Το chat του δικάναλου

Ωρε παληκάρια,
Ο πίνακας που σας παρέθεσα ,είναι από πανεπιστημιακή πηγή.
Επομένως,αν ο Vlad τα λέει σωστά (όσο μεγαλύτερο νούμερο τόσο το καλύτερο) ,το τεφλόν ανήκει στα χειρότερα και το γυαλί στα καλύτερα.
Αν κάποιος γνωρίζει,καλό είναι να μας διαφωτίσει.

Ωρε παληκάρια,
Ο πίνακας που σας παρέθεσα ,είναι από πανεπιστημιακή πηγή.
Επομένως,αν ο Vlad τα λέει σωστά (όσο μεγαλύτερο νούμερο τόσο το καλύτερο) ,το τεφλόν ανήκει στα χειρότερα και το γυαλί στα καλύτερα.
Αν κάποιος γνωρίζει,καλό είναι να μας διαφωτίσει.
Οχι ρε, το αντιθετο, ειναι ξεκαθαρο.

• Like
Reactions: mdvq
Ρωτησα την gemini και ιδου η απαντηση:

ποιο ειναι το καλυτερο διηλεκτρικο που υπαρχει;

Δεν υπάρχει ένα "καλύτερο" διηλεκτρικό υλικό που να ταιριάζει σε όλες τις εφαρμογές, καθώς το ιδανικό διηλεκτρικό εξαρτάται από τις συγκεκριμένες απαιτήσεις. Ωστόσο, μπορούμε να αναφέρουμε κάποια υλικά που ξεχωρίζουν για τις διηλεκτρικές τους ιδιότητες:

Ιδανικές Ιδιότητες Διηλεκτρικού Υλικού

Ένα ιδανικό διηλεκτρικό υλικό θα πρέπει να έχει:

• Υψηλή διηλεκτρική αντοχή: Να μπορεί να αντέξει υψηλά ηλεκτρικά πεδία χωρίς να διασπάται (να γίνεται αγώγιμο). Το τέλειο κενό έχει θεωρητικά την υψηλότερη διηλεκτρική αντοχή (1×1012MV/m), καθώς δεν υπάρχουν υλικά σωματίδια για να διασπαστούν. Στην πράξη, το διαμάντι ξεχωρίζει με εξαιρετικά υψηλή διηλεκτρική αντοχή (2000MV/m), ακολουθούμενο από το λιωμένο χαλαζία (fused silica) (470−670MV/m) και τη μαρμαρυγία (mica) (118MV/m).
  • Υψηλή διηλεκτρική σταθερά (ή σχετική διαπερατότητα, κ): Να μπορεί να αποθηκεύει μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα δεδομένο ηλεκτρικό πεδίο. Υλικά όπως το διοξείδιο του τιτανίου (86−173) και το τιτανικό στρόντιο (233) έχουν πολύ υψηλές διηλεκτρικές σταθερές.
  • Χαμηλές απώλειες: Να μην απορροφά ενέργεια από το ηλεκτρικό πεδίο (δηλαδή, χαμηλή εφαπτομένη απωλειών).
  • Θερμική σταθερότητα: Να διατηρεί τις ιδιότητές του σε ένα ευρύ φάσμα θερμοκρασιών.
  • Χημική αντίσταση: Να είναι ανθεκτικό σε χημικές αντιδράσεις.
  • Μη τοξικό και μη εύφλεκτο.
  • Καλή θερμική αγωγιμότητα: Για την απαγωγή της θερμότητας σε εφαρμογές υψηλής ισχύος.

