Το chat του δικάναλου

πάρε ιδέες, αλλά λάβε υπόψη σου τι έγραψα πιο πάνω...
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

και ο mparaxir περίπου έτσι πλένει τους δίσκους του, αλλά δεν λέει κουβέντα για το θέμα....
έχει ένα τέτοιο label protector αλλά επειδή δεν έχει μακρύ χερούλι, μάλλον τον έχει κουράσει..

βέβαια είδα και καλύτερο τώρα που τσέκαρα..
Καλο πλυσιμο είναι αυτό ο βλαδιμηρος μου το ειχε μάθει. Είχα αγοράσει γυρω στα 10;15ευρω απο aliexpres με χερούλι και προστατευτικο label. Μαλακο σφουγγάρι παιδικό εγω αγόρασα απορυπαντικο υγρο πιάτων και μετα για σκουπισμα 3φυλλο χαρτι κουζίνας.
Μωρε βλαδιμηρε που να τα γράψω; αφου δεν υπαρχει θέμα για πλυσιμο δίσκων; η υπαρχει; δεν θυμάμαι. Βέβαια με εχει κουράσει γιατι το δικο μου ειναι με κοντό χερούλι και πλέον εχω γυρω στα 1000 κατι δισκακια στα 7; 8 χρόνια που ασχολουμε.
Σκεφτομαι σοβαρά να αγοράσω πλυντηριο δίσκων αλλα που λεφτά μας αφήνουν οι αναβαθμίσεις και οι υποχρεώσεις;

γιατί βρε;; τι το ιδιαίτερο έχουν οι μέρες και δεν μπορούμε να ακούσουμε αυτό που γουστάρουμε;;
και για ποιά παραμόρφωση μιλάς;;
βάλε ένα καλό ζευγάρι ακουστικά και άκουσε όλο το άλμπουμ να δεις τι δισκάρα είναι..!!
Στην πρωτη ευκαιρια θα το ακούσω εχει γυναικεία φωνητικα; γιατι σηκωνεται η τριχα της κατερινας ετσι και ακουσει γυναικεία φωνητικά σε μεταλ🤣🤣

Δυο πρώτες απορίες, ίσως κρίσιμες:

1. Αυτό το καλωδιάκι της γείωσης δεν είναι απαραίτητο από τη στιγμή που χρησιμοποιώ το ενσωματωμένο phono, σωστά; Γιατί το'χω συνδέσει στα KEF με RCA to mini-jack.

2. Τα τσίκι-τσίκι είναι θέμα καθαριότητας του δίσκου, σωστά; Αν και δε φαίνεται σκόνη με το μάτι, σε κάποιους από τους μεταχειρισμένους είναι λίγο overwhelming ο θόρυβος.
Κατ αρχήν μεγειά και καλως όρισες στη μαγεία του βινυλίου. Εδώ πλέον δεν υπάρχει επιστροφή. Once you go black you never go back κλπ. κλπ.

1. Το καλωδιάκι της γείωσης όντως δεν είναι απαραίτητο με το ενσωματωμένο phono.

2. To τσίκι-τσίκι είναι όντως πρόβλημα και δεν είναι πάντα θέμα καθαριοτητας. Πολλές φορές οι δίσκοι είναι γρατσουνισμένοι, έχουν ακαθαρσίες βαθιά στα αυλάκια που δε φαίνονται με το μάτι, ή, το χειρότερο, είναι παιγμένοι με φθαρμένη ή κακοστημένη βελόνα και τα αυλάκια έχουν καταστραφεί ανεπανόρθωτα.

Για τις γρατσουνιές δε μπορείς να κάνεις κάτι, βοηθάει μόνο η αγορά του ίδιου δίσκου σε καλύτερη κατάσταση. Έχω διαβάσει ότι γενικά οι Αμερικάνοι δεν πολυπροσέχουν τους δίσκους τους και η εμπειρία μου επιβεβαιώνει ότι όντως οι δίσκοι αμερικάνικης προέλευσης είναι πιο ταλαιπωρημένοι απο αντίστοιχους ευρωπαϊκούς. Το καλό βέβαια είναι ότι βρίσκεσαι στη βινυλιακή γη της επαγγελίας και η προσφορά είναι γιγάντια, άρα όλο και κάτι καλό θα βρεις.

