Τι πιστεύετε πως θα γίνει σε αυτές τις εκλογές;

Απάντηση: Re: Τι πιστεύετε πως θα γίνει σε αυτές τις εκλογες;;

Ναι βέβαια. Είμαι σίγουρος ότι αν ψάξουμε στα γραπτά του Εγκελς θα βρούμε τη λύση για όλα. Πως θα έχουμε ανεργία 0% και μισθό 3000 ευρώ όλοι μας. Πως θα έχουμε όλοι μας στο σπίτι μας broadband 100 MB και οπτικές ίνες και blu ray και από ένα iPad ο καθένας. Όλα είναι λυμένα στα ιερά βιβλία.

Όμως βαριέμαι πια να διαβάζω Εγκελς. Προτιμώ να μας τα εξηγήσει ο Τσίπρας με απλά λόγια πως θα τα καταφέρουμε όλα αυτά.

(Εκτός βέβαια κι αν ο Έγκελς λέει ότι με τον σοσιαλισμό δεν θα χρειαζόμαστε πια iPad που είναι και εισαγόμενα, ούτε καν ηλεκτρισμό. Ε κι αυτό δεκτό αλλά ας μας το πουν κι αυτό με απλά λόγια!)

Ταχουμε ξαναπεί και εχεις αποδειξει πώς δεν γνωριζεις καν την καπιταλιστικη θεωρία,που τοσο πολυ υπερασπιζεσαι...Προπαγάνδα που δεν αξιζει καν τον κόπο..Ασε τον Μαρξισμο και τον στρουκτουραλισμο απεξω γιατι δεν εχεις ιδέα και δικαιωμα σου..

Το πολυ κατι wiki μας εβαζες..

Βαριέμαι και να ασχοληθώ αλλο ..

Να ψαξεις πηγες να ενημερωθείς αν σε ενδιαφερει τι λεει η αριστερά.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Τι πιστεύετε πως θα γίνει σε αυτές τις εκλογες;;

Να ψαξεις πηγες να ενημερωθείς αν σε ενδιαφερει τι λεει η αριστερά.

Όσο ήταν να ενημερωθώ ενημερώθηκα!

Αν η αριστερά θέλει την ψήφο μου τότε πρέπει να με πείσει αυτή. Όχι να πείσω εγώ τον εαυτό μου!

Αν δεν θέλει την ψήφο μου (και πολλών άλλων) τότε όλα καλά. Αλλά ας μην απορεί κανείς γιατί δεν αυξάνει το ποσοστό της ενώ τα δύο κόμματα τα έχουν κάνει θάλασσα.

Απλό είναι.

Re: Τι πιστεύετε πως θα γίνει σε αυτές τις εκλογες;;

Κατά τα άλλα, φαντάζομαι ότι με ένα 7% κάποιοι θα ψήνουν αρνιά για τον θρίαμβο του κόμματός τους!

Και μετά ελεύθεροι να γκρινιάζουν για άλλα 4 χρόνια και να κατηγορούν άλλους για δοσιλόγους, φασίστες, φιλελεύθερους, δεξιούς, προδότες κλπ...

Όσο ήταν να ενημερωθώ ενημερώθηκα!

Αν η αριστερά θέλει την ψήφο μου τότε πρέπει να με πείσει αυτή. Όχι να πείσω εγώ τον εαυτό μου!

Αν δεν θέλει την ψήφο μου (και πολλών άλλων) τότε όλα καλά. Αλλά ας μην απορεί κανείς γιατί δεν αυξάνει το ποσοστό της ενώ τα δύο κόμματα τα έχουν κάνει θάλασσα.

Απλό είναι.

Να με συνχωρεις αλλα εγω δεν θελω καποιον να με πεισει στο επιπεδο "σου δινω την ψηφο μου ".Αυτο που θελω ειναι μια αμεση σχεση πολιτη - πολιτειας και οχι πελατειακη .Μαλιστα οσο περισσοτερο εχει ο πολιτης συμμετοχη τοσο περισσοτερο συμφωνο με βρισκει.Η εξουσια στο ανθρωπο.

Απάντηση: Τι πιστεύετε πως θα γίνει σε αυτές τις εκλογες;;

Kαλύτερα 7% απο εκείνους που θα ξανατρέξουν πισω απο τους Βενιζέλους και τους Σαμαράδες να τούς φιλάνε το χέρι,πού τούς σφαλιαρίζει καθε μερα..

Αν και δεν φαινεται ναναι 7% το συνολο της Αριστεράς μονον,αλλα το νήμα δεν λεει περι αριστεράς..

