Το chat του δικάναλου

Νομίζω ότι μπερδευεσαι (όπως και γω) με το τι γράφει πάνω το ηχείο.
Το ηχείο τα γράφει ανάποδα από την θεωρία,για να σου υποδείξει ότι η είσοδος του είναι κατάλληλη για υψηλή ή χαμηλή έξοδο πηγής.

Κάνει ποτέ κανείς συντήρηση στα λάστιχα των woofers των ηχείων του ;;

Η 3η φορά που θα το κάνω, μάλιστα είναι η 1η φορά σε δικά μου ηχεία.

Καθαρά από αμέλεια που άργησα τόσο πολύ ενώ το είχα σκοπό εδώ και χρόνια...

Η Άρτεμις το έχει περισσότερο ανάγκη, αλλά εκεί που είναι χωμένα τα ηχεία, καλά κρασιά με αυτή την ζέστη..

Στα ATC η συντήρηση λοιπόν...

IMG_20250720_184648.jpg

Η ίδια φωτογραφία παρακάτω, χωρίς φλας:

IMG_20250720_184708.jpg

Το ARMORALL σε μικρό καθαρό δοχείο για να υγροποιηθεί ο αφρός, και με μικρό καθαρό πινέλο σαν ζωγράφος "περνάω" την λαστιχένια ανάρτηση..

IMG_20250720_190431.jpg

Περιττό να πω ότι το λάστιχο "ξέρναγε" μαυρίλα σαν να ήταν λάστιχο αυτοκινήτου.

Να μία φωτογραφία πριν το ARMORALL

IMG_20250720_190408.jpg

Μία όταν στέγνωνε,
(δλδ τι στέγνωνε;; το ρούφαγε σαν τρελό το λάστιχο)

IMG_20250720_185633.jpg

Και μια όταν το υγρό απορροφήθηκε εντελώς:

IMG_20250720_191424.jpg

Κοιτάζω και τα 2 ηχεία και δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που βλέπω...

Τα λάστιχα ήταν κάποτε μαύρα;;
Κατάμαυρα;;;;;

IMG_20250720_193109.jpg

IMG_20250720_193134.jpg

@Tzimisce
Θα περιμένεις με αγωνία μήπως γίνει ζημιά;;;;
:LOL:

Πότε θα είσαι σίγουρος ότι δεν έγινε ζημιά;;;

Από Οκτώβρη βλέπουμε για τα δικά σου;;;
:ROFLMAO:

ΥΣ..
3 χέρια πήρε η κάθε ανάρτηση.. 4ο δεν έκρινα ότι ήταν απαραίτητο..
το πότε θα το ξανακάνω, θα φανεί....

Last edited:
  • Haha
Reactions: Tzimisce
@vlad66
Πολύ ωραία, αλλά πες μας, τα άκουσες πριν και μετά;

άφησα καμιά ωρίτσα και τα ακούω τώρα
αν "δω" κάποια διαφορά θα το αναφέρω..

για να πω την αλήθεια ΔΕΝ θέλω να "δω" καμιά διαφορά.. αν δω προς το καλύτερο, καλοδεχούμενη !

αυτό που σίγουρα ΔΕΝ θέλω να δω είναι "σκισίματα", "ραγάδες" , "κοψίματα" και ότι άλλο "παρουσιάζει" το λάστιχο στα μεγάφωνα όταν ο χρόνος το οδηγεί στην καταστροφή...
αυτό θέλω να προλάβω.. τίποτα άλλο σε ένα μεγάφωνο δεν "υποκύπτει" στον χρόνο όπως το λάστιχο.

από προηγούμενη εμπειρία με μεγάφωνα φίλου, η διαφορά προς το καλύτερο ήρθε μετά από 2-3 μέρες.. όμως στα δικά του η καταστροφή είχε ήδη αρχίσει και κάναμε την ολική επαναφορά.
το λάστιχο είχε ήδη σκληρύνει και στο σημείο επαφής με τον κώνο άρχισε τα κοψίματα.
επισκεύασα τα κοψίματα και το armorall έσωσε το "καμπυλόγραμμο" τμήμα που είναι η (ενεργή) ανάρτηση.

σε μεγάφωνο που το λάστιχο είναι ακόμα "μαλακό" και δεν έχει (ακόμα) σημάδια φθοράς, πιθανόν να μην ακουστεί κάποια διαφορά...

ο φόβος μου είναι να μην επηρεαστεί η κόλλα στο σημείο επαφής με τον κώνο.. ευτυχώς μέχρι τώρα ο φίλος (στον οποίον έκανα για 1η φορά την συντήρηση / σέρβις "απόγνωσης" στην ουσία), δεν μου έχει αναφέρει κάποιο παρατράγουδο..

ελπίζω (και εικάζω) ότι το ArmorAll δεν είναι ικανό να διαβρώσει κόλλα συγκόλλησης όσο παλιά και να είναι.. το ότι μπορεί και "ζωντανεύει" λάστιχα το έχω δει σε διάφορες "εφαρμογές" εδώ και πολλά χρόνια που το χρησιμοποιώ.

• Like
Reactions: #@george@#
Συντήρησης συνέχεια...

Λίγες σταγόνες από αυτό το διαφορετικό armorall σε μια μπατονέτα,

IMG_20250720_224756.jpg

και καθάρισμα / λίπανση τις "τρυπούλες"...

IMG_20250720_225443.jpg

Γυάλισε και "άστραψε"

IMG_20250720_225511.jpg

μετά λίγες σταγόνες σε βαμβάκι και λίπανση τα "τσουτσουνάκια" στο τελάρο των ηχειόπανων

IMG_20250720_225013.jpg

Το "κλακ" στο κούμπωμα τώρα είναι απόλαυση!!
(δεν κάνω πλάκα και ας πάει ο νους μερικών μερικών στο πονηρό) 😆

• Like
Reactions: #@george@#
Βλαδίμηρε κανένα πρόβλημα δεν θα έχεις ότι έκανες το έκανα 1-2 χρόνια πριν σε ότι ηχείο έχω σαμπ, στήλες, βάσεως....με γαλάκτωμα για πλαστικά sonax και πινέλο όπως είπες. Δεν είχα δεί φθορά απλά επικουρικά μετά από 10 χρόνια ζωής των ηχείων.
Διάφορα δεν άκουσα δεδομένου ότι αν υπήρχε ηχητική διάφορα πριν και μετά το λάστιχο θα έπρεπε να ήταν τόσο σκληρό και θα έχανε ρωγμές σε μεγάλη κίνηση του μεγαφώνου που θα ήταν για αντικατάσταση όχι για "λάδωμα"...

• Like
Reactions: vlad66
Βλαδίμηρε κανένα πρόβλημα δεν θα έχεις ότι έκανες το έκανα 1-2 χρόνια πριν σε ότι ηχείο έχω σαμπ, στήλες, βάσεως....με γαλάκτωμα για πλαστικά sonax και πινέλο όπως είπες. Δεν είχα δεί φθορά απλά επικουρικά μετά από 10 χρόνια ζωής των ηχείων.
Διάφορα δεν άκουσα δεδομένου ότι αν υπήρχε ηχητική διάφορα πριν και μετά το λάστιχο θα έπρεπε να ήταν τόσο σκληρό και θα έχανε ρωγμές σε μεγάλη κίνηση του μεγαφώνου που θα ήταν για αντικατάσταση όχι για "λάδωμα"...

δεν το έχεις "αναφέρει" ποτέ όμως (αν δεν κάνω λάθος)... γιατί ;;;

θα έπρεπε όλοι να το κάνουν στα γούφερ τους , ίσως και νωρίτερα από την δεκαετία.

πραγματικά μου φαίνεται παράξενο που δεν έχω διαβάσει κάτι σχετικά με την συντήρηση των αναρτήσεων , πουθενά στο φόρουμ.. ούτε καν στους diyδες.

@ihodemon ;;;
@STENTOR ;;;
@SHERPA ;;;;
@Δημήτρης Δημητρακούδης ;;;;
@saganakis ;;;;
@lemon ;;;;
@takis ;;;
@tonal ;;;
@Στέλιος Περγιουδάκης ;;;;;
και λοιποί ;;;;

ποιά είναι η γνώμη σας ;;;

• Like
Reactions: christos56
Εξ'ισου σημαντικο να γινεται καθε 1-2 χρονια, ειναι να περιστρεφονται τα woofers & mids κατα 180 μοιρες.
Με τα χρονια, καποια surrounds μαλακωνουν και χαμηλωνουν , με αποτελεσμα το voice coil να πλησιαζει (στην κατω πλευρα) το εσωτερικο του μαγνητη.
Αυτο θα εχει ως συνεπεια, να τριβεται το πηνιο και να καταστραφει/κοπει.
Η στροφη των 180 μοιρων θα βοηθησει το πηνιο να επανελθει στην θεση του.
Στα 1-2 χρονια επαναλαμβανουμε.

• Like
  • Wow
Reactions: STENTOR and vlad66
Τα λάστιχα των μεγαφώνων δεν είναι τόσο ευαίσθητα όσο νομίζουμε. Προσωπικά ποτέ δεν έχω πειράξει λάστιχο ανάρτησης μεγαφώνου και ποτέ μα ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχα πρόβλημα. Απλά δεν εκθέτω απευθείας τα μεγάφωνα σε ηλιακό φως και τα καθαρίζω μια στις τόσες από επικαθήμενη σκόνη με ένα στεγνό μαλακό πινέλο. Τα λάστιχα αναρτήσεων, μέσες άκρες, είναι σε ιδιότητες ίδια με αυτά που υπάρχουν στο γείσος της μάσκας από τα κράνη μοτοσυκλέτας. Στα δικά μου κράνη μετά από χρήση ετών ποτέ δεν χάλασαν και απ’ ότι θυμάμαι η Shoei το μόνο που έδινε για την συντήρησή τους ήταν ένα λάδι σιλικόνης το οποίο προσωπικά ουδέποτε χρησιμοποίησα.

δεν το έχεις "αναφέρει" ποτέ όμως (αν δεν κάνω λάθος)... γιατί ;;;

θα έπρεπε όλοι να το κάνουν στα γούφερ τους , ίσως και νωρίτερα από την δεκαετία.

πραγματικά μου φαίνεται παράξενο που δεν έχω διαβάσει κάτι σχετικά με την συντήρηση των αναρτήσεων , πουθενά στο φόρουμ.. ούτε καν στους diyδες.

@ihodemon ;;;
@STENTOR ;;;
@SHERPA ;;;;
@Δημήτρης Δημητρακούδης ;;;;
@saganakis ;;;;
@lemon ;;;;
@takis ;;;
@tonal ;;;
@Στέλιος Περγιουδάκης ;;;;;
και λοιποί ;;;;

ποιά είναι η γνώμη σας ;;;
Γενικά τα λάστιχα χρειάζονται συντήρηση όχι ευτυχώς τακτική.
Τα είδη αυτοκινήτου είναι πιο ενδεδειγμένα αλλά θέλει προσοχή να διατηρηθεί η μαλακό τητα της ανάρτησης .
Έχω δοκιμάσει διάφορα υλικά και κόλλες που άλλοτε βελτίωναν άλλοτε χειροτέρευαν το αποτέλεσμα.
Και αυτό γιατί η αλλαγή της ελαστικότητας άλλαζε ορισμένα χαρακτηριστικά στο woofer.
Υψηλότερο fs και μια σχετική αστρωσία για
λίγα 24 ώρα .
Μερικές φορές ήταν επιθυμητό αυτό, γιατί
εδινε πιο καλύτερο έλεγχο ειδικά σε παλιά
καλά μεγάφωνα (π.χ.kef) που είχαν πλαδαρέψει.
Για τις αναρτήσεις foam ισχύει και με το
παραπάνω με υλικά εμποτισμού μπας και κρατήσουν περισσότερο.
Μια καλή επιλογή είναι η αντικατάσταση τους
με ανταλλακτικές λαστιχένιες όταν φθαρθουν
και πάλι κάτι θα αλλάξει..
Γενικά θέλει προσοχή και όχι πολύ υλικό
στις αναρτήσεις και στους χάρτινους κώνους,
γιατί και αυτοί θέλουν κάποια περιποίηση..
Και αυτό που γράφτηκε για γύρισμα κυρίως
των μεγάλων κώνων βοηθάει την μακροζωία
των μεγαφώνων..

• Like
Reactions: vlad66
Εξ'ισου σημαντικο να γινεται καθε 1-2 χρονια, ειναι να περιστρεφονται τα woofers & mids κατα 180 μοιρες.
Με τα χρονια, καποια surrounds μαλακωνουν και χαμηλωνουν , με αποτελεσμα το voice coil να πλησιαζει (στην κατω πλευρα) το εσωτερικο του μαγνητη.
Αν πω οτι καταλαβα θα ειναι ψεμα.
Δεν μας το αναλυεις λιγο παραπανω;

άφησα καμιά ωρίτσα και τα ακούω τώρα
αν "δω" κάποια διαφορά θα το αναφέρω..

για να πω την αλήθεια ΔΕΝ θέλω να "δω" καμιά διαφορά.. αν δω προς το καλύτερο, καλοδεχούμενη !

αυτό που σίγουρα ΔΕΝ θέλω να δω είναι "σκισίματα", "ραγάδες" , "κοψίματα" και ότι άλλο "παρουσιάζει" το λάστιχο στα μεγάφωνα όταν ο χρόνος το οδηγεί στην καταστροφή...
αυτό θέλω να προλάβω.. τίποτα άλλο σε ένα μεγάφωνο δεν "υποκύπτει" στον χρόνο όπως το λάστιχο.

από προηγούμενη εμπειρία με μεγάφωνα φίλου, η διαφορά προς το καλύτερο ήρθε μετά από 2-3 μέρες.. όμως στα δικά του η καταστροφή είχε ήδη αρχίσει και κάναμε την ολική επαναφορά.
το λάστιχο είχε ήδη σκληρύνει και στο σημείο επαφής με τον κώνο άρχισε τα κοψίματα.
επισκεύασα τα κοψίματα και το armorall έσωσε το "καμπυλόγραμμο" τμήμα που είναι η (ενεργή) ανάρτηση.