Για τις ακαθαρσίες κάθε είδους υπάρχουν πάντα λύσεις: η σκόνη μπορεί να αφαιρεθεί σε μεγάλο βαθμό με ειδικά βουρτσάκια. Ένας καλός τρόπος για να δεις πόση σκόνη έχει είναι να κρατήσεις το δίσκο κάτω απο μια λάμπα LED. Οι κόκκοι σκόνης αντανακλούν το φως της σαν glitter. Σκόνη που έχει καθίσει βαθιά στα αυλάκια την αφαιρεί η βελόνα του πικάπ-φυσικά αυτό δεν είναι ιδανική λύση καθαρισμού, γιατί φθείρεται και η βελόνα και ο δίσκος, αλλά λέμε τώρα...

Ιδανική λύση είναι το πλυντήριο δίσκων, αλλά αυτό έχει νόημα μόνο αν μπεις στα βαθιά και συλλέξεις ένα σημαντικό αριθμό δίσκων.

Τώρα, μπορεί να λες "που πήγα κι έμπλεξα" αλλά η πραγματικότητα για τους συλλέκτες δίσκων, ειδικά κλασσικής μουσικής είναι ίσως καλύτερη απο ποτέ. Οι τιμές έχουν καταβαραθρωθεί και πλέον δίσκοι που κάποτε άξιζαν 20-30 ευρώ δεν πουλιούνται με τίποτα. Έχει τύχει να αγοράζω ένα δίσκο στο ebay και να μου χαρίζουν και άλλους δυο για να μην πάνε χαμένα τα μεταφορικά. Οπότε αν βρεις κάποιο φθαρμένο δίσκο, μην συγχίζεσαι: Αργά ή γρήγορα θα βρεις τον ίδιο σε κατάσταση καινούριου. Οι εξαιρέσεις είναι λίγες, για πολύ σπάνια κομμάτια.

οι τιμές στα label protectors έχουν πέσει του σκοτωμού!
αυτό το ρωσικό το αγόρασα πριν χρόνια 60€ με τα μεταφορικά!
δεν υπήρχε τίποτα άλλο τότε στην αγορά, παρά 2 αμερικάνικα με το ένα κάπου στα 90€ και το άλλο που ήταν πολύ μπάνικο με deluxe συσκευασία στα 180€ παρακαλώ!!
μετά πήρανε χαμπάρι οι κινέζοι και έφεραν τα πράγματα "στα ίσα τους"

κάτι τσοχάκια πάνω και κάτω τα έχω βάλει εγώ.. και τα νάυλον από τα ακρυλικά ακόμα δεν τα έχω βγάλει...

Attachments

• IMG_20211224_145735[1].jpg
    IMG_20211224_145735[1].jpg
    1.6 MB · Views: 16
Έχεις να προτείνεις κάνα βίντεο που να περιγράφει τη διαδικασία; Δεν έχω να χάσω και τίποτα να δοκιμάσω. Είναι 2-3 που μου κάναν φοβερή εντύπωση ηχητικά και μουσικά, και αξίζει τον κόπο.

H λυση ειναι να τα ξαναγορασεις.
Εγω καθαριζω δισκους με χειρονακτικο ειδικο τροπο που ειναι εφαμιλος τουλαχιστον των μηχανηματων πλυσιματος (δεν μιλαω για αυτο των υπερηχων δεν το εχω δει τι κανει). Αλλα οπως και να εχει ο καθαρισμος (πλυσιμο υπερηχοι κλπ) δεν χρησιμευει παρα να αφερει την βρωμια (σκονη λιγδωμα ιδρωτα νικοτινη και δεν ξερω γω τι αλλο οταν αγοραζεις μεταχειρισμενο που δεν ξερεις απο που κραταει η σκουφια του)
αν ειναι φθαρμενος οπως πιστευω δεν κανεις τιποτα. Η φθορα δεν ειναι μονο οι χαρακιες τα βαθουλωματα κλπ που φαινονται. Υπαρχει αι η φθορα που δεν ειναι ορατη, πχ τα μικροαυλακια στα καναλια αναγνωσης που εχουν αλοιωθει απο κακες βελονες κακη αναγνωση...

Για πες ποια ειναι αυτα τα 2-3....