Αν τωρα καποιος νοιωθει οτι ειναι ''κατηγορία'' το δεξιός ή το δωσιλογος ή το ''φιλελεύθερος''-αν και εχει διαφορά απο το νεοφιλελεύθερος-και ντρέπεται γι´αυτο που ειναι, να προσπαθήσει να το λύσει,γιατί αλλοιώς εμφανιζει διχασμό..:ADFADF1::ADFADF1::ADFADF1:

Να θυμισω επισης οτι η περιουσια μας ειναι η ζωη μας ,προσωπικα μου αρεσει να περναω καλα σ ΑΥΤΗ τη ζωη .Δεν δεχομαι καμμια δικαιολογια για το αντιθετο.

Re: Απάντηση: Τι πιστεύετε πως θα γίνει σε αυτές τις εκλογες;;

Kαλύτερα 7% απο εκείνους που θα ξανατρέξουν πισω απο τους Βενιζέλους και τους Σαμαράδες να τούς φιλάνε το χέρι,πού τούς σφαλιαρίζει καθε μερα..

Μα το ίδιο πράγμα λέμε! Αυτό θέλει η αριστερά: λίγοι και καλοί για να έχει το ελεύθερο να γκρινιάζει και να λέει ότι είναι η ελίτ που "καταλαβαίνει" ενώ οι άλλοι "δεν καταλαβαίνουν". Γιατί βέβαια δεν μπορεί όλοι οι άλλοι να είναι στο 1% που τα τρώνε. Απλώς είναι χαζοί και δεν καταλαβαίνουν, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. (Μόνο το ΚΚΕ το λέει ξεκάθαρα ότι όταν έρθει ο καιρός της δευτέρας παρουσίας όλοι οι χαζοί δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα. Μόνο οι έξυπνοι που ανήκουν στο κόμμα!)

Μα τι συζητάμε; Υπάρχει στην Ελλάδα αριστερό κόμμα σήμερα που να θέλει να κυβερνήσει;;;; Όχι βέβαια! Ούτε κατά φαντασία. Αρκεί η γκρίνια! Κλάψα, αφορισμοί, γκρίνια. Μια ζωή τα ίδια. Και το 1980 τα ίδια ήταν. Όσο τους θυμάμαι τα ίδια είναι. Κλάψα, καταστροφολογία, χάος, γκρίνια, αφορισμοί. Αυτό και μόνο τους κάνει πιο άχρηστους και από τους τρεις της κυβέρνησης (που είναι και οι τρεις καταστροφή για την χώρα μας).

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τι πιστεύετε πως θα γίνει σε αυτές τις εκλογες;;

Μα το ίδιο πράγμα λέμε! Αυτό θέλει η αριστερά: λίγοι και καλοί για να έχει το ελεύθερο να γκρινιάζει και να λέει ότι είναι η ελίτ που "καταλαβαίνει" ενώ οι άλλοι "δεν καταλαβαίνουν". Γιατί βέβαια δεν μπορεί όλοι οι άλλοι να είναι στο 1% που τα τρώνε. Απλώς είναι χαζοί και δεν καταλαβαίνουν, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. (Μόνο το ΚΚΕ το λέει ξεκάθαρα ότι όταν έρθει ο καιρός της δευτέρας παρουσίας όλοι οι χαζοί δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα. Μόνο οι έξυπνοι που ανήκουν στο κόμμα!)

Μα τι συζητάμε; Υπάρχει στην Ελλάδα αριστερό κόμμα σήμερα που να θέλει να κυβερνήσει;;;; Όχι βέβαια! Ούτε κατά φαντασία. Αρκεί η γκρίνια! Κλάψα, αφορισμοί, γκρίνια. Μια ζωή τα ίδια. Και το 1980 τα ίδια ήταν. Όσο τους θυμάμαι τα ίδια είναι. Κλάψα, καταστροφολογία, χάος, γκρίνια, αφορισμοί. Αυτό και μόνο τους κάνει πιο άχρηστους και από τους τρεις της κυβέρνησης (που είναι και οι τρεις καταστροφή για την χώρα μας).

Βαριέμαι....Κατι τετοια γραφει και ο Πάσχος ,και τον βαρέθηκαν ακομα και οι αναγνώστες του...

Ευτυχώς που υπάρχουν και οι Εθνικοφρονες που ενωμένοι μας σώζουν............

Έχει καμιά πρόταση η Αριστερά; Εγώ παρακολουθώ ειδήσεις όσο μπορώ (όχι από TV), αλλά δεν έχω ιδέα τι προτείνουν τα αριστερά κόμματα! Ξέρω ότι επίσημα και το ΚΚΕ και τα άλλα αριστερά κόμματα έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν παραμονή στο Ευρώ, αλλά από κει και πέρα ... μηδέν.

