Αχ αδελφέ ,,, music matters, indeed !!!
Εγώ, σαν πλέον σιτεμένος από τους περισσότερους συνομιλητές στο θέμα, ενθυμούμαι ένδοξες κόντρες βινυλίου και κασσέτας ... μάλιστα, της παλιά καλής (

κασσέτας, όπου οι υποστηρικτές της, είτε στον τότε ειδικό τύπο με επιστολές, είτε στις λεκτικές διαμάχες της εποχής, υποστήριζαν ότι έπαιζε πολύ καλύτερα από το βινύλιο ...
Όταν ψόφησε η υπόθεση κασσέτα, υπήρξε η πρώτη μεγάλη απογοήτευση από τον ήχο των πρώτων cd players / cds, με δεδομένη την προσδοκία που είχαν καλλιεργήσει οι εφευρέτες του (σόνυ και φίλιπς) ... και τις διαφημίσεις, πολύ πετυχημένες στον Ήχο κλπ, όπου γνωστοί μαγαζάτορες του χώρου (θυμάμαι χαρακτηριστικά τον αείμνηστο Ζωδιάτη και τον Καρατσώλη που ευαγγελίζονταν την νέα εποχή στον ήχο) ... θυμάμαι επίσης, λες και είναι σήμερα, που πήγα σε φιλικό σπίτι όπου είχε αγοραστεί ένα από τα πρώτα cd players στην Ελλάδα, έτοιμος να εκστασιασθώ ... τι απογοήτευση ... ένας τενεκεδένιος ήχος, κούφιος και άγαρμπος ...
Πιστεύω ότι πολλοί φίλοι, έμειναν στο συναίσθημα αυτό, την τότε αρχική απογοήτευση από τον ''ψηφιακό ήχο'' και περιχαρακώθηκαν γύρω από το βινύλιο, ίσως και λόγω άλλων ψυχολογικών παραμέτρων (νοσταλγία, σύνδεση με την όποια κοινότητα, ελιτισμός, κλπ )... πολλοί από αυτούς ήσαν οι ίδιοι που υποστήριζαν ότι η (άθλια) κασσέτα έπαιζε καλύτερα από το βινύλιο ...
και μετά, ήρθε ο έρωτας (όπως στο νήμα του Γκρίο ) ... τα κακομοίρικα βινύλια της νιότης μας, ελληνικές απαράδεκτες εκτυπώσεις που βέβαια στόλισαν με τις μουσικές τους την εφηβεία μας και έπειτα (παρένθεση πάλι, δούλευα γυμνασιόπαις τα καλοκαίρια στην ΗΒΗ στο Μαρούσι, πολύ κουβάλημα ... κολλητός δούλευε στην fabelsound στην Μεταμόρφωση και τον ζήλευα και μόνον που ήταν στην πηγή του ήχου .. μου έλεγε ότι κατά την ανακύκλωση των βινυλίων, που βέβαια γινόταν με τις ετικέτες, έριχναν χαρτάκια, σκουπιδάκια, περιτυλίγματα από τα παγωτά ... δεν ξέρω αν με δούλευε ) πετάχθηκαν στα σκουπίδια και άρχισε να έχει πέραση η μανία με τις ξενόφερτες εκτυπώσεις, τις πρώτες, τις τάδε, μετά τα 180άρια, μετά οι υπερπικαπάρες με κεφαλές των πέντε μισθών κλπ ... έλα όμως που στα δικά μου αντικειμενικά αυτιά, όλα αυτά ήταν πίτσες μπλε, αφού ένα μάραντζ 63 κις, που έκανε μισό μισθό είχε φθάσει να αποδίδει σχεδόν το ίδιο καλά με αυτά ... πλην το ποτάμι στους 'ακροαματικόφιλους' δεν γύρναγε πίσω και οι εγγενείς αδυναμίες του μέσου ( βινύλιο ), όπως συχνοτική έκταση, η ακρίβεια, ακόμη και ο θόρυβος και τα τσίκι τσίκι, κλπ έφθασαν να αποτελούν πλεονεκτήματα ( ! ) ... Σίγουρα υπάρχουν πικαπάρες που όταν παίξουν καλές κοπές είναι ασυναγώνιστα ... με ποιο κόστος όμως και με ποιόν κόπο ... και με ποια πρόσβαση σε τι υλικό ... επειδή όμως επικρατεί η χομπίστικη επίφαση στο θέμα, και αντί την Ιθάκη (μουσική) διάφοροι φίλοι απολαμβάνουν το ταξίδι (όλο τον κόπο να στηθεί το μηχανάκι, την εξερεύνηση να ευρεθεί το χρυσό δισκοπότηρο (δισκος τάδε κοπής, το τάδε σπίτι του τάδε πεθαμένου που είχε 5000 δίσκους που τα ανήψια πουλάνε για ένα σεντ το ένα), το βαυκάλισμα των ρυθμίσεων, κλπ.) έχει δημιουργηθεί αυτό το περίεργο χόμπυ, η βινυλιολαγνεία, που όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις λίγα κοινά έχει με τον χόμπυ του μουσικόφιλου ... ωστόσο, ως πυροβολημένος και γω με χίλια δύο θέματα, το σέβομαι, το εκτιμώ και διαβάζω ανελλιπώς τις περιπέτειες του Ιάσονα, του Τζιμάρα, τις μοντιφιές του Βλαντ ... και κάπου μέσα μου, λέω ότι αν ζούσα μια άλλη ζωή, επαγγελματικά, οικογενειακά, κοινωνικά, με άλλη ποσότητα ελεύθερου χρόνου, θα ήθελα να ξαναέχω πικάπ και να παίξω εκείνο το πρώτο μου 45αράκι που αγόρασα 8 χρονών με το πενιχρό χαρτζιλίκι ... τι καλά που υπάρχει και το ΥΤ τουλάχιστον και το βάζω να παίξει για εσάς έστω κι έτσι :