Κοινά Διηλεκτρικά Υλικά και οι Εφαρμογές τους

Ανάλογα με την εφαρμογή, χρησιμοποιούνται διάφορα διηλεκτρικά υλικά:

• Για πυκνωτές:
    • Κεραμικά (Ceramic): Πολύ συνηθισμένα λόγω της ευελιξίας, του χαμηλού κόστους και του μικρού τους μεγέθους. Διατηρούν σταθερότητα σε ευρύ φάσμα θερμοκρασιών και χρησιμοποιούνται σε κυκλώματα αποσύζευξης, παράκαμψης, φιλτραρίσματος και χρονισμού. Υπάρχουν διαφορετικές κλάσεις κεραμικών, με την Κλάση Ι (π.χ. C0G, NP0) να προσφέρει υψηλότερη σταθερότητα θερμοκρασίας και την Κλάση ΙΙ (π.χ. X5R, X7R) να έχει υψηλότερη πυκνότητα χωρητικότητας.
    • Μαρμαρυγία (Mica): Έχει υψηλά όρια τάσης λειτουργίας, χαμηλά ρεύματα διαρροής, χαμηλή αντίσταση σειράς (ESR) και υψηλή σταθερότητα θερμοκρασίας. Χρησιμοποιείται σε εφαρμογές υψηλής συχνότητας.
    • Φιλμ (Film - π.χ. πολυεστέρας, πολυπροπυλένιο, PTFE): Προσφέρουν υψηλή σταθερότητα και χαμηλή αντίσταση πηγής. Το PTFE (Teflon) ξεχωρίζει για τις ειδικές του ιδιότητες, όπως η χαμηλή διηλεκτρική απορρόφηση.
    • Ηλεκτρολυτικά (π.χ. τανταλίου, αλουμινίου): Χρησιμοποιούνται όταν απαιτείται πολύ υψηλή χωρητικότητα.
  • Για πλακέτες τυπωμένων κυκλωμάτων (PCB):
    • FR-4: Η πιο κοινή επιλογή, με διηλεκτρική σταθερά από 4.3 έως 4.8.
    • Υλικά χαμηλής DK (Low DK PCB materials): Όπως αυτά που έχουν τιμές κοντά στο 2.0, για μειωμένη εξασθένηση σήματος και καλύτερη απόδοση σε υψηλές συχνότητες.
    • Πολυιμίδια και PTFE: Προσφέρουν εξαιρετική εγγενή αντοχή στη φλόγα και χημική αντοχή.
    • PCB με κεραμικό ή μεταλλικό πυρήνα: Για εφαρμογές υψηλής ισχύος που απαιτούν ανώτερη θερμική διαχείριση.
  • Για μονώσεις γενικά:
    • Αέρας και κενό: Εξαιρετικοί μονωτές (αν και η διηλεκτρική αντοχή του αέρα μειώνεται με την υγρασία).
    • Καουτσούκ, πολυαιθυλένιο, γυαλί, κεραμικά, λάδι μετασχηματιστών.

Συμπέρασμα

Στην πραγματικότητα, το "καλύτερο" διηλεκτρικό υλικό είναι αυτό που πληροί τις ειδικές απαιτήσεις της εκάστοτε εφαρμογής, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η απαιτούμενη διηλεκτρική αντοχή, η διηλεκτρική σταθερά, η θερμική σταθερότητα, το κόστος και το μέγεθος.

• Like
Reactions: mdvq and vlad66
............................

Συμπέρασμα

Στην πραγματικότητα, το "καλύτερο" διηλεκτρικό υλικό είναι αυτό που πληροί τις ειδικές απαιτήσεις της εκάστοτε εφαρμογής, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η απαιτούμενη διηλεκτρική αντοχή, η διηλεκτρική σταθερά, η θερμική σταθερότητα, το κόστος και το μέγεθος.
Και ποιές είναι τάχατες αυτές οι ειδικές απαιτήσεις για μας που ενδιαφερόμαστε για Hi-Fi και συγκεκριμένα για interconnects, για καλώδια ηχείων και για καλώδια ρεύματος; :cool:

Η κυρία Τζέμινι τα λέει πολύ ωραία και σε παρακαλώ να της μεταβιβάσεις την καλημέρα μου! ;)

Αλλά πες της, τη θερμοπαρακαλούμε, την επόμενη φορά να μας τα κάνει νιανιά! Τα θέλουμε όλα έτοιμα, μασημένη τροφή! 😁🤣

Και ποιές είναι τάχατες αυτές οι ειδικές απαιτήσεις για μας που ενδιαφερόμαστε για Hi-Fi και συγκεκριμένα για interconnects, για καλώδια ηχείων και για καλώδια ρεύματος; :cool:

Η κυρία Τζέμινι τα λέει πολύ ωραία και σε παρακαλώ να της μεταβιβάσεις την καλημέρα μου! ;)

Αλλά πες της, τη θερμοπαρακαλούμε, την επόμενη φορά να μας τα κάνει νιανιά! Τα θέλουμε όλα έτοιμα, μασημένη τροφή! 😁🤣
Τι να κανει κι αυτη, εχει ''καει'' με τους τρελους του hi fi!