Να συμπληρώσω ότι μπορεί να υπάρχει φθορά και σ ένα 'τοίχωμα' των αυλακιών,από λάθος antiscating..
Μην συγκρίνεις με άλλες πηγές,είναι εντελώς διαφορετικός κόσμος.
Απλά να ξαναπώ ότι όσο αναβαθμίσεις το σύστημα με καλώδια, ενίσχυση,racks interconnect με τέτοια ηχεία,τόσο θα σου εκθέτει την πηγή.
Δοκιμάζοντας ένα καλώδιο 1000 ευρώ αυτές τις μέρες,το πρώτο που την 'άκουσε' είναι το φθηνό phono και το παλιό cd player.
Με τον καθαρισμό δεν τα πήγα καλά, είστε σίγουροι ότι με το απιονισμένο νερό,θα φύγουν τα άλατα ;
Χρόνια πολλά σ όλους με υγεία , γαλήνη και ηρεμία..
Είναι η δεύτερη χρονιά που δεν έκανα ακροάσεις σε γνωστούς,δεν έψαξα δίσκους ,δεν..δεν .. αυτήν την περίοδο..που κάθε χρόνο την αφιερώνω στο χόμπι μας, (λόγω μέτρων και απαγορευτικών)!!!!
Άντε να ψάχνεις σε υπόγα αντικιερής για δίσκους και σιντί με διπλή μάσκα....

Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Εννοείται ότι δε συζητάμε για πλυντήρια σ'αυτή τη φάση, πάρα μόνο στο χέρι. Θα δοκιμάσω κάποιο από τα φθηνά label protectors που είδα παραπάνω, βέβαια εδώ το νερό του δικτύου είναι τραγικό οπότε θα δω μήπως το φιλτράρω πρώτα.

Δηλαδή μια συλλογή συμφωνίες Μahler με Heitnik που βρήκα online σε ΝΜ-Μ- (κάνα 90αρικο μαζί με μεταφορικά) να μην την επιχειρήσω; Έτοιμος ήμουν...

Επίσης, προβληματίζομαι για το αν έχω σετάρει τον βραχίονα σωστά, ως τελείως άσχετος. Δε μπορώ να καταλάβω πως ακριβώς πρέπει να τον ισορροπήσεις, όπως επίσης και το πως να σετάρεις το antiskate. Λέτε τα χράτσα χρούτσα να έχουν σχέση και μ'αυτό;

Για πες ποια ειναι αυτα τα 2-3....

Αυτά ξεχώρισα από τον σωρό.

26520788-A2EF-4533-B9CA-814516BA529A.jpeg
Το πρώτο δυστυχώς σε άθλια κατάσταση (θόρυβος και στραβό), αλλά από πίσω εκτιμάς το τι γίνεται.

Η eroica κλασική εκτέλεση αναφοράς, αρκετός θόρυβος, αλλά γεμάτος, ζεστός ήχος με δυναμικές.

Ο Don Carlo, σε εξαιρετική κατάσταση, σαν καινούριος! Απίστευτο, 8$ σε παλιατζίδικο, με 4 δίσκους και βιβλίο με το libretto, επίσης σε εξαιρετική κατάσταση.

• Like
Reactions: Cicadelic Ranger

View attachment 190086
Το πρώτο δυστυχώς σε άθλια κατάσταση (θόρυβος και στραβό), αλλά από πίσω εκτιμάς το τι γίνεται.

Η eroica κλασική εκτέλεση αναφοράς, αρκετός θόρυβος, αλλά γεμάτος, ζεστός ήχος με δυναμικές.

Ο Don Carlo, σε εξαιρετική κατάσταση, σαν καινούριος! Απίστευτο, 8$ σε παλιατζίδικο, με 4 δίσκους και βιβλίο με το libretto, επίσης σε εξαιρετική κατάσταση.
Για τον Haitink δες εδώ μια εναλακτική λύση: https://www.ebay.com/itm/154661575259?hash=item24028c5a5b:g:zHwAAOSw~6lhcJT8

ΝΜ- ως Μ- σημαίνει Near Mint ως Mint- δηλαδή σχεδον καινούρια, χωρίς σημάδια, ενίοτε δεν έχουν παιχτεί ποτέ.90 δολλάρια μου ακούγεται πολυ καλή τιμή. Οι κασσετίνες είναι συχνά σε καλύτερη κατάσταση απο μονούς δίσκους για πολλούς λόγους: συνήθως κασσετίνες αγοράζουν συλλέκτες που έχουν μεγάλες συλλογές, άρα δεν θα παίξουν συνέχεια τον ίδιο και τον ίδιο δίσκο, άρα θα έχει μικρότερη φθορά. Αυτό φυσικά δεν είναι κάποιος νόμος της φύσης, οπότε πάντα ελέγχουμε την κατάσταση του δίσκου. Αν αγοράζουμε απο το διαδίκτυο ζητάμε απο τον έμπορο εκτενή περιγραφή, αν δε μπορεί τότε να μας στείλει φωτογραφία του δίσκου.