Θα βάλουν φυλακή όσους έκλεψαν; Θα βάλουν φυλακή όσους παρανόμησαν; Θα θέσουν σωστούς και δίκαιους κανόνες στην οικονομική και κοινωνική ζωή; Και αν ναι, ποιους ακριβώς; Θα απλοποιήσουν το ανόητο νομικό μας σύστημα με τις πολυνομίες και τις προστασίες διαφόρων νταβατζήδων και συμμοριών; Θα μειώσουν τους βουλευτές και τις κάθε είδους αποζημιώσεις; Θα αλλάξουν το σύνταγμα ώστε υπουργοί και βουλευτές να έχουν προσωπική ευθύνη και να πηγαίνουν φυλακή όταν κλέβουν έστω και ένα ευρώ; Θα πετάξουν έξω από το δημόσιο τα άχρηστα κομματόσκυλα που δεν μπήκαν με ΑΣΕΠ και δεν έχουν κανένα προσόν; Θα βγάλουν έξω από τα υπουργεία συγγενείς και φίλους των προηγούμενων υπουργών που τοποθετήθηκαν εκεί χαριστικά και διαλύουν το κράτος μας με την ανικανότητά τους;

Τι θα κάνουν τέλος πάντων;

Δεν με ενδιαφέρει να ακούσω σε τι είναι αντίθετοι. Με ενδιαφέρει να μάθω τι θα κάνουν.

Αλλά δυστυχώς νομίζω ότι ούτε οι ίδιοι ξέρουν, ούτε και τους ενδιαφέρει...

Ακου πως έχει η κατάσταση. Σε σχέση με το 2009, το εισοδημα μας παιζει να 'χει μειωθεί το λιγότερο 30% (μεσο όρο 50%) με προοπτική να μειωθεί κι άλλο. Βάσει αυτού θα πας να ψηφίσεις. Αλλά πρώτα πρέπει να καταλαβεις γιατί συνεβη αυτό; Πήρες εσύ κανά φραγκο από τα ομόλογα ή κανας συγγενής σου; Όχι.

Για την ανεργία. Σταματησες εσύ να έχεις ανάγκες; Μάλλον όχι, οπότε γιατί να αυξανεται η ανεργία; Μήπως ξεπεσαμε, τεχνολογικά; κάθε άλλο. Αρα πριν αναζητήσεις τη λύση, πρέπει να βρεις ποιο είναι το πρόβλημα. Και το προβλημα είναι το σύστημα που γεννάει τις κρίσεις, την υφεση και την ανεργία. Και αυτο είναι το καπιταλιστικό σύστημα. Όχι μονο στην Ελλάδα, παιρνονται αντιλαικα μετρα. Στις ΗΠΑ, 45 εκ ανθρωποι ζουν με κουπόνια, στη Γερμανία εκατομμυρια εργαζομενοι παιρνουν μισθό 400 ευρώ, στην Πορτογαλία κόβουν δώρα, αυξάνουν το κοστος επισκεψης στον ιατρό, στην Ισπανια κοβουν 2500 ευρώ επιδομα γέννησης παιδιού κοκ. Σίγουρα, αυτή η κριση χτυπαει περισσότερο τις χώρες που μολις ειχαν περάσει το πρωτοκαπιταλιστικό στάδιο.

Και το θέμα είναι ποιους χτυπάει αυτή η κρίση. Κάθε κρίση στο καπιταλιστικό σύστημα, έχει δυο κοινά χαρκτηριστικά. Την καταστροφή κεφαλαίου (κλεισιμο επιχειρησεων, συρρικνωση εργοστασίων) και την καταστροφή του παραγοντα εργασίας (ανεργία). Δεν τη βιώνουν λοιπόν το ίδιο όλοι, την κριση. Τη νιωθει στο πετσί του ο νεος, οι γυναικες, οι ανεργοι, οι τυχεροι εργαζόμενοι, οι μικροέμποροι που δεν μπορουν να μπουν ταμείο ανεργίας κλπ. Ακόμα και οι μικροβιοτέχνες βλέπουν το μεριδιο αγοράς τους να συρρικνωνεται, αφού τα κοστη για τα δάνεια είναι δυσβατακτα και έτσι ο μεγαλοκαπιταλιστής να τρώει το μικρό.

Αφότου τα καταλαβεις αυτά, πρέπει τώρα να δεις τι θα κάνεις. Το ΚΚΕ λέει πως σε αυτές τις εκλογές, δεν γίνεται να παρει ο λαός την εξουσία, διότι ακομα δεν έχει απομακρυνθεί πληρως από το δικομματισμό ή προτιμάει εύκολες λυσεις του στυλ, ειμαστε Έλληνες και έχουμε τρεις όρχεις, θα πάμε στην EE να διαπραγματευτούμε ή το ακόμα χειρότερο, που προωθεί η ΧΑ και οι Αναστασιαδηδες, θα ζησουμε με τη φτωχεια μας και δε χωράν οι μετανάστες. Τέτοια μοιρολατρία.

Αυτό που μπορεί να κάνει όμως ο λαός, είναι να δυναμωσει το ΚΚΕ ώστε να ξεκινησει η μάχη την επομενη των εκλογών από καλυτερη θέση. Να μη μπορεσουν πασοκ νδ και οι υποψηφιο μνηστηρες να περάσουν κι άλλα αντιλαϊκά μέτρα. Το ότι θα πας να ψηφισεις, δε σημαινει, ότι μεχρι το '15 θα καθεσαι σπίτι σου αλοίμονο. Δε σου απαγορευει κανείς να κατεβαίνεις σε πορείες ή να απεργείς. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τι πιστεύετε πως θα γίνει σε αυτές τις εκλογες;;

Βαριέμαι....Κατι τετοια γραφει και ο Πάσχος ,και τον βαρέθηκαν ακομα και οι αναγνώστες του...

Ευτυχώς που υπάρχουν και οι Εθνικοφρονες που ενωμένοι μας σώζουν............

Ε, ναι βέβαια, αν τύχει και πει ο Μανδραβέλης ότι ο ουρανός είναι γαλάζιος, δεν πρέπει να το ξαναπεί κανείς άλλος.

Και τον Κον Μπετί δεν πρέπει να του δίνουμε σημασία ότι και να πει, γιατί ήταν υπέρ των βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία.

Μόνο το παιδί του κομματικού σωλήνα, ο Τσίπρας που δεν δούλεψε ποτέ στη ζωή του, τα λέει όλα καλά και σωστά και σύμφωνα με τις Άγιες Γραφές! Αλλά αυτό το καταλαβαίνουν μόνο λίγοι και έξυπνοι. Εμείς οι υπόλοιποι είμαστε χαζοί και βαρετοί...

Αυτό που μπορεί να κάνει όμως ο λαός, είναι να δυναμωσει το ΚΚΕ ώστε να ξεκινησει η μάχη την επομενη των εκλογών από καλυτερη θέση.

Μωρέ άσε το δυνάμωμα.

Κυβέρνηση θέλει να βγει;;;

Μωρέ άσε το δυνάμωμα.

Κυβέρνηση θέλει να βγει;;;

Η Παπαρήγα λέει

«Πρώτα απ' όλα δεν είμαστε μαζοχιστές, καταλαβαίνετε τι θέλω να πω... Δεν υπάρχει κόμμα μικρό ή μεγάλο που ο πυρήνας της πολιτικής του πρότασης να μην έχει σχέση με την εξουσία. Άρα και με τη διακυβέρνηση

και συμπληρώνει

Ας πούμε ότι στις εκλογές τώρα παίρνει την πλειοψηφία το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ θα έχει απλώς τη διακυβέρνηση. Η εξουσία δεν θα είναι ακόμα ούτε του ΚΚΕ και κυρίως δεν θα είναι του λαού. Για να υπάρχει εξουσία του λαού, ο λαός πρέπει να έχει τα κλειδιά της οικονομίας. Πρέπει να έχει δική του την οικονομία, δηλαδή τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, τις παραγωγικές της δυνατότητες και να μπορεί να καθορίζει τι και πως θα αναπτυχθεί και ποιος θα κερδίζει από αυτή την ανάπτυξη».

Το προγραμμα του ΚΚΕ προυποθέτει αλλαγή ιδιοκτησίας των μεγάλων επιχειρησεων, ώστε τα κέρδη που θα έχουν από τις δραστηριοτητες του να πηγαίνουν στο κράτος, ώστε να αντισταθμισει τις απώλειες, από μια ενδεχόμενη έξοδο από την ΕΕ και υποτιμηση του νομισματος. Δεν πιστευω να περιμενες πως το ΚΚΕ, θα ειχε τη μαγική λυση όπου θα έφτιαχναν όλα. Πρεπει και ο λαος να βαλει το χεράκι του.

Απάντηση: Re: Τι πιστεύετε πως θα γίνει σε αυτές τις εκλογες;;

Το ερώτημα όπως το κατάλαβα εγώ ήταν: "γιατί μετά από όλα αυτά ο κόσμος ΔΕΝ θα ψηφίσει Αριστερά;"

Καταλαβες λαθος και οπως ηταν φυσικο η απάντηση σου ειναι ασχετη με το θεμα.
Παρομοίως οσοι απάντησαν στην απαντηση σου συνέχισαν το ιδιο λαθος .
Για αυτο σας παρακαλώ εαν θέλετε να συνεχίσετε να γράφετε για την αριστερά η την δεξια καντε στο διπλανό θεμα που εδω και δυομιση χρονια σας επιτρέπει να ξεχαρμανιαζετε.
Οποιος θελει να συμμετάσχει στο ερώτημα το θεματος ας το κανει ...
Αν παλι κανεις δεν μπορεί να το κανει ας το κλειδώσουν οι διαχειριστές.
Φτανει ποια με τις ανόητες κοντρες μεταξυ αριστερών και δεξιών.
Νισάφι ποια δεν βαρεθήκατε τοσα χρόνια;;;

