Τι συμβαίνει με τα ροτβάιλερ?

Ωραια τα λες SR71 B :ears:

Με συγγραφικο ταλεντο θα ελεγα, αλλα πας στην κατευθειαν ουσια.

Νομιζω οτι ετσι εχει η κατασταση.

Στην παρακατω παρομοια ειδηση, ο σκυλος σκοτωσε το μωρο του σπιτιου. Μηπως ακομη κι αν ειναι οικιοποιημενος στο περιβαλλον του, παλι ενδεχεται να ενοχληθει με κατι, με ασχημες συνεπειες. ?

http://rodosinfonews.com/pitboul/

Eπειδή συχνά ακούγεται η εκπαίδευση του σκύλου απο "εκπαιδευτή"... Ποιοί είναι οι εκπαιδευτές? Πού "σπούδασαν" το αντικείμενο και ποιός τους έδωσε αποδεικτικό σπουδών, μετά απο ποιές εξετάσεις? Απ'όσο συμβαίνει να γνωρίζω, οι περισσότεροι είναι αεριτζήδες με μια αγάπη στα σκυλιά που απλά τα συνηθίζουν σε 2-3 ρουτίνες και τα μαθαίνουν να έχουν μια συμπεριφορά όσο οι ίδιοι είναι μπροστά. Το πιο συνηθισμένο φαινόμενο είναι, όταν ο σκύλος επιστρέφει στο σπίτι να ξεχνάει ότι έμαθε στο "κέντρο εκπαίδευσης". Οι περισσότεροι είναι αυτόαποκαλούμενοι εκπαιδευτές που έζησαν για κάποιο χρονικό διάστημα με σκύλους και διάβασαν το βιβλίο του αγαπημένου του ξένου εκπαιδευτή. Ειδικά αυτό το τμήμα της (ειδικής) εκπαίδευσης με το "μανίκι" που προσφέρουν να δαγκώνει ο σκύλος αφού τον έχουν πρώτα εξαγριώσει, είναι για πολλά γέλια και για κλάματα μαζί. Δεν υπάρχει σχολή που να μην έχει και μια τέτοια φωτογραφία στο δειγματολόγιο των "επιτυχιών" της...

Πιο λόγικό θεωρώ ο "εκαπαιδευτής" να εκπαιδεύει τον ιδιοκτήτη πως να συμπεριφέρεται, να περιορίζει και να θυμίζει στον σκύλο του με σωστό τρόπο ποιός είναι ο αρχηγός.

Θλιβομαι το 2016 να διαβαζω για επικινδυνα σκυλια και ρατσες.
Δεν εχω να προσθεσω κατι αλλο.

Δεν εδειξα καμια ανωτεροτητα γραφοντας πως θλιβομαι με αυτα που διαβαζω.
Πρωτος εγω σχολιασα πως η ευθυνη ειναι του ιδιοκτητη.
Εκει να απευθυνθουν οσοι χρειαζεται.

Εγω δεν προσπαθησα να δημιουργησω εντυπωσεις και θα ηθελα να προσπαθησετε να μην γινεστε επιθετικος απεναντι μου.

Σου ζητω συγγνώμη αν σε προσέβαλα .
Αλλα αυτο που γράφεις αρχικά στο πρώτο quote, εχω βαρεθεί να το ακούω/διαβάζω απο ζωόφιλους εντός και εκτος εισαγωγικών.
Πρεπει να βρεθεί φόρμουλα προστασίας και απο αυτούς , φταίει δεν φταίει το ζώο.
Στο κάτω κάτω , κανενας άνθρωπος / γονιός / παιδι δεν ειναι υποχρεωμένος να γνωρίζει τη συμπεριφορά της κάθε ράτσας , ή και της βλακείας του ιδιοκτήτη , για να κάνει τη βόλτα η την επίσκεψη του .
Πρέπει με κάποιο τρόπο να υπάρχει μια idiot proof προστασία.

Να το ξαναπώ άλλη μια...
Υπάρχει μια ειδική ράτσα φοβισμενων πλασματων που παράγει συμπεριφορές κατ´εικόνα και ομοίωση της.
Και οχι αυτές τις νοοτροπίες δεν τις περνάει μόνο στα σκυλιά.
Ναι,συμφωνώ,μεγάλα σκυλιά δεν ειναι για διαμερίσματα και μικρές αυλές,θα ειναι δυστυχισμένα. Προσωπικά το ροτ μου αλλα και το κατα πολυ δυνατότερο τσοπανόσκυλα μου τα εχω σε 10 περιφραγμένα στρέμματα βιομηχανικής περιοχής.
Και ναι,αν και ειναι εκπαιδευμένα,κοινωνικοποιημένα και μεγαλωμένα με πολυ αγάπη και χωρις φόβο δεν τα αφήνω ελεύθερα τις ώρες που εχω κόσμο να κυκλοφορεί.
Δεν φοβάμαι τα σκυλιά,φοβάμαι την παγιωμένη νοοτροπία των ανεγκεφάλων που θα θελήσουν ισως να δοκιμάσουν τα όρια τους.

Επικίνδυνο είδος και ράτσα,ειναι αυτός που ομοίως με το σκυλί θα μεγαλώσει και το παιδί του έτσι. Αυτός που θα αισθανθεί περήφανος γιατί γεγονός του οτι το καμάρι του θα ειναι ο αρχηγός του μπουλινγκ,αυτός που θα τον στείλει στις πολεμικές τέχνες του καθε τυχάρπαστου που θα το μάθει πως να προκαλεί καυγά αντί να τον αποφεύγει.
Αυτο ειναι το επικίνδυνο είδος.
Τα φοβισμένα ανθρωπάκια.

Στην παρακατω παρομοια ειδηση, ο σκυλος σκοτωσε το μωρο του σπιτιου. Μηπως ακομη κι αν ειναι οικιοποιημενος στο περιβαλλον του, παλι ενδεχεται να ενοχληθει με κατι, με ασχημες συνεπειες. ?

http://rodosinfonews.com/pitboul/
Πχ, τα σκυλιά έχουν ένα θέμα με τους κρότους. Τα περισσότερα φοβούνται, άλλα εξαγριώνονται. Υπάρχει και ειδική εκπαίδευση για την κροτοφοβία.
Τώρα αν έχεις ένα "θηρίο" 50 κιλών και αρχίσουν τα πυροτεχνήματα ή κάποιος ρίξει μία κροτίδα, σκάσει ένα λάστιχο κλπ, το πώς θα αντιδράσει ένα σκυλί ένα θέμα ράτσας, τύχης και εκπαίδευσης.

Τόσοι κάτοχοι Nova - OTE TV... τα κανάλια με τα ντοκυμαντέρ δεν τα βλέπετε καθόλου μάλλον.
Ειδικά αυτή την εκπομπή που είχαν που προσπαθούσαν ( και συχνά πυκνά κατάφερναν ) να διορθώσουν την συμπεριφορά σκύλων που είχαν κακά αφεντικά και γενικότερα προβλήματα συμπεριφοράς ( από φούλ επιθετική συμπεριφόρα, εώς προβλήματα εμπιστοσύνης κλπ κλπ ).

Τον σκύλο στο βίντεο... τον έχω φωτογραφίσει και τον ζω σχεδόν καθημερινά.
Σε καφεδάκι πρόσφατα στο περιστέρι, παιδάκι άγνωστο ( περαστικού ) όχι απλά τον χάιδευε, αλλά και τον καβάλισε ( με προτροπή του ιδιοκτήτη του σκύλου )... αντέδρασε πολύ άσχημα αυτό το δολοφονικό θηρίο... δεν έκανε τίποτα, απλά καθόταν και άφηνε τον πιτσιρικά πάνω του που τον καβαλούσε λες και ήταν άλογο :D

Μια ζωή είχα γερμανικούς ποιμενικούς τους οποίους εκπαίδευα ο ίδιος.
Είχε τύχει να "ιοθετήσω" έναν πολύ προβληματικό, και σε μεγάλη σχετικά ηλικία ( 5 ετών σκυλί ) του οποίου το αφεντικό το βάραγε, του κακοφερόταν γενικότερα, το έκανε επίτηδες επιθετικό πρός όλους ακόμα και τον ίδιο, και τον είχε βάλει δεμένο με αλυσίδα για φύλακα σε εργοστάσιο.
Στην αρχή δεν τολμούσε κανείς ούτε να τον πλησιάσει για να τον ταΐσει.
Σε 6 μήνες τον είχα κάνει τέλειο, πολλές εντολές, υπακοή φούλ, ήρεμος, τον τάιζε ακόμα και η μάνα μου που χεζότανε βλέποντας τσιουάου, όχι τον "δολοφόνο" αυτό :D

Και αντίστοιχα ροτβάιλερ φίλου, μια χαρά με οποιοδήποτε παιδάκι ακόμα και βρέφος πάει σπίτι.