σε μεγάφωνο που το λάστιχο είναι ακόμα "μαλακό" και δεν έχει (ακόμα) σημάδια φθοράς, πιθανόν να μην ακουστεί κάποια διαφορά...

ο φόβος μου είναι να μην επηρεαστεί η κόλλα στο σημείο επαφής με τον κώνο.. ευτυχώς μέχρι τώρα ο φίλος (στον οποίον έκανα για 1η φορά την συντήρηση / σέρβις "απόγνωσης" στην ουσία), δεν μου έχει αναφέρει κάποιο παρατράγουδο..

ελπίζω (και εικάζω) ότι το ArmorAll δεν είναι ικανό να διαβρώσει κόλλα συγκόλλησης όσο παλιά και να είναι.. το ότι μπορεί και "ζωντανεύει" λάστιχα το έχω δει σε διάφορες "εφαρμογές" εδώ και πολλά χρόνια που το χρησιμοποιώ.
Λαδι σιλικονης δεν κανει;

Αν πω οτι καταλαβα θα ειναι ψεμα.
Δεν μας το αναλυεις λιγο παραπανω;
Ναι.
Ξεβιδωνεις το γουφερ , το γυρνας 180 μοιρες και το ξαναβιδωνεις στη θεση του.

Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ αυτό, ούτε το ήξερα φυσικά!

Καλά, τα mid στα ATC έχουν εξωτερικές βίδες και (αν φτάνουν μέσα τα καλώδια) το κάνω εύκολα..
Τα woofers τους;;;; :confused:

Τα tweeters δεν χρειάζονται στροφή 180° ;;;

Γενικά τα λάστιχα χρειάζονται συντήρηση όχι ευτυχώς τακτική.
Τα είδη αυτοκινήτου είναι πιο ενδεδειγμένα αλλά θέλει προσοχή να διατηρηθεί η μαλακό τητα της ανάρτησης .
Έχω δοκιμάσει διάφορα υλικά και κόλλες που άλλοτε βελτίωναν άλλοτε χειροτέρευαν το αποτέλεσμα.
Και αυτό γιατί η αλλαγή της ελαστικότητας άλλαζε ορισμένα χαρακτηριστικά στο woofer.
Υψηλότερο fs και μια σχετική αστρωσία για
λίγα 24 ώρα .
Μερικές φορές ήταν επιθυμητό αυτό, γιατί
εδινε πιο καλύτερο έλεγχο ειδικά σε παλιά
καλά μεγάφωνα (π.χ.kef) που είχαν πλαδαρέψει.
Για τις αναρτήσεις foam ισχύει και με το
παραπάνω με υλικά εμποτισμού μπας και κρατήσουν περισσότερο.
Μια καλή επιλογή είναι η αντικατάσταση τους
με ανταλλακτικές λαστιχένιες όταν φθαρθουν
και πάλι κάτι θα αλλάξει..
Γενικά θέλει προσοχή και όχι πολύ υλικό
στις αναρτήσεις και στους χάρτινους κώνους,
γιατί και αυτοί θέλουν κάποια περιποίηση..
Και αυτό που γράφτηκε για γύρισμα κυρίως
των μεγάλων κώνων βοηθάει την μακροζωία
των μεγαφώνων..

Οι χάρτινοι κώνοι τι θέλουν;;;

Τα λάστιχα των μεγαφώνων δεν είναι τόσο ευαίσθητα όσο νομίζουμε. Προσωπικά ποτέ δεν έχω πειράξει λάστιχο ανάρτησης μεγαφώνου και ποτέ μα ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχα πρόβλημα. Απλά δεν εκθέτω απευθείας τα μεγάφωνα σε ηλιακό φως και τα καθαρίζω μια στις τόσες από επικαθήμενη σκόνη με ένα στεγνό μαλακό πινέλο. Τα λάστιχα αναρτήσεων, μέσες άκρες, είναι σε ιδιότητες ίδια με αυτά που υπάρχουν στο γείσος της μάσκας από τα κράνη μοτοσυκλέτας. Στα δικά μου κράνη μετά από χρήση ετών ποτέ δεν χάλασαν και απ’ ότι θυμάμαι η Shoei το μόνο που έδινε για την συντήρησή τους ήταν ένα λάδι σιλικόνης το οποίο προσωπικά ουδέποτε χρησιμοποίησα.

Δεν ξέρω κανέναν να εκθέτει τα ηχεία του απευθείας σε ηλιακό φως , παρόλα αυτά κοίτα τι μπορεί να γίνει:

IMG_20250216_185625.jpg