολύ σημαντικές.
Για την εμφάνιση και άνοδο του νεοναζισμού στην Ελλάδα θλίβομαι κι' εγώ μαζί σου, όπως και πολλοί άλλλοι φίλοι εδώ μέσα.
Το θέμα είναι πως αυτό το φαινόμενο δεν καταπολεμείται ούτε με φραστικές καταδίκες, ούτε με ευχολόγια. Ούτε με τη καν με τη χρήση βίας και καταστολής (υφίσταται κι' αυτή η θεωρητική πιθανότητα), που θα μπορούσε να τους συσπειρώσει ακόμα περισσότερο.
Το φαινόμενο είναι πολύπλοκο και όπως δείχνει, δεν είναι μόνο ελληνικό. Απλά στην Ελλάδα τώρα αναδείχθηκε λόγω της συγκυρίας. Χρειάζεται μελέτη και κατανόηση, αν θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Δεν έχω κάποια συνταγή, θα ήθελα να εκφράσω κάποιες πρώτες σκέψεις για τα αίτια του. Και σίγουρα είναι και πολλά άλλα ακόμα.
1. Η εξάλειψη της ιστορικής μνήμης. Οι νεώτερες γενιές δεν έχουν γνωρίσει πόλεμο, όπως τον βίωσαν οι παπούδες, ή γονείς μας. Δεν έχουν βιώσει κατοχή, αλλά δεν έχουν καν μνήμη κατοχής, αυτή που σε μας, λίγο πιο παλιούς, μετέφεραν οι παπούδες και οι πατεράδες μας.
Δεν γνώρισαν δικτατορία, και οι πιο νέες γενιές δεν έχουν έχουν κάν μνήμη δικτατορίας. Η γιορτή του Πολυτεχνείου που κάνουν ακόμα στα σχολεία είναι πλέον άλλη μιά τυπική γιορτή, όπως όλες οι άλλες. Η σύγχυση που επικρατεί στα παιδιά ως προς το τι ακριβώς εορτάζουμε στις εθνικές εορτές, δεν είναι χωρίς σημασία.
2. Η υποβάθμιση της Γενικής Παιδείας, η οποία καλλιεργεί την γενική γνώση, μόρφωση και κριτική σκέψη προς όφελος της εξειδικευμένης εκπαίδευσης. Αυτή είναι μιά διεθνής τάση, που στη χώρα μας συνδυάστηκε με την υποβάθμιση της παιδείας γενικώς.
3. Η εκτεταμένη αναξιοκρατία. Τόσο στη δημόσια διοίκηση, όσο και στις επιμέρους λειτουργίες της κοινωνίας. Η αναξιοκρατία γεννά συνεχή αδικία. Και η αδικία με τη σειρά της γεννά μόνιμη οργή. Το συναίσθημα πως ότι και να κάνεις είσαι "στην απέξω". Κάποιοι άλλοι έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι. Και μ' αυτούς τους άλλους δεν υπάρχει καμμία επαφή, η παραμικρή γέφυρα επικοινωνίας.
4. Η αύξηση των περιθωριακών ομάδων στις σύγχρονες κοινωνίες για διάφορους λόγους. Ομάδων που βρίσκονται έξω από το σύστημα. Που είναι απέξω χωρίς δυνατότητες ένταξης και -το κυριότερο- χωρίς προοπτική βελτίωσης της θέσης τους. Με χαμηλό μορφωτικό και πολιτιστικό επίπεδο, φορείς της μόνιμης και διαρκούς οργής που περιγράφτηκε παραπάνω. Είναι το λούμπεν προλετάριάτο κατά την κλασσική μαρξιστική ορολογία. Και το μεν κλασσικό προλεταριάτο εμφανίζεται σήμερα στις σύγχρονες κοινωνίες με μειωμένη δυναμη και επιρροή, το λούμπεν προλεταριάτο όμως αυξάνεται και πληθύνεται. Και αποτελεί τον πυρήνα κρούσης από όπου θα στρατολογήσει ο κάθε επίδοξος δικτατορίσκος. Είναι η μαγιά που τον βγάζει στ' ανοιχτά.
5. Οι μετακινήσεις πληθυσμών από την περιφέρεια προς τα αστικά κέντρα και από τις φτωχότερες χώρες προς τις πλουσιότερες. Η εσωτερική και εξωτεερική μετανάστευση δηλαδή. Που διαλύει όλες τις παραδοσιακές αξίες και που σε συνθήκες οικονομικής κρίσης γεννά πλήθος κοινωνικές συγκρούσεις. Που κάτω από κατάλληλες συνθήκες μπορεί να οδηγήσει στην έξαρση του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.
Δεν είναι μόνο αυτά. Οπωσδήποτε υπάρχουν πάμπολλοι παράγοντες και θέματα που πρέπει κανείς να ψάξει. Το ζήτημα είναι πως απαιτείται έρευνα και μελέτη του θέματος σε βάθος. Δεν αρκούν οι φραστικές καταδίκες.
Σχετικά με τον αναδυόμενο ρατσισμό μία πρόσφατη διαπίστωση μου έκανε τρομερή εντύπωση.
Η αδελφή μου, καθηγήτρια μουσικής σε Γυμνάσιο στο κέντρο της Αθήνας, με παρακάλεσε πριν λίγες μέρες να τη βοηθήσω στην ετοιμασία σχολικής εκδήλωσης για το Μάνο Λοϊζο. Μου ζήτησε να κατεβάσουμε από το Youtube και να κάνουμε μοντάζ σε βιντεάκια που έχουν σχέση με άγρια ρατσιστική και αστυνομική βία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα οποία θα προβάλλονταν ενώ παράλληλα η χορωδία του σχολείου θα τραγουδούσε το γνωστό τραγούδι από τα "Νέγρικα", "Τι έχουν να χωρίσουνε λευκοί και μαύροι εργάτες".
"Το τραγούδι μου φαίνεται κάπως παρωχημένο για την εποχή μας", της λέω. "Και τ' αμερικάνικα βιντεάκια τι σχέση έχουν με την Ελλάδα;"
-Απάντάει πως όχι, "το αντίθετο, χρειάζονται, ώστε τα παιδιά να διαμορφώσουν συνείδηση κατά των φυλετικών διακρίσεων".
-"Εννοείς", τη ρώτάω, "πως έχετε ρατσιστικά φαινόμενα στο σχολείο σας";
-"Ναι", μου λέει.
-"Δηλαδή τα παιδιά των Ελλήνων καταπιέζουν τα παιδιά των μεταναστών";
-"Όχι ακριβώς", μου απαντάει, "Τα Αλβανάκια καταπιέζουν τα Πακιστανάκια και όλα όσα είναι σκουρόχρωμα και μαυρειδερά!"
Έμεινα έκπληκτος. Αυτό ήταν κάτι που δεν μπορούσα να φανταστώ.
Δεν ξέρω τι κυβέρνηση θα προκύψει αύριο, ή μεθαύριο, ή σε λίγους μήνες. Αλλά η όποια κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις, όσες θέλουν να λέγονται δημοκρατικές, προοδευτικές, ανθρωπιστικές, θα πρέπει επιτέλους να σκύψουν το κεφάλι και να ασχοληθούν σοβαρά με τα προβλήματα της κοινωνίας ψάχνοντας τις αιτίες και αναζητώντας λύσεις. Που δεν βρίσκονται με λόγια. Ή με απλά συνθήματα.