To DAC or not to DAC

και εγώ εννοώ:
τα εργοστασιακά των κατασκευαστών είναι τα ίδια με αυτά που δίνει η samsung και η dell για τις τηλεοράσεις και τα pc ?

Εμένα η γνώμη μου είναι πως αν δεν ακούει τις διαφορές που πρέπει,όχι 2.000 αλλά 20.000 να δώσει,πάλι μικροδιαφορές θα αντιληφθεί.

Μάλλον κάτι είναι λάθος στο σύστημα από την αρχή του,καλώδια θες,ρεύματα θες,φάσεις,ταίριασμα,χώρος,στήσιμο;
Ο Unico αναφέρει THD: <0.2% @ 1kHz,είναι αρκετά ψηλά όσο νά'ναι,δεν βοηθάει...

Και το τελευταίο.
Μερικές φορές,πρέπει να ξέρει κάποιος που να κοιτάξει για να δει τις διαφορές κι επιπλέον αυτές οι όποιες διαφορές να αφορούν κομμάτια του ήχου που να είναι σημαντικά για τον χρήστη.
Δεν ξέρω,εγώ στην θέση του tio,θα επαναξιολογούσα τα πάντα από την αρχή πριν δώσω ένα ευρώ...

και εγώ εννοώ:
τα εργοστασιακά των κατασκευαστών είναι τα ίδια με αυτά που δίνει η samsung και η dell για τις τηλεοράσεις και τα pc ?

αν εξαιρέσεις του Unison που δείχνει διαφορετικό (δεν ξέρω αν είναι κι όλας) και του MDAC που είναι με τη μορφή pack, όλα τ άλλα ναι είναι σαν αυτά που δίνουν όλοι οι κατασκευαστές

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Εμένα η γνώμη μου είναι πως αν δεν ακούει τις διαφορές που πρέπει,όχι 2.000 αλλά 20.000 να δώσει,πάλι μικροδιαφορές θα αντιληφθεί.

Μάλλον κάτι είναι λάθος στο σύστημα από την αρχή του,καλώδια θες,ρεύματα θες,φάσεις,ταίριασμα,χώρος,στήσιμο;

Και το τελευταίο.
Μερικές φορές,πρέπει να ξέρει κάποιος που να κοιτάξει για να δει τις διαφορές κι επιπλέον αυτές οι όποιες διαφορές να αφορούν κομμάτια του ήχου που να είναι σημαντικά για τον χρήστη.
Δεν ξέρω,εγώ στην θέση του tio,θα επαναξιολογούσα τα πάντα από την αρχή πριν δώσω ένα ευρώ...

Σωκράτη θεωρείς ότι ευθύνεται ο Unico ο οποίος εισάγει παραμόρφωση, ή δεν κατάλαβα? Αν πάντως πρέπει ν αλλάξω τα πάντα για ν αναβαθμιστώ θα μείνω ως έχει και θα είμαι ευτυχής :)

Απάντηση: Re: To DAC or not to DAC

Σωκράτη θεωρείς ότι ευθύνεται ο Unico ο οποίος εισάγει παραμόρφωση, ή δεν κατάλαβα? Αν πάντως πρέπει ν αλλάξω τα πάντα για ν αναβαθμιστώ θα μείνω ως έχει και θα είμαι ευτυχής :)

'Όχι αποκλειστικά,απλώς τον βάζω στα ίσως.
Η παραμόρφωση του είναι αποδεκτή αλλά δεν φτάνει εκείνες τις εξωτικές μετρήσεις άλλων.
Αυτοί οι άλλοι βέβαια υστερούν ίσως κάπου αλλού,όλα συμβιβασμός είναι.

Δεν ξέρω,ειλικρινά,είναι αυτό που σου είπα,κοίταξε τα όλα από την αρχή.
Σωστά ηλεκτρικά,σωστό στήσιμο όσο μπορείς και με την βοήθεια των ειδικών τεστ και το πιο σημαντικό,ίδιες και ίσες συνθήκες ακρόασης όταν συγκρίνεις.
Κι εννοείται πως στην διάρκεια αυτών των ημερών (της σύγκρισης) δεν αλλάζεις θέση ούτε σε τασάκι στο χώρο...

Οι διαφορές στις πηγές πρέπει να είναι εμφανέστατες.

Συμπεράσματα φυσικά βγαίνουν μόνο με ηρεμία και στην άνεση του σπιτιού μας και όχι κάτω από στρεσσογόνες συνθήκες τύπου "blind test".

Φίλε πάρε κάνα δύο πηγές (το ένα οποωσδήποτε το LM Audio), κάθισε άκουσέ τις (ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ) με την ησυχία σου και αν δεν διαπιστώσεις μεγάλες διαφορές, μην ανησυχείς, κάτι άλλο φταίει!

Re: Απάντηση: To DAC or not to DAC

Δλδ το προβλημα ειναι το λιγοτερο απο 0.2% παραμορφωση του ενισχυτη? Και οχι ας πουμε το 10% παραμορφωση απο τα ηχεια? Και αν ειχε ενισχυτη με λαμπες και 1-2% παραμορφωση? Δεν θα ακουγε καμια διαφορα απο αλλαγη πηγης?

@ tio4711 Σε καμια περίπτωση δεν εχεις θεμα με τον ενισχυτή σου, ουτε με τα καλώδιά σου. Μην τρελαθούμε κιόλας.

Re: Απάντηση: Re: To DAC or not to DAC

Κι εννοείται πως στην διάρκεια αυτών των ημερών (της σύγκρισης) δεν αλλάζεις θέση ούτε σε τασάκι στο χώρο...

εντάξει μην αρχίζουμε τις υπερβολές... ο tio λέει ότι δεν θα τον χαλούσε μία αισθητή ηχητική βελτίωση από dac που να αξίζει τα χρήματά της, εάν υπάρχει.
αν είναι να παίρνει τη βελτίωση μόνο όταν κρεμάει και μαξιλάρια από τα φωτιστικά δεν το θέλει.

Re: Απάντηση: Re: To DAC or not to DAC

εντάξει μην αρχίζουμε τις υπερβολές... ο tio λέει ότι δεν θα τον χαλούσε μία αισθητή ηχητική βελτίωση από dac που να αξίζει τα χρήματά της, εάν υπάρχει.
αν είναι να παίρνει τη βελτίωση μόνο όταν κρεμάει και μαξιλάρια από τα φωτιστικά δεν το θέλει.

+1

Απάντηση: Re: Απάντηση: To DAC or not to DAC

Δλδ το προβλημα ειναι το λιγοτερο απο 0.2% παραμορφωση του ενισχυτη? Και οχι ας πουμε το 10% παραμορφωση απο τα ηχεια? Και αν ειχε ενισχυτη με λαμπες και 1-2% παραμορφωση? Δεν θα ακουγε καμια διαφορα απο αλλαγη πηγης?

@ tio4711 Σε καμια περίπτωση δεν εχεις θεμα με τον ενισχυτή σου, ουτε με τα καλώδιά σου. Μην τρελαθούμε κιόλας.

Εγώ δεν είπα πως είναι πρόβλημα,είπα πως όλα βοηθάνε και φυσικά λειτουργούν προσθετικά.
Βάλε στα δύο παραπάνω και τον χώρο,το στήσιμο,ίσως άσχημο ηλ. ταίριασμα,κλπ,κλπ.
Τι επίπτωση έχουν όλα αυτά στην διαφάνεια που απαιτείται;

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αισθητή ηχητική βελτίωση από ντακ μπορεί να υπάρχει,σύμφωνοι.
Όταν όμως όλα τα υπόλοιπά είναι στην θέση τους.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: To DAC or not to DAC

Αισθητή ηχητική βελτίωση από ντακ μπορεί να υπάρχει,σύμφωνοι.
Όταν όμως όλα τα υπόλοιπά είναι στην θέση τους.

Συμφωνώ.
πάντως είναι γεγονός πως τα dac δίνουν μικρές διαφορές στον ήχο οι οποίες, επειδή είναι ο 1ος κρίκος του συστήματος, αν η υπόλοιπη αλυσίδα δεν βοηθάει, μικραίνουν περαιτέρω στην πορεία.
για αυτό σου είπα δοκίμασε καλωδίωση και ξαναδοκίμασε τα ντακ.
άλλωστε πώς υποψιάστηκα ότι εκεί μπορεί να παίζει κάτι; αν θυμάμαι, έχεις ανεβάσει φωτό από την τοποθέτηση και είναι καλή.