Καταλαβες λαθος και οπως ηταν φυσικο η απάντηση σου ειναι ασχετη με το θεμα.
Παρομοίως οσοι απάντησαν στην απαντηση σου συνέχισαν το ιδιο λαθος .
Για αυτο σας παρακαλώ εαν θέλετε να συνεχίσετε να γράφετε για την αριστερά η την δεξια καντε στο διπλανό θεμα που εδω και δυομιση χρονια σας επιτρέπει να ξεχαρμανιαζετε.
Οποιος θελει να συμμετάσχει στο ερώτημα το θεματος ας το κανει ...
Αν παλι κανεις δεν μπορεί να το κανει ας το κλειδώσουν οι διαχειριστές.
Φτανει ποια με τις ανόητες κοντρες μεταξυ αριστερών και δεξιών.
Νισάφι ποια δεν βαρεθήκατε τοσα χρόνια;;;

Φαντάζομαι ότι το παρακάτω δεν έχει καμμία σχέση με δεξιά - αριστερά , με χαζές κόντρες , με ξεχαρμάνιασμα κλπ . Αλλά αφου λές ότι δυστυχώς θα βγεί πρωτο κόμμα η ΝΔ , όπου το "δυστυχώς" υποδηλώνει ότι απεύχεσαι ένα τέτοιο ενδεχόμενο , καθώς και λες ότι θές ένα κόμμα της αριστεράς να βγεί έστω δεύτερο ( ποιό άραγε;) ) πως θεωρείς ότι αυτά δεν θα προκαλέσουν μία ακόμη συζήτηση αριστεράς - δεξιάς ;

Κανω την αρχη λεγοντας το δικο μου θελω …
Θα ηθελα σε αυτή την εκλογη αναμέτρηση να δω ως δευτερο κόμμα καποιο άλλο εκτος από τα δυο γνωστα ΝΔ και Πασοκ .
Δυστυχώς βλεπω πως η ΝΔ θα παρει την πλειοψηφία αλλα θα ηθελα να δω καποιο από τα κόμματα της αριστερας να βγαινει δευτερο αφήνοντας το Πασοκ ισως ακομα και τεταρτο…
Αυτό είναι το Θέλω

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Τι πιστεύετε πως θα γίνει σε αυτές τις εκλογες;;

Φαντάζομαι ότι το παρακάτω δεν έχει καμμία σχέση με δεξιά - αριστερά , με χαζές κόντρες , με ξεχαρμάνιασμα κλπ . Αλλά αφου λές ότι δυστυχώς θα βγεί πρωτο κόμμα η ΝΔ , όπου το "δυστυχώς" υποδηλώνει ότι απεύχεσαι ένα τέτοιο ενδεχόμενο , καθώς και λες ότι θές ένα κόμμα της αριστεράς να βγεί έστω δεύτερο ( ποιό άραγε;) ) πως θεωρείς ότι αυτά δεν θα προκαλέσουν μία ακόμη συζήτηση αριστεράς - δεξιάς ;
Ελα ντε;;;
Τι αφελής που ειμαι που πιστευω πως ο καθενας μπορει να καταθέσει την εκτίμηση του η την προτίμηση του σε ενα εκλογικό αποτέλεσμα χωρις να γινουμε γηπεδο;
Πραγματικά αδύνατον .

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Τι πιστεύετε πως θα γίνει σε αυτές τις εκλογες;

Ε, ναι βέβαια, αν τύχει και πει ο Μανδραβέλης ότι ο ουρανός είναι γαλάζιος, δεν πρέπει να το ξαναπεί κανείς άλλος.

Και τον Κον Μπετί δεν πρέπει να του δίνουμε σημασία ότι και να πει, γιατί ήταν υπέρ των βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία.

Μόνο το παιδί του κομματικού σωλήνα, ο Τσίπρας που δεν δούλεψε ποτέ στη ζωή του, τα λέει όλα καλά και σωστά και σύμφωνα με τις Άγιες Γραφές! Αλλά αυτό το καταλαβαίνουν μόνο λίγοι και έξυπνοι. Εμείς οι υπόλοιποι είμαστε χαζοί και βαρετοί...

Τίποτ´αλλο ενδιαφέρον??Γιατι με οσα λές ειναι κριμα να μην πας σε καποιο μεγάλο Κομμα,ειδικά τωρα που περνάνε κρίση.

Πάντως έψουμε αυτούς που μας αξιζουν!Όταν αλλάξουμε εμείς τότε θα αλλάξουν οι πολιτικοι μας!!!!

Ωραία, οι "μη δοσιλόγοι" όταν έρθουν στην εξουσία, τι σκοπεύουν να κάνουν για τους "δοσιλόγους"; Γνωρίζεις να μου πεις κι εμένα που δεν γνωρίζω;

Διότι αν δεν κάνουν τίποτα απολύτως, τότε κι αυτοί "δοσιλόγοι" είναι! Σωστά;

Nικο αυτο που πρεπει να κανουν ΑΝ ερθουν στην εξουσια πρωτιστως ειναι να δουν πως μπορει να λειτουργησει αυτη η χωρα ενωμενη να βγει απο αυτο το τουνελ που εχει μπει.

Να ταισει το λαο της και να μην τους αφησει να πεθανουν απο ελλειψη φαρμακων.

Το τι θα κανει με τους δωσιλογους ειναι δευτερευων θεμα. Δικαιοσυνη σαφεστατα και πρεπει να υπαρξει αλλα αν μπροστα στο μισος μας καταφερουμε παλι να διχαστουμε αντι να κοιταξουμε πως θα ζησουμε τοτε θα ξαναδουμε το ιδιο εργο που παιχτηκε μετα το πολεμο.

Ενδιαφέρον θέμα που υπο προϋποθέσεις, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή πολιτική συζήτηση. Αν το δούμε από την πλευρά του απλού παρατηρητή (αν υπάρχει πια κάποιος από εμάς που να μπορεί να πάρει αυτό το ρόλο έτσι όπως έχουν έρθει τα πάνω κάτω στη ζωή μας), οι επικείμενες εκλογές θα είναι οι πιο ενδιαφέρουσες από το τέλος του πολέμου και μετά. Ίσως οδηγηθούμε στην πιο πολυκομματική βουλή μετά την μεταπολίτευση, ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι αν το παιγνίδι διεξαχθεί χωρίς τα παρατράγουδα που περιγράφει ο Γιάννης Χ'Γεωργίου στην αρχή του νήματος, τότε το αποτέλεσμα της κάλπης είναι πραγματικά απρόβλεπτο. Και δεν το λέω εγώ αλλά ένα κάρο στατιστικολόγοι οι οποίοι δεν μπορούν να βγάλουν ακόμα ένα ασφαλές συμπέρασμα τουλάχιστον για την τάση του εκλογικού σώματος.

Και πως να βγάλουν άλλωστε, όταν όλοι πλέον οι χώροι (αριστερά, κέντρο, δεξιά) έχουν τόσο πολυ διασπαστεί; Ακόμα και το ΠΑΣΟΚ που για χρόνια καρπώνοταν την διάσπαση της αριστεράς, αλλά κυρίως το σκηνικό της δεξιάς πολυκατοικίας που προέκυψε μετά την ανεξαρτητοποίηση του Καρατζαφέρη (τόσο πολύ ώστε να κυκλοφορεί ανοιχτά στην πιάτσα ότι ο Καρατζαφέρης ξεκίνησε το ΛΑ.Ο.Σ. με λεφτά απο την Χ. Τρικούπη) αυτή τη στιγμή βρίσκεται πολυδιασπασμένο σε 3-4 κομμάτια και μάλιστα χωρίς σαφείς διαχωριστικές γραμμές μεταξύ τους. Από την κίνηση των Κατσέλη-Καστανίδη και το Άρμα πολιτών του Δημαρά, μέχρι και τη Δημοκρατική Αριστερά του Κουβέλη που φαίνεται να συγκεντρώνει κυρίως το μπλοκ των Σιμητικών (άσχετα αν ο ίδιος ο Κουβέλης μπορεί να μην είχε τέτοια πρόθεση όταν ξεκίνησε το κόμμα του).

Η Δημοκρατική Αριστερά όμως δεν έχει μόνο Σημιτικούς, αλλά και ένα κομμάτι της Αριστεράς. Μιας Αριστεράς που για μια ακόμα φορά σε αυτό τον τόπο αδυνατεί να βάλει σε δευτερη μοίρα τις όποιες διαφορές έχει μεταξύ των σχημάτων της. Φωτεινή εξαίρεση (για να κάνουμε και λίγο πλάκα) η ένωση των Μ-Λ-ΚΚΕ και ΚΚΕ-Μ-Λ που κατεβαίνουν με κοινό ψηφοδέλτιο. Πλάκα πλάκα και μόνο που έκαναν αυτή την κίνηση μετά από τόσα χρόνια που κατεβαίνουν χωριστά, τους αξίζει μια αντιπροσώπευση στη βουλή, μπας και πάρει το μήνυμα και η υπολοιπη αριστερά. Από την άλλη έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που μετά την φυγή του Κουβέλη και της ανανεωτικής πτερυγας, πλέον δείχνει να έχει πιο σαφή ιδεολογία, ενώ έχει και πρόγραμμα διακυβέρνησης (σε αντίθεση με ότι ακούγεται και γράφεται πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ), τόσο θεωρητικό -για να ικανοποιούνται οι αριστεροί παλαιάς κοπής :), όσο και με αναφορά σε συγκεκριμένα μέτρα ώστε να μην δινεται άλλοθι στον καθένα να μιλάει για αοριστολογίες της Αριστεράς. Το ίδιο ισχύει και για το ΚΚΕ το οποιο και αυτό έχει σαφή ιδεολογία, παγιωμένη εδώ και χρόνια, αταλάντευτη και ασυμβίβαστη. Ίσως και αρτηριοσκληρωτική κάποιες φορές. Σε κάθε περίπτωση, το να εγκαλούμε την Αριστερά επειδή δεν μας λέει από τώρα τι θα κάνει με το Euro ή τη δραχμή όταν έρθει στην εξουσία, ή αν θα ιδιωτικοποιήσει τις τράπεζες, θεωρώ πως είναι -το λιγότερο- εμπαθές μιας και οποιαδήποτε σοβαρή προσέγγιση στο ζήτημα της εξουσίας προυποθέτει το να έχεις σαφή γνώση του τι θα παραλάβεις μαζί με αυτή. Άλλωστε ακόμα και αυτοί που 38 χρόνια διαχειρίστηκαν τις τύχες τις χώρας, φασκουν και αντιφάσκουν στις πολιτικές τους. Κρυφή μου ελπίδα να δω συνένωση των μικρών κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΚΚΕ-ΜΛ, ΑΚΕΠ, ΚΟΕ και άλλα μικρά σχήματα ίσως να εξασφάλιζαν ένα 3% ειδικά στα αστικά κέντρα αν κατέβαιναν ενωμένοι. Θα περναγαν και καλύτερα το μηνυμα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

