Το chat του δικάναλου

Στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο! Η προβολή της είναι ευθέως ανάλογη της δημοφιλίας της.

Η κλασική μουσική (όπως και η jazz, η ...κανονική jazz) είναι αντιεμπορικά είδη, οπότε προβάλλονται πολύ λίγο, συγκριτικά με πιο εμπορικά είδη όπως η pop και η rock.
Σε ένα τυχαίο δείγμα 100 ανθρώπων, πόσοι θα γνωρίζουν τον Sibelius και τον Glenn Gould; Ίσως και κανένας! Τον Charles Mingus και τον Keith Jarrett; Επίσης πιθανότατα κανένας. Από το ίδιο δείγμα, πόσοι θα γνωρίζουν τους Pink Floyd, τους U2, την Madonna, τον Michael Jackson κλπ; Πάρα πολλοί.
Εγώ βγήκα στο χωριό και ρώτησα αν τους αρέσουν οι Imperial Triumphant και μου είπαν ότι τους λατρεύουν. 😄

Στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο! Η προβολή της είναι ευθέως ανάλογη της δημοφιλίας της.

Η κλασική μουσική (όπως και η jazz, η ...κανονική jazz) είναι αντιεμπορικά είδη, οπότε προβάλλονται πολύ λίγο, συγκριτικά με πιο εμπορικά είδη όπως η pop και η rock.
Σε ένα τυχαίο δείγμα 100 ανθρώπων, πόσοι θα γνωρίζουν τον Sibelius και τον Glenn Gould; Ίσως και κανένας! Τον Charles Mingus και τον Keith Jarrett; Επίσης πιθανότατα κανένας. Από το ίδιο δείγμα, πόσοι θα γνωρίζουν τους Pink Floyd, τους U2, την Madonna, τον Michael Jackson κλπ; Πάρα πολλοί.
Προβολη της Κλασσικής υπήρξε και υπάρχει στα ΜΜΕ.Απο κει έμαθα κι εγώ τα ονόματα που παραθέτεις αν και το ξεκίνησα από τους ερασιτεχνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς των 80ς οπου μπορούσες ν' ακούσεις τα πάντα.

Εγώ βγήκα στο χωριό και ρώτησα αν τους αρέσουν οι Imperial Triumphant και μου είπαν ότι τους λατρεύουν. 😄
Μήπως επειδή το όνομα τους παραπέμπει στα γνωστα εσώρουχα;
Πρέπει να είναι πιο δημοφιλείς στις γυναίκες.

• Haha
Reactions: vlad66 and Tzimisce
Μήπως επειδή το όνομα τους παραπέμπει στα γνωστα εσώρουχα;
Πρέπει να είναι πιο δημοφιλείς στις γυναίκες.
Νταξ τουλάχιστον είναι premium (avant garde) και καλαίσθητα τα συγκεκριμένα εσώρουχα, δεν είναι σαν τις σωβρακοφανέλες του γκαράζ που φαίνονται όλες ίδιες.
Έχουν γούστο οι γυναίκες στο χωριό.

• Haha
Reactions: vlad66
Δεν υφίσταται αμεσότητα όταν ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την μουσική.
Ο εγκέφαλος πάντα επεξεργάζεται τη μουσική! Αντιλαμβάνεται το τονικό ύψος της κάθε νότας, και το εντάσσει στο ευρύτερο πλαίσο της μελωδίας (και της αρμονίας).

Αυτό που συμβαίνει, και το οποίο ενδεχομένως εννοούσες, είναι ότι υπάρχουν είδη πιο απλά (δεν το λέω με κακή έννοια), που δεν απαιτούν πολλή επεξεργασία, άρα και κόπο από τον ακροατή, και είδη πιο πολύπλοκα, που απαιτούν περισσότερη επεξεργασία. Η κλασική (δεν εννοώ τα βαλσάκια του Strauss) και η jazz (η κανονική jazz, bop κλπ) είναι πιο δύσκολα είδη, για λόγους αμιγώς μουσικούς, και μη δημοφιλή για λόγους μουσικούς και μη.

Μέγεθος κομματιού
Ένα τρίλεπτο pop ή ένα πεντάλεπτο rock τραγούδι, έχει μια εισαγωγή, ένα ρεφρέν (ευκολοτραγούδιστο, πιασάρικο δηλαδή), ένα κουπλέ, μια γέφυρα, και αυτό ήταν! Προφανώς και υπάρχουν είδη rock (αλλά και άλλα) που ξεφεύγουν από την πεπατημένη (progressive κλπ).
Στην κλασική μουσική, ένα μέρος μιας συμφωνίας, ειδικά από την ρομαντική περίοδο και μετά, μπορεί να υπερβαίνει τα 20 λεπτά, πιθανότατα είναι σε μορφή σονάτας, όπου υπάρχουν διάφορα θέματα (μελωδίες), κάποια εκ των οποίων αναπτύσσονται, επανέρχονται αυτούσια ή παραλλαγμένα, κλπ, δηλαδή μιλάμε για πολλή μουσική πληροφορία!
Ένα jazz κομμάτι, μπορεί να ξεπερνάει τα 10 λεπτά, συχνά χωρίς αναγνωρίσιμη μελωδία, με θέματα να εμφανίζονται διαδοχικά, οι τονικότητες να αλλάζουν πολύ συχνά, να είναι από πολύ έως πάρα πολύ διάφωνο αρμονικά (δηλαδή όχι πολύ ελκυστικό στο αυτί) κλπ. Επίσης αντιτουριστικό για τον μέσο ακροατή.

Στίχοι
Η ύπαρξη στίχων αμέσως κάνει περισσότερο προσβάσιμο το μουσικό κομμάτι, σε σχέση με την πολύ πιο αφηρημένη κλασική και jazz. Συχνά μάλιστα, η θεματολογία παίζει καθοριστικό ρόλο όσον αφορά την απήχηση και την ενδεχόμενη ταύτιση του ακροατή, από το καψουροτράγουδο μέχρι το ταξικό rap με το κοινωνικό και πολιτικό σχόλιο.

Ενορχήστρωση
Η χρήση ηλεκτρικών οργάνων, δίνει μια άλλη δυναμική στην μουσική, και συχνά είναι αρκετή για να τραβήξει τον ακροατή.

Επίσης δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε κάποιες άλλες πτυχές όπως η κοινωνική/ιστορική ταυτότητα του είδους, στα μάτια του δυνητικού ακροατή.
Η κλασική μουσική για κάποιους μπορεί να αντιπροσωπεύει κάτι παλιό, συντηρητικό και ξεπερασμένο, σε αντίθεση με το rock (και τα παρακλάδια του, metal κλπ) που συμβολίζει το αντισυμβατικό, το επαναστατικό, το καινούργιο, ή την pop που ενδεχομένως θεωρείται ως κάτι ανάλαφρο και χαρούμενο.

Με τηλέφωνο μέτρησες; Αν ναι, θα έλεγα ότι η μέση στάθμη λογικά πρέπει να είναι 80-85dB. Κορυφές μπορεί να έγραψε μέχρι 100-105dB. Όλα αυτά στη θεση σου στο θεωρείο.
Φαντάσου δε, ότι αν κατέγραψες τέτοιες τιμές σε απόσταση 10-15 μέτρων από την ορχήστρα, τι τιμές θα κατέγραφες αν ήσουν ο διευθυντής της ορχήστρας!
Με αυτό:

IMG_20260315_134306.jpg

Νταξ τουλάχιστον είναι premium (avant garde) και καλαίσθητα τα συγκεκριμένα εσώρουχα, δεν είναι σαν τις σωβρακοφανέλες του γκαράζ που φαίνονται όλες ίδιες.
Έχουν γούστο οι γυναίκες στο χωριό.
Σωβρακοφανελλες για τις γυναίκες;
Avant Garde όπως στο Θέατρο Σκιών: Αvanti Μαέστρο ένα Καλαματιανό;

Υπολογίζει μέση στάθμη αυτό;

Δεν ξέρω, δεν το έχω ψάξει αλλά δεν έχει σημασία.

Έβλεπα συνεχώς τις τιμές που έγραφε και συνέχεια έπρεπε να αλλάζω κλίμακα αφού το "range" σε κάθε κλίμακα είναι 10db πάνω και 10db κάτω.

Δηλαδή αν έχεις επιλέξει για παράδειγμα την κλίμακα "70", θα γράφει τιμές από τα 60db (κάτω από εκεί θα γράψει Low) και μέχρι τα 80db όπου πάνω από τα 80 θα αναβοσβήνει το νούμερο για να ανέβεις/αλλάξεις κλίμακα.