Επιθετικό γίνεται μόνο αν το τσαντίσεις χτυπώντας το δυνατά προφανώς, και μόνο κατ' εντολή αφέντη ( σε άσκηση προστασίας σε περίπτωση ληστείας/πορτοφολάκια ).

Αν ο ιδιοκτήτης είναι λαλάκας ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΣΚΥΛΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ακόμα και το πεκινουά.

Re: Απάντηση: Τι συμβαίνει με τα ροτβάιλερ?

Eπειδή συχνά ακούγεται η εκπαίδευση του σκύλου απο "εκπαιδευτή"... Ποιοί είναι οι εκπαιδευτές? Πού "σπούδασαν" το αντικείμενο και ποιός τους έδωσε αποδεικτικό σπουδών, μετά απο ποιές εξετάσεις? Απ'όσο συμβαίνει να γνωρίζω, οι περισσότεροι είναι αεριτζήδες με μια αγάπη στα σκυλιά που απλά τα συνηθίζουν σε 2-3 ρουτίνες και τα μαθαίνουν να έχουν μια συμπεριφορά όσο οι ίδιοι είναι μπροστά. Το πιο συνηθισμένο φαινόμενο είναι, όταν ο σκύλος επιστρέφει στο σπίτι να ξεχνάει ότι έμαθε στο "κέντρο εκπαίδευσης". Οι περισσότεροι είναι αυτόαποκαλούμενοι εκπαιδευτές που έζησαν για κάποιο χρονικό διάστημα με σκύλους και διάβασαν το βιβλίο του αγαπημένου του ξένου εκπαιδευτή. Ειδικά αυτό το τμήμα της (ειδικής) εκπαίδευσης με το "μανίκι" που προσφέρουν να δαγκώνει ο σκύλος αφού τον έχουν πρώτα εξαγριώσει, είναι για πολλά γέλια και για κλάματα μαζί. Δεν υπάρχει σχολή που να μην έχει και μια τέτοια φωτογραφία στο δειγματολόγιο των "επιτυχιών" της...

Πιο λόγικό θεωρώ ο "εκαπαιδευτής" να εκπαιδεύει τον ιδιοκτήτη πως να συμπεριφέρεται, να περιορίζει και να θυμίζει στον σκύλο του με σωστό τρόπο ποιός είναι ο αρχηγός.

Επειδη εχω σκυλο και το εψαχνα για εκπαιδευση, ολοι που ρωτησα ειναι εκπαιδευμενοι κυριως στην αμερικη σε σχολες Κ-9.

Επειδη υπαρχει και το ζητημα της αδρανειας (μαζας) .....
ενα πεκινουα, ενα τερριε, ενα κανις, ενα μπασσε, ενα πουντλ, ενα μπιγκλ, ενα κοκκερ, ενα σπανιελ, ενα πομερανιαν
.... θα κανουν απο ελαχιστη ως καθολου ζημια (εξαρταται τον στοχο, βεβαια, και ποσο απροετοιμαστος ειναι).

Αντιθετα ενα ροτβαιλερ, ενα ντομπερμαν, ενα πιτ-μπουλ, ενα τσοου-τσοου, ενα χασκυ, ... ακομα και ενας γερμανικος ποιμενικος
εχουν την μαζα για να ριξουν κατω οποιονδηποτε ανθρωπο (το πιτ-μπουλ ισως οχι τοσο). Απαξ και πεσει κατω ο στοχος,
οι συγκεκριμενες ρατσες δεν θα τραβηχτουν σε stand-by mode .... θα τον αρπαξουν ειτε απο τα ακρα (απλη ακινητοποιηση
αλλα αυτο σημαινει σχεδον σιγουρα αναπηρια για τον στοχο) μεχρι επιθεση στον λαιμο και το σβερκο που μονο ενα αποτελεσμα
μπορει να φερει.

Οι ρατσες που, κατα την ταπεινη μου αποψη, ειναι η πιο εξανθρωπισμενη απο ολες (το συζηταμε, δεν ειμαι γνωστης)
ειναι τα γκολντεν ριτριβερ και λαμπραντορ. Υπαρχουν και αλλα ..... αλλα τα συγκεκριμενα τα εχω συλλαβει να υποφερουν
τα πανδεινα (απο ηλιθια αφεντικα) και απλα ... να περιμενουν να τελειωσει το μαρτυριο. Ισως γιαυτο δεν εχουν περαση
σε τσαμπουκαδες κυρηδες που εχουν ΑΝΑΓΚΗ την εκρηξη της υπομονης ενος σκυλου. Το ιδιο ισχυει και για τα μποξερ ....
ασχετα αν δειχνουν "καπως".

Πολλές χολιγουντιανές παραγωγές παρακολουθείς μάλλον.
Αν κάθε φορά που γινότανε επίθεση ροτβάιλερ, ντόπερμαν, πίτμπουλ σε άνθρωπο είχαμε θάνατο ή αναπηρία όπως λες...

Το τράβηξες περισσότερο και από τον Ευαγγελάτο...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Τι συμβαίνει με τα ροτβάιλερ?

Επειδη εχω σκυλο και το εψαχνα για εκπαιδευση, ολοι που ρωτησα ειναι εκπαιδευμενοι κυριως στην αμερικη σε σχολες Κ-9.

Δι'αλληλογραφίας ή μέσω internet ? :))

72χρονο απόστρατο αξιωματικό ιδιοκτήτης...

καταλάβαμε για ποιό λόγο φέρθηκαν έτσι τα σκυλιά.
Δεν χρειάζεται καμμία περαιτέρω διερεύνηση η υπόθεση.

Σου ζητω συγγνώμη αν σε προσέβαλα .
Αλλα αυτο που γράφεις αρχικά στο πρώτο quote, εχω βαρεθεί να το ακούω/διαβάζω απο ζωόφιλους εντός και εκτος εισαγωγικών.
Πρεπει να βρεθεί φόρμουλα προστασίας και απο αυτούς , φταίει δεν φταίει το ζώο.
Στο κάτω κάτω , κανενας άνθρωπος / γονιός / παιδι δεν ειναι υποχρεωμένος να γνωρίζει τη συμπεριφορά της κάθε ράτσας , ή και της βλακείας του ιδιοκτήτη , για να κάνει τη βόλτα η την επίσκεψη του .
Πρέπει με κάποιο τρόπο να υπάρχει μια idiot proof προστασία.

Θα σου απαντήσω πως όλα ξεκινάνε απο την παιδεία. (κλισέ, αλλά έτσι είναι)
Πρώτα μαθαίνουμε να αγαπάμε και να σεβόμαστε.

Μετά έρχονται τα υπόλοιπα. Επειδή όμως αυτό είναι μάλλον ουτοπία στην κ*λοκοινωνία μας, χρειάζεται απλως κοινή λογική.

Για παράδειγμα, ΟΣΟ και αν αγαπώ τα ζώα και βεβαίως τα σκυλιά... δεν θα άφηνα ΠΟΤΕ το σκύλο μου με τον οποιονδήποτε χωρίς επιτήρηση.
Πόσο μάλλον με παιδιά.

Επίσης, αν ήμουν γονιός, δεν θα άφηνα ΠΟΤΕ το παιδί μου να πλησιάσει σκυλί χωρίς πρότερη ενημέρωση ή κουβέντα με τον ιδιοκτήτη.
Και χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις, όπως πχ να είναι το σκυλί με λουρί κοντά στον ιδιοκτήτη.

Παρατήρησε πως για μένα όσο λάθος έχουν οι ιδιοκτήτες, άλλο τόσο έχουν και οι γύρω.
Σε μένα μου έχει τύχει πααααμπολες φορές να έρχονται τρέχοντας κατα πάνω στο σκύλο (εν ώρα βόλτας και πάντα δίπλα μου με λουρί) για να τον χαϊδέψουν.
ΌΧΙ. Πού πάτε κύριε/κυρία μου? Γνωρίζετε τί πάτε να κάνετε? Και το κυριότερο, ΠΩΣ πάτε να το κάνετε?

