Το chat του δικάναλου

@ maestro
θα μπορουσα να δω μια φωτο ολοκληρου του βραχίονα να δω αν η λυση που εχω δωσει στο ιδιο προβλημα μπορει να εφαρμοστεί και σε σενα.

Βλαδιμηρε τι να κουνήσω το καλώδιο τροφοδοσίας οπως εγραψα πιο πάνω το εχω κολλημενο αρκετα πιο εξω απο την εισοδο του στο μοτερ.
Εννοεις εξωτερικα ; Δεν φαινεται κατι κολλημενο στη φωτογραφια , εκτος κι αν δεν καταλαβα καλα που κολλησες.
Στο #4885 λες το κολλησες αρκετα πιο εξω , στο #4887 λες οτι το εσπρωξες πιο μεσα.

@ maestro
θα μπορουσα να δω μια φωτο ολοκληρου του βραχίονα να δω αν η λυση που εχω δωσει στο ιδιο προβλημα μπορει να εφαρμοστεί και σε σενα.
Αυτό είναι το μόνο εύκολο:

Attachments

• 972539ED-BB6B-412E-807F-D4784F9DFE5B.jpeg
    972539ED-BB6B-412E-807F-D4784F9DFE5B.jpeg
    1.6 MB · Views: 24
  • C1F30544-99E7-4816-88D5-11F264EF037C.jpeg
    C1F30544-99E7-4816-88D5-11F264EF037C.jpeg
    1.3 MB · Views: 23
Χαιρετώ την όμορφη συντροφιά σας και δηλώνω πως απόλαυσα την συζήτηση περί αναλογικών και ψηφιακών συστημάτων και ποιότητας αναπαραγωγής. Ας καταθέσω κι εγώ την δική μου θέση, βάσει εμπειριών ή «ψυχαναγκαστικών» επιλογών.
Την εποχή που εισήχθη το CD στην ελληνική αγορά και με περίπου 1000 δίσκους στην πλάτη, έπεσα με τα μούτρα στην λακούβα, χωρίς ποτέ να εγκαταλείψω ή να πουλήσω τους δίσκους μου - τους οποίους συνέχισα να αγοράζω ταυτοχρόνως με τα CD.
Κάποια μέρα στο Metropololis της Αθήνας - 1997 - και ενώ κρατούσα δύο δίσκους υπό μάλης, ανέβηκα στον όροφο με τα CD για να συμπληρώσω τις αγορές του Σαββάτου. Στάθηκα μπροστά στα ράφια σκεφτικός και μονολόγησα: Τι σκατά θέλω εγώ εδώ, ανάμεσα σε όλες αυτές τις πλαστικούρες;! Άμεση μεταβολή και κατευθείαν στο ταμείο... Αυτό ήταν και το τέλος των CD για εμένα. Δεν το μετάνιωσα ποτέ, το αντίθετο θα έλεγα. Έκτοτε βελτίωσα το ηχοσύστημά μου με την αγορά ενός Project Xperiance II, ενός Luxman L-505 s και τέλος με τα Audio Spectrum - Artemis. Περιττό να αναφέρω πόσο μεγάλωσε και πλούτηνε έκτοτε η δισκοθήκη μου, αφού πούλησα τα cd και τα αντικατέστησα με βινύλια.
Ίσως να είμαι πια εθισμένος στον αναλογικό ήχο, ίσως πάλι το ίδιο το μέσον να είναι ερωτεύσιμο, πάντως περνάω καλά, διατηρώ σε άριστη κατάσταση τους δίσκους μου και έχω έναν εντελώς δικό μου τρόπο να τους πλένω, με σχεδόν μηδενικό κόστος - ας μου επιτραπεί να μην αναφερθώ σε αυτό γιατί γνωρίζω τι θα ακολουθήσει...
Μετά από όλα αυτά τα χρόνια, δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός με τις συγκρίσεις αναλογικού / ψηφιακού, ειδικά τώρα που οι περισσότερες επανεκδόσεις στην ροκ και στην τζαζ αγγίζουν τις κορυφές του Ολύμπου ως εκτυπώσεις, παρά τα κάποια επιμέρους προβλήματα που με σκάνε (στραβοί δίσκοι).

Μιλώντας για σκωτσέζικο ντους... Τα'πα και ιδιωτικά με τον Βλαντ να μη σας πρήζω τα συκώτια κάθε φορά, αλλά τώρα που έκανα τις δοκιμές μου ας γράψω κι εδώ τις περιπέτειές μου.

Τις προάλλες μου μπήκε η ιδέα ότι το cantilever είναι στραβό. όχι ως προς τον κατακόρυφο άξονα (η βελόνα μάλλον πατάει σωστά κατακόρυφα), αλλά αντί να δείχνει 12 η ώρα, δείχνει οριακά στραμμένο προς το κέντρο του πικάπ.

View attachment 195779

Φωτογραφία το έβγαλα, δύσκολο να βγάλεις άκρη αλλά νομίζω πως είναι ξεκάθαρο ότι μπατάρει λίγο προς τη μία. Έψαξα στο internet και είδα ότι αυτό όταν είναι πρόβλημα μεταφράζεται σε θέματα imbalance στα κανάλια κλπ. Το δικό μου όμως δεν καταλαβαίνει τίποτα, η στερεοφωνική εικόνα είναι καταπληκτική (καλύτερη από το streaming σε καλούς δίσκους), τα ηχεία εξαφανισμένα, η φωνή σαφώς προσδιορισμένη χωρικά κλπ.

Ο Vlad μου'πε να κάτσω στ'αυγά μου και να μην ασχοληθώ, ή αν επιμένω να παίξω λίγο προσεκτικά με ένα μικρό εύκαμπτο σωληνάκι για να μην κάνω ζημιά. Έκανα και τα δυο, έκατσα στ'αυγά μου λίγες μέρες, αλλά σήμερα δεν άντεξα. Ζημιά δεν έκανα, αλλά παρατήρησα ότι αν στρίψω το cantilever δεξιά αριστερά δεν μένει σε νέα θέση, αλλά έχει ελευθερία κίνησης και σ'αυτόν τον άξονα (δεν το ήξερα, νόμιζα ότι είχε μόνο κατακόρυφα). Οπότε με άλλα λόγια, δεν ισιώνει.

Κάνω λοιπόν την πάπια μέχρι να το ξεχάσω; Το ότι υπάρχει ελευθερία με κάνει να μην ανησυχώ ιδιαίτερα (η βασική μου ανησυχία ήταν η ανομοιόμορφη καταπόνηση του δίσκου - λες κι έχω κάναν ακριβό δίσκο, λέμε τώρα, αν ποτέ αποκτήσω).

( Τα'θελε ο κ@λος μου, καλά δεν ήμουν με το qobuz μου;; )
Θα έλεγα ότι είσαι ο ορισμός του "τα θέλει ο κ@λος του" :ROFLMAO:

Η ίδια ιδέα μου έχει μπει και την Benz Glider, την καλύτερη κεφαλή που έχω. Απο κάποιες γωνίες φαίνεται το στέλεχος λίγο στραβό, αλλά δεν τολμώ να το πειράξω, αν κάτι λειτουργεί δεν το επισκευάζουμε, ειδικά αν είμαστε άσχετοι όπως η αφεντιά μου.

Στην περίπτωσή σου, φαίνεται να χαλάρωσες λίγο το στέλεχος, πράγμα μάλλον κακό. Δεν πειράζει, φαντάζομαι ότι για την κεφαλή σου θα υπάρχει Jico SAS, οπότε όταν με το καλό η βελόνα αποδημήσει σε τόπους χλοερούς, θα αναβαθμιστείς...

Μιλώντας για σκωτσέζικο ντους... Τα'πα και ιδιωτικά με τον Βλαντ να μη σας πρήζω τα συκώτια κάθε φορά, αλλά τώρα που έκανα τις δοκιμές μου ας γράψω κι εδώ τις περιπέτειές μου.

Τις προάλλες μου μπήκε η ιδέα ότι το cantilever είναι στραβό. όχι ως προς τον κατακόρυφο άξονα (η βελόνα μάλλον πατάει σωστά κατακόρυφα), αλλά αντί να δείχνει 12 η ώρα, δείχνει οριακά στραμμένο προς το κέντρο του πικάπ.

View attachment 195779
Ετσι ειναι και οταν δεν καθεται στο δισκο ;

Στην περίπτωσή σου, φαίνεται να χαλάρωσες λίγο το στέλεχος, πράγμα μάλλον κακό. Δεν πειράζει, φαντάζομαι ότι για την κεφαλή σου θα υπάρχει Jico SAS, οπότε όταν με το καλό η βελόνα αποδημήσει σε τόπους χλοερούς, θα αναβαθμιστείς...
Δεν το χαλάρωσε η επέμβασή μου σίγουρα, αφού απλά το άγγιξα μέσω ενός εύκαμπτου σωληνακιού από το πλάι. Δηλαδή δεν το παραμόρφωσα, απλά από μόνο του δεν έχει αντίσταση αριστερά-δεξιά.

Βέβαια, κάποια στιγμή την προηγούμενη βδομάδα είχα ατυχηματάκι αφού άγγιξε η παλάμη μου τον βραχίονα όσο έπαιζε. Ωστόσο από το αποτέλεσμα στο ηχείο δε νομίζω ότι ήταν κάτι καθοριστικό για στράβωμα/χαλάρωμα/σπάσιμο, ίσα που ακούστηκε, σα να πηδάει η βελόνα στιγμιαία.

Δεν το χαλάρωσε η επέμβασή μου σίγουρα, αφού απλά το άγγιξα μέσω ενός εύκαμπτου σωληνακιού από το πλάι.
δηλαδή δεν πέρασες το στέλεχος μέσα στο μαλακό σωληνάκι;;
το άγγιξες από το πλάι σαν να το έκανες με οδοντογλυφίδα πχ;;;;
Δηλαδή δεν το παραμόρφωσα, απλά από μόνο του δεν έχει αντίσταση αριστερά-δεξιά.

Βέβαια, κάποια στιγμή την προηγούμενη βδομάδα είχα ατυχηματάκι αφού άγγιξε η παλάμη μου τον βραχίονα όσο έπαιζε. Ωστόσο από το αποτέλεσμα στο ηχείο δε νομίζω ότι ήταν κάτι καθοριστικό για στράβωμα/χαλάρωμα/σπάσιμο, ίσα που ακούστηκε, σα να πηδάει η βελόνα στιγμιαία.
μην πάρεις ποτέ κεφαλή με boron στέλεχος......

Χαιρετώ την όμορφη συντροφιά σας και δηλώνω πως απόλαυσα την συζήτηση περί αναλογικών και ψηφιακών συστημάτων και ποιότητας αναπαραγωγής. Ας καταθέσω κι εγώ την δική μου θέση, βάσει εμπειριών ή «ψυχαναγκαστικών» επιλογών.
Την εποχή που εισήχθη το CD στην ελληνική αγορά και με περίπου 1000 δίσκους στην πλάτη, έπεσα με τα μούτρα στην λακούβα, χωρίς ποτέ να εγκαταλείψω ή να πουλήσω τους δίσκους μου - τους οποίους συνέχισα να αγοράζω ταυτοχρόνως με τα CD.
Κάποια μέρα στο Metropololis της Αθήνας - 1997 - και ενώ κρατούσα δύο δίσκους υπό μάλης, ανέβηκα στον όροφο με τα CD για να συμπληρώσω τις αγορές του Σαββάτου. Στάθηκα μπροστά στα ράφια σκεφτικός και μονολόγησα: Τι σκατά θέλω εγώ εδώ, ανάμεσα σε όλες αυτές τις πλαστικούρες;! Άμεση μεταβολή και κατευθείαν στο ταμείο... Αυτό ήταν και το τέλος των CD για εμένα. Δεν το μετάνιωσα ποτέ, το αντίθετο θα έλεγα. Έκτοτε βελτίωσα το ηχοσύστημά μου με την αγορά ενός Project Xperiance II, ενός Luxman L-505 s και τέλος με τα Audio Spectrum - Artemis. Περιττό να αναφέρω πόσο μεγάλωσε και πλούτηνε έκτοτε η δισκοθήκη μου, αφού πούλησα τα cd και τα αντικατέστησα με βινύλια.
Ίσως να είμαι πια εθισμένος στον αναλογικό ήχο, ίσως πάλι το ίδιο το μέσον να είναι ερωτεύσιμο, πάντως περνάω καλά, διατηρώ σε άριστη κατάσταση τους δίσκους μου και έχω έναν εντελώς δικό μου τρόπο να τους πλένω, με σχεδόν μηδενικό κόστος - ας μου επιτραπεί να μην αναφερθώ σε αυτό γιατί γνωρίζω τι θα ακολουθήσει...
σαν τι θα ακολουθήσει δηλαδή;;;;
πες τον τρόπο που πλένεις τους δίσκους γιατί θα έχουμε κακά ξεμπερδέματα.... 🤕

Μετά από όλα αυτά τα χρόνια, δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός με τις συγκρίσεις αναλογικού / ψηφιακού, ειδικά τώρα που οι περισσότερες επανεκδόσεις στην ροκ και στην τζαζ αγγίζουν τις κορυφές του Ολύμπου ως εκτυπώσεις, παρά τα κάποια επιμέρους προβλήματα που με σκάνε (στραβοί δίσκοι).
μπας και έχεις τρόπο να τους ισιώνεις και ούτε αυτό δεν μαρτυράς;;;;🤔

δηλαδή δεν πέρασες το στέλεχος μέσα στο μαλακό σωληνάκι;;
το άγγιξες από το πλάι σαν να το έκανες με οδοντογλυφίδα πχ;;;;

μην πάρεις ποτέ κεφαλή με boron στέλεχος......