εναλλακτικά, αν δεν υπάρχει κάτι ενοχλητικό στον ήχο και σιχαίνεσαι -όπως πολλοί- τα καλώδια, δοκίμασε πολύ ανώτερο ντακ και αν και εκεί ισχύουν μια από τα ίδια, μείνε ευτυχής με το ντακ σου.

Το λαμπάτο στάδιο του Unico είναι μόνο στην προενίσχυση γι' αυτό και δεν τον όρισα ως υπαίτιο.
Φυσικά αν όλα τα υπόλοιπα είναι αποδεδειγμένα όπως πρέπει,οι διαφορές που αντιλαμβάνεται να μην είναι αυτές για τις οποίες να ξοδέψει το πολύ παραπάνω χρήμα.

Άλλωστε,όσο ανεβαίνει κανείς επίπεδο,τόσο το ποσοστό της όποιας βελτίωσης μειώνεται,έχουμε αναφερθεί πολλές φορές σε αυτό.

το <0.2% δεν εχει καμία επίπτωση στην διαφάνεια. Επίπτωση στην διαφανεια εχει ενα κακο S/N ratio, και οχι μια ανεπαίσθητη παραμόρφωση που δεν αποτελεί ουτε υποδιαστολή της παραμόρφωσης που εχει ενα κλασσικό ηχείο. Μην λεμε οτι θελουμε, το ξαναγραφω, αν ειχε τριοδικο λαμπατο με 3% παραμορφωση δεν θα ακουγε διαφορες στις πηγες???

Ουτε καλώδια, ουτε ο χωρος (ειναι κοινος για ολα και τα οποια προβλήματα του ειναι μια σταθερά οταν μελεταμε ντακ, θα το συζητάγαμε για αλλαγές ηχείων), ουτε η παραμόρφωση του ενισχυτή.

Ας επικεντρωθει σε αυτα που μετρανε πραγματικα, δοκιμασε κανα 2 ντακ, δεν του εκατσαν γιατι δεν ειναι αυτο που θελει. Οταν κατι κανει την διαφορα με τα ιδια καλωδια και χωρο μια χαρα εχει ακουσει τις διαφορες. Εχουν πεσει πολλες ιδεες, και εχει βαλει ηδη πλωρη για ακροασεις που ειναι το μονο σωστο.

να´ρίξω και άλλη μια ιδέα στο τραπέζι;
αφού δεν είναι "Ουτε καλώδια, ουτε ο χωρος" πριν δανειστείς κάποιο ντακ, πάρε το mdac και σύγκρινέ το με το υποψήφιο προς δανεισμό στο σύστημα του αντιπροσώπου και μετά πάρτο στο σπίτι να δεις πραγματικά "πόσα απίδια βάζει ο σάκος".

Έτσι θα μπλέξει περισσότερο, ΙΜΟ!

Και αν οι τεράστιες διαφορές δεν ακουστούν στο σπίτι? Πετάμε ενισχυτή και ηχεία και μετακομίζουμε? :)

Εγώ πάντως επιμένω.
Ας φτάσει πρώτα στα όρια τους αυτά που ήδη διαθέτει και μετά ας σκεφτεί αλλαγές αν δεν τον ικανοποιεί αυτό που ακούει.

Αν ήδη τα έχει φτάσει,πάσο,πάει και παρακάτω.
Παρακάτω στοχευμένα όμως,όχι "θέλω κάτι διαφορετικό" αλλά "θέλω αυτό κι αυτό".
Τιο,μπορείς να ορίσεις αυτό το παραπάνω που ψάχνεις;

Γενικά θα έλεγα χωρίς να ξέρουμε το σύστημα να μην ανοιγόμαστε και πολύ με μεγαλοστομίες, τύπου δεν φταίει το ένα ή δεν φταίει το άλλο...