Σκύλος είναι. Και έχει ενστικτωδώς βασικούς κανόνες συμπεριφοράς.
Όταν είναι δεμένος με λουρί και έρχεται κάποιος 3 φορές το μέγεθός του καταπάνω του, λογικό είναι να αμυνθεί -> γαυγίζοντας.
Επίσης άπειρες φορές έρχονται να χαιδέψουν το σκυλί με το χέρι τους να απλώνεται απο πάνω του.
ΌΧΙ. ΛΑΘΟΣ. Αυτή η κίνηση για τα σκυλιά είναι απειλή. Πάντα μα ΠΑΝΤΑ χαιδεύουμε δίνοντάς τους το χέρι μας απο πολύ χαμηλά και επιτρέποντας πάντα να μας μυρίσει.

Τα παραπάνω δεν τα λέω για να φλυαρίσω.
Απλώς να δώσω μερικά απλά και καθημερινά συμβάντα που μπορεί να προκαλέσουν επεισόδιο λόγω ΑΓΝΟΙΑΣ.

Όταν μάθουμε να μοιραζόμαστε τον χώρο που ζούμε με τα ζώα με ΣΕΒΑΣΜΟ και ΓΝΩΣΗ, τότε ίσως αποφύγουμε φαινόμενα σαν το τραγικό του 5χρονου.

Και αν θέλεις τη γνώμη μου... αν δείς ιδιοκτήτη ή σκύλο "παράξενο", άλλαξε πεζοδρόμιο. Όχι απο φόβο, αλλά απο πρόληψη. Καλύτερα να αποφύγεις τον μ@λ@κ@ ιδοκτήτη (και κατ' επέκταση το κακόμοιρο ζώο του) παρά να φέρεις τον εαυτό σου στην οποιαδήποτε "περίεργη" κατάσταση.

Όταν μάλιστα μιλάμε για παιδιά, προσοχή x100.

Ελπίζω να σε κάλυψα ελαφρώς για τις απόψεις μου.
Αγαπώ σαν τρελός τα ζώα και τα σκυλιά αλλά προσπαθώ να μην φορώ παρωπίδες.
Παρόλαυτά θλίβομαι, ναι, όταν μιλάμε το 2016 για τα σκυλιά και τις ράτσες τους σαν να πρόκειται για natural born killers.

No offense απο μένα. :ernaehrung004:

Οι ρατσες που, κατα την ταπεινη μου αποψη, ειναι η πιο εξανθρωπισμενη απο ολες (το συζηταμε, δεν ειμαι γνωστης)
ειναι τα γκολντεν ριτριβερ και λαμπραντορ. Υπαρχουν και αλλα ..... αλλα τα συγκεκριμενα τα εχω συλλαβει να υποφερουν
τα πανδεινα (απο ηλιθια αφεντικα) και απλα ... να περιμενουν να τελειωσει το μαρτυριο. Ισως γιαυτο δεν εχουν περαση
σε τσαμπουκαδες κυρηδες που εχουν ΑΝΑΓΚΗ την εκρηξη της υπομονης ενος σκυλου. Το ιδιο ισχυει και για τα μποξερ ....
ασχετα αν δειχνουν "καπως".
Πέρυσι η επιθεση σε παιδι και μητερα που οδηγησε σε προστιμο και φυλακιση ειχε να κανει με Λαμπραντορ.
Δι'αλληλογραφίας ή μέσω internet ? :))
Κανονικες σπουδες :) Μιλαμε για τρια συγκεκριμενα που ρωτησα. Στο ενα μαλιστα εκπαιδευει και η αστυνομια τους ποιμενικους.

ΥΓ. Και ας προσπαθήσουμε να μεταδώσουμε στα παιδιά μας/σας την αγάπη προς τα ζώα.
Αύριο που θα είναι πιθανόν ιδιοκτήτες, θα τους έχουμε δώσει το μεγαλύτερο εφόδιο.

