Τίτλοι τέλους για το minidisc.

Αναφέρεσαι στο SCMS (Serial Copy Management System), το οποίο είχε όντως σκοπό να προστατέψει τα MDs του εμπορίου από την πειρατεία.

Τα επαγγελματικά μηχανήματα όμως δεν είχαν τέτοιο περιορισμό ή μπορούσες να επιλέγεις την ενεργοποίησή του κατά την εγγραφή. Ένα απλό flag ήταν ούτως ή άλλως..

Ένα άλλο πρωτοποριακό feature των MD players ήταν η συμβατότητα προς τα πίσω. Ο αλγόριθμος ATRAC που χρησιμοποιούσε η Sony για την συμπίεση βελτιωνόταν σε ήχο με κάθε νέα γενιά MD.. όμως τα παλιότερα players δεν είχαν κανένα πρόβλημα να παίξουν υλικό γραμμένο με τους νέους ATRAC σε νέα μηχανήματα. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι τελευταίες εκδόσεις του ATRAC που επιτύγχαναν πολύ μεγάλη συμπίεση, σε βάρος όμως της ποιότητας ήχου.

Η ευχρησία, αλλά και η ποιότητα του μέσου είναι εκπληκτική. Μολονότι γράφει σε format ψηφιακής συμπίεσης παρόμοιο με το mp3, ο χρησιμοποιούμενος αλγόριθμος (με bitrate 256 kbps), πατέντα και ιδιοκτησία της Sony, είναι εξαιρετικός. Και απ' όσο θυμάμαι ο A/D μετατροπέας που χρησιμοποιεί είναι 20 bits και όχι απλώς 16.

Μια μικρή διόρθωση/συμπλήρωμα, το bitrate του ATRAC ήταν στα 292kbps ενώ ακουστικά φέρνει (στα αυτιά μου τουλάχιστον) πρός το mp3/320kbps.
Δηλαδή ουσιαστικά ενώ είναι ακουστή η διαφόρα απο τα 1411kbps του Redbook CD είναι μηδαμινή, ειδικά με την τελευταία έκδοση του αλγορίθμου DSP TYPE R.

Θυμάμαι το 2001-2002 είχα αγοράσει το sony mz-r909. Ήταν το τελευταίο mini disc της sony χωρίς usb υποστήριξη. Το είχα αγοράσει σημερινά λεφτά 350 ευρώ.
Απλά θα σας πω ότι από τότε παίζει απροβλημάτιστα μέχρι και σήμερα, είναι made in japan βλέπετε που να χαλάσει. Τώρα ότι mp3 player και να πάρεις έχει ημερομηνία λήξης, ειδικά τα creative. Ειλικρινά δεν ξέρω αν κάποιο από τα σημερινά μπορεί να το φτάσει σε clarity, o ήχος του είναι απλά υπέροχος.

Απλά θα σας πω ότι από τότε παίζει απροβλημάτιστα μέχρι και σήμερα, είναι made in japan βλέπετε που να χαλάσει. Τώρα ότι mp3 player και να πάρεις έχει ημερομηνία λήξης, ειδικά τα creative. Ειλικρινά δεν ξέρω αν κάποιο από τα σημερινά μπορεί να το φτάσει σε clarity, o ήχος του είναι απλά υπέροχος.

Αυτό με οδήγησε στο να επιστρέψω στο minidisc 7 χρόνια αφού το εγκατέλειψα για χάρη του Ipod το 2004.
Είχα ξεχάσει να ακούω μουσική τόσα χρόνια αφού αλλαζα συνέχεια κομμάτια χωρίς να ακούω κανένα ολόκληρο και η ποιότητα ήχου πέρα απο εκνευριστική με έκανε να αδιαφορώ για δισκάρες όπως ανακάλυπτα αργότερα με απορία..
Αν λάβει υπόψιν κανείς και τις πραγματικά εξεφτελιστικές τιμές που μπορεί κανείς σήμερα να προμηθευτεί εξοπλισμό και δισκάκια ειδικά την σημερινή πολύ δύσκολη περίοδο

Αντίο κοροιδίες του σήμερα που απαιτουν πολλες φορές και μια περιουσία για να αποκτηθουν...

Last edited:
Ήταν πράγματι ένα πρακτικό εργαλείο, ειδικά τα τελευταία χρόνια σαν super mini disc που έγραφε και ακομπρεσάριστα 16/44.1.
Τα φορητά με τα οποία δούλεψα, πέρασα υπέροχα και συνέλεξα υπέροχα μουσικά ντοκουμέντα από το 1978 έχουν ως εξής, για να θυμηθούν οι παλιότεροι και να τα δούν οι πιο νέοι (Όλα SONY):
158SD > WMD-6C > TCD-D3 > TCD-D7.
Το τελευταίο (PCM-D1) δεν το αγόρασα ποτέ (έχω άλλα), αλλά το αναφέρω για να υπογραμμίσω την εξέλιξη. Το φορητό αυτό γράφει 24/96, δεν έχει κινητά μέρη, έχει πολύ καλύτερα ADC, DAC και μικρόφωνα.
Μ' αυτό θέλω να πω οτι, ναι μεν αγαπάμε και νοσταλγούμε τα παλιά μας μηχανάκια, αλλά η τεχνολογία προχωράει και προχωράει σωστά.

Attachments

• SONY 158SD.jpg
    SONY 158SD.jpg
    9.2 KB · Views: 50
  • SONY_Walkman Professional WM-D6C.jpg
    SONY_Walkman Professional WM-D6C.jpg
    19.8 KB · Views: 48
  • SONY_TCD-D3.jpg
    SONY_TCD-D3.jpg
    55.5 KB · Views: 51
  • SONY_TCD-D7.jpg
    SONY_TCD-D7.jpg
    19.5 KB · Views: 50
  • Sony_PCM-D1.jpg
    Sony_PCM-D1.jpg
    36.7 KB · Views: 53
Σήμερα με το TASCAM DR-680 και 900 ευρω, γράφεις 6 κανάλια και ένα στέρεο μιξ σε 24/96. Μήπως κάτι τέτοιο ήταν καθαρό φίκσιον πριν 15 χρόνια?

Attachments

• TASCAM DR-680.jpg
    TASCAM DR-680.jpg
    37.2 KB · Views: 62
Και εγώ πλέον τις "καλές" αναλογικές εγγραφές μου τις κάνω με αυτό http://www.korg.com/mr2 .
Όντως η ψηφιακή τεχνολογία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα που θα φάνταζαν σαν την νεραίδα του παραμυθιού λίγα χρόνια πρίν.

Το οτι ακόμα προτιμώ το minidisc για την μουσική μου απόλαυση on the go νομίζω οτι κάτι λέει.

Κάπου εδώ να εκδηλώσω την χαρά μου που το νήμα εξελίσσεται σε αυτό που ήθελα, ένα "ρομαντικό μνημόσυνο" και δεν κύλησε σε κάποια ανούσια αντιπαράθεση με θέμα τον έτσι κι'αλλιώς και επίσημα πια "πεθαμένο" .

Last edited:
Μ' αυτό θέλω να πω οτι, ναι μεν αγαπάμε και νοσταλγούμε τα παλιά μας μηχανάκια, αλλά η τεχνολογία προχωράει και προχωράει σωστά.

Συμφωνώ απολύτως όσον αφορά τους εγγραφείς.

Μακάρι κάποια στιγμή να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες στην μαζική αγορά της μουσικής βιομηχανίας (ποιάς;:flipout:) και να δούμε πια μια συντεταγμένη πρόοδο και εκεί προς την σωστή κατεύθυνση και όχι αυτόν τον αχταρμά που επικρατεί σήμερα..

ψηφιακά ηχογραφώ όταν χρειαστεί μ αυτό.

bossbr600.jpg

δεν είναι γι αυτή τη δουλειά αλλά φοράει δυό εξαιρετικά μικρόφωνα.

Πριν από αυτό με το mzr30.

Είχα για πολλά χρόνια μία φετα που κοσμούσε το ρακ μου, και 2 φορητά.
Η φετα πουλήθηκε σε κάποιο παλικάρι εδω μέσα στο forum.
Εχω τα 2 φορητά τα οποία μάλιστα δουλεύουν τέλεια (κατι που δεν κάνει πάντα το iPod οταν συγχρονίζει με PC)
Το ενα απο αυτα το εχω μόνιμα στο αυτοκίνητο και καταγράφω διάφορα.
Τι μου θυμίσατε......

