Με γειες,next stop Tri Clarion Tips,για καθαρότητα και upper treble extension.
Kαι JVC EP FX9 για mid detail και natural timbre σε βάρος λίγο bass quantity.Προς το παρόν είναι τα αγαπημένα μου με το Aura ακόμα και σε σχέση με τα στοκ Azla 1500.Mου άρεσαν τόσο που θα παραγγείλω και τα νεότερα τα FX10/Spiral Dot ++ να δω πού διαφέρουν.
Εδώ ακριβώς είναι το θέμα και σ' ευχαριστώ για τις προτάσεις.
Πρώτες εντυπώσεις από τα Rai Penta:
Έχουν τον ήχο των πάρα πολύ καλών μόνιτορ. Με την έννοια ότι αποδίδουν τις παραμικρές, τις ελαχιστότατες διαφορές στην ηχητική αλυσσίδα αναπαραγωγής. Κάθε αλλαγή γίνεται άμεσα αντιληπτή. Και λεπτομέρειες της ηχογράφησης που που προηγουμένως δε ακούγονταν ή μόλις που διακρίνονταν. (Detail retrieving). Είναι αποκαλυπτικότατα. Αλλά -σας προλαβαίνω- συγχρόνως και ευγενικά, ποτέ επιθετικά, αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τέτοια έκφραση.
Ως προς την άνεση. Η ανατομική τους σχεδίαση είναι τέτοια ώστε να εφαρμόζουν και να στηρίζονται εσωτερικά, χωρίς να προεξέχουν ή να κρέμονται, πάνω σε ολόκληρη την επιφάνεια του πτερυγίου του αυτιού. Ίσως ότι πιο άνετο έχω φορέσει. Σχεδόν ξεχνάς ότι φοράς IEM. Και καμμία απολύτως ενόχληση ή ερεθισμός σε πολύωρη χρήση.
Από την άλλη πλευρά, ακριβώς γι' αυτό, λόγω της ανατομικής τους σχεδίασης τα ακουστικά εφαρμόζουν ακριβώς και δεν μπορείς να τα πιέσεις ή να τα στρίψεις για βαθύτερη διείσδυση. Ως εκ τούτου η επιλογή των κατάλληλων Eartips είναι κρίσιμη, αν θέλουμε να πετύχουμε σωστή εφαρμογή χωρίς διαρροές και απώλειες.
Εδώ ήμουν άτυχος. Κανένα από τα 8 (!) ζευγάρια eartips που δίνει η Meze για τα Rai Penta δεν μου ταίριασε ακριβώς σε μέγεθος. Από όλα μόνο τα Large (L) μου κάνουν και αυτά μόλις επαρκούν. Και μάλιστα προέκυψε ότι στο δεξί αυτί ο ακουστικός πόρος είναι ελάχιστα μεγαλύτερος από του αριστερού. Χρειάζομαι λοιπόν ένα μέγεθος παραπάνω -Extra Large (XL)- για να πετύχουμε την εντελώς σωστή εφαρμογή. Πολύ παράξενο, διότι ποτέ μέχρι τώρα σε όλα τα IEM's που έχω φορέσει δε χρειάστηκα κάτι άλλο από το Medium (M) μέγεθος που φοράνε συνήθως από κατασκευής. Αλλά είναι αποτέλεσμα της ανατομικής σχεδίασης των ακουστικών που παρέχει αυτή την εκπληκτική άνεση όταν τα φοράμε.
Με την άμεση συμπαράσταση και βοήθεια της αντιπροσωπείας ήλθαμε σε επαφή με την κατασκευάστρια εταιρεία. Δυστυχώς εκείνοι δεν διαθέτουν κάτι και προτείνουν aftermarket eartips.
Απόσπασμα από την απάντησή τους:
《...the customer can try some compatible ones from Spiral Dot, Spinfit, Acoustune, Kabutips, Comply, or any other ear tips that have a 4.5 mm to 5.5 mm diameter.》
Ξεκίνησα λοιπόν έρευνα αγοράς για compatible eartips.
Πολύ χρήσιμος είναι ο παρακάτω οδηγός που εντόπισα.
Tweaking Tips – A Simplified Guide To IEM Silicone Eartips UPDATED 2024-09-30.
Με τον οδηγό αυτό ως αφετηρία μπορούμε να προχωρήσουμε στην παραπέρα έρευνα.
Με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τα eartips που μπορώ να βρω άμεσα στην ευρωπαϊκή αγορά. Δεν μπορώ να περιμένω, ούτε να ψάχνω στην κινεζική, ιαπωνική, ή ασιατική αγορά. SpinFits και AZLA SednaEarfit βρίσκονται κάπως εύκολα και έχουν μπει στη λίστα μου. Τα Tri Clarion που κι' αυτά βρίσκονται στην ευρωπαϊκή αγορά και είναι και σχετικά οικονομικά με ενδιαφέρουν επίσης πολύ.
Κάθε πρόταση δεκτή.
Μάλλον θα χρειαστεί κάποιο καινούργιο νήμα αφιερωμένο στα Eartips. Κάτι που δεν έχουμε ασχοληθεί καθόλου ως τώρα.
Σημ. Είχα στη διάθεσή μου Final Eartips E series. Τα δοκίμασα, αλλά δεν ταίριαζαν. Το ακροφύσιο (nozzle) των ακουστικών ήταν μεγαλύτερο σε διάμετρο. Αναρωτιέμαι μήπως έχω κάνει κάποιο λάθος..
Υ.Γ. Ευχαριστώ και δημόσια από αυτή τη θέση το Γιώργο Κοψαυτόπουλο και την αντιπροσωπεία της Ultra Audio για τη συνεργασία και την άμεση ανταπόκριση τους στα αιτήματα μου.