αν δεν πινεις και δεν κανεις κρεπαλες εισαι ηδη νεκροςΑν δεν καπνίζεις δεν πίνεις δεν κάνεις κρεπάλες...![]()
Και για να γυρίσουμε στα του θέματος
Σημασία δεν έχει τι δίνεις για ρεύμα, αλλά πόσα δίνεις συνολικά για ενέργεια. Άλλος τα πληρώνει στο ρεύμα, άλλος στο φυσικό αέριο κ.ο.κΕμείς τριμελές οικογένειά σε διόροφο σπίτι παίζουμε 2-2500 kwh τον χρόνο χωρίς ιδιαίτερη οικονομία.
O ΔΕΔΔΗΕ χρειαζεται προσωπικο για ολα αυτα !!
Ξερετε ποσα ρολογια υπαρχουν στην επικρατεια ?
7.4 εκατομμυρια !!!!!
Όλα είναι σχετικά. Το ενεργειακό ταμπελάκι έχει φτιαχτεί για να απλοποιεί τη μετάδοση πληροφορίας. Προφανώς τώρα που τα παιδιά μου είναι μικρά γίνεται ο τρελός χαμός από πλυντήρια τόσο ρούχων όσο και πιάτων και ακόμη και αν προσπαθούμε να αποφύγουμε το στεγνωτήριο, το χειμώνα σίγουρα θα χρησιμοποιηθεί. Δεν έχει καμία σχέση με την κατανάλωση που είχαμε πριν τα παιδιά ή όταν έμενα μόνος.Επειδή διαβάζω για ετήσιες καταναλώσεις ρεύματος υπερβολικά χαμηλές να πω τα εξής: η επιλογή μιας συσκευής π.χ πλυντήριο ρούχων ενεργειακής κλάσης Α σημαίνει ότι ετησίως η κατανάλωση ρεύματος σε σχέση με ένα πλυντήριο ίδιας μάρκας/κιλών και κλάσης C είναι 13KWh ανα έτος!!!! Αστεία πράγματα δηλαδή (αναφερόμενος φυσικά σε ατομικό επίπεδο και όχι στο ενδεχόμενο συνολικό όφελος που μπορεί να προκύψει σε ευρεία κλίμακα αν όλοι μας επιλέξουμ,ε συσκευές Α class). Άντε δηλαδή αν όλες οι συσκευές σε ένα σπίτι είναι Α class να έχεις σύνολο 100KWh ετησίως όφελος.
Επίσης και το πιο σημαντικό: όταν αναφερόμαστε σε κατανάλωση ενέργειας στη διάρκεια της χρονιάς δεν αναφερόμαστε στο πόσο ρεύμα καίμε μόνο. Γιατί το συνολικό ενεργειακό κόστος άλλος το πληρώνει στο ρεύμα, άλλος στο φυσικό αέριο, άλλος στο πετρέλαιο, άλλος έχοντας κάνει μια αρχική επένδυση 15000 ευρώ για να βαλει αντλία θερμότητας ή πανελ κ.λ.π. Ως εκ τούτου μια οικογένεια που πληρώνει 1000 ευρώ ρεύμα ετησίως+1000 για πετρέλαιο για θέρμανση είναι το ίδιο με μια οικογένεια που πληρώνει 2000 ευρώ ρεύμα ετησίως και με το οποίο καλύπτει και την θέρμανση.
Επομένως εκείνο που έχει σημασία είναι να αναφέρει κάποιος πόσα συνολικά χρήματα δίνει ετησίως για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες. Έτσι μπορείς να συγκρίνεις μεταξύ τους, από άποψη ενεργειακής κατανάλωσης, οικογένειες ή εργένηδες
Το πρόβλημα είναι ότι δεν είμαστε μια χώρα διασυνδεδεμένη με πολλές άλλες χώρες. Μόνο η Κύπρος είναι σε χειρότερη θέση από εμάς, αλλά εκεί το μέσο εισόδημα είναι υψηλότερο και έτσι δεν βιώνουν το πρόβλημα στο βαθμό που το βιώνει η Ελλάδα.Βασικά είναι χαλασμένο όλο το σύστημα της αγοράς ενέργειας. Η σχεδίασή του είχε γίνει εποχές που δεν υπήρχαν τόσο μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές χονδρικής, οπότε δεν ήταν πρόβλημα. Αλλά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλο πρόβλημα, το οποίο προφανώς μετακυλίεται τελικά στους καταναλωτές.
Η λύση πρέπει να δοθεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και να είναι πολιτική. Η ευκαιρία για αυτό ήταν πέρυσι.. δεν ξέρω κατά πόσο έγινε κάτι ή όχι. Τέτοιες αλλαγές παίρνουν χρόνια να υλοποιηθούν.
