Το chat του δικάναλου

η προσπάθεια με το διαλυτικό είχε και ένα ευχάριστο όμως..

οι πείροι με τα σπειρώματα καθώς και οι ασφάλειες τους ήταν σε μαύρο χάλι.
μέχρι και σκουριές έβλεπα πάνω τους.
η βενζίνη έκανε λίγα πράγματα και είχα σκοπό να τρέξω να βρω κάποιον να τους περάσει επινικέλωση ή κάτι ανάλογο..
τα έριξα (όλα μαζί παρέα με το εξάρτημα) μέσα στο διαλυτικό και είδα θεαματικά αποτελέσματα!

IMG_20230223_010245[1].jpg

IMG_20230223_010407[1].jpg

θα τα αφήσω εκεί μέσα να "μουλιάσουν" καλά και μπορεί να γλιτώσω τρέξιμο στο μέλλον..

τα ανάλογα εξαρτήματα στο M5G μου φυσικά είναι ολοκαίνουργια και λαμποκοπάνε.
αλλά έτσι θέλω να λαμποκοπάει και το ασημί ΜΚ2 αύριο.... να φοράει δλδ κεραμικά ρουλεμάν και να'ναι πείροι και ασφάλειες μες την σκουριά ;;;

IMG_20230221_023714[1].jpg

Μαγική συνταγή για την σκουριά .
7AB77A9C-3B54-4997-830B-24F92F77E8ED.jpeg
Καλούπι για τον σταυρό ;Δεν στα είπανε καλά …επιλέγεις το υλικό και τα μηχανήματα κάνουνε την δουλειά τους .
(Προφανώς και δεν τα έχουν )
Όσον αφορά την ουρά του βραχίονα επιλέγεις πάλι το υλικό και κάνεις όσα σκαλοπάτια θέλεις το τελευταίο σε μικρό τόρνο .
Σε όλες τις περιπτώσεις θέλει σχέδιο με διαμέτρους για να βγει με ακρίβεια .

B67D3608-8E0F-40DD-B969-748A83CE39AB.jpegBE72046D-DA10-4495-988B-6EA2911C2CF7.jpeg

@MakisM

το WD40 το δοκίμασα πρώτο και καλύτερο.. δεν καθαρίζει σε βάθος το stainless steel.
αλλά μπορώ να το ξαναδοκιμάσω στο τελικό φινίρισμα.

για την αντιγραφή από πλαστικό σε αλουμίνιο 7075, ευχαρίστως να σου δώσω τα εξαρτήματα μπας και μπορέσετε να τα φτιάξετε.
άλλωστε είναι περισσευούμενα και δεν θα μπουν σε κάποιο πικάπ.. έτσι θα έχετε όλο τον χρόνο που θα χρειαστεί.

αν τα καταφέρετε, θα σου φτιάξω τον βραχίονά σου χωρίς να καταστρέψω τίποτα από τα δικά του εξαρτήματα με τα ρουλεμάν του εργοστασίου, (τα οποία θα τα κρατήσεις εσύ)
θα σου αλλάξω μέχρι και το κολάρο σύσφιξης του headshell με άλλο πολύ καλύτερο και το εργοστασιακό μαζί με την καλωδίωση, πάλι θα τα κρατήσεις εσύ..
γενικά θα σου φτιάξω έναν βραχίονα που τίποτα δεν θα είναι "μη αναστρέψιμο" στην αρχική εργοστασιακή κατάσταση, αφού ότι αλλάξω θα μείνει απείραχτο και θα τα πάρεις προσεκτικά συσκευασμένα.

κάλλιστα θα μπορούμε να δοκιμάσουμε τον μελλοντικό βραχίονα που θα συναρμολογήσω για το δικό μου ΜΚ2 στο δικό σου πικάπ, απλά βγάζοντας τον δικό σου βραχίονα "ατόφιο" και βάζοντας στην θέση του τον δικό μου.

από την άλλη , μπορούμε απλά να ακούσουμε το δικό μου ΜΚ2 τελειωμένο σε όλα, δίπλα στο δικό σου αν δεν θες να μπει χέρι πριν ακούσεις τις διαφορές..
φυσικά μπορώ να στο αφήσω για όσο χρόνο θες για τις ακροάσεις σου...

όλα αυτά με ΜΗΔΕΝ κόστος από την μεριά σου!
αρκεί να μπορέσετε να μου βγάλετε λίγα κομμάτια από το κάθε αλουμινένιο εξάρτημα.

Κώστα , προσπάθησε να βγάλεις μια φωτογραφία με ζουμ προς το στέλεχος.