Πρώτα έκανα όπως μου είπες, μετά από το πλάι. Το θέμα είναι ότι είχε απόλυτη ενδοτικότητα, σα να είναι απλά ακουμπισμένο εκεί, μηδενική αντίσταση.

Πρώτα έκανα όπως μου είπες, μετά από το πλάι. Το θέμα είναι ότι είχε απόλυτη ενδοτικότητα, σα να είναι απλά ακουμπισμένο εκεί, μηδενική αντίσταση.

Το διαβάζω και γράφω βλακείες: Ναι μεν έχει απόλυτη ενδοτικότητα στο να στρίψει, σα να μην το εμποδίζει τίποτα, ωστόσο μετά ξαναγυρίζει εκεί που ήταν (στον "στραβό" προσανατολισμό).

Το διαβάζω και γράφω βλακείες: Ναι μεν έχει απόλυτη ενδοτικότητα στο να στρίψει, σα να μην το εμποδίζει τίποτα, ωστόσο μετά ξαναγυρίζει εκεί που ήταν (στον "στραβό" προσανατολισμό).
Αν ειναι ίσια οταν διαβάζει το δίσκο δε βλέπω που είναι το πρόβλημα.

Αν ειναι ίσια οταν διαβάζει το δίσκο δε βλέπω που είναι το πρόβλημα.

Βασικά έχω φάει τον κόσμο να βρω ένα σκιτσάκι για το πως λειτουργέι το cantilever. Οι αναρτήσεις είναι και στους δύο άξονες (οριζόντια κατακόρυφα);

Θεωρητικά, όπως το σκέφτομαι εγώ σαν άσχετος, το "πρόβλημα" είναι ότι έτσι η βελόνα διαβάζει λίγο πιο μέσα από εκεί που είναι ο βραχιόνας να πάσα στιγμή. Δηλαδή με άλλα λόγια το αμορτισέρ στην κανονική του κατάσταση είναι συμπιεσμένο προς τη μια μεριά, άρα το όλο σύστημα βρίσκεται σε κάποια ένταση χωρίς λόγο. Τώρα στο ηχητικό αποτέλεσμα δεν καταλαβαίνω το παραμικρό θέμα, αλλά απ'την άλλη είμαι και απαίδευτος στα αναλογικά.

Ορίστε ένα σκίτσο στο οποίο υπερβάλω για να καταλάβετε (η πραγματικότητα είναι πολύ πιο ανεπαίσθητη).

edit: βέβαια τώρα που το βλέπω είναι λίγο ατυχές το σκιτσάκι γιατί ο βραχίονας δεν έχει αυτή τη γωνία, αλλά μάλλον καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Attachments

• 53B864CC-E9FE-4C7A-848D-8D6068712D28.jpeg
    53B864CC-E9FE-4C7A-848D-8D6068712D28.jpeg
    91.4 KB · Views: 6
Last edited:
  • Like
Reactions: vlad66
@Maestro
Ορίστε ένα σκίτσο στο οποίο υπερβάλω για να καταλάβετε (η πραγματικότητα είναι πολύ πιο ανεπαίσθητη).

edit: βέβαια τώρα που το βλέπω είναι λίγο ατυχές το σκιτσάκι γιατί ο βραχίονας δεν έχει αυτή τη γωνία, αλλά μάλλον καταλαβαίνετε τι εννοώ.
Στο δικό μου βραχίονα ειχα το ιδιο προβλημα (χωρις να θελω να αναψω φωτιες με μια πολυ φτηνη κεφαλή) και το ελυσα κρεμοντας ενα πολυ μικρο βαριδάκι (μετα απο πολλες δοκιμες για να βρω το σωστο βάρος) στο εικονιζόμενο σημειο. Δυστυχως στο δικό σου δεν γινεται.
44641-678ede79-audiomeca_romance_turntable__romeo_tonearm_pierre_lurn_.jpg