athlon6401
AVClub Addicted Member
- 12 December 2018
- 2,507
Όχι για το οικιακό εννοούσα, στους εμπορικούς παραγωγούς που είναι στο χρηματιστήριο ενέργειας επιτρέπεται.Α αυτο εννοεις, εγω μιλουσα για οικιακο φβ. Ε σε αυτους, δεν νομιζω οτι επιτρεπεται και θα ειναι πιο διεξοδικοι οι ελεγχοι
Αν οικιακος χρηστης φορτισει την μπαταρια του με νυχτερινο (ή οποτε ειναι φτηνο τελος παντων) ρευμα και χρησιμοποιησει το ρευμα αυτο για τις αναγκες του σπιτιου του, δεν θα ασχοληθει κανεις
Γενικά το οικιακό πρόγραμμα έχει πολλούς περιορισμούς που θα πρέπει να φύγουν για να γίνει καλύτερο και πιο προσιτό. Με το net billing φαίνεται πως γίνονται βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, ειδικά στα shared φωτοβολταικά για πολυκατοικίες.
Ένας βασικός περιορισμός που πρέπει να αρθεί είναι αυτός των KW. Ο περιορισμός θα πρέπει να μπαίνει στον inverter και όχι στα πάνελ. Εγώ πχ που έχω κακό προσανατολισμό χάνω ως και 20% της παραγόμενης, αλλά δε μπορώ να βάλω 20% περισσότερα panel ώστε να το ισοφαρίσω. Ή μπορεί να θέλω να βάλω περισσότερα ώστε το χειμώνα να έχω μεγαλύτερη παραγωγή. Ο μόνος περιορισμός που πρέπει να μπαίνει είναι η μέγιστη ισχύς όταν κάνεις έγχυση στο δίκτυο. Και αν πριν 10 χρόνια οι inverters δεν είχαν τέτοιες δυνατότητες, τώρα έχουν όλοι. Για να μη μιλήσω για τη χωρίς νόημα υποχρέωση εγκατάστασης 2ου μετρητή. Αυτό είχε νόημα όσο χρέωναν ΥΚΩ ακόμα και για την παραγόμενη, πλέον που δεν ισχύει αυτό ο δεύτερος μετρητής είναι τελείως άχρηστος.