όπως αυτή παρακάτω..
βλέπεις το "τσάκισμα" αριστερά στην βάση του στελέχους;;

View attachment 211079

Καλύτερα δε γίνεται, ως εκεί φτάνει το φωτογραφικό μου ταλέντο.Το στέλεχος έχει πάρει κλίση προς τα δεξιά και κάτω, εγκοπή δε βλέπω, αλλά τα μάτια μου δεν τα λες και αετίσια.

P2232291.JPG
P2232293.JPG

Ειναι περιεργη η κλιση που πηρε το στελεχος ΑΝ δεν εχει καπου κτυπημα. Πιθανον να υπαρχει κατι, ακριβως στην εξοδο του απο τον πολο του μαγνητη.
Δεν ειναι ευκολο να διορθωθει και εξ οσων γνωριζω τετοιες επισκευες συνηθως δεν κανουν οι πλειστοι κατασκευαστες. Το πιο πιθανο ειναι αν την αναλαμβανε καποιος ανεξαρτητος που επισκευαζει κεφαλες, και παλι νομιζω οτι μαλλον δεν θα το αναλαβει. Λογικα θα προτεινει αλλαγη στελεχους και αυτο μαλλον θα ειναι boron σε συνδυασμο με το υφισταμενο, αφου κοπει στο σωστο σημειο, οπου θα γινει η ενωση των δυο.Αναποφευκτα αυτο θα συμπεριλαμβανει και ακιδα , και το κοστος δεν θα ειναι πολυ χαμηλο.

όχι γμτ....
δεν μου πέρασε από το μυαλό Λάμπρο..
που είσουν πριν;; :LOL:
Ρε συ, αν υπάρχει ένα εύκολα προσβάσιμο διαλυτικό που γ@*@ει τα περισσότερα πλαστικά, βερνίκια κτλ αυτό είναι το ασετόν.
Απλά είναι επικίνδυνο για πάρα πολλά πλαστικά. Το ξέρω από πολύ πολύ μικρός ;) (άλλαξα τα φώτα σε ένα τηλεκατευθυνόμενο που είχα βάψει χρησιμοποιώντας το ασετόν της μαμάς)
Για κάνε μία δοκιμή σε καμιά βίδα/παξιμάδι αν μαλακώνει το ασφαλιστικό σπειρωμάτων ( ;;; ).

Επίσης για την κυανοακρυλική υπάρχει αντίστοιχα χημικό για να το μαλακώσει και να το αφαιρέσει.
Έχω αυτό:

Αλλιώς:
Ξύδι ή ασετόν κάνουν δουλίτσα λέει.

Για ακρυλικά χρώματα η αμμωνία κάνει δουλειά (πχ άζαξ κλασικό) ή αλλιώς χημικά για καθαρισμό αερογράφων (σαφώς καλύτερα από άζαξ).

• Like
Reactions: Kostas P. K.
Ειναι περιεργη η κλιση που πηρε το στελεχος ΑΝ δεν εχει καπου κτυπημα. Πιθανον να υπαρχει κατι, ακριβως στην εξοδο του απο τον πολο του μαγνητη.
Δεν ειναι ευκολο να διορθωθει και εξ οσων γνωριζω τετοιες επισκευες συνηθως δεν κανουν οι πλειστοι κατασκευαστες. Το πιο πιθανο ειναι αν την αναλαμβανε καποιος ανεξαρτητος που επισκευαζει κεφαλες, και παλι νομιζω οτι μαλλον δεν θα το αναλαβει. Λογικα θα προτεινει αλλαγη στελεχους και αυτο μαλλον θα ειναι boron σε συνδυασμο με το υφισταμενο, αφου κοπει στο σωστο σημειο, οπου θα γινει η ενωση των δυο.Αναποφευκτα αυτο θα συμπεριλαμβανει και ακιδα , και το κοστος δεν θα ειναι πολυ χαμηλο.
Υπέροχα. Η Ortofon ζητάει 700 ευρώ για επισκευή. Έχω ζητήσει προσφορά απο έναν τοπικό επισκευαστή κεφαλών, να δω τι θα απαντήσει (αν απαντήσει).

Θα ελεγα οτι η χρηση superglue δεν θα ηταν επιλογη μου και να εξηγησω γιατι. Αν τα ρουλεμαν καθονται στις υποδοχες των κοματιων του βραχιονα αρκετα "σφικτα" τοτε ,ελαχιστη κολλα η οποια θα μπορει να αφαιρεθει αν χρειαστει, καλο θα ηταν να μπαινει στα τοιχωματα των υποδοχων σε σημεια και ελαχιστη ποσοτητα. Οταν ρυθμιστουν οι ακιδες ή οι πυροι , τα ρουλεμαν δεν προκειται να μετακινηθουν , και ουτε θα κινδυνευουν να κυλισει superglue σε σημεια που δεν πρεπει και κυριως στο εσωτερικο οπου ειναι οι μπιλιες.

Υπέροχα. Η Ortofon ζητάει 700 ευρώ για επισκευή. Έχω ζητήσει προσφορά απο έναν τοπικό επισκευαστή κεφαλών, να δω τι θα απαντήσει (αν απαντήσει).
Η ortofon λογικα θα στην ανταλλαξει με καινουργια.Νομιζω αυτο κανουν στο προγραμμα ανταλλαγης τους.
Ενας ανεξαρτητος επισκευαστης, λογικα θα χρεωσει πολυ λιγοτερα.

Ρε συ, αν υπάρχει ένα εύκολα προσβάσιμο διαλυτικό που γ@*@ει τα περισσότερα πλαστικά, βερνίκια κτλ αυτό είναι το ασετόν.
Απλά είναι επικίνδυνο για πάρα πολλά πλαστικά. Το ξέρω από πολύ πολύ μικρός ;) (άλλαξα τα φώτα σε ένα τηλεκατευθυνόμενο που είχα βάψει χρησιμοποιώντας το ασετόν της μαμάς)
Για κάνε μία δοκιμή σε καμιά βίδα/παξιμάδι αν μαλακώνει το ασφαλιστικό σπειρωμάτων ( ;;; ).

Επίσης για την κυανοακρυλική υπάρχει αντίστοιχα χημικό για να το μαλακώσει και να το αφαιρέσει.
Έχω αυτό:

Αλλιώς:
Ξύδι ή ασετόν κάνουν δουλίτσα λέει.

Για ακρυλικά χρώματα η αμμωνία κάνει δουλειά (πχ άζαξ κλασικό) ή αλλιώς χημικά για καθαρισμό αερογράφων (σαφώς καλύτερα από άζαξ).
πολύ πιθανό τα διαλυτικά υγρά να μην είχαν πρόσβαση στην κόλλα.
την "τρώγανε" μεν σιγά σιγά από την εκτεθειμένη άκρη , αλλά πόσος χρόνος θα χρειαζόταν μέχρι να ολοκληρώσουν το "έργο" ;;

όπως και να έχει , super glue δεν ξαναβάζω γιατί δεν υπάρχει λόγος.
ένα "φιλμάκι" από φλατζόκολλα είναι υπεραρκετό και θα έχει και ευεργετικά οφέλη στο damping του ρουλεμάν.

κρίμα κρίμα κρίμα....
λυπήθηκα σαν να ήταν δική μου...

μακάρι να στην επισκευάσουν με λογικό κόστος.

Θα ελεγα οτι η χρηση superglue δεν θα ηταν επιλογη μου και να εξηγησω γιατι. Αν τα ρουλεμαν καθονται στις υποδοχες των κοματιων του βραχιονα αρκετα "σφικτα" τοτε ,ελαχιστη κολλα η οποια θα μπορει να αφαιρεθει αν χρειαστει, καλο θα ηταν να μπαινει στα τοιχωματα των υποδοχων σε σημεια και ελαχιστη ποσοτητα. Οταν ρυθμιστουν οι ακιδες ή οι πυροι , τα ρουλεμαν δεν προκειται να μετακινηθουν , και ουτε θα κινδυνευουν να κυλισει superglue σε σημεια που δεν πρεπει και κυριως στο εσωτερικο οπου ειναι οι μπιλιες.
συμφωνώ απόλυτα!
έγραφα στο σχετικό πόστ πριν διαβάσω το παρόν δικό σου.

• Like
Reactions: AUDIOLYTIC
Αυτά είναι χοντροδουλειές τώρα, σα να σου μπήκε αχινός και να προσπαθείς να τον βγάλεις με πένσα. 😜
Τι είναι η ψυχρή συγκόλληση; Καλάι;
Αυτό είναι πιο μαλακό κι απο ψωμί.
Οι κόλλες τύπου loctite φεύγουν με ζέσταμα, ούτε βενζίνες ούτε διαλυτικά, πρέπει να το λέει και στις οδηγίες.
Για καθαρισμό μετάλλων θα πάρεις διαλυτικό νίτρου.

Last edited:
Αυτά είναι χοντροδουλειές τώρα, σα να σου μπήκε αχινός και να προσπαθείς να τον βγάλεις με πένσα. 😜
Τι είναι η ψυχρή συγκόλληση; Καλάι;
permatex 2 συστατικών.
βουλώνει ρωγμές σε καπάκια κυλίνδρων στον χώρο καύσης.
ταξιτζήδες την χρησιμοποιούν μέχρι να επισκευάσουν κανονικά τον κινητήρα τους , ή να αλλάξουν αμάξι...
το έχω δει.
Οι κόλλες τύπου loctite φεύγουν με ζέσταμα, ούτε βενζίνες ούτε διαλυτικά, πρέπει να το λέει και στις οδηγίες.
Για καθαρισμό μετάλλων θα πάρεις διαλυτικό νίτρου.
το είδα το ζέσταμα.. χαιρέτησα το ρουλεμάν και έκανα μία ώρα να καθαρίσω το αλουμινένιο εξάρτημα εξωτερικά γιατί "άρπαξε" για τα καλά το μαλακό υλικό που το κράταγε στην μέγγενη.

ναι, δεν κατάφερα να φτιάξω εκ νέου την παράκεντρη φωλιά.
το ασσάκι οδήγησε σωστά την 1η τρύπα, αλλά το τρυπάνι των 1,5mm που το έβαλα στο κατσαβίδι μπαταρίας αντί για το σταθερό δράπανο, ξεκούμπωσε από το τσοκ όταν "χτύπησε" αλουμίνιο.
στην προσπάθειά μου να το βγάλω , το έσπασα...

εδώ το υλικό που ήδη το έχω τρίψει πριν βρω το κέντρο του:

IMG_20230223_141212[1].jpg

γειά σου και σένα τρυπανάκι....

IMG_20230223_144034[1].jpg

με τρυπήματα δίπλα στο κολλημένο σπασμένο κομμάτι, το έβγαλα τελικά..

IMG_20230223_144058[1].jpg

και νέα "γέμιση" συμπληρώνει την παλιά, η οποία θα τριφτεί το βράδυ..

IMG_20230223_144641[1].jpg

αύριο το πρωί στον μηχανουργό για να βρει αυτός το κέντρο και να ανοίξει την νέα φωλιά..
η οποία μάλιστα θα πρέπει να είναι βαθύτερη κατά 1,5mm από πριν.. τον λόγο θα τον εξηγήσω αργότερα όταν θα συναρμολογηθεί ο βραχίονας.

στον μηχανουργό που μου έφτιαξε τα κυλινδράκια, ούτως ή άλλως θα ξαναπήγαινα γιατί έκανε του κεφαλιού του.
έφτιαξε την φωλιά στα 5,9mm αντί για 6mm
στο τηλ του εξήγησα γιατί δεν πρέπει το ρουλεμάν να σφίξει πολύ μέσα στον κύλινδρο...

Βλαδιμηρε, δεν εχω βεβαια το εξαρτημα να το δω απο κοντα, αλλα για καποιο λογο, εχω την εντυπωση οτι μπορει η τρυπα να φαινεται οτι δεν ειναι κεντρο, αλλα ο κυκλος οπου πατα το ρουλεμαν, μου φαινεται να ειναι .
Αν δεν ειναι , μαλλον δεν θα γυριζε ομαλα οταν και τα δυο (αρχικα) ρουλεμαν/ακιδες ηταν στη θεση τους.
Μπορει και να κανω λαθος βεβαια, αλλα μου φαινεται πολυ περιεργο το πανω και κατω ρουλεμαν να μην ειναι ευθυγραμισμενα.

000.jpg

Άρα εποξική κόλλα είναι… πάρα πολύ δυνατή.
Παρ’όλα αυτά αυτή είναι λεπτοδουλειά και θέλει τόρνο.λ ή πολύ καλό φρεζοδράπανο.
Με δράπανο σε βάση που προσπαθείς εσύ και το κέντρο και η διάμετρος θα είναι στο περίπου.

Βλαδιμηρε, δεν εχω βεβαια το εξαρτημα να το δω απο κοντα, αλλα για καποιο λογο, εχω την εντυπωση οτι μπορει η τρυπα να φαινεται οτι δεν ειναι κεντρο, αλλα ο κυκλος οπου πατα το ρουλεμαν, μου φαινεται να ειναι .
Αν δεν ειναι , μαλλον δεν θα γυριζε ομαλα οταν και τα δυο (αρχικα) ρουλεμαν/ακιδες ηταν στη θεση τους.
Μπορει και να κανω λαθος βεβαια, αλλα μου φαινεται πολυ περιεργο το πανω και κατω ρουλεμαν να μην ειναι ευθυγραμισμενα.

View attachment 211139
κοίτα σε ένα άλλο δείγμα στο φως του ήλιου , αν το χυτό αλουμίνιο περιμετρικά είναι σωστό ή όχι..
πρόσεξε και πόσες "πονταρισιές" έχει σε σχέση με αυτό της φωτογραφίας που δεν έχει το πρεσαριστό ρουλεμάν πια..

δυστυχώς και στα 2 εξαρτήματα τα ρουλεμάν ήταν χαλασμένα για να μπορώ να σου πω πως δούλευαν.
πιστεύω ότι δούλευαν σωστά, απλά το "στραβοχυμένο" δυσκολεύει το άνοιγμα νέας μεγαλύτερης "φωλιάς"

IMG_20230223_160809[1].jpg