Τιμή Κιλοβατώρας

Θέλω να μοιραστώ κάτι που ανακάλυψα (κακώς) σχετικά πρόσφατα.
Εβαλα επιτηρητή τάσης στον πίνακα που είναι και μετρητής κατανάλωσης.
Παρατήρησα λοιπόν ότι με κλειστά τα μηχανήματα standby είχα κατανάλωση περίπου 100 watt. Μπορεί να ακούγεται μικρό το νούμερο αλλά στο τέλος του μήνα μαζεύεται καλό νούμερο εφόσον μιλάμε για 7/24/365 κατανάλωση .

Ψαχνοντας μια μια τις συσκευές είδα ότι τραβάνε πολλά watt τα subwoofer, οι τελικοί ενισχυτές (κι ας είναι κλειστοί με το trigger), οι AV ενισχυτές κλπ.
Πως το ελυσα; Για να μην σκύβω πίσω από ρακ να μπαινοβγάζω μπρίζες έβαλα σε κάθε συσκευή αυτό που σηκώνει φορτίο μέχρι 16Α (4000 watt).
Χειρισμός είτε από κινητό είτε γρήγορα με τηλεκοντρόλ.

Επειδή αναφέρομαι σε αυτό το φόρουμ που συνήθως οι χρήστες έχουν πολλά περίεργα ενεργοβορα μηχανήματα ,,σας λέω ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΑ STANDBY σας.
Κάποια μηχανήματα είναι πολύ ύπουλα.
Πάρτε ένα φθηνό γκατζετακι για αρχή για να τσεκαρετε. Είμαι σίγουρος ότι θα εκπλαγείτε.
εχω γεμισει το σπιτι με τετοια (zigbee & wifi) πολυμπριζα και μη
εχω βαλει και ενα shely στον πινακα στην εισοδο που παιρνω ρευμα
παρολα αυτα καπου χανω ενα περιπου 10% στα kWh σε αυτα που μετρα ο ΔΕΔΔΗΕ

εχω γεμισει το σπιτι με τετοια (zigbee & wifi) πολυμπριζα και μη
εχω βαλει και ενα shely στον πινακα στην εισοδο που παιρνω ρευμα
παρολα αυτα καπου χανω ενα περιπου 10% στα kWh σε αυτα που μετρα ο ΔΕΔΔΗΕ
Εχμμμ...έχεις δει την ακρίβεια του μετρητή πίνακα που έχεις πόση είναι; στις 100 kWh χάνεις 10 kWh, είναι πολύ μεγάλο νούμερο.

Τα εχω ξαναπει. Γι αυτο εχω μετρητες παντού. Σχεδόν παντού τελος παντων.
Κυριωτερη πηγη κατανάλωσης σε stand by τα inverter.
Εδω και χρόνια ό,τι δεν λειτουργει σε συγκεκριμένη στιγμη ειναι off grid

Εχμμμ...έχεις δει την ακρίβεια του μετρητή πίνακα που έχεις πόση είναι; στις 100 kWh χάνεις 10 kWh, είναι πολύ μεγάλο νούμερο.
εχω τον shelly em gen3 με 2 clamp 50A
ενα στο main καλωδιο , το αλλο στον φουρνο
αποφευγω να βαζω τα χερια μου μεσα στον πινακα
(στη περιπτωση που τα clamp δεν ειναι ισια ή δε ξερω τι αλλο)
το εχω αποδεχθει και προσθετω τη διαφορα στο τελος

απλα να εχω μια σχετικη ιδεα τι προκειται να πληρωνω καθε μηνα

εχω τον shelly em gen3 με 2 clamp 50A
ενα στο main καλωδιο , το αλλο στον φουρνο
αποφευγω να βαζω τα χερια μου μεσα στον πινακα
(στη περιπτωση που τα clamp δεν ειναι ισια ή δε ξερω τι αλλο)
το εχω αποδεχθει και προσθετω τη διαφορα στο τελος

απλα να εχω μια σχετικη ιδεα τι προκειται να πληρωνω καθε μηνα
Το πιο εύκολο τεστ είναι να βάλεις ανάποδα τις τις τσιμπίδες στο μετρητή και να δεις αν δείχνει ο φούρνος τις ίδιες τιμές και για τις δύο. Αυτό μπορεί να σου δείξει αν κάποιο κανάλι έχει θέμα. Αν η τιμή από το φούρνο είναι ίδια με τη σύνδεση και στις δύο, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να συγκρίνεις την τιμή του φούρνου με την τιμή του Manual. Αν και εκεί είναι είναι κάτω από 5% η διαφορά το μόνο που μένει είναι η ίδια η αμπεροτσιμπίδα.
Μια τελευταία ερώτηση. Το 10% είναι αναλογικά το ίδιο σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος ακόμη και αυτούς που έχεις φύγει αρκετές ημέρες ακόμη και για διακοπές;

Εντάξει είπαμε να τσεκαρετε τα standby που είναι κοροϊδία καταναλώσεις.
Μην γίνεστε ψυχαναγκαστικοί και κάθεστε και τσεκαρετε πόσο έκαψε ο φούρνος για το κοτόπουλο....εντάξει είπαμε.
Είναι τόσο ρευστό το περιβάλλον της ενέργειας που μια μικρή αύξηση τιμών θα εξανεμιστουν οι προσπάθειες οικονομίας του ρεύματος.
Απλά κοιταξτε να μην ξοδεύετε κοροιδιστικα ρεύματα στα standby.

• Like
Reactions: avpap
Πολύ είναι το 100w standby, μάλλον έχεις βάλει και κάνα ψυγείο μέσα (40-60w).
μπα, μια χαρα τα λεει. av receiver, τηλεοραση, sub, ps5 (switched off, οχι σε sleep) ειναι 50w. Τα σβηνω το βραδυ με smart plug και χρονοδιαγραμμα. Αν προσθεσεις και αλλα μηχανηματα, ανετα βγαινει τα 100w

Το πιο εύκολο τεστ είναι να βάλεις ανάποδα τις τις τσιμπίδες στο μετρητή και να δεις αν δείχνει ο φούρνος τις ίδιες τιμές και για τις δύο. Αυτό μπορεί να σου δείξει αν κάποιο κανάλι έχει θέμα. Αν η τιμή από το φούρνο είναι ίδια με τη σύνδεση και στις δύο, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να συγκρίνεις την τιμή του φούρνου με την τιμή του Manual. Αν και εκεί είναι είναι κάτω από 5% η διαφορά το μόνο που μένει είναι η ίδια η αμπεροτσιμπίδα.
Μια τελευταία ερώτηση. Το 10% είναι αναλογικά το ίδιο σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος ακόμη και αυτούς που έχεις φύγει αρκετές ημέρες ακόμη και για διακοπές;
οχι δεν ειναι αναλογικο , στο τελευταιο λογαριασμο για παραδειγμα , ειχε καταγραψει 391 και ο ΔΕΔΔΗΕ 412

Μάλλον. Αυτό έχω. Υπάρχει και σε τριφασικό. Υπόψιν δεν το έχω τσεκαρει με τον λογαριασμό του ρεύματος διότι πολύ απλά δεν το έχω στον πίνακα όλου του σπιτιού. Μόνο σε ένα μέρος. Το χρησιμοποιώ κυρίως για τσεκαρισμα των συσκευών.

Last edited: