AUDIOLYTIC
AVClub Fanatic
- 13 August 2010
- 10,348
Ευκρινεια στην εικονα, αναλυση στον ηχο.Συμφωνώ με όλα όσα γράφεις. Με τη διαφορά ότι δίνεις κι' εσύ το δικό σου ορισμό, "τι είναι ανάλυση". Όπως ο ίδιος την αντιλαμβάνεσαι.
Αυτό ακριβώς λέω! Ότι κάθε ένας δίνει το δικό του διαφορετικό ορισμό σε αυτή την έννοια.
Π.χ. σίγουρα θα έχεις δει πολλές φορές γραμμένο εδώ μέσα. "Θέλω να υπάρχει ανάλυση, αλλά η υπερανάλυση με ενοχλεί!" Τελικά η "ανάλυση" τι είναι, καλό ή κακό;
Λέω λοιπόν ότι ως όρος είναι αδόκιμος και πρέπει να αντικατασταθεί με κάτι άλλο. Αν θέλουμε να έχουμε μία κοινή γλώσσα, για να συνεννοούμαστε. Μία κοινή γλώσσα και ορολογία είναι απαραίτητη.
Πάρε για παράδειγμα τους δοκιμαστές κρασιών. Διαβάζοντας μία κριτική κρασιού για τον περισσότερο κόσμο φαίνονται παράξενα και ακαταλαβίστικα. Για τους γνώστες όμως η χρησιμοποιούμενη ορολογία σημαίνει εντελώς συγκεκριμένα πράγματα και με μεγάλη ακρίβεια μάλιστα.
Αυτό είναι το ζητούμενο και στο δικό μας χώρο. Μία κατάλληλη κοινή γλώσσα, για να συνεννοούμαστε.
Μιχάλη μου γεια σου.Παίδες μην ανησυχείτε, ούτε παραπλανιέμαι, ούτε αποπλανιέμαι. Αν μη τι άλλο, έχω την ικανότητα να διαβάζω πίσω από τις γραμμές, να καταλαβαίνω τι θέλει να πει ο άλλος, τι εννοεί κατά βάθος, ακόμα κι' όταν δεν το διατυπώνει, ή δεν καταφέρνει να το διατυπώσει σωστά και με ακρίβεια.
Οπότε για μένα κανένα πρόβλημα!
Επί της ουσίας του θέματος λίγα λόγια:
Είναι γνωστό ότι στο χώρο μας, όσοι ενδιαφερόμαστε και ασχολούμαστε συστηματικά με την ποιότητα του ήχου και της αναπαραγωγής του (audiophiles) υπάρχουν δύο κυρίαρχες απόψεις, δύο φιλοσοφίες ας πούμε.
Η πρώτη είναι η άποψη της υψηλής πιστότητας. Όσο πιο πιστά αναπαράγουμε το αρχικό ηχητικό γεγονός, τόσο το καλύτερο. Αν είναι ευχάριστο ή δυσάρεστο, είναι δευτερεύον. Το σημαντικό είναι να πλησιάσουμε σε πιστότητα το ηχητικό γεγονός, όποια κι' αν είναι, στο βαθμό που μπορούμε.
Η δεύτερη άποψη είναι "ο ήχος έτσι, όπως μας αρέσει". Εδώ είναι σημαντικά ορισμένα χαρακτηριστικά του ήχου που αφορούν περισσότερα τις προσωπικές προτιμήσεις του ακροατή και λιγότερο την υψηλή πιστότητα καθεαυτή.
Ένας θέλει μπάσο να του δονεί το στομάχι, άλλος μέλια και γλύκες, τρίτος μία τεράστια στερεοφωνική σκηνή, ή κάποιο συνδυασμό χαρακτηριστικών, τέλος πάντων. Αν είναι έτσι στην αρχική ηχογράφηση δεν ενδιαφέρει και τόσο. Αρκεί ο ήχος, το τελικό αποτέλεσμα να ικανοποιεί.
Και οι δύο απόψεις, οι δύο φιλοσοφίες, είναι έγκυρες.
Που σημαίνει ότι η δική μας προσωπική φιλοσοφία και προτίμηση είναι εξίσου έγκυρη με την άλλη, την οποία δεν πρέπει να περιφρονούμε.
Ότι γνωρίζουμε τι ακριβώς θέλουμε κατά τις αναζητήσεις μας για τη δημιουργία ενός συστήματος αναπαραγωγής και πως θα το πετύχουμε.
Και επειδή οι συμβιβασμοί είναι αναπόφευκτοι, να γνωρίζουμε τι μπορεί να μας δώσει η κάθε συσκευή, ώστε ν' ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις μας.
Η δική μου προσωπική άποψη. Είμαι υπέρ της όσο το δυνατόν περισσότερης υψηλής πιστότητας και το έκφράζω σε κάθε περίσταση. Αλλά μπορώ να καταλαβαίνω και την άλλη άποψη.
Ένα πρακτικό παράδειγμα.
Είναι απίστευτο πόσο μοιάζουν ηχητικά δύο από τα διασημότερα και κλασσικά ζεύγη ακουστικών της Sennheiser. Τα HD-600 και τα HD-650. Δύσκολα τα ξεχωρίζεις και σε άμεση σύγκριση. Μετά από εξαντλητικές δοκιμές καταλήξαμε. Τα HD-600 αποδίδουν πιο πιστά το περιεχόμενο μίας ηχογράφησης, ενώ τα Hd-650 ωραιοποιούν ορισμένα σημεία. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι τα HD-600 τα προτιμούν οι μηχανικοί ήχου και όσοι ασχολούνται με ηχογραφήσεις, ενώ τα HD-650 πολλοί, ίσως περισσότεροι μουσικόφιλοι.
Παρεμπιπτόντως έχω τα HD-600, σ' αυτά έχω καταλήξει.
Ο όρος "διαφάνεια" (transparency) χρησιμοποιείται από τους επαγγελματίες ηχολήπτες, μηχανικούς κλπ. και είναι πολύ ακριβής και σαφώς καθορισμένος.
Σημαίνει το βαθμό που η συγκεκριμένη συσκευή επιτρέπει να αντιληφθούμε τι βρίσκεται πίσω στην αλυσσίδα αναπαραγωγής (άλλες συσκευές, θετικά και αρνητικά μίας ηχογράφησης, κλπ).
Όσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός διαφάνειας μίας συσκευής, τόσο λιγότερο παρεμβαίνει η ίδια στο τελικό αποτέλεσμα. Και αντίστοιχα επιτρέπει να "δούμε" (να αντιληφθούμε για να είμαστε ακριβείς) τι υπάρχει πίσω στην αλυσσίδα αναπαραγωγής.
Ο όρος "διαφάνεια" φαίνεται να μοιάζει με τον όρο "ανάλυση", αλλά δεν είναι καθόλου το ίδιο. Επιπλέον είναι με σαφήνεια καθορισμένος.
Ο μονος τροπος να καταλαβεις τι εννοει , ειναι να πας σπιτι του και να ακουσεις τι ακουει .Αν θέλω περισσότερες λεπτομέρειες για το τι εννοεί, μέσα από ερωτήσεις θα τις βρω.
Ο μονος τροπος να καταλαβεις τι εννοει , ειναι να πας σπιτι του και να ακουσεις τι ακουει .
Εσυ ξερεις ισως.Με λίγες στοχευμένες ερωτήσεις, θα ξέρω ακριβώς τι εννοεί χωρίς να χρειάζεται να πάω πουθενά.![]()
Θυμάμαι μια Έκθεση του Ήχου ένα έτος πριν την απώλεια του κ. Ζωδιάτη αντιπροσώπου της Audio Research Εν Ελλάδι.. ήταν η εποχή που αγόρασα τον τέταρτο προενισχυτή αλλάζοντας ρότα στις 'μουσικές' αναζητήσεις μου.Aς αναλύσουμε τότε το " Όσο περισσότερο απλώνεται η εικόνα στο χώρο μας τόσο μεγαλύτερη η ψευδαίσθηση ότι είμαστε εκεί μπροστά στο μουσικό γεγονός."
Σε ποιό μουσικό γεγονός ;;
Αυτό μιας συναυλίας ;;
Γιατί από τότε που σε γνώρισα, αυτό το πρότυπο μου έδωσες την εντύπωση ότι έχεις (και δεν είναι κακό αυτό)
Αν όντως ναι, τότε τα έχεις καταφέρει μια χαρά !
Τεράστια ΡΑ ηχεία για να καλύψουν τα αφτιά 2-3000 ακροατών, τεράστια ενισχυτικά και πάει λέγοντας... μάλιστα τα έχεις καταφέρει και καλύτερα από μια συναυλία γιατί έχεις πολύ καλύτερη ποιότητα ήχου από το "πραγματικό" μουσικό γεγονός..
Όμως.. τα τεράστια ηχεία "δίνουν" εκτός από την τεράστια μουσική σκηνή και τεράστιες φωνές... μια Χαρούλα Αλεξίου (πχ) , 8 μέτρα ύψος... με την ανάλογη σωματική διάπλαση, με τις ανάλογες φωνητικές χορδές κλπ...
