To AI στην φωτογραφία/εικονοληψία, που αρχίζει και που τελειώνει η επέμβαση στο αυθεντικό έργο ?

• Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Σας προσκαλούμε να γιορτάσουμε μαζί τα 20α γενέθλια του AVclub.

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, από τις 18:00 θα πραγματοποιήσουμε το πάρτι των γενεθλίων του φόρουμ μας στο Peñarrubia Lounge.

Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

Κάποιες από τις πρώτες συμβουλές που πήρα εδώ μέσα (από τον Τάσο εκ Θεσσαλονίκης - ελπίζω να είναι καλά όπου είναι) ήταν αν έχεις κάτι να ανεβάσεις που πιστεύεις ότι είναι αποδεκτό από το γούστο σου ανέβασε το. Το ψεύτικο όχι. Το να είσαι καλός στην επεξεργασία δε σε κάνει απαραίτητα καλό φωτογράφο. Δεν είναι υποχρέωση σου να ανεβάζεις φώτο του κιλού μόνο και μόνο για να ανεβάζεις.

Ξεχνάτε ένα πράγμα. Ο Ναθαναήλ είναι κινηματογραφιστής οπότε στη δουλειά του καμιά φορά επιβάλλεται η επεξεργασία. Έχετε διαφορετική αντίληψη.

Και εγώ είμαι υπέρ του original γιατί αλλιώς θα γίνω καλός στην επεξεργασία αλλά δεν θα εξελιχθώ ποτέ ως ερασιτέχνης φωτογράφος.

Στο γάμο μου ο φωτογράφος με ρώτησε αν στις φωτο του next day θέλω να με βάλει και σε καμία στον πύργο του Άιφελ, του Λονδίνου κλπ κλπ. :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Μεγάλη κουβέντα πάντως.

Η βασική αρχή είναι το καδράρισμα.
Είτε έχεις δικό σου ουρανό, είτε από άλλη πηγή, ο καλός ο φωτογράφος φαίνεται και πάλι.
Δεν δημιουργείται μαγικά θέμα και καδράρισμα και αρμονία.

υ.γ. ΔΕΝ ταιριάζει εδώ Κώστα @kbouk γιατί ΔΕΝ είναι AI δημιουργίες οι φωτό μου, χειροκίνητη δουλειά είναι που μπορεί να εισαχθεί άλλο στοιχείο από άλλη φωτογραφία μου.

Ελπιζω οχι εδω μεσα βεβαια (επειδη γραφτηκε για σκεψεις κατηγοριας ΑΙ συνθεσεων)

Ειναι αλλο να αλλαζεις ενα στοιχειο εσυ (αλλαζοντας χρωματα , ζυγιζοντας καδρα και ισορροπια) και αλλο να στα κανει αυτα ενα ΑΙ.
Η βασική αρχή είναι το καδράρισμα.
Είτε έχεις δικό σου ουρανό, είτε από άλλη πηγή, ο καλός ο φωτογράφος φαίνεται και πάλι.
Δεν δημιουργείται μαγικά θέμα και καδράρισμα και αρμονία.

υ.γ. ΔΕΝ ταιριάζει εδώ Κώστα @kbouk γιατί ΔΕΝ είναι AI δημιουργίες οι φωτό μου, χειροκίνητη δουλειά είναι που μπορεί να εισαχθεί άλλο στοιχείο από άλλη φωτογραφία μου.

Και τα περισσότερα προγράμματα επεξεργασίας ΑΙ τεχνολογία χρησιμοποιούν για να κάνουν αντικατάσταση είτε με δική σου φωτο , είτε με ότι έχουν διαθέσιμο στην database τους. Βάζεις μια μάσκα στον ουρανό και την αλλάζεις.

Προφανώς αν είναι δική η φωτό είναι φωτο σύνθεσης. Μπορείς να ενώσεις τις φωτό και μέσα στην μηχανή. Αυτό είναι δημιουργία με την φωτογραφική και παράγει και RAW Το άλλο είναι μοντάζ ούτε καν heavy editing

τα έφερα εδώ για να γίνει η συζήτηση εκτός Gallery . Δεν είναι απαραίτητο να ταιριάζει 100% με τη θεματολογία. Στις παρυφές του είμαστε.

Έφτιαξα και τον τίτλο για να είμαστε πιο κοντά

Last edited:
Καταλαβαίνεις φαντάζομαι πως άλλο το να δημιουργήσει σύνθεση/θέμα/κάδρο το AI είναι διαφορετικό από το AI να βοηθήσει κάποιον π.χ. στο να σβήσει κόσμο από το κάδρο σε μια landscape photo για παράδειγμα.

Καταλαβαίνεις φαντάζομαι πως άλλο το να δημιουργήσει σύνθεση/θέμα/κάδρο το AI είναι διαφορετικό από το AI να βοηθήσει κάποιον π.χ. στο να σβήσει κόσμο από το κάδρο σε μια landscape photo για παράδειγμα.
Στο έγραψα ηδη

Αν εγώ πάρω μια φωτό μου με το κανάλι και βάλω στο κανάλι ένα γκαζόν από άλλη φωτό μου είτε κάνοντας χρήση ΑΙ είτε όχι σε ένα πρόγραμμα επεξεργασίας (φτιάχνοντας π.χ. το πράσινο μονοπάτι της Παναθας στο πρωτάθλημα:sleep: ) δική μου φωτό θα είναι σύνθεσης αλλά όχι φωτό τοπίου - πόλης

Θα είναι μια φανταστική σύνθεση από την αρχή μέχρι το τέλος :p

Καμια σχεση δεν εχει η ανασυνθεση που γινοταν εως τωρα σε μια φωτο (εδω και δεκαετιες) με την χρηση ΑΙ παντως.

Ουτε η αιτιολογια οτι πλεον καποια προγραμματα χρησιμοιοποιουν εργαλεια ΑΙ στεκει.

Το νημα αφορα το ΑΙ οχι την συνθεση της φωτογραφιας (το λεω γιατι εγω το ανοιξα με συγκεκριμενο σκοπο κουβεντας και οχι να γινει νημα γενικης κουβεντας)

Αν πάω και ρίξω μια μοκέτα στο πεζοδρόμιο σε γρασιδί χρώμα θα το βάλουμε στις γηπεδικές φωτογραφίες;

τέλος πάντων... κάντε ότι θέλετε.
εγω απλώς θα πάψω να ασχολούμαι.

• Sad
Reactions: toupia
Παρακολουθώντας τη συζήτηση από το προηγούμενο νήμα έχουν point και οι δύο απόψεις. Η βασική διάκριση είναι στα όρια που βάζει ο καθένας. Άλλοι και το ίσιωμα του ορίζοντα το θεωρούν παρέμβαση, άλλοι το color grading ή τελοσπάντων τη χρωματική επεξεργασία γενικότερα και έχουμε και τα πιο "βαριά" με healing-cloning για αφαίρεση ή ομαλοποίηση αντικειμένων και επιφανειών. Βαριά που λέει ο λόγος βέβαια στην εποχή που είμαστε.

Κλασικό είδος είναι η αστροφωτογραφία όπου το sky replacement με blue hour blending πάει σύννεφο. Μην πω ότι θεωρείται σχεδόν απαραίτητο πια...

Έχει λογική και η άποψη πως εφόσον δε μιλάμε για ρεπορτάζ η αλλοίωση μπορεί να γίνει κατά το δοκούν και ο καθένας να την εκλάβει από αδιάφορη εώς εξωφρενική.

Σε αυτό που όμως διαφωνώ λίγο παραπάνω είναι στο κομμάτι του καδραρίσματος και το αν είναι αδιάφορο ένας βαρετός/καλός ουρανός στο κατά πόσο παίζει ρόλο στην τελική εικόνα. Ο ουρανός παραμένει ένα στοιχείο το οποίο επέλεξε ο λήπτης της εικόνας να το εντάξει στο κάδρο του ή όχι.
Αν θεωρεί πως είναι αδιάφορο στοιχείο θα προσπαθήσει να συνθέσει αλλιώς την εικόνα δίνοντας βάση σε μια άλλη σύνθεση όπως θα έκανε π.χ. πηγαίνοντας μπρος πίσω ή ζουμάροντας για να "διώξει" από το κάδρο του έναν κάδο, κάποια κλαδιά ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο δεν ενισχύει την εικόνα του.
Αντίστοιχα μπορεί ένας καθαρός βαρετός ουρανός να είναι το κύριο στοιχείο μιας ασπρόμαυρης εικόνας με μεγάλο negative space, σενάριο που ένας υπέρχος δυνατός ουρανός ή ηλιοβασίλεμα να αποδυνάμωναν την εικόνα οδηγώντας σε μια άλλη σύνθεση. Οπότε για μένα τουλάχιστον είναι στοιχείο του κάδρου και του τρόπου καδραρίσματος.

• Like
Reactions: Kosh and kbouk
Παρακολουθώντας τη συζήτηση από το προηγούμενο νήμα έχουν point και οι δύο απόψεις. Η βασική διάκριση είναι στα όρια που βάζει ο καθένας. Άλλοι και το ίσιωμα του ορίζοντα το θεωρούν παρέμβαση, άλλοι το color grading ή τελοσπάντων τη χρωματική επεξεργασία γενικότερα και έχουμε και τα πιο "βαριά" με healing-cloning για αφαίρεση ή ομαλοποίηση αντικειμένων και επιφανειών. Βαριά που λέει ο λόγος βέβαια στην εποχή που είμαστε.

Κλασικό είδος είναι η αστροφωτογραφία όπου το sky replacement με blue hour blending πάει σύννεφο. Μην πω ότι θεωρείται σχεδόν απαραίτητο πια...

Έχει λογική και η άποψη πως εφόσον δε μιλάμε για ρεπορτάζ η αλλοίωση μπορεί να γίνει κατά το δοκούν και ο καθένας να την εκλάβει από αδιάφορη εώς εξωφρενική.

Σε αυτό που όμως διαφωνώ λίγο παραπάνω είναι στο κομμάτι του καδραρίσματος και το αν είναι αδιάφορο ένας βαρετός/καλός ουρανός στο κατά πόσο παίζει ρόλο στην τελική εικόνα. Ο ουρανός παραμένει ένα στοιχείο το οποίο επέλεξε ο λήπτης της εικόνας να το εντάξει στο κάδρο του ή όχι.
Αν θεωρεί πως είναι αδιάφορο στοιχείο θα προσπαθήσει να συνθέσει αλλιώς την εικόνα δίνοντας βάση σε μια άλλη σύνθεση όπως θα έκανε π.χ. πηγαίνοντας μπρος πίσω ή ζουμάροντας για να "διώξει" από το κάδρο του έναν κάδο, κάποια κλαδιά ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο δεν ενισχύει την εικόνα του.
Αντίστοιχα μπορεί ένας καθαρός βαρετός ουρανός να είναι το κύριο στοιχείο μιας ασπρόμαυρης εικόνας με μεγάλο negative space, σενάριο που ένας υπέρχος δυνατός ουρανός ή ηλιοβασίλεμα να αποδυνάμωναν την εικόνα οδηγώντας σε μια άλλη σύνθεση. Οπότε για μένα τουλάχιστον είναι στοιχείο του κάδρου και του τρόπου καδραρίσματος.

H αναλογία ουρανού που θα δώσεις, ναι είναι μέρος του καδραρίσματος.
Βεβαίως, όταν έχεις βαρετό ουρανό, υπάρχουν χίλιοι δύο λόγοι και περιορισμοί που μπορεί να μην σε αφήσουν να κόψεις όλο ή σχεδόν όλο το αδιάφορο ουρανό, κλπ.

Μπορείς να το δεις και πιο απλά σαν Black & White που λες κι εσύ.
Κοιτάμε στο καδράρισμα/σύνθεση τον ουρανό σαν ένα απλό χρώμα. Καμία άλλη ιδιότητα. Είναι ένα άσπρο, ή μαύρο, όπως εσύ θες, πέπλο.
Δεν αλλάζει το κάδρο αν ο ουρανός έχει 2 σύννεφα, ή κανένα, ή 3.

Τα όρια του... επιτρεπτού (από ποιόν κριτή;) έχουν συζητηθεί πάρα πολλές φορές σε χιλιάδες συζητήσεις εντός και εκτός Ελλάδας.
Μια ευαγγελιστική απάντηση δεν υπάρχει. Δεν γίνεται βασικά να υπάρξει.

Για αυτό και στα πιο ουσιαστικά site/contests υπάρχουν οι κατηγορίες RAW based και creative freedom. Στο 1ο δουλεύεις την φωτό σου δίχως να αλλάξεις στοιχεία της όπως τον ουρανό, στον δεύτερο η αλλαγή ουρανού είναι ευπρόσδεκτη αν κρίνεις πως οφελεί την εικόνα σου.
Και οι 2 παραμένουν τοπίο προφανώς.

...εγω απλώς θα πάψω να ασχολούμαι.
Κακώς Βασίλη, δεν είναι λύση αυτή. Όπως βλέπεις οι φωτογραφίες σου είναι αναρτημένες και ανταλλάσουμε απόψεις - αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους της συμμετοχής μας: Δεν είναι απλά παράθεση εικόνων. Περιμένουμε τις επόμενες... (y)

• Like
Reactions: toupia

Επομενως ειναι για καποιο νημα επεξεργασιας εικονας οχι για το νημα αυτο που αφορα μονον το ΑΙ .

Εχουμε ολοκληρη κατηγορια για την επεξεργασια εικονας καποιο νημα θα υπαρχει (το λεω γιατι ετσι αφηνονται λανθασμενες εντυπωσεις για τον τροπο που το χειριστηκε ο Βασιλης που ηταν ας πουμε ο .....πατροπαραδοτος και οχι το νεο ΑΙ σιχαμα)