ειχα αγορασει και εγω 2 φορητα,το δευτερο μαλιστα ειχε και δυνατοτητα επικοινωνιας με τον υπολογιστη αλλα και ενα ντεκ το....930 αν θυμαμαι καλα.Το ντεκ το ειχα συνδεσει με ενα dac creek obh-14 και επαιζε πολυ καλα ενω ειχα κανει πολλες εγγραφες απο το ραδιοφωνο.Αυτα βεβαια τις εποχες που δεν υπηρχαν τα νεοτερα μεσα αποθηκευσης,σκληροι δισκοι,φορητα mp3 κλπ.
Χαιρομαι που εζησα αυτο το κομματι της τεχνολογιας του ηχου,αλλα δεν μου φαινεται τιποτα περιεργο.σε λιγο καιρο θα λεμε το ιδιο για το cd και τα cd players

Το 930 το έχω σαν κύριο εγραφέα στο δεύτερο σύστημα.
Υπέροχη σοβαρή κατασκευή με φανταστικό ήχο και με κερασάκι την σύνδεση με πληκτρολόγιο pc που κυριολεκτικά μου έλυσε τα χέρια με το tracknaming!

και τελικα ηταν το MDS-JB940,ιδιο σχεδον με το 930

sony_mdsjb940.jpeg

θυμαμαι με το συνοδευτικο προγραμμα της sony εγγραφα ψηφιακα τα cd μου και τα επαιζα απο το 940 στελνωντας σημα στο DAC της creek.
Το ραδιοφωνο τοτε ηταν πολυ καλο,ειχα κανει απειρες εγγραφες απο το τριτο,τον jazz fm (τον θυμαστε?) αλλα και απο τον rodonfm......

τι εποχες.....ακουγα αρκετες ωρες τη μερα μουσικη και χαιρομουν τα μηχανηματα μου περισσοτερο.

Nομίζω οτι στους περισσότερους επισκέπτες του νήματος το format αυτό τους θυμίζει αλλες πιο ξένοιαστες (καμία σχέση με την κρίση) εποχές.
Πραγματικά αν μου έχει λείψει κάτι απο τα 90's είναι όλη αυτή η καινούρια μουσική που σε τρυγίριζε απο παντού, λίγο να έστηνες αυτί κάτι πραγματικά ενδιαφέρον θα ανακάλυπτες.

Τί κιαν η τεχνολογία έχει κάνει άλματα; Αυτή η αίσθηση ενθουσιασμού (που δεν είχε να κάνει μόνο με την ηλικία) φοβάμαι πως έχει χαθεί για πάντα αφου η μουσική σαν προιόν που αφήνει κέρδη έχει σβήσει (αν και η ίδια ατόφια ζεί και βασιλεύει αλλα στα υπόγεια) και μαζί της η προβολή και υποστήριξη που της παρείχαν τα κεφάλαια της παλιά κραταιάς δισκογραφικής βιομηχανίας.

Ναι τότε τις βρίζαμε (και δικαίως) τις δισκογραφικές αλλα τελικά μαζί τους χάθηκε και κάτι με το οποίο μεγαλώσαμε και για εμάς που το ζήσαμε φτώχυνε η ζωή μας..

ετσι ακριβως οπως τα γραφεις....και δεν ειναι μονο η μικρη χαρα για το χομπυ μας αλλα και για πολλα,ακομα και το φαγητο δεν ευχαριστιομαστε οπως παλια ή τις διακοπες μας. Λογικο σε μια χωρα που την εχει παρασυρει η πολιτικη ανοησια σε μια βαθια θλιψη.

βασικά είχε δυό λειτουργίες που καθαρίζανε τον ανταγωνισμό από τα αποδυτήρια.

1. Αλλαγή σειράς κομματιών αν ήθελες και φυσικά...
2. track mark την ώρα της αναπαραγωγής....

ρέστα...

Το τελευταίο τεύχος το ήχου στην τελευταία σελίδα Classic Page έχει ένα σχετικό αφιέρωμα "Bye Bye Mini Disc"
(Όχι βέβαια οτι αξίζει να δώσει κάποιος πέντε ευρώ μόνο για αυτό..)