Τιμή Κιλοβατώρας

Α αυτο εννοεις, εγω μιλουσα για οικιακο φβ. Ε σε αυτους, δεν νομιζω οτι επιτρεπεται και θα ειναι πιο διεξοδικοι οι ελεγχοι :)
Αν οικιακος χρηστης φορτισει την μπαταρια του με νυχτερινο (ή οποτε ειναι φτηνο τελος παντων) ρευμα και χρησιμοποιησει το ρευμα αυτο για τις αναγκες του σπιτιου του, δεν θα ασχοληθει κανεις
Όχι για το οικιακό εννοούσα, στους εμπορικούς παραγωγούς που είναι στο χρηματιστήριο ενέργειας επιτρέπεται.

Γενικά το οικιακό πρόγραμμα έχει πολλούς περιορισμούς που θα πρέπει να φύγουν για να γίνει καλύτερο και πιο προσιτό. Με το net billing φαίνεται πως γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ειδικά στα shared φωτοβολταικά για πολυκατοικίες.
Ένας βασικός περιορισμός που πρέπει να αρθεί είναι αυτός των KW. Ο περιορισμός θα πρέπει να μπαίνει στον inverter και όχι στα πάνελ. Εγώ πχ που έχω κακό προσανατολισμό χάνω ως και 20% της παραγόμενης, αλλά δε μπορώ να βάλω 20% περισσότερα panel ώστε να το ισοφαρίσω. Ή μπορεί να θέλω να βάλω περισσότερα ώστε το χειμώνα να έχω μεγαλύτερη παραγωγή. Ο μόνος περιορισμός που πρέπει να μπαίνει είναι η μέγιστη ισχύς όταν κάνεις έγχυση στο δίκτυο. Και αν πριν 10 χρόνια οι inverters δεν είχαν τέτοιες δυνατότητες, τώρα έχουν όλοι. Για να μη μιλήσω για τη χωρίς νόημα υποχρέωση εγκατάστασης 2ου μετρητή. Αυτό είχε νόημα όσο χρέωναν ΥΚΩ ακόμα και για την παραγόμενη, πλέον που δεν ισχύει αυτό ο δεύτερος μετρητής είναι τελείως άχρηστος.

• Like
Reactions: avpap
Όχι για το οικιακό εννοούσα, στους εμπορικούς παραγωγούς που είναι στο χρηματιστήριο ενέργειας επιτρέπεται.

Γενικά το οικιακό πρόγραμμα έχει πολλούς περιορισμούς που θα πρέπει να φύγουν για να γίνει καλύτερο και πιο προσιτό. Με το net billing φαίνεται πως γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ειδικά στα shared φωτοβολταικά για πολυκατοικίες.
Ένας βασικός περιορισμός που πρέπει να αρθεί είναι αυτός των KW. Ο περιορισμός θα πρέπει να μπαίνει στον inverter και όχι στα πάνελ. Εγώ πχ που έχω κακό προσανατολισμό χάνω ως και 20% της παραγόμενης, αλλά δε μπορώ να βάλω 20% περισσότερα panel ώστε να το ισοφαρίσω. Ή μπορεί να θέλω να βάλω περισσότερα ώστε το χειμώνα να έχω μεγαλύτερη παραγωγή. Ο μόνος περιορισμός που πρέπει να μπαίνει είναι η μέγιστη ισχύς όταν κάνεις έγχυση στο δίκτυο. Και αν πριν 10 χρόνια οι inverters δεν είχαν τέτοιες δυνατότητες, τώρα έχουν όλοι. Για να μη μιλήσω για τη χωρίς νόημα υποχρέωση εγκατάστασης 2ου μετρητή. Αυτό είχε νόημα όσο χρέωναν ΥΚΩ ακόμα και για την παραγόμενη, πλέον που δεν ισχύει αυτό ο δεύτερος μετρητής είναι τελείως άχρηστος.
αυτους τους περιορισμους ουτε εγω τους καταλαβαινω. Υπαρχουν σιγουρα για οικιακες εγκαταστασεις ή μηπως ηταν μονο για οσο καιρο ετρεχαν οι επιδοτησεις; πχ εγω εβαλα με το pvstegi και οντως το οριο ηταν 10kw πανελ και 10kwh μπαταρια, αλλα εδω επαιζε και επιδοτηση ομως.
Απο τη στιγμη που δεν πας να πληρωθεις ως παραγωγος, αλλα απλα μειωνεις την καταναλωση που σε χρεωνει, δεν υπαρχει λογος υπαρξης περιορισμων.

Αυτο με τον 2ο μετρητη μου το εξηγεις λιγο; Το εχω διαβασει και εγω ως γκρινια αλλα δεν εχω καταλαβει τι ειναι. Ξερω πως οταν εγινε η διασυνδεση με τον δεδδηε, αντικατεστησαν τον παλιο αναλογικο μετρητη μου, με νεο ψηφιακο.

αυτους τους περιορισμους ουτε εγω τους καταλαβαινω. Υπαρχουν σιγουρα για οικιακες εγκαταστασεις ή μηπως ηταν μονο για οσο καιρο ετρεχαν οι επιδοτησεις; πχ εγω εβαλα με το pvstegi και οντως το οριο ηταν 10kw πανελ και 10kwh μπαταρια, αλλα εδω επαιζε και επιδοτηση ομως.
Απο τη στιγμη που δεν πας να πληρωθεις ως παραγωγος, αλλα απλα μειωνεις την καταναλωση που σε χρεωνει, δεν υπαρχει λογος υπαρξης περιορισμων.

Αυτο με τον 2ο μετρητη μου το εξηγεις λιγο; Το εχω διαβασει και εγω ως γκρινια αλλα δεν εχω καταλαβει τι ειναι. Ξερω πως οταν εγινε η διασυνδεση με τον δεδδηε, αντικατεστησαν τον παλιο αναλογικο μετρητη μου, με νεο ψηφιακο.
Έχεις και ένα δεύτερο μετρητή που μετράει την παραγωγή σου που εδώ και δύο χρόνια δε χρειάζεται. Παλιά είχε σημασία γιατί χρεώνονταν ΥΚΩ σε όλες τις παραγώμενες KWh.
Υπήρχε όριο στο τελευταίο νόμο για 10KW στο οικιακό net metering. Στο νέο νομοσχέδιο για το net billing που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έβαλαν και πάλι όριο, τα 10.8 KW αυτή τη φορά. Και το κακό είναι πως το όριο εφαρμόζεται στην ονομαστική ισχύ των πάνελ. Θα μπορούσε να εφαρμόζεται στη μέγιστη ισχύ έγχυσης - που είναι και το σημαντικό για το ΔΕΔΔΗΕ για να διαχειρίζεται το δίκτυο. Έτσι θα μπορούσε κάποιος να βάλει 15-20KW panel ώστε το χειμώνα να έχει καλύτερη παραγωγή και το καλοκαίρι να περιόριζε την έγχυση. Ή κάποιος που έχει μη βέλτιστη τοποθέτηση / σκιάσεις κτλ να βάζει 13-14KW και να πιάνει τελικά τα 10.8

Καταλαβαίνω πως οι περισσότεροι "οικιακοί" δε χρειάζονται πάνω από 14-15000 KWh (που αποδίδουν τα 10KWp) αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις με μεγαλύτερες καταναλώσεις. Γιατί να μη μπορούν να βάλουν περισσότερη εγκατεστημένη ισχύ; Εγώ πέρυσι έκανα 19000 KWh με αντλία θερμότητας και ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Θα μπορούσα να έχω 15 KWp εγκατεστημένα (έχω τον χώρο εννοώ) αλλά δεν επιτρέπεται.

• Like
Reactions: avpap
Έχεις και ένα δεύτερο μετρητή που μετράει την παραγωγή σου που εδώ και δύο χρόνια δε χρειάζεται. Παλιά είχε σημασία γιατί χρεώνονταν ΥΚΩ σε όλες τις παραγώμενες KWh.
Υπήρχε όριο στο τελευταίο νόμο για 10KW στο οικιακό net metering. Στο νέο νομοσχέδιο για το net billing που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έβαλαν και πάλι όριο, τα 10.8 KW αυτή τη φορά. Και το κακό είναι πως το όριο εφαρμόζεται στην ονομαστική ισχύ των πάνελ. Θα μπορούσε να εφαρμόζεται στη μέγιστη ισχύ έγχυσης - που είναι και το σημαντικό για το ΔΕΔΔΗΕ για να διαχειρίζεται το δίκτυο. Έτσι θα μπορούσε κάποιος να βάλει 15-20KW panel ώστε το χειμώνα να έχει καλύτερη παραγωγή και το καλοκαίρι να περιόριζε την έγχυση. Ή κάποιος που έχει μη βέλτιστη τοποθέτηση / σκιάσεις κτλ να βάζει 13-14KW και να πιάνει τελικά τα 10.8