Το ανάλογο ισχύει και για τα μουσικά όργανα που την συνοδεύουν... μια ντραμς σαν γκαζάδικο, ένα σαφόφωνο σαν τον πύργο του Άιφελ και πάει λέγοντας....
Και γω όταν ακούω τέτοιες "διαστάσεις" νιώθω σαν να είμαι 25 εκατοστά σε ύψος...
Βεβαίως πολλοί άνθρωποι γουστάρουν τέτοιο ήχο και με γειά τους με χαρά τους.. και ο φίλος μου ο Νίκος6699, ξετρελάθηκε με την τεράστια σκηνή που έχεις..
Εμένα δεν είναι του γούστου μου.. προτιμώ και "κυνηγάω" μικρότερα πράγματα.. αυτά που έχω ακούσει χωρίς ΡΑ "βοήθεια", χωρίς ατελείωτες κονσόλες και KW...
Πρότυπο έχω μια "ομάδα" οργάνων που θα μπορούσε να χωρέσει στο μικρό καθιστικό μου..
μια μαζεμένη ντραμς, 1-2 κιθάρες, ένα μπάσο, κανένα πνευστό εκεί που είναι το γραφείο της Σίας και άμα χωρέσει κανά πλήκτρο στην θέση που είναι οι δίσκοι, μια χαρά.....
Φυσικά ΔΕΝ τα έχω καταφέρει ακόμα, αλλά ελπίζω κάποτε να φτάσω αρκετά κοντά..
Ο λόγος που έκανα την παραπάνω ανάλυση, είναι για να καταλάβουν οι αναγνώστες ποιό είναι το δικό σου "πρότυπο" και ποιό το δικό μου.. χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάποιο είναι καλύτερο ή πιο σωστό..
Κατά τα άλλα έγραψες κάποιες ανακρίβειες και το άλλο στο πόστ 9.994 απευθυνόμενος στον Sonus Naturalis..
Τον αποπλανώ σε λάθος μονοπάτια ;;
Γιατί ;; έχω να κερδίσω κάτι;; θέλω να του πουλήσω κάτι μήπως ;;;
Για το πως άκουσες το lurne εσύ και πως εγώ, μικρή σημασία έχει... θα έλεγα όμως να προσέξεις τον γραπτό λόγο, είναι εύκολα παρεξηγήσιμος...
Στο τηλ ή από κοντά, πες μου ότι θες...
Πολυ σημαντικο αυτο.το στόμα της τραγουδίστριας (έχω τα samples φανατικά, αλλά όχι εύκαιρα) είναι τετραπλάσιο απ ότι είναι και το ύψος της δυσανάλογο με τον χώρο..
εμ βέβαια όχι.. ενάντια στην υπερβολή..και στην παραπλάνηση για λόγους εντυπωσιασμού.Πολυ σημαντικο αυτο.
Σιγουρα δεν "νιαουριζουν" ετσι οι γατουλες..............![]()
Το λεμε υπεραναλυση γιατι μοιαζει με την αναλυση και σε μπερδευει σε πρωτη φαση.@Λάκης
Άλλος ένας ορισμός!
Δεν έχω αντίρρηση, αλλά γιατί να λέμε "υπερανάλυση" και να μη λέμε "υπερτονισμένα πρίμα" που είναι και πιο σωστό;
Γιατί η υπερανάλυση να είναι χειρότερη από τη σκέτη ανάλυση;
Δηλαδή, θέλουμε ένα πολύ αναλυτικό σύστημα για να τ' ακούμε όλα, αλλά δεν το θέλουμε υπεραναλυτικό, διότι θα ενοχλεί!
Αν αυτό δεν θεωρείται μπέρδεμα, τότε τι άλλο είναι;
Δε διαφωνώ με το σκεπτικό σου, γλωσσικές είναι οι αντιρρήσεις μου...
Θα ελεγα οτι τα εμπειρα αυτια το λενε παραμορφωση ή λαθος frequency response ή και τα δυο και πιθανως και αλλα.Τα εμπειρα αυτια το καταλαβαινουν αμεσως.
Το ιδιο λεμε.Θα ελεγα οτι τα εμπειρα αυτια το λενε παραμορφωση ή λαθος frequency response ή και τα δυο και πιθανως και αλλα.
Τα αυτια που το λενε για καλο ή ως προτερημα, δεν ειναι εμπειρα.
ΙΜΗΟ βεβαια![]()
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.