Το chat του δικάναλου

Είναι περίεργο να μην γνωρίζει ένας κλασσικός μουσικόφιλος Hiendas τι σημαίνει Ακουστική Χώρων, να μην γνωρίζει πως δουλεύει ακούει το Μέγαρο μουσικής, ένα αρχαίο θέατρο κλπ...
Καλό δεν διαβάζει λίγο πως δουλεύει η Ακουστική ενός χώρου που ασχολείται με αυτό το χόμπι κάποιος...
Θα τον βοηθήσει πολύ ώστε να στήνει καλύτερα το setup του...

• Like
Reactions: Music matters...
Είναι περίεργο να μην γνωρίζει ένας κλασσικός μουσικόφιλος Hiendas τι σημαίνει Ακουστική Χώρων, να μην γνωρίζει πως δουλεύει ακούει το Μέγαρο μουσικής, ένα αρχαίο θέατρο κλπ...
Καλό δεν διαβάζει λίγο πως δουλεύει η Ακουστική ενός χώρου που ασχολείται με αυτό το χόμπι κάποιος...
Θα τον βοηθήσει πολύ ώστε να στήνει καλύτερα το setup του...
και το κυριότερο: η συχνή ακρόαση live μουσικής, και κυρίως ακουστικής, και ακόμα καλύτερα κλασικής σε αίθουσες σαν το Μέγαρο μουσικής, σε προσγειώνει απότομα στην πραγματικότητα και σε κάνει να κατανοήσεις τους περιορισμούς της αναπαραγωγής από το οικιακό ηχοσύστημα. Επιπλέον σε καθοδηγεί στο να επιτύχεις σιγά σιγά ένα όσο το δυνατόν καλύτερα υλοποιημένο/στημένο ηχοσύστημα που να σου θυμίζει το πραγματικό γεγονός.

και το κυριότερο: η συχνή ακρόαση live μουσικής, και κυρίως ακουστικής, και ακόμα καλύτερα κλασικής σε αίθουσες σαν το Μέγαρο μουσικής, σε προσγειώνει απότομα στην πραγματικότητα και σε κάνει να κατανοήσεις τους περιορισμούς της αναπαραγωγής από το οικιακό ηχοσύστημα. Επιπλέον σε καθοδηγεί στο να επιτύχεις σιγά σιγά ένα όσο το δυνατόν καλύτερα υλοποιημένο/στημένο ηχοσύστημα που να σου θυμίζει το πραγματικό γεγονός.
Σωστά..

Σε σχέση με το πλάτος της ορχήστρας της πρώτης σειράς.
Ας υποθέσουμε πως εκεί βρίσκονται τα υποτιθέμενα ηχεία.
Συνήθως οι λίγο υπερυψωμένες κεντρικές θέσεις έχουν την καλύτερη ακουστική. Σε μικρούς χώρους εγώ προσωπικά προτιμώ τις πρώτες κεντρικές θέσεις του εξώστη

Με ποιον τρόπο σε καθοδηγεί;
Ναι,η ματαιότης είναι ματαιότης.Αν κι έχουν εμφανιστεί ηλεκτρικά όργανα στο Μέγαρο,έχω σοβαρές αμφιβολίες ως προς το κατά πόσον αυτό είναι το ιδεώδες μέρος γι αυτά.

Με ποιον τρόπο σε καθοδηγεί;
Ναι,η ματαιότης είναι ματαιότης.Αν κι έχουν εμφανιστεί ηλεκτρικά όργανα στο Μέγαρο,έχω σοβαρές αμφιβολίες ως προς το κατά πόσον αυτό είναι το ιδεώδες μέρος γι αυτά.
Όταν έχεις πολύ συχνή επαφή με ζωντανή ακουστική μουσική "θυμάσαι" ....όταν πας σπίτι πρέπει να ακούς κάτι παραπλήσιο (εννοώ στο ίδιο είδος μουσικής). Παραπλήσιο όσον αφορά τις χροιές των οργάνων, το σχετικό τους μέγεθος, την ηχητική ένταση τους σε σχέση με τα γειτονικά όργανα (π.χ πόσο δυνατά θα ακούγεται το φλάουτο σε σχέση με τα βιολιά, ή τα τύμπανα). Παραπλήσιο όσον αφορά την συχνοτική ομοιογένεια όταν είσαι εκτός sweet spot, την αίσθηση του ύψους/βάθους κ.λ.π

Όταν έχεις πολύ συχνή επαφή με ζωντανή ακουστική μουσική "θυμάσαι" ....όταν πας σπίτι πρέπει να ακούς κάτι παραπλήσιο (εννοώ στο ίδιο είδος μουσικής). Παραπλήσιο όσον αφορά τις χροιές των οργάνων, το σχετικό τους μέγεθος, την ηχητική ένταση τους σε σχέση με τα γειτονικά όργανα (π.χ πόσο δυνατά θα ακούγεται το φλάουτο σε σχέση με τα βιολιά, ή τα τύμπανα). Παραπλήσιο όσον αφορά την συχνοτική ομοιογένεια όταν είσαι εκτός sweet spot, την αίσθηση του ύψους/βάθους κ.λ.π
Αυτό είναι το κλασσικό λάθος που κάνουμε όλοι επειδή στα σπίτια μας δεν ακούμε ζωντανή μουσική αλλά ηχογραφημένη στην οποία δεν έχουμε πρόσβαση.
Πάντως αν και μη Κλασσικόφιλος,μου αρέσει υπερβολικα η Πέμπτη Συμφωνία του Μπετοβεν.
Beethoven's Fifth: Come down.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Αυτό είναι το κλασσικό λάθος που κάνουμε όλοι επειδή στα σπίτια μας δεν ακούμε ζωντανή μουσική αλλά ηχογραφημένη στην οποία δεν έχουμε πρόσβαση.
Πάντως αν και μη Κλασσικόφιλος,μου αρέσει υπερβολικα η Πέμπτη Συμφωνία του Μπετοβεν
Beethoven's Fifth: Come down New York.
Κλασική! χα χα.... άκου τα δύο πρώτα μέρη από την όπερα Macbeth του Verdi

Κλασική! χα χα.... άκου τα δύο πρώτα μέρη από την όπερα Macbeth του Verdi
Δηλαδή,έχει κι άλλα μέρη; Ωχ!
Η αμεταβλητη άποψη μου από τότε που έπαιζα είναι πως η Κλασσική δεν έχει την αμεσότητα της Ροκ κι αυτός είναι ο λόγος που έχει παραμείνει περιθωριακή.
Άσε που ξεκίνησε ως ταξική.Βλαδιμηρε,ακούς;

Δηλαδή,έχει κι άλλα μέρη; Ωχ!
Η αμεταβλητη άποψη μου από τότε που έπαιζα είναι πως η Κλασσική δεν έχει την αμεσότητα της Ροκ κι αυτός είναι ο λόγος που έχει παραμείνει περιθωριακή.
Άσε που ξεκίνησε ως ταξική.Βλαδιμηρε,ακούς;
Όλα έχουν την θέση τους στην καρδιά μας. Ανάλογα με την ώρα και την διάθεση. π.χ πρωί πολύ δύσκολα να ακούσω ροκ, θέλω κάτι πιο χαλαρό. Η χρυσή τομή μεταξύ κλασικής/ροκ/μπλουζ είναι η jazz αλλά σίγουρα η αίσθηση που μεταδίδει η ροκ μουσική είναι μοναδική

...η Κλασσική δεν έχει την αμεσότητα της Ροκ κι αυτός είναι ο λόγος που έχει παραμείνει περιθωριακή.
Και πώς ορίζεις την αμεσότητα της Μουσικής;

Επίσης, το περιθωριακό ή μη; Βάσει αριθμών και δημοφιλίας;

Ας υποθέσουμε πως εκεί βρίσκονται τα υποτιθέμενα ηχεία.

Κάθε όργανο λειτουργεί σαν ηχείο μόνο του.
Αν κάποιος παίξει κλασσική κιθάρα στο σαλόνι σου ποιο είναι το ισόπλευρο τρίγωνο;

Περιθωριακό είδος την ροκ δεν θα την έλεγα πάντως.
Ίσως κάποια υποκατηγορία της υποκατηγορίας.
Λιγότερο δημοφιλή σε σχέση με άλλα είδη Ελλάδα ναι.
Όπως επίσης είναι safe εδώ και χρόνια, δεκαετίες θα έλεγα.
Δεν ήταν μόνο το μάρκετινγκ που οδήγησε τις νεότερες γενιές να επαναστατούν μέσω rap/ hip hop, δεν τις κατέχω κιόλας τις υποδιαιρέσεις διαφορές.

Και πώς ορίζεις την αμεσότητα της Μουσικής;

Επίσης, το περιθωριακό ή μη; Βάσει αριθμών και δημοφιλίας;
Δεν υφίσταται αμεσότητα όταν ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την μουσική.
Η δημοφιλία της Κλασσικής είναι αντιστρόφως ανάλογη της προβολής της.
Επίσης,το φανατικό κοινό της είναι ακόμη πιο περιορισμένο.

Όλα έχουν την θέση τους στην καρδιά μας. Ανάλογα με την ώρα και την διάθεση. π.χ πρωί πολύ δύσκολα να ακούσω ροκ, θέλω κάτι πιο χαλαρό. Η χρυσή τομή μεταξύ κλασικής/ροκ/μπλουζ είναι η jazz αλλά σίγουρα η αίσθηση που μεταδίδει η ροκ μουσική είναι μοναδική
Έχω διαφορετική προσέγγιση.Οταν μου αρέσει κάτι θέλω να το ακούω ακόμη και στον ύπνο μου και με οιαδήποτε διάθεση.

Κάθε όργανο λειτουργεί σαν ηχείο μόνο του.
Αν κάποιος παίξει κλασσική κιθάρα στο σαλόνι σου ποιο είναι το ισόπλευρο τρίγωνο;
Ας μην μετατρέπουμε την ορχήστρα σε κιθάρα και το Μέγαρο σε σαλόνι.
Στο ισόπλευρο τρίγωνο του Μεγάρου,λογικά,οι σειρές των οργάνων ξεχωρίζουν όπως και οι θεσεις των οργάνων της κάθε σειράς μεταξύ τους.Εκει που τα βλέπεις,εκεί τ' ακούς.

Έχεις πάει ποτέ; 🤔
Σίγουρα το να είσαι φάτσα στην ορχήστρα και κοντά βοηθάει στην όλη αίσθηση (για αυτό και είναι πιο ακριβά) αλλά δεν έχει καμία σχέση με ένα σύστημα ηχείων και τη θέση σου προς αυτά.