Οι περισσότερες Υποσαχάριες Αφρικανικές πρωτεύουσες έχουν ήδη έξυπνους μετρητές ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΕΝΑ ΚΟΥΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΕΤΡΗΤΗΣ.O ΔΕΔΔΗΕ χρειαζεται προσωπικο για ολα αυτα !!
Ξερετε ποσα ρολογια υπαρχουν στην επικρατεια ?
7.4 εκατομμυρια !!!!!
Κουραγιο, αδελφια !...... κερδαμε !
.......
Οι περισσότερες Υποσαχάριες Αφρικανικές πρωτεύουσες έχουν ήδη έξυπνους μετρητές ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΕΝΑ ΚΟΥΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΕΤΡΗΤΗΣ.
Αυτές βέβαια τα έχουν γιατί λειτουργούν σε μεγάλη κλίμακα προγράμματα pay-as-you-go σαν τα καρτοκινητά μας, όπου μέσω εφαρμογής στο κινητό πιστώνουν kWh κατανάλωσης.
Όμως τελικά το βασικό είναι ότι ΤΑ ΕΧΟΥΝ.
Μας έχουν δώσει κονδύλια, μας έχουν χρηματοδοτήσει πιλοτικά έργα μεγάλης κλίμακας από την ΕΕ, αλλά η πρόοδος είναι ελάχιστη. Το γιατί σκεφτείτε το μόνοι σας...
Το πρόβλημα είναι ότι δεν είμαστε μια χώρα διασυνδεδεμένη με πολλές άλλες χώρες. Μόνο η Κύπρος είναι σε χειρότερη θέση από εμάς, αλλά εκεί το μέσο εισόδημα είναι υψηλότερο και έτσι δεν βιώνουν το πρόβλημα στο βαθμό που το βιώνει η Ελλάδα.
Αν μένεις στη Γερμανία και έχει υπερπαραγωγή από αιολικά η Ισπανία μπορεί να στείλει την ενέργεια στη Γερμανία και να καταναλωθεί εκεί. Αν δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα η ενέργεια αυτή θα είχε πεταχτεί στα σκουπίδια, όπως κάνουμε πολλές φορές στην Ελλάδα. Και αυτό γίνεται με πολλές χώρες.
Οι διασυνδέσεις τις Ελλάδας είναι ακόμη βρεφικές και για αυτό δεν μπορεί να δουλέψει το μοντέλο που σε γενικές γραμμές τα πάει καλά για τις περισσότερες χώρες της ΕΕ.
Και έχουμε και στρεβλώσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο. Πχ η ΔΕΗ δεν μπορεί να παράξει από τα λιγνιτικά, αλλά ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να εισάγει ρεύμα από Βουλγάρικα εργοστάσια που καίνε κάρβουνο γιατί δεν υπάρχει περιορισμός στην προέλευση εφόσον υπάρχει ανάγκη για αυτή την ενέργεια στην Ελλάδα.
Η ΕΕ προφανώς επιδοτεί τρελά σχέδια διασυνδέσεων. Ήδη προχωράει δεύτερη μεγαλύτερη γραμμή με Ιταλία και υπάρχουν σχέδια διασυνδέσεων στα Βαλκάνια που επίσης χρηματοδοτούνται από την ΕΕ.
Τέλος νομίζω ότι μετά από την ενεργειακή κρίση που περάσαμε λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία οι περισσότεροι κατάλαβαν ότι από πλευράς ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ, εφόσον δεν έχουμε υδρογονάνθρακες πρέπει να αξιοποιήσουμε ότι μπορούμε να έχουμε εντός συνόρων ΕΕ. Ναι τα ανανεώσιμα καύσιμα κοστίζουν παραπάνω, αλλά μπορούμε να τα παράξουμε μόνοι μας εδώ χωρίς να περιμένουμε πρώτη ύλη από τρίτους και το θέμα της αυτάρκειας γίνεται μόνο θέμα κόστους και όχι θέμα πρόσβασης σε πλουτοπαραγωγικές πηγές.
Και για να γυρίσουμε στα του θέματος δείτε pdf που έστειλε η ΔΕΗ (φαντάζομαι θα το έχετε λάβει κι εσείς)
Να καταλαβει ΤΙ ένας μεγάλος άνθρωπος;; Ειλικρινά διαβάστε το. Αν με ρωτήσει η 80χρονη μάνα μου πόσο ρεύμα θα πληρώνω παιδάκι μου τι πρέπει να της πω; Αν η μεταβλητή σου ΤΕΑ είναι κάτω από το μέσο όρο L + a θα εφαρμόζεται ο τύπος υπολογισμού......
ΠΟΙΟΣ ΗΛΙΘΙΟΣ(ΟΙ) ΤΑ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΑΥΤΑ;
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.