Καταλαβαίνω πως οι περισσότεροι "οικιακοί" δε χρειάζονται πάνω από 14-15000 KWh (που αποδίδουν τα 10KWp) αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις με μεγαλύτερες καταναλώσεις. Γιατί να μη μπορούν να βάλουν περισσότερη εγκατεστημένη ισχύ; Εγώ πέρυσι έκανα 19000 KWh με αντλία θερμότητας και ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Θα μπορούσα να έχω 15 KWp εγκατεστημένα (έχω τον χώρο εννοώ) αλλά δεν επιτρέπεται.
κλαιω που χρεωναν υκο για την ενεργεια που τους δινεις. Καπου το ειχα ακουσει αυτο, αλλα νομιζα οτι μου το μετεφεραν λαθος.

Στα υπολοιπα ολα εχεις απολυτο δικιο, ειδικα στις καταναλωσεις. Αφου "σπρωχνουν" αντλιες και ev θα επρεπε να εχουν φτιαξει καλυτερα και το θεμα των φωτοβολταικων που "κουμπωνουν" τελεια με τα δυο προϊοντα αυτα.

Η εξισωση που (προς το παρον) μενει δυσεπιλυτη και εχει ΑΜΕΣΗ σχεση με το κοστος κιλοβατωρας
ΑΠΑΙΤΕΙ ... εναν επιπλεον παραγοντα που λεγεται ... Αποταμιευση. Τουλαχιστον το καλοκαιρι (αλλα
οχι μονο).

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Οσο ευκολο ειναι στην κατανοηση, τοσο βραδυτατο ειναι στην υλοποιηση !

Χθες ειχα δυο στιγμιαιες πτωσεις τασης .... μια στις 1:50 και μια στις 2:20 τα ξημερωματα,
ενδειξη οτι τα φωτοβολταϊκα πια εχουν ευτραφες ποσοστο στο ενεργειακο μιγμα (που μας
λειπει ΔΕΟΝΤΩΣ οταν δυσει ο ηλιος) και οτι οι υδρογονανθρακες, οσο και να τους απαξιωνουμε
(λογω κοστους και CO2) σωζουν την νυχτα των πυρινων μηνων του ετους ! Τα κλιματιστικα
........... ΔΕΝ αστειευονται !

Last edited:

Ένα φαινόμενο που πριν από μερικά χρόνια θα φάνταζε σχεδόν αδιανόητο στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, κατεγράφη εκ νέου το Σαββατοκύριακο και τείνει να γίνει μια από τις πιο συνηθισμένες εικόνες του φετινού καλοκαιριού: οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος για οκτώ συνεχόμενες ώρες από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα της Κυριακής. Η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 53 ευρώ/MWh, με μέγιστη τα 138 ευρώ και ελάχιστη τα -12,92 ευρώ/MWh.

Παρόμοια ήταν η εικόνα και το Σάββατο 9 Αυγούστου όπου οι τιμές υποχώρησαν έως το -1 ευρώ/MWh αλλά και την Παρασκευή 8 του μήνα που οι αρνητικές ή μηδενικές τιμές διήρκησαν για 7 ώρες από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα με την χαμηλότερη επίσης στα -0,01 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το ίδιο μοτίβο των μηδενικών ή αρνητικών τιμών συνεχίζεται και σήμερα Δευτέρα 11 Αυγούστου με την μέση τιμή χονδρεμπορικής στα 73,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα, την υψηλότερη της μέρας στα 209,4 ευρώ και την χαμηλότερη στα -0,01 ευρώ.

Και 365 ημέρες τον χρόνο να έχουμε αέρα και ήλιο, ο καταναλωτής δεν θα δει ποτέ μείωση. Μην τσιμπάτε με τέτοια άρθρα.
Το υπερβάλλον ρεύμα προτιμάνε να το πουλήσουν σε άλλες χώρες παρά να κάνουν μειώσεις.
Γι αυτό λέγεται χρηματιστήριο ενέργειας, όχι οίκος ευγηρίας.

Όταν επιτέλους ξεκινήσουν να λειτουργούν τα πορτοκαλί τιμολόγια και εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο (τώρα πχ απαγορεύται η φόρτιση μπαταρίας από το δίκτυο - που φυσικά είναι ανοησία γιατί όλα τα UPS είναι μπαταρίες που φορτίζουν από το δίκτυο), θα μπορείς να εκμεταλλευτείς το χρηματιστήριο ενέργειας προς όφελός σου. Εγκατάσταση inverter+μπαταρίες ακόμα κι αν δε μπορείς να βάλεις Φ/Β, φόρτιση όταν η τιμή είναι αρνητική, 0 ή τέλος πάντων χαμηλή, εκφόρτιση όταν είναι υψηλή.
Αυτό απαντά και στο σχόλιο του @SR-71 για την αποθήκευση. Αναγκαστικά θα πάμε σε αποθήκευση σε κάθε οικία, είτε μπορεί είτε δε μπορεί να βάλει Φ/Β. Το κόστος πέφτει συνέχεια, μπορείς πλέον με κάτω από 3000 ευρώ να έχεις 15KWh αποθήκευσης + inverter. Θα το βάλεις γιατί θα είναι win - win κατάσταση.

Όταν επιτέλους ξεκινήσουν να λειτουργούν τα πορτοκαλί τιμολόγια και εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο (τώρα πχ απαγορεύται η φόρτιση μπαταρίας από το δίκτυο - που φυσικά είναι ανοησία γιατί όλα τα UPS είναι μπαταρίες που φορτίζουν από το δίκτυο), θα μπορείς να εκμεταλλευτείς το χρηματιστήριο ενέργειας προς όφελός σου. Εγκατάσταση inverter+μπαταρίες ακόμα κι αν δε μπορείς να βάλεις Φ/Β, φόρτιση όταν η τιμή είναι αρνητική, 0 ή τέλος πάντων χαμηλή, εκφόρτιση όταν είναι υψηλή.
Αυτό απαντά και στο σχόλιο του @SR-71 για την αποθήκευση. Αναγκαστικά θα πάμε σε αποθήκευση σε κάθε οικία, είτε μπορεί είτε δε μπορεί να βάλει Φ/Β. Το κόστος πέφτει συνέχεια, μπορείς πλέον με κάτω από 3000 ευρώ να έχεις 15KWh αποθήκευσης + inverter. Θα το βάλεις γιατί θα είναι win - win κατάσταση.
3000 ευρω για 15kw τη μερα με ολα μεσα πανελ inverter και μπαταρια? Γειτονας εβαλε πριν 2-3 μηνες με 22 χιλιαρικα για αυτο ακριβως με 3000 αν οντως υπαρχει καπου το βαζω αυριο.

Συγνωμη αλλα .....
υπαρχει μπολικος κοσμακης που δεν μπορει να σκασει παρα μονο τα 100 η 200 ευρω τον μηνα
και παρολο που η αποθηκευση μπορει να φθηνηνει Δ-Ρ-Α-Μ-Α-Τ-Ι-Κ-Α την καταναλωση του ....
δεν διαθετει το αρχικο κεφαλαιο ! Ισως ουτε καν επιδοτουμενο απο το κρατος !

3000 ευρω για 15kw τη μερα με ολα μεσα πανελ inverter και μπαταρια? Γειτονας εβαλε πριν 2-3 μηνες με 22 χιλιαρικα για αυτο ακριβως με 3000 αν οντως υπαρχει καπου το βαζω αυριο.
Χωρίς panel, αναφέρθηκα μόνο σε inverter + μπαταρία χωρητικότητας 15KWh
και inverter κάποιος συμβατός με τη παραπάνω μπαταρία, βρίσκεις γύρω στα 1200 ευρώ

Δεν έχει νόημα η αγορά κάτι τέτοιου τώρα, μόνο όταν έρθουν τα πορτοκαλί τιμολόγια και ρυθμιστεί το νομοθετικό πλαίσιο κατάλληλα

Για 10,8 KWp panel (παραπάνω δε μπορείς να βάλεις αν θες και σύνδεση με ΔΕΔΔΗΕ) θες 20 550ρια με κόστος από 150 ως 300 το κάθε panel, ανάλογα την εταιρεία. Και μετά θες βάσεις, καλώδια και φυσικά εργασία εγκατάστασης και ρύθμισης αν δε μπορείς να τα κάνεις μόνος σου. Τα 22 χιλιάρικα προφανώς είναι πολλά για πριν 2-3 μήνες αλλά αν ήταν από επιδοτούμενο είναι λογικό, οι τιμές στα επιδοτούμενα ήταν ανεβασμένες στο θεό.

• Like
Reactions: king2009
Αστείο που το πράσινο τιμολόγιο άμα ξεπεράσεις τις 500kwh πάει στα 0,17 αντί για 0,15 και ακόμη πιο αστείο που το μπλε είναι στα 0,14.
Πράσινο τιμολόγιο, πράσινη ενέργεια και πράσιν' άλογα... .

• Like
Reactions: king2009 and papg
Και 365 ημέρες τον χρόνο να έχουμε αέρα και ήλιο, ο καταναλωτής δεν θα δει ποτέ μείωση. Μην τσιμπάτε με τέτοια άρθρα.
Το υπερβάλλον ρεύμα προτιμάνε να το πουλήσουν σε άλλες χώρες παρά να κάνουν μειώσεις.
Γι αυτό λέγεται χρηματιστήριο ενέργειας, όχι οίκος ευγηρίας.
Οι τιμές για να πέσουν στον καταναλωτή, πρέπει να πέσει ο μ.ο. της χονδρικής των τελευταίων δύο μηνών. Την τελευταία εβδομάδα βοηθάει αρκετά το ότι έχει αέρα, οπότε και παραγωγή ΑΠΕ το βράδυ. Οι τιμές είναι 50% κάτω σε σχέση με τον μ.ο. του προηγούμενου μήνα. Με τους smart μετρητές και τα ωριαία τιμολόγια, εάν μεταφέρεις τα φορτία της μέρας (πχ φόρτιση αυτοκινήτου κλπ) τις ώρες με τη χαμηλότερη χρέωση, θα έχεις μεγάλο όφελος. Τα μεσημέρια, κάθε μέρας που έχει ήλιο λ.χ. η τιμή στη χονδρική είναι κοντά στο 0 ή και αρνητική όπως εχθές.

1754944715437.png

Για να πέσουν οι τιμές χρειάζεται αποθήκευση. Γίνεται σε ένα πολύ μικρό βαθμό με κάποια έργα αντλησιοταμίευσης, 470MW για την ώρα.

• Like
Reactions: SR-71 and avpap
Ναι ναι ναι θα σωθούμε με τα πορτοκαλί. Τα καρτέλ ενέργειας κάνουν πάρτυ από τότε που φτιάχτηκε το χρηματιστήριο ενέργειας, κι εσείς νομίζετε ότι θα μας σώσει ο ψηφιακός μετρητής.......ώρες ώρες μου φαίνεται ότι ζείτε σε άλλη χώρα.
Επίσης, το ότι η κατανάλωση είναι μόνο το 50% του λογαριασμού το έχουμε ξεχάσει τελείως. Το άλλο 50% που είναι τα κερατιάτικα τα οποία δεν είναι fixed αλλά ποσοστιαία επί της κατανάλωσης, δεν μιλάει κανένας. Για μένα η τιμή του ρεύματος είναι το νουμεράκι κάτω κάτω διά τις kWh το οποίο στην καλύτερη περίπτωση βγαίνει 20 λεπτά η kWh. Στην καλυτερη. Τα υπόλοιπα τα ακούω βερεσέ.
Όποιος έχει χρήματα βάζει φωτοβολταϊκά να μην έχει μεγάλο βραχνά κάθε μήνα και πάλι προϋποθετει να έχει σοβαρή κατανάλωση πάνω από 1000 kWh τον μήνα. Αν έχει μικρές καταναλώσεις όταν θα έρθει η ώρα για απόσβεση θα θέλουν αλλαγή τα πάνελς.

Last edited:
Ναι ναι ναι θα σωθούμε με τα πορτοκαλί. Τα καρτέλ ενέργειας κάνουν πάρτυ από τότε που φτιάχτηκε το χρηματιστήριο ενέργειας, κι εσείς νομίζετε ότι θα μας σώσει ο ψηφιακός μετρητής.......ώρες ώρες μου φαίνεται ότι ζείτε σε άλλη χώρα.
Επίσης, το ότι η κατανάλωση είναι μόνο το 50% του λογαριασμού το έχουμε ξεχάσει τελείως. Το άλλο 50% που είναι τα κερατιάτικα τα οποία δεν είναι fixed αλλά ποσοστιαία επί της κατανάλωσης, δεν μιλάει κανένας. Για μένα η τιμή του ρεύματος είναι το νουμεράκι κάτω κάτω διά τις kWh το οποίο στην καλύτερη περίπτωση βγαίνει 20 λεπτά η kWh. Στην καλυτερη. Τα υπόλοιπα τα ακούω βερεσέ.
Όποιος έχει χρήματα βάζει φωτοβολταϊκά να μην έχει μεγάλο βραχνά κάθε μήνα και πάλι προϋποθετει να έχει σοβαρή κατανάλωση πάνω από 1000 kWh τον μήνα. Αν έχει μικρές καταναλώσεις όταν θα έρθει η ώρα για απόσβεση θα θέλουν αλλαγή τα πάνελς.
αν εχει μικρες καταναλωσεις θα φτιαξει μικροτερο συστημα, θα πληρωσει λιγοτερα χρηματα και μπορει να το υπολογισει να κανει οποτε θελει την αποσβεση.

Ας τα ονομάσουνε και LGBTQ+ τα τιμολόγια και να τα κάνουν πολύχρωμα.

Από εμένα η ευκαιρία δόθηκε έτσι ώστε ο ανταγωνισμός να δουλέψει. Πλέον έχει περάσει ικανό διάστημα ώστε να μου δείξει ότι δεν μπόρεσε να λειτουργήσει η αγορά και πως απλά επρόκειτο για καρτέλ πασπαλισμενο με πολλή παπατζα από όμορφα λόγια.
Κουνάω μαντήλι κι εγώ λοιπόν, έπρεπε να το περιμένω βέβαια, και πάμε για άλλα.

Το σίγουρο είναι πως δεν γίνεται να τιμωρείται εκείνος που επιλέγει την πιο οικολογική επιλογή, ενώ εκείνος που δεν την επιλέγει, να του έρχεται φτηνότερα.
Ας ξεμπλέξουν τα μπούτια τους πρώτα, να μην μας περνάνε για βόδια και μετά το ξαναβλέπουμε (not).

50% ; Που να δει τα οργια στα επαγγελματικά. Για 17€ ρεύμα έρχονται μαζί με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και τα πάγια 90-100€ μηνιαίως. Με τιμή κιλοβατώρας 0.85. Και 0.01 να ειναι η κιλοβατώρα δεν υπαρχει περίπτωση να πληρωσεις λιγότερα.

• Wow
Reactions: SR-71
Πάμε σιγά σιγά προς τιμολόγηση σαν της τηλεφωνίας. Θα βρουν ένα ελάχιστο ποσό που θα είναι αρκετά ψηλά για να πάρουν καλο πάγιο για όλες τις χαμηλές καταναλώσεις και μετά θα βάλουν "πολιτική ορθής χρήσης".
Δυστυχώς δεν υπάρχει ρεύμα από την Εσθονία όπως SIM για τις συσκευές...

Πάμε σιγά σιγά προς τιμολόγηση σαν της τηλεφωνίας. Θα βρουν ένα ελάχιστο ποσό που θα είναι αρκετά ψηλά για να πάρουν καλο πάγιο για όλες τις χαμηλές καταναλώσεις και μετά θα βάλουν "πολιτική ορθής χρήσης".
Δυστυχώς δεν υπάρχει ρεύμα από την Εσθονία όπως SIM για τις συσκευές...
ποιες sim εννοείς ;