• Haha
Reactions: Sonus Naturalis
Καιρός ήτανε...

Σε αυτή την τιμή βλέπω ότι έχει και οθόνη και remote control. H φάση είναι WiiM mini eat my dust. :p

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Like
Reactions: Tzimisce
Τελικά, σήμερα αξιώθηκα και συνέδεσα οοοοοολο το σύστημα.
Παραδόξως όλα λειτούργησαν 😀😀
Η τηλεόραση στο eversolo με οπτική Hama και με arc HDMI στο arylic.
Πάνω στο arylic πηγε και ο δορυφορικός δέκτης και με RCA και με οπτική.
Το arylic πάνω στο eversolo με coaxial.
Επίσης συνδέθηκε το εξωτερικό cd-dvd στο eversolo στη usb είσοδο του και έπαιξε κανονικότατα.
Σε λίγο θα δοκιμάσω και το πικάπ που έχει συνδεθεί μεν ,δεν έχω πρόχειρο βινύλιο δε 😁
Ααα..έβαλα και το διακοπτακι στα Dynaudio,στο +4 .
Το είχα βάλει στο ένα ηχείο και το ξέχασα στο άλλο.🫨
Και φυσικά πήρα (όπως σωστά είχα γράψει ο Μιχάλης) μερικά dB παραπάνω.

Και για ακόμη φορά φορά ίσχυσε ο απαράβατος κανόνας στο hi-fi.
Garbage in , garbage out.
Τα μαμημενα τα Dynaudio ότι τους βάζεις παίζουν.
Καλά είχα βρει την ησυχία μου με τα Dali που δεν έπαιζαν τίποτα.😆
Τώρα ψάχνω καλές παραγωγές,να τα φχαριστηθω!

Last edited:
Να ρωτήσω σε όσους ξέρουν από διαδικτυακές συνδέσεις.
Έχω το Eversolo συνδεδεμένο στο router με Ethernet.
Έχω και ένα dap ibasso το οποίο είναι android και έχει και αυτό σύνδεση στο router με WiFi.
Υπάρχει τρόπος να παίζουν τα τραγούδια που έχω στο dap,στο eversolo μέσω του δικτύου??
Καλό είναι και το bt , αλλά αν υπάρχει τρόπος μέσω δικτύου,θεωρώ ότι θα έχω καλύτερη ποιότητα.

Μπορείς να βάλεις τα τραγούδια του dap σε ένα μικρό σκληρό δίσκο και να το συνδέσεις στο eversolo. :)

Τα έχω βρε στο σκληρό του Eversolo,αλλά στο dap είναι τακτοποιημένα.
Στο Eversolo έβαλα μισό τέρα,που χρόνος για τακτοποίηση.

Και φυσικά σιγά μην τελείωναν αναίμακτα οι συνδέσεις.
Το πικάπ έπαιξε μεν ,το ένα κανάλι δε 🫨
Φτου και από την αρχή 😡
Οοοοοταν το βγάλω,θα του κάνω και ένα σέρβις,για να ....μην το ακούω 😀

Να ρωτήσω σε όσους ξέρουν από διαδικτυακές συνδέσεις.
Έχω το Eversolo συνδεδεμένο στο router με Ethernet.
Έχω και ένα dap ibasso το οποίο είναι android και έχει και αυτό σύνδεση στο router με WiFi.
Υπάρχει τρόπος να παίζουν τα τραγούδια που έχω στο dap,στο eversolo μέσω του δικτύου??
Καλό είναι και το bt , αλλά αν υπάρχει τρόπος μέσω δικτύου,θεωρώ ότι θα έχω καλύτερη ποιότητα.
Τελικά δεν υπάρχει τρόπος σε αυτη μου τη αναζήτηση ,λέτε??😀