• Like
Reactions: Maestro
...Επίσης, προβληματίζομαι για το αν έχω σετάρει τον βραχίονα σωστά, ως τελείως άσχετος. Δε μπορώ να καταλάβω πως ακριβώς πρέπει να τον ισορροπήσεις, όπως επίσης και το πως να σετάρεις το antiskate. Λέτε τα χράτσα χρούτσα να έχουν σχέση και μ'αυτό;
Balance και tracking force - anti scating θα τα βρεις στις σελίδες 6 - 7 του manual, η εταιρεία προτείνει για τη κεφαλή που έχει βάλει στο πικάπ τα 2 γρ.

Kαλό θα ήταν να πάρεις και ένα τέτοιο για VTA ρύθμιση. Σχεδόν όλα στο ebay είναι από Κίνα και κάνουν 2 μήνες να έρθουν, συνιστώ να βρεις από τοπικό μαγαζί.

Balance και tracking force - anti scating θα τα βρεις στις σελίδες 6 - 7 του manual, η εταιρεία προτείνει για τη κεφαλή που έχει βάλει στο πικάπ τα 2 γρ.

Kαλό θα ήταν να πάρεις και ένα τέτοιο για VTA ρύθμιση. Σχεδόν όλα στο ebay είναι από Κίνα και κάνουν 2 μήνες να έρθουν, συνιστώ να βρεις από τοπικό μαγαζί.

Θαενκς! Στο κουτί δυστυχώς δεν είχε manual αλλά ένα συνοπτικό σετ από εικόνες, αυτοσχεδίασα, και απέτυχα παταγωδώς καθώς φαίνεται: Τώρα, μετά τη σωστή ρύθμιση, τα πάντα ακούγονται πολύ καλύτερα, και οι θόρυβοι σαφώς περιορισμένοι σε κάποιους δίσκους.

... που σημαίνει ότι πριν μάλλον παραέσκαβε. Ελπίζω να μην κατέστρεψα τη βελόνα. Άραγε πως μπορώ να το δω αυτό; Δεν ακούω τίποτα περίεργο (απεναντίας), αλλά αν έχει τραχυνθεί στο άκρο θα αρχίσει να καταστρέφει τους δισκους, σωστά;

Last edited:
Για τον Haitink δες εδώ μια εναλακτική λύση: https://www.ebay.com/itm/154661575259?hash=item24028c5a5b:g:zHwAAOSw~6lhcJT8

ΝΜ- ως Μ- σημαίνει Near Mint ως Mint- δηλαδή σχεδον καινούρια, χωρίς σημάδια, ενίοτε δεν έχουν παιχτεί ποτέ.90 δολλάρια μου ακούγεται πολυ καλή τιμή. Οι κασσετίνες είναι συχνά σε καλύτερη κατάσταση απο μονούς δίσκους για πολλούς λόγους: συνήθως κασσετίνες αγοράζουν συλλέκτες που έχουν μεγάλες συλλογές, άρα δεν θα παίξουν συνέχεια τον ίδιο και τον ίδιο δίσκο, άρα θα έχει μικρότερη φθορά. Αυτό φυσικά δεν είναι κάποιος νόμος της φύσης, οπότε πάντα ελέγχουμε την κατάσταση του δίσκου. Αν αγοράζουμε απο το διαδίκτυο ζητάμε απο τον έμπορο εκτενή περιγραφή, αν δε μπορεί τότε να μας στείλει φωτογραφία του δίσκου.

Του έστειλα, ελπίζω να μη με κάνει blacklist ως κάναν περίεργο.. :ROFLMAO:

Θαενκς! Στο κουτί δυστυχώς δεν είχε manual αλλά ένα συνοπτικό σετ από εικόνες, αυτοσχεδίασα, και απέτυχα παταγωδώς καθώς φαίνεται: Τώρα, μετά τη σωστή ρύθμιση, τα πάντα ακούγονται πολύ καλύτερα, και οι θόρυβοι σαφώς περιορισμένοι σε κάποιους δίσκους.

... που σημαίνει ότι πριν μάλλον παραέσκαβε. Ελπίζω να μην κατέστρεψα τη βελόνα. Άραγε πως μπορώ να το δω αυτό; Δεν ακούω τίποτα περίεργο (απεναντίας), αλλά αν έχει τραχυνθεί στο άκρο θα αρχίσει να καταστρέφει τους δισκους, σωστά;
Αποκλείεται να έχεις χαλάσει τη βελόνα με 1-2 ώρες παίξιμο, δεν είναι δα και τόσο ευαίσθητες. Για να δεις τη φθορά της βελόνας χρειάζεσαι μικροσκόπιο, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα.

Edit: Χρήσιμη είναι και μια ζυγαριά ακριβείας. Μακροπρόθεσμα είναι καλή αγορά, ίσως όχι άμεση, αλλά καλό είναι να υπάρχει. Η ένδειξη του βραχίονα δεν είναι πάντα σωστή.

Last edited:
...Ελπίζω να μην κατέστρεψα τη βελόνα. Άραγε πως μπορώ να το δω αυτό; Δεν ακούω τίποτα περίεργο (απεναντίας), αλλά αν έχει τραχυνθεί στο άκρο θα αρχίσει να καταστρέφει τους δισκους, σωστά;
Όπως αναφέρθηκε, μόνο με μικροσκόπιο αλλά δε χρειάζεται. Η φθορά θα έρθει σιγά - σιγά με τις (εκατοντάδες ώρες), αν δημιουργηθεί χοντρή ζημιά θα την ακούσεις. Το καλό είναι ότι δε χρειάζεται να αλλάξεις ολόκληρη τη κεφαλή, μπορείς ν' αλλάξεις βελόνα. Μπορείς ακόμα και να εναλλάσεις βελόνες, π.χ. χαμηλότερης ποιότητας για τους φθαρμένους δίσκους και ίδιας και καλύτερης ποιότητας για τους καλής ποιότητας δίσκους. Βελόνες θα βρεις εδώ. Δυστυχώς οι χαρακιές δε φεύγουν με πλύσιμο, δίσκος που έπαιζε χρόνια σε κακώς ρυθμισμένο πικάπ δε μπορεί να μην έχει θόρυβο επιφανείας οπότε πρόσεχε τι αγοράζεις και τι βάζεις τη βελόνα σου να διαβάσει.

• Like
Reactions: Cicadelic Ranger

View attachment 190086

Ο πρώτος δίσκος απότι βλέπω εδώ βρίσκεται σχετικά εύκολα και φτηνά.

Νομίζω πως πρέπει να κάνεις εγγραφή στο discogs.

Βρίσκεις πληροφορίες για τα πάντα και - ιδιαίτερα στην Αμερική - μπορείς να βρεις δίσκους σε καλές τιμές.

Οι εκτιμήσεις των πωλητών για την κατάσταση των δίσκων που πουλάνε είναι συνήθως συντηρητικές γιατί αλλιώς θα τους θάψουν στο feedback.

Του έστειλα, ελπίζω να μη με κάνει blacklist ως κάναν περίεργο.. :ROFLMAO:
Πάντως σε ζηλεύω. Μόλις ξεκινάς το ταξίδι του βινυλίου με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Έχεις την οικονομική άνεση, ξεκινάς απο το μηδέν, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς άλλα "μπαγκάζια" και είσαι και στη χώρα-παράδεισο των συλλεκτών. Για Κλασσική Μουσική υπάρχουν οι περίφημες audiophile εταιρείες RCA/Living Stereo, Mercury, Decca/London. H Columbia/Masterworks έχει λιγότερα audiophile Highlights, αλλά εκπληκτικό ρεπερτόριο. Για να προσανατολιστείς στον κυκεώνα των εταιρειών μπορείς να ρίξεις μια ματιά εδώ, όσο υπάρχει ακόμα το blog αναρτημένο: https://web.archive.org/web/20040606055417/http://ronpenndorf.com/contents.html

Όπως αναφέρθηκε, μόνο με μικροσκόπιο αλλά δε χρειάζεται. Η φθορά θα έρθει σιγά - σιγά με τις (εκατοντάδες ώρες), αν δημιουργηθεί χοντρή ζημιά θα την ακούσεις. Το καλό είναι ότι δε χρειάζεται να αλλάξεις ολόκληρη τη κεφαλή, μπορείς ν' αλλάξεις βελόνα. Μπορείς ακόμα και να εναλλάσεις βελόνες, π.χ. χαμηλότερης ποιότητας για τους φθαρμένους δίσκους και ίδιας και καλύτερης ποιότητας για τους καλής ποιότητας δίσκους. Βελόνες θα βρεις εδώ. Δυστυχώς οι χαρακιές δε φεύγουν με πλύσιμο, δίσκος που έπαιζε χρόνια σε κακώς ρυθμισμένο πικάπ δε μπορεί να μην έχει θόρυβο επιφανείας οπότε πρόσεχε τι αγοράζεις και τι βάζεις τη βελόνα σου να διαβάσει.
Εκτος αν εχεις κεφαλη που δεν αλλαζει βελονα οπως οι Rega που εχω εγω :rolleyes: