Το Άρωμα: Η Ιστορία ενός Δολοφόνου - Perfume: The Story of a Murderer

ψηφιστε την ταινια

• Total voters
    0
18 June 2006
8,281
Θεσσαλονίκη
perfume-the-story-of-a-murderer-das-parfum-die-geschichte-eines-morders-poster-1.jpg

Το Άρωμα: Η Ιστορία ενός Δολοφόνου
Perfume: The Story of a Murderer
Χώρα: Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία
Έτος: 2006
Είδος : θρίλερ αγωνίας
Σκηνοθεσία : Τομ Τίκβερ
Πρωταγωνιστούν: Μπεν Γουίσο, Ντάστιν Χόφμαν, Άλαν Ρίκμαν, Ρέιτσελ Χερντ Γουντ
Διάρκεια: 140’
Εικόνα: 2,35:1
Ήχος : d.d 5,1 & DTS

Η ιστορία του νεαρού ορφανού αγοριού με την οξυμένη όσφρηση που στην προσπάθεια του να δημιουργήσει το τέλειο άρωμα μετατράπηκε σε στυγερό δολοφόνο. Το αγαπημένο μυθιστόρημα των νεανικών μας χρόνων του Πάτρικ Ζίσκιντ παίρνει σάρκα και οστά σε μια ταινία που αν και δεν ακολουθεί κατά γράμμα το διάσιμο βιβλίο αποτελεί μια άκρος ενδιαφέρουσα πρόταση που δεν θ απογοητεύσει τους λάτρεις του μυθιστορήματος . Πολύ καλές ερμηνείες απ τον ανερχόμενο Μπεν Γουίσο αλλά και απ τον χαμαιλέοντα Ντάστιν Χόφμαν . Αφεθείτε στην μαγεία του και απολαύστε μια απ τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

c-perfume.jpg

Πράγματι μία πολύ καλή ταινία και από τις λίγες φορές που το σενάριο και η σκηνοθεσία δεν καταστρέφουν την αισθητική του βιβλίου. Αξίζει τον κόπο να την δείτε ακόμη κι αν δεν έχετε διαβάσει το βιβλίο. Εξαιρετική η ερμηνεία του Χόφμαν αλλά και του νεαρού πρωταγωνιστή.

Δεν θα την έλεγα πιστή στο βιβλίο. Ήταν εντελώς διαφορετική η ατμόσφαιρα, σαν να ήταν άλλο το θέμα. Ενδεικτικά, να πω ότι το χαρακτηριστικό κλισέ "το βιβλίο σου δημιουργεί εικόνες" δεν είναι τόσο έντονο σε εμένα. Παρά ταύτα, 10 χρόνια μετά, ακόμα θυμάμαι τις εικόνες που έφερνα στο μυαλό μου όταν διάβαζα για τις φαντασιώσεις του Γκρενούιγ στη σπηλιά. Πώς και πώς περίμενα αυτή τη σκηνή στην ταινία, αλλά θάφτηκε! Γενικά, περίμενα μια άλλη ταινία - που πιθανώς δεν μπορεί να γίνει.

Ωστόσο, η ταινία αυτή καθαυτή δεν ήταν κακή. Καλή σκηνοθεσία, αν και δεν την περίμενα τόσο κλασσική από τον Τίκβερ, η φωτογραφία και η μουσική μου άρεσαν πολύ, καθώς και ο πρωταγωνιστής. Και ο Χόφμαν δεν ήταν κακός. Ο πατέρας της τελευταίας κοπέλας ήταν επίσης καλός, αλλά η σκηνή όπου απειλούσε τον Γκρενούιγ ήταν υπερβολικά στο όριο του μελό και δεν δούλεψε.

Πολύ καλή ταινία με πρωτότυπο σενάριο και
παρόλο που είναι αρκετά μεγάλη (135´ λεπτά)
δεν κουράζει καθόλου.

Φοβερή φωτογραφία και καταπληκτική μουσική
που σε βάζει κυριολεκτικά μέσα στο κλίμα της
εποχής και της ταινίας. :SFGSFGSF:

Την συστήνω ανεπιφύλακτα.

-bye-

Απάντηση: Re: Το Άρωμα: Η Ιστορία ενός Δολοφόνου - Perfume: The Story of a Murderer

Ερώτηση: Να δω πρώτα την ταινία και να διαβάσω το βιβλίο ή το ανάποδο;

Το σκεφτόμουν αυτό εχτές που έγραφα το μήνυμα. Μάλλον το βιβλίο πρώτα. Ειδάλλως θα "περιοριστείς" από την ταινία κατά τη διάρκεια του διαβάσματος.

Συμφωνώ, πρώτα το βιβλίο. Η ανάγνωση του βιβλίου οφείλει να γίνει με καθαρό μυαλό όπως λέει κι ο Λευτέρης για να το απολαύσεις.

Απάντηση: Re: Το Άρωμα: Η Ιστορία ενός Δολοφόνου - Perfume: The Story of a Murderer

Ερώτηση: Να δω πρώτα την ταινία και να διαβάσω το βιβλίο ή το ανάποδο;
Καμία σχέση το ένα με το άλλο. Απλά αν δεις την ταινία πρώτα πιθανών να σου χαλάσει κάποια μαγεία που θα έπαιρνες ανακαλύπτοντας το βιβλίο. Αντίστροβα δεν τρέχει τίποτα.

Εγω παλι δεν εχω διαβασει το βιβλιο αλλα ειδα
χθες την ταινια & μου αρεσε αρκετα.
Ωραια ατμοσφαιρα εποχης,καλες ερμηνειες,καλη σκηνοθεσια ομορφο σαουντρακ.
Υπερπαραγωγη με πολλους κομπαρσους αυτο το εργο που παρολη την μεγαλη διαρκεια του βλεπεται πολυ ευχαριστα.
Στα συν καλος ηχος & εικονα γιαυτο το ομορφο παραμυθι για μεγαλα
παιδια που συστηνεται για θεαση.

Εγω παλι δεν εχω διαβασει το βιβλιο αλλα ειδα
χθες την ταινια & μου αρεσε αρκετα.
Ωραια ατμοσφαιρα εποχης,καλες ερμηνειες,καλη σκηνοθεσια ομορφο σαουντρακ.
Υπερπαραγωγη με πολλους κομπαρσους αυτο το εργο που παρολη την μεγαλη διαρκεια του βλεπεται πολυ ευχαριστα.
Στα συν καλος ηχος & εικονα γιαυτο το ομορφο παραμυθι για μεγαλα
παιδια που συστηνεται για θεαση.

Ακριβώς αυτά θα έγραφα και εγώ αλλά με πρόλαβες :grinning-smiley-043

Τώρα θα πάω και για το βιβλίο.
(Για την ιστορία, όταν γινόταν ο ντόρος με το βιβλίο ήμουν στις αρχές του Πανεπιστημιακού μου βίου,μέσα στην αντίδραση και αρνιόμουν πεισματικά να ενδώσω σε ένα βιβλίο που κρατούσαν ΟΛΕΣ οι συμφοιτήτριές μου.Κάτι σαν τον Ντα βίντσι πρόσφατα..)

Ακριβώς αυτά θα έγραφα και εγώ αλλά με πρόλαβες :grinning-smiley-043

Τώρα θα πάω και για το βιβλίο.
(Για την ιστορία, όταν γινόταν ο ντόρος με το βιβλίο ήμουν στις αρχές του Πανεπιστημιακού μου βίου,μέσα στην αντίδραση και αρνιόμουν πεισματικά να ενδώσω σε ένα βιβλίο που κρατούσαν ΟΛΕΣ οι συμφοιτήτριές μου.Κάτι σαν τον Ντα βίντσι πρόσφατα..)

Εγω παλι παω για την επομενη ταινια.:ernaehrung004:

Νομίζω είναι 14 χρόνια που διάβασα το βιβλίο, το οποίο όντως δημιουργούσε πολύ δυνατές εικόνες. Χώρια που σε άφηνε με την περιέργεια πόσο εξαιρετικά πια να μυρίζουν οι κοκκινομάλες.

Είναι λίγο άδικη η σύγκριση του βιβλίου με την ταινία, από τη στιγμή που μιλάμε αφενός μεν για ένα διαφορετικό εκφραστικό μέσο αλλά και θα θεατή που έχει ήδη ένα μέτρο σύγκρισης.

Πάντως βρήκα την επιλογή της τελευταίας κοκκινομάλας εξαιρετική. Και η πρώτη καλή ήταν του λόγου της.

Συμφωνώ στα περισσότερα με τον φίλο leo09. Δεν έχω διαβάσει το βιβλίο και είδα κατευθείαν την ταινία η οποία σε γενικές γραμμές μου άρεσε. Το σενάριο πάντως είναι επιστημονικής φαντασίας-bye-

Την ειδα και εγω. (το βιβλιο ουτε το διαβασα, ουτε το ειδα)

Η ταινια μου αρεσε, οχι εξαιρετικη, της εβαλα "καλη"

Τραβηγμενο μου φανηκε το sexo collectivo εκει προς το τελος....

Προσωπικά, η σκηνογραφική άποψη και η σκηνοθετική παρέμβαση, σε σχέση με τις εικόνες που είχα συλλέξει κατά την ανάγνωση δεν απείχαν πολύ -όσο μπορώ να θυμάμαι... Αν κάποιος δεν έχει διαβάσει το βιβλίο νομίζω ότι αξίζει να τη δει αν και θα μείνει με μεγάλες απορίες στο τέλος, ίσως και με απογοήτευση ή απλά ξενέρα.
Θα ήθελα τα 10 τελευταία λεπτά να είχαν αναπαρασθεί πιο αλληγορικά.
Πάντως είναι άδικο μία ταινία που είναι βασισμένη στην οσμή να τη συγκρίνουμε με το γραπτό λόγο που έχει σαφώς μεγαλύτερη δυνατότητα στην περιγραφή της συγκεκριμένης αίσθησης....

Re: Απάντηση: Το Άρωμα: Η Ιστορία ενός Δολοφόνου - Perfume: The Story of a Murderer

Αποτελώ ισχνή μειοψηφία μάλλον... Ούτε καν μέτρια... :frown:

Nα πω ότι η άλλη "κακή" στην ψηφοφορία είναι η δική μου... :slapface:

Δεν μου άρεσε καθόλου μα καθόλου, τόσο πολύ που έβαλα απλά "κακή" και δεν σχολίασα καν... :BXVZCBXZ6: