ΝΙΚΟΝ AFS 70-200 2.8 VR βινιέτα
Ας αρχίσουμε με τα εύκολα
Λοιπόν η δοκιμή παρά τις δυσμενείς συνθήκες τελικά πραγματοποιήθηκε ή έτσι θέλω να πιστεύω. Μια πρώτη δοκιμή έγινε το απόγευμα της Παρασκευής, αλλά το φως έπεσε τόσο πολύ που μάλλον όι 50 τελευταίες λήψεις δεν είναι αντιπροσωπευτικές. Προσπάθησα και το Σάββατο (βαριά συννεφιά) και την Κυριακή (βαριά συννεφιά) χωρίς αποτέλεσμα. Το πρωί της δευτέρας έβρεξε αρκετά αλλά το απομεσήμερο ο καιρός ήταν καλός (ήλιος με συννεφιά) άρα σε 2 ώρες κατάφερα να κάνω τις λήψεις που ήθελα.
Τόπος η ακροθαλασσιά στη Νέα Κρήνη. Η μηχανή στήθηκε στο τριπόδι μας (MANFROTTO 190XB με κεφαλή 486 RC2 που αποδεικνύεται πλέον ανεπαρκής να κρατήσει τέτοιους τηλεφακούς). Οι ρυθμίσεις της μηχανής ήταν 5000 KELVIN στο WHITE BALANCE, JPG FINE και μεγάλη ανάλυση, αντιστάθμιση έκθεσης 0 και φυσικά οι λήψεις έγιναν με προτεραιότητα διαφράγματος (Α, ή AV για τους CANONIANS).
Για την εστίαση επιλέχθηκε το Live View, και για την απελευθέρωση του κλείστρου χρησιμοποιήθηκε ηλεκτρονικό ντεκλανσέρ της PHOTTIX.
Θα εξετάσουμε τη βινιέτα (σκοτίνιασμα στα άκρα), bokeh (δηλ. φλουτάρισμα του φόντου) εστίαση σε κοντινή απόσταση (3.5 μέτρα) και εστίαση στο άπειρο ή σχεδόν (δηλ. 12 μέτρα). Και λέω σχεδόν διότι οι δυο manual εστίασης τηλεφακοί έχουν ενδείξεις και στα 10 και στα 20 και στα 30 (!!!) μέτρα πριν δείξουν άπειρο.
Disclaimer
Είμαι ένας απλός ιδιώτης, και η παρούσα δοκιμή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί έτσι. Δεν πρόκειται να αντικαταστήσει ούτε το Ευαγγέλιο, ούτε τις δοκιμές των επαγγελματιών. Αν έχω κάνει κάποιος λάθος, δείξτε κατανόηση.
Το πρώτο που θα δούμε είναι η βινιέτα. Θυμίζω ότι μιλούμε για Full Frame μηχανές.
Ο πρώτος φακός που θα δούμε πώς συμπεριφέρεται είναι ο 70-200.
70-200 στα 200 και στο 2.8
70-200 στα 200 και στο 3.5
70-200 στα 200 και στο 4.5
70-200 στα 200 και στο 5.6