Για το τέλος άφησα το χώρο της Δεξιάς. Κι εδώ έχουμε τουλάχιστον τέσσερα κόμματα που διεκδικούν την είσοδο στη Βουλή πέρα από τη ΝΔ που νομίζω την έχει εξασφαλίσει (κάτι σαν την παραμονή στη κατηγορία που λέμε οι αθλητικοί), άσχετα αν οι ίδιοι στη ΝΔ λένε -και ίσως να το πιστεύουν κι όλας- ότι πάνε για αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το μόνο που έχουν σίγουρο στην πραγματικότητα είναι την είσοδο στη βουλή με διψήφιο ποσοστό. Ούτε καν την πρωτιά δεν θεωρώ ότι εξασφαλίζουν. Ειδικά τώρα που συναγωνίζονται τον Καρατζαφέρη και τον Καμμένο σε πατριδοκαπηλεία και κυνηγητό κατά των μεταναστών. Δύο θέματα που -και με ευθύνη του ΠΑΣΟΚ για να μην ξεχνιόμαστε- θα ακουστούν πολύ στην προεκλογική ατζέντα. Πολύ βολικό για όσα κόμματα δεν μπορούν να δρέψουν δάφνες για την οικονομική κατάσταση που έφεραν τη χώρα. Γιατί όλες οι παρατάξεις της Δεξιάς, (ακόμα και το κόμμα του Καμμένου) απαρτίζονται από ανθρώπους που είτε κυβέρνησαν τη χώρα στα χρόνια που οδήγησαν στην κρίση, είτε ψήφισαν το μνημόνειο με την τρόικα, άλλοι πριν άλλοι μετά. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για το ΠΑΣΟΚ του οποίου οι ευθύνες στο μέγεθος της κρίσης είναι τεράστιες ακόμα και αν μιλάμε για την διακυβέρνηση από το 2009 και μετά. Σκόπιμα δεν αναφέρομαι στο πριν γιατί πολλά στελεχη των διακυβερνήσεων Σημίτη βρίσκονται εκτός ΠΑΣΟΚ εδώ και πολύ καιρό. Φόβος μου εδώ είναι η άνοδος της άκρας δεξιάς (συγκεκριμένα της Χρυσής Αυγής), αποτέλεσμα εκτιμώ ενός οργανωμένου σχεδίου απαξίωσης του κέντρου της Αθήνας με σκοπό να πέσουν οι τιμές και να αγοραστεί κοψοχρονιάς από ημέτερους ένθεν και ένθεν όπως έγινε και με άλλες περιοχές της πρωτεύουσας (Γκάζι, Ψειρρή, Πλάκα παλιότερα κ.α.). Το πρόβλημα της υποβάθμισης των περιοχών αυτών όμως είναι υπαρκτό και οι κάτοικοί τους δυστυχώς έχουν σύμμαχους μόνο τους ακροδεξιούς. Ή τουλάχιστον φαίνεται να τους έχουν τώρα, γιατι μετά, μπορεί να τους βρουν και απέναντι, όταν θα έρθουν καποιοι να τους πάρουν τα σπίτια φτηνά με το έτσι θέλω. Η άνοδος όμως της άκρας δεξιάς σε συνδυασμό με την μαρκόχρονη ύφεση είναι εκρηκτικό μίγμα.