Τελικά, σήμερα αξιώθηκα και συνέδεσα οοοοοολο το σύστημα.
Παραδόξως όλα λειτούργησαν 😀😀
Επιτέλους! 🙌👏
Η τηλεόραση στο eversolo με οπτική Hama και με arc HDMI στο arylic.
Γιατί διπλή σύνδεση της τηλεόρασης; Σπαταλάς μία ψηφιακή είσοδο του Eversolo που είναι πολύτιμες. Η arc HDMI είναι υπεραρκετή, διαφορά δεν υπάρχει. Η ψηφιακή έξοδος της τηλεόρασης είναι σε PCM 48 KHz/16 Bits, από όποια έξοδο και αν τα πάρεις.
Αφαίρεσε τη μία λοιπόν, απλουστεύεις και τις συνδέσεις!
Πάνω στο arylic πηγε και ο δορυφορικός δέκτης και με RCA και με οπτική.
Πάλι διπλή σύνδεση;! Επιμένεις να κάνεις τη ζωή σου δύσκολη και πολύπλοκη! Κράτα τη μία σύνδεση, την ψηφιακή οπτική που είναι και πιο ποιοτική και ελευθέρωσε την άλλη, την αναλογική RCA. Άς την εκεί ελεύθερη να υπάρχει. Όλο και σε κάτι άλλο μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Π.χ. για να συνδέσεις κάποια άλλη συσκευή που θα τύχει, μόνιμα ή προσωρινά.
Το arylic πάνω στο eversolo με coaxial.
Επίσης συνδέθηκε το εξωτερικό cd-dvd στο eversolo στη usb είσοδο του και έπαιξε κανονικότατα.
Σε ποια USB; Στην OTG ή στην άλλη; Αν είναι στη OTG, τότε εντάξει.

Αν είναι η άλλη, θα το σκεφτόμουν. Διότι προορίζεται κυρίως για PC/Laptop και θα ήθελα να χαραμίσω την ποιότητα και τις δυνατότητες που προσφέρει ο υπολογιστής.

Για να συνδέσουμε CD/DVD/Blu-Ray Player/Xbox/Playstation ο ποιοτικότερος τρόπος είναι μία από τις ψηφιακές εισόδους. Ομοαξονική ή συνήθως οπτική.
Και επειδή όσες εισόδους και αν έχουμε ποτέ δεν είναι αρκετές συνιστώ ένα κορυφαίο αξεσουάρ (το έχω):

Oehlbach Optosel 4:1 MKII Digital Optical Audio Switch with 192 kHz / 24 Bit (SPDIF Toslink Selector, 4 Inputs/1 Output, Remote Control.
Επειδή όμως έχει εξαντληθεί, οι ενδιαφερόμενοι προλάβετε, όσο το βρίσκετε ακόμα διαθέσιμο.

Σε λίγο θα δοκιμάσω και το πικάπ που έχει συνδεθεί μεν ,δεν έχω πρόχειρο βινύλιο δε 😁
Βρήκες την επιλογή MM/MC από το App? Υποθέτω, ναι.

Ααα..έβαλα και το διακοπτακι στα Dynaudio,στο +4 .
Το είχα βάλει στο ένα ηχείο και το ξέχασα στο άλλο.🫨
Και φυσικά πήρα (όπως σωστά είχα γράψει ο Μιχάλης) μερικά dB παραπάνω.
Σου υπενθυμίζω ότι πρέπει να ορίσεις στο Eversolo, η έξοδος του να είναι μόνο προς τα XLR, αποκλειστικά.

Και για ακόμη φορά φορά ίσχυσε ο απαράβατος κανόνας στο hi-fi.
Garbage in , garbage out.
Τα μαμημενα τα Dynaudio ότι τους βάζεις παίζουν.
Καλά είχα βρει την ησυχία μου με τα Dali που δεν έπαιζαν τίποτα.😆
Τώρα ψάχνω καλές παραγωγές,να τα φχαριστηθω!
Μήπως να τα ξεφορτωθείς, να ησυχάσεις πάλι; 😁😜

• Like
Reactions: mdvq