Πχ, τα σκυλιά έχουν ένα θέμα με τους κρότους. Τα περισσότερα φοβούνται, άλλα εξαγριώνονται. Υπάρχει και ειδική εκπαίδευση για την κροτοφοβία.
Τώρα αν έχεις ένα "θηρίο" 50 κιλών και αρχίσουν τα πυροτεχνήματα ή κάποιος ρίξει μία κροτίδα, σκάσει ένα λάστιχο κλπ, το πώς θα αντιδράσει ένα σκυλί ένα θέμα ράτσας, τύχης και εκπαίδευσης.

Στο Link που εβαλα, ισχυριζονται πως ο σκυλος ηταν ξαπλωμενος μαζι με το μωρο στο ιδιο κρεββατι, οταν του επιτεθηκε.
Εγω δεν ψαχνω να βρω τωρα το αιτιο που ο σκυλος επιτεθηκε σε μελος της οικογενειας και μαλιστα μικρο παιδι.

Αλλα αν μου λες οτι η ψυχολογια ενος σκυλου μπορει να αντιδρασει ενα σκυλι οταν ακουσει κροτιδα, η το μωρο κλαψει ή του δωσει μια σφαλιαρα, ή τον τσιμπησει ενα τσιμπουρι κλπ οτι επαφιεται και λιγο στην τυχη (μιλω παντα για τα ροτβαιλερ του θεματος, οχι γενικα για τα σκυλια) τοτε, δεν εχει και μια ευθυνη ο ιδιοκτητης του σκυλου ροτβαιλερ με το να τον εχει μεσα στο σπιτι με ενα μικρο παιδι. ?
Τι εικαζεις δηλαδη οτι συνεβει και ο σκυλος επιτεθηκε στο παιδι. ? Και αυτο που ισως εικασεις...δεν θα μπορουσε να συμβει σε μια Χ οικογενεια επισης να επιτεθει ο σκυλος χωρις προφανη αιτια. ? (γιατι στο αρθρο δεν αποσαφηνιζεται ΤΙ ενοχλησε τον σκυλο, οποτε θα μυρισει ο αλλος τα νυχια του με ΤΙ ο σκυλος μπορει να παρει αναποδες και να επιτεθει σε παιδι της ιδιας της οικογενειας ?)

Εχοντας και εγω σκυλους στο παρελθον μου ακουγεται πολυ απιθανο σκυλος να επιτεθει σε ιδιο μελος της οικογενειας που τον μεγαλωνει. Για αυτο και η εκπληξη μου και η απορια μου με το post μου.
Μηπως κατι παιζει με αυτη την ρατσα και ειναι πιο ευεξαπτη. ? Δεν γνωριζω περι ροτβαιλερ. Ποσταρα την ειδηση μιας και γραφτηκαν αποψεις οτι εανς σκυλος (και ροτβαιλερ) αν οικιοποιηθει ειδικα και με παιδια, γινεται "αρνακι" Ενω στο συγκεκριμενο αρθρο εξαγριωθηκε και επιτεθηκε στο παιδακι. (παραδοξο)

Και αν στην τελικη, δεν εφταιγε το παιδακι και δεν του εκανε κατι και ο σκυλος τρομαηε απο ενα βεγγαλικο, αυτος δεν ειναι ενας λογος παραπανω να μην ειναι το ροτβαιλερ με ενα μικρο παιδι μαζι. ?
Καθε φορα που θα σκαει εξατμιση απο παπακι, θα τρεχουμε να δουμε αν βουτηξε κανεναν απο το λαιμο. ?
Επαναλαμβανω, το παραδοξο της υποθεσης μου εκανε εντυπωση. Σκυλος να επιτιθεται σε ιδιο μελος της οικογενειας.

Eδώ ένα δάγκωμα που έφαγε ο Σήζαρ Μιλάν απο ένα θηλυκό λαμπραντόρ... Και μάλιστα την ώρα που έδειχνε στους άλλους τα σημάδια που του έδειχναν οτι το ζώο χαλαρώνει :)))
"Δεν το είδα να έρχεται" λέει... Του έριξε και μια "αντιεπαγγελματική" κλωτσιά του ζώου :)))

https://www.youtube.com/watch?v=9ihXq_WwiWM

@Werewolf, συμφωνώ μαζί σου. Αυτά τα σκυλιά δεν είναι για να κυκλοφορούν ελεύθερα.
Κι υπάρχουν και κάτι "αφεντικά" που τα βγάζουν βόλτα χωρίς λουριά.