Αν τολμησω να κάνω μια πρόβλεψη, θα ελεγα ότι πρωτο κόμμα θα είναι η ΝΔ με ποσοστό οριακά πάνω από το 25%. Δευτερο-Τρίτο κόμμα θα έβαζα είτε τη Δημ. Αριστερά του Κουβέλη, είτε το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου με ποσοστά κοντά στο 15-18% και για τα δύο. Τέταρτο βλέπω το ΚΚΕ με ποσοστό κοντά στο 13%-15% στην πιο αισιοδοξη πρόβλεψη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολα θα πάει πάνω από 10% κι αυτό γιατί ο δυσαρεστημένος ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ που λογικά θα τον ψήφιζε, θα προτιμήσει την πιο μετριοπαθή Δημ. Αρ. που έχει και τους Σημιτικούς να του θυμίζουν τα χρόνια της "Ανάπτυξης". Μετά αρχίζουν τα κόμματα της δεξιάς με όλα να παίζουν κοντά στο 3-5% με την Ντόρα να παλεύει για την είσοδο στη βουλή (πιθανολογώ ότι θα μείνει οριακά εκτός παρά την αβάντα που θα έχει από ΜΜΕ), τον Καρατζαφέρη να το παλεύει να κρατήσει ένα 4% αλλά να μπαίνει στη βουλη, ενώ ο Καμμένος είναι πραγματικά δύσκολη περίπτωση γιατί πατάει κυρίως στο συναίσθημα του ψηφοφόρου και λιγότερο στο όραμα. Αν ο ψηφοφόρος πάει στην κάλπη με σκοπό να τιμωρήσει, μπορεί να μπει ο Καμμένος στη βουλή. Αν ο ψηφοφόρος απέχει ο Καμμένος δεν έχει την τύχη που του προσδίδουν. Το ίδιο θα έλεγα ισχύει και για τα υπόλοιπα κόμματα του κέντρου, Καστανίδη-Κατσέλη, και άρμα πολιτών. Θα παλέψουν για το 3% αλλά δεν βλέπω να το παίρνουν. Η χρυσή αυγή θα πάρει ψήφους αν η πολιτκή ατζέντα περιστραφεί κυρίως γύρω από το θέμα των λαθρομεταναστών. Με αυτό το σκεπτικό δεν θα μου κάνει εντύπωση αν καταφέρουν και πάρουν 3%. Και θα έχει τρελό γελιο να ακούς ακροδεξιούς του ΛΑΟΣ, του Καμμένου αλλά και μέσα από τη ΝΔ να μιλάνε αρνητικά για τραμπούκους της Χ.Α, με τους οποίους όμως έχουν την ίδια ιδεολογία... Τέλος φοβάμαι ότι οι οικολόγοι θα ταυτιστούν στη συνείδηση των πολιτών με το κατάπτυστο σύνθημα "πράσινη ανάπτυξη" του GAP και θα πάνε απατοι.

Το πραγματικά μεγάλο αίνιγμα ομως θα είναι η αποχή και τα λευκά και άκυρα. Εκεί δεν έχω την παραμικρή εκτίμηση. Έχω όμως την ευχή, να κυμανθούν όλα τα παραπάνω σε μονοψήφιο ποσοστό. Και δεν με καλύπτει η ψήφος συνείδησης που επικαλείται ο φίλος μου ο Γιάννης στην αρχή του νήματος. Δεν μπορείς να λες ότι με την μη ψήφο σου εκδηλώνεις τη δυσαρέσκειά σου στο σύστημα, τη στιγμή που το ίδιο το σύστημα έχει μεθοδεύσει τα πράγματα έτσι ώστη η μή ψήφος σου να το στηρίζει και να το εδραιώνει. Λευκό θα είχε έννοια IMHO αν το ποσοστό του μεταφράζοταν σε κενά έδρανα. Όσο με τις κατανομές μεταφράζεται σε αβάντα του πρώτου και του τρίτου, τότε θεωρώ ότι η μη συμμετοχή είναι συναίνεση στη υπάρχον σύστημα και μάλιστα εν λευκώ. Όσο και αν μετά κοιμόμαστε ήσυχοι (που δεν κοιμόμαστε ούτως ή άλλως)...

Last edited:

Η χρυσή αυγή θα πάρει ψήφους αν η πολιτκή ατζέντα περιστραφεί κυρίως γύρω από το θέμα των λαθρομεταναστών. Με αυτό το σκεπτικό δεν θα μου κάνει εντύπωση αν καταφέρουν και πάρουν 3%. Και θα έχει τρελό γελιο να ακούς ακροδεξιούς του ΛΑΟΣ, του Καμμένου αλλά και μέσα από τη ΝΔ να μιλάνε αρνητικά για τραμπούκους της Χ.Α, με τους οποίους όμως έχουν την ίδια ιδεολογία...

Μα ηδη ξιφουλκουν ΛΑΟΣ και Χρυση Αυγη . Ο καρατζαφερνεικωλοτουμπες μαλιστα τους αποκαλεσε ΝΑΖΙ.

Ναζι(ει) κανεις ή να μην ζει με αυτα που ακουει πλεον ?