Eπειδή έχω κάνει και 3-4 ακροάσεις στο σύστημα του Θωμά και μάλιστα με τα διαφορετικά κατα καιρούς συστήματα, η προσέγγιση του Σωκράτη και του Bower είναι πιο κοντά στην αλήθεια.
Και ο χώρος δημιουργεί προβλήματα και τα καλώδια παίζουν το ρόλο τους (και όχι μόνο i/c και power... o Θωμάς μια εποχή χρησιμοποιούσε διαφορετικά καλώδια ηχείων αναλόγως τις εντάσεις που άκουγε για να προσλάβει το επιθυμητό!).

θέλει και φροντίδα ο χώρος και ψάξιμο το σύστημα και πολλές δοκιμές εντός και εκτός για να κατασταλάξει.
Και να έχουμε υπόψιν ότι τουλάχιστον την τελευταία φορά που άκουσα το σύστημα ήταν σε πολύ καλό επίπεδο τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα.
Πινελιές και tuning θέλει στα γούστα του Θωμά, τίποτε άλλο.

Τι σχέση έχει το πώς ακούγεται το σύστημα με το αν ακούγονται διάφορες ανάμεσα σε δύο ντακ;

Καλώδια, βουντού και μια ολίγη από μετρησεις. Καλή συνέχεια Θωμά, κανε ότι σε φωτίσουν οι Πλειάδες.

Απάντηση: Re: To DAC or not to DAC

Τι σχέση έχει το πώς ακούγεται το σύστημα με το αν ακούγονται διάφορες ανάμεσα σε δύο ντακ;

Καλώδια, βουντού και μια ολίγη από μετρησεις. Καλή συνέχεια Θωμά, κανε ότι σε φωτίσουν οι Πλειάδες.

Βρε Παναγιώτη μου,οι διαφορές είναι το μόνο θέμα ή να τον ικανοποιεί αυτό που ακούει;
Φυσικά και υπάρχουν διαφορές,δεν τίθεται θέμα επ' αυτού.
Και φυσικά λίγο-πολύ θα έπρεπε να τις ακούει με το υπάρχον σύστημα.
Γι´αυτό και απορούμε.

Πιστεύω όμως πως το νήμα το άνοιξε για να πάει τον ήχο του ένα σκαλί παραπέρα.
Και πιστεύω επίσης πως για να το κάνει αυτό,πρέπει να μάθει που παραπέρα θέλει να πάει.
Τι θέλει να βελτιώσει δηλαδή.

Εκτός αν απλώς το βαρέθηκε και θέλει αλλαγή για την αλλαγή.
Σε τέτοια περίπτωση ψηλά τα χέρια και απολύτως σεβαστό.

Υπάρχουν καλώδια που εισάγουν τον δικό τους χαρακτήρα.
Πρόσφατα έπεσα θύμα ενός εξ αυτών (ακριβού) που άνοιγαν τη σκηνή στο θεό δίνοντας την εντύπωση εξωπραγματικής αναλυσης σχεδόν σε όλα τα ανιχνεύσιμα μεγέθη, αλλά έκαναν και άλλα πράγματα...
(ευτυχώς έχω και μάρτυρες γιατί η διαδρομή τζαμάκια πλειάδες είναι μεγάλη)

Γνώμη μου και θα τη λέω.
1) Το σύστημα αποτελείτε από τα πάντα... απο τον πίνακα μέχρι μέσα στο αυτί μας! Και αυτό περιλαμβάνει το ρεύμα και πως μεταφέρεται και το σήμα και πως τροποποιείται και ενίσχυσή του και πως επηρεάζεται η πίεση του αέρα απο τις διαστάσεις του χώρου και τους τοίχου και το ταβάνι και το πάτωμα. Απ'όλα!

2) Σύγκριση γίνεται μόνο Α-Β κάτω απο τις ίδιες συνθήκες και ένταση. Δεν γίνεται το ένα εδώ και το άλλο στον αντιπρόσωπο, ούτε το ένα τώρα και το άλλο μετά δέκα μέρες, ούτε νταξ μωρέ κανα δυο db απόκλιση θα έχουν!

Γνώμη μου...

Χαζή ερώτηση που πιθανότατα να έχει απαντηθεί μέχρι τώρα και να μην την εντόπισα:
Από καλώδια ρεύματος, ηχείων και interconnect έχεις βάλει τίποτα πάνω στο σύστημα? Διαφορές άκουσες σε τέτοιους πειραματισμούς?