Οι γιαλαντζί καναπεδάτοι να περάσουν έξω περικαλώ !
τώρα !
Εγώ πάλι ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, θέλω κουκουε υπουργό πολιτισμού.
Αριστερή διακυβέρνηση και αλληλέγγυα οικονομία
Εύστοχο άρθρο από την "Εποχή" του περασμένου Σαββάτου, όπου φωτίζονται και κάποια θέματα που έχουν σχέση με την πρόοδο (ή την ανάσχεση), της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική κοινωνία. Αντιγράφω ορισμένα αποσπάσματα:
Οι πολιτικές λύσεις είναι εφικτές μόνο όταν έρχονται στη συνέχεια της επινόησης, της επεξεργασίας ή της ωρίμανσης λύσεων μέσα στην κοινωνία (ή όταν σπανιότερα, τις πυροδοτούν). Τα προγράμματα της αριστεράς δεν είναι τόσο πειστικά όσο θα θέλαμε, όχι μόνο γιατί αυτά τα ίδια είναι ενδεχομένως ανεπαρκή. Το ζήτημα δεν είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κυβερνήσει. Ένα αριστερό κόμμα υποτίθεται ότι είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να μπει μπροστά στη συγκυρία που θα δημιουργούσε μια απροσδόκητη και ξαφνική ιλιγγιώδης επιτάχυνση του ιστορικού χρόνου. Το πραγματικό ζήτημα, είναι οι διαδικασίες ωρίμανσης των εναλλακτικών λύσεων μέσα στην ίδια την κοινωνία. Στη Λατινική Αμερική, μια-δυο δεκαετίες εκπληκτικής ανάπτυξης κοινωνικών κινημάτων, προετοίμασαν το έδαφος για τις κυβερνήσεις μιας Αριστεράς, η οποία είχε συσσωρεύσει εν τω μεταξύ κυβερνητική εμπειρία διοικώντας μεγάλους μητροπολιτικούς δήμους. (Κατά κανόνα, τα κινήματα υποστήριξαν μόνο κριτικά ή με πολλές επιφυλάξεις τις αριστερές κυβερνήσεις και κράτησαν μια εξωτερική σχέση προς αυτές - ωστόσο, κατά την αριστερή διακυβέρνηση, παρήκμασαν, έχασαν τη δύναμή τους ή αφυδατώθηκαν).
...
Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στον προστατευτισμό και τον κρατισμό της δεκαετίας του 1930 αλλά πολύ περισσότερο δεν μπορούμε να λέμε ότι θα διασώσουμε την ελληνική κοινωνία των δεκαετιών του 1990 και του 2000 φορολογώντας το κεφάλαιο και αναγκάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να μας χρηματοδοτήσει απειλώντας την για τη συνοχή της ζώνης του Ευρώ. Όλα αυτά δεν είναι ούτε σοβαρά, ούτε πειστικά.
Μια αριστερή κυβέρνηση, μπορεί ίσως να αντιμετωπίσει κάπως καλύτερα τη φοροδιαφυγή. Όμως ήδη το μεγάλο μέρος του κεφαλαίου των Ελλήνων αστών βρίσκεται έξω από τη χώρα. Γιατί οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις των άλλων χωρών θα βοηθούσαν μια κυβέρνηση αριστεράς, μια κυβέρνηση που θα κατηγορούσαν ότι έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις της, να βάλει χέρι σ’ αυτόν τον πλούτο; Στα πλαίσια μιας αστικής λύσης θα μπορούσε, αν όχι το μεγάλο κεφάλαιο, να φορολογηθούν βαριά τα μεσοστρώματα. Αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει στην αρχή της κρίσης. Πλέον η μεσαία τάξη καταρρέει, η φοροδοτική της ικανότητα εν πολλοίς έχει εξανεμιστεί και μερικά σχέδια σαν αυτά που κυκλοφορούν στο οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ θα την ριζοσπαστικοποιούσαν και θα την έστρεφαν κατευθείαν στην άκρα δεξιά. Επιπλέον, σε συνθήκες χρεοκοπίας ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού (το 40% κατά τη Χάρνεκερ στη Λ. Αμερική), εξασφαλίζει την επιβίωσή του μέσα από την άτυπη οικονομία, κάτι που εκ των πραγμάτων επιβάλλει την ανοχή του κράτους και καθιστά προβληματική τη σοβαρή περιστολή της φοροδιαφυγής.
Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Δεν είναι αλήθεια ότι η ελληνική οικονομία ήδη πριν την κρίση δεν παρήγαγε τίποτα. Όμως, η εγκατάλειψη του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα τις προηγούμενες δεκαετίες και η εξειδίκευση στις υπηρεσίες, έκανε την οικονομία πιο ευάλωτη στις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ( η οποία επιβεβαίωσε την ανάγκη μιας ισορροπημένης σχέσης πρωτογενούς/δευτερογενούς/τριτογενούς τομέα). Τις τελευταίες δυο-τρεις δεκαετίες, καταλύθηκε η τροφική κυριαρχία της χώρας (η αυτάρκειά της σε τρόφιμα) και διαλύθηκε λίγο-πολύ η εγχώρια παραγωγή των βασικών καταναλωτικών αγαθών. Η σημερινή παραγωγική διάρθρωση, όχι μόνο δεν είναι κατά κανένα τρόπο βιώσιμη στα πλαίσια της παγκόσμιας αγοράς αλλά επίσης δεν είναι συμβατή με τις συνθήκες της παρατεταμένης ταξικής αναμέτρησης που θα συνόδευε για αρκετό διάστημα είτε μια κυβέρνηση της αριστεράς στοιχειωδώς αξίας του ονόματός της είτε την ανάδυση μιας αμεσοδημοκρατικής επαναστατικής αντιεξουσίας. Τι περιθώρια ριζοσπαστικής πολιτικής έχει η αριστερή κυβέρνηση σε μια οικονομία που στηρίζεται στον τουρισμό και τη ναυτιλία;
Δεν μας προσφέρεται ένας έτοιμος παραγωγικός μηχανισμός που απλώς πρέπει να αλλάξει χέρια. Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, από τα κάτω, με πολλές χιλιάδες πρωτοβουλίες η ανασύσταση του παραγωγικού ιστού. Αυτή τη στιγμή μας λείπει το ίδιο το έδαφος στο οποίο θα πατήσει μια αριστερή διακυβέρνηση (ή μια αμεσοδημοκρατική αντιεξουσία).
Πολύ ενδιαφέρον.... Να ξαναπιάσουμε τα περι "στατικότητας" του ραγιά ή....?????![]()
«ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΒΙΑΣ ΜΑΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ»
Τσίπρας: Στασιμότητα στην απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ
Στο γεγονός ότι είχε δημιουργηθεί μεγάλη προσδοκία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να εμποδίσει την κυβέρνηση να ψηφίσει τα μέτρα και θα ανατρέψει την πολιτική, αλλά διαψεύστηκε, αποδίδει την τάση στασιμότητας της δυναμικής του ΣΥΡΙΖΑ -μετά τη δημοσιοποίηση δημοσκόπησης, στην οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται να οπισθοχωρεί- ο επικεφαλής του Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν υπάρχουν κινητοποιήσεις. Η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ και οι λαϊκές κινητοποιήσεις είναι συγκοινωνούντα δοχεία. Είναι αυτονόητο να υπάρχει κάμψη στη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Real. Ανέφερε, πάντως, ότι «σε λίγο, πρώτο κόμμα θα είναι η ανεργία», ενώ είπε ότι θα διαψευστούν και οι προσδοκίες που έχουν οι πολίτες από την κυβέρνηση.
Για τη συνάντησή του με τον Β. Σόιμπλε την ερχόμενη εβδομάδα, είπε πως θεωρεί αστεία όσα γράφονται, δηλαδή ότι ζητάει άδεια ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας από τον Α. Σαμαρά για να κάνει μια συνάντηση: «Το αντίθετο συμβαίνει». Σημείωσε πως ο πραγματικός αντίπαλος της Α. Μέρκελ δεν είναι στο εσωτερικό της χώρας της, αλλά «μια ετερόδοξη κυβέρνηση σε άλλη χώρα, με πιθανότερο αυτό να συμβεί στην Ελλάδα, με τον ΣΥΡΙΖΑ».
Εξέφρασε την ανησυχία του και τον προβληματισμό του για τα τελευταία περιστατικά βίας, με αφορμή τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων αλλά και τις καταλήψεις από αναρχικούς. «Θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου γι' αυτές τις εξελίξεις και να πω ότι τα περιστατικά, τα χθεσινά, οι εκρηκτικοί μηχανισμοί κατά δημοσιογράφων, οι καταλήψεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, μας προβληματίζουν» τόνισε. Ειδικά για τη βίλα Αμαλία, ο κ. Τσίπρας είπε ότι, εδώ και δεκαετίες, δεν απασχολούσε την ελληνική κοινωνία. Aναφορικά με την κατάληψη στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, ανέφερε: «Είναι απολύτως καταδικαστέα η κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ. Ακατανόητη. Βγάλαμε αμέσως ανακοίνωση, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεχθήκαμε επιθέσεις».
Σχετικά με τις δηλώσεις του βουλευτή Καστοριάς Β. Διαμαντόπουλου, ο οποίος είπε ότι αυτοπροσδιορίζεται ως αναρχικός, ο κ. Τσίπρας ήταν επικριτικός και τόνισε ότι ήταν «άστοχη δήλωση, για την οποία ευθύνεται ο βουλευτής». «Δε φταίνε μόνο οι παγίδες, φταίνε κι αυτοί που πέφτουν στις παγίδες» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ έκανε λόγο για επικοινωνιακή σπέκουλα.
Για τις μετεκλογικές συνεργασίες, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ συνιστώσες της ΝΔ. «Αυτή η εξέλιξη μας στερεί από ανάσες στο μέλλον», είπε και υπογράμμισε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύουν την μετάλλαξη των πρώην συντρόφων τους, νυν στελεχών της ΔΗΜΑΡ.
Σημείωσε, πάντως: «Δεν μπορώ να ξέρω πως θα διαμορφωθεί ο πολιτικός χάρτης όταν θα γίνουν ξανά εκλογές. Είναι εθνική η προσπάθεια και το καθήκον να κρατήσουμε τη χώρα και τους πολίτες όρθιους. Δεν θα πάμε με ιδεοληψίες». Σε ότι αφορά το πολιτικό σκηνικό, είπε: «Υπάρχουν δύο πόλοι: ο μνημονιακός και ο αντιμνημονιακός. Στην Ελλάδα δεν έχουμε υγιή σοσιλαδημοκρατία, ίσως δημιουργηθεί όμως. Έχουμε καλύψει κάποιο κενό, αλλά δεν θα γίνουμε και σοσιαλδημοκράτες για να καλύψουμε το κενό».
Θα προτιμούσα να πιάσουμε αυτά...
Τελικά όντως το πάνε για απλή αναλογική, και όντως το επικροτεί ο ΣΥΡΙΖΑ;
Γιατί με απλή αναλογική, το μόνο σχήμα που θα μπορούσε να κάνει κυβέρνηση θα ήταν κάτι του στυλ ΝΔ/ΣΥΡΙΖΑ!
Μα αν βγάλεις εκτός ΠΑΣΟΚ (καλά, όχι ότι θα προσέφερε και κάτι) ΝΔ ΡΗΜΑΔ, μένει το ΚΚΕ που δεν θέλει να συνεργαστεί.
Το άλλο δεν το λέω καν. Μη τρέχεις σε οφθαλμίατρο βραδιάτικα...![]()
Θα προτιμούσα να πιάσουμε αυτά...
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.