To DAC or not to DAC

ακούει κανονικά σε καλώδια το σύστημα Θανάση.
sorry που απαντάω εγώ, όταν το δει ο Θωμάς ας πει και ο ίδιος.
(ανέφερα πριν ότι άκουγε με διαφορετικά καλώδια ηχείων σε διαφορετικές εντάσεις... λέτε για πλάκα να το έκανε? Ήταν στα γούστα του έτσι κι αλλιώς και είπε να βάλει περισσότερο ενδιαφέρον στη ζωή του?)

Eγώ φίλε Tio θέλω να σε ρωτήσω κάτι διαφορετικό.

Υπάρχουν φορές και κομμάτια που νοιώθεις ότι το υπάρχον σύστημα σου είναι εξαιρετικό και τρομερό. ? Καλύτερο από το 90% των συστημάτων μιας έκθεσης ας πούμε.
Γιατί αν δεν το νοιώθεις ΠΟΤΕ αυτό , τότε υπάρχει άλλο θέμα και δεν μπορούν οι διαφορές των DAC να σε κατευθύνουν.

Προσωπικά είμαι και εγώ σε φάση να διαλέξω DAC.
Εχθές το βράδυ άκουσα στο σύστημα μου το μεγάλο συμφωνικό έργο του Igor Stravinsky (Petrouchka – Le sacre du Printemps διεύθυνση Pierre Boulege / Cleveland Orchestra ) από DAC δικτυακής συσκευής των 400 ευρώ και έπαθα κυριολεκτικά την πλάκα μου από το άκουσμα . Δηλαδή το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό και κάπου μόνος μου συμπέρανα τι θα ήθελα από ένα ακριβό DAC (πιθανόν) να πάρω παραπέρα. (και που ουσιαστικά λεπτομέρειες θα είναι - δεν γίνεται διαφορετικά το θεωρώ αδύνατον να πάρω¨μεγάλη βελτίωση- δεν γίνεται.)
Πρόσφατα έχω βελτιώσει και σημαντικά τον χώρο και σαν συμπέρασμα καταλήγω ότι διαφορές σε DAC ψάχνεις όταν ότι ΗΔΗ έχεις σε ικανοποιεί πολύ έως πάρα πολύ.

ΥΓ. Μάλιστα για να μην πουν πολλοί ότι παίζει ρόλο και η διάθεση (που σωστό είναι φυσικά) , εχθές είχα μια χάλια διάθεση (λόγω αγοράς και κρίσης) και θεωρούσα απίθανο να ηρεμήσω και να ευχαριστηθώ κάποιο άκουσμα

Last edited:
Η γνώμη μου είναι ότι ο Unico 200 είναι ένας εκπληκτικός ενισχυτής, σωματώδης, ρωμαλέος και απόλυτα επικοινωνιακός συναισθηματικά ... στο τοπ 5% των ενισχυτικών ... πολύ δύσκολα τον ξεπερνάς και μόνον με υπερ-κατασκευές ...
Επίσης το mdac από την πρώτη μέρα της κυκολοφορίας του απετέλεσε έναν εξαιρετικό μετατροπέα, στην κορυφή της κατηγορίας του ... αν θυμάμαι και ο μηχανικός που το σχεδίασε ήταν μια πολλή καλή μεταγραφή της audiolab και κορυφαίος στα περί των ψηφιακών ... γιατί μας φαίνεται περίεργο που το μηχανάκι δεν έχει ξεπερασθεί όταν μιλάμε για συνήθη προϊόντα που το κοντράρουν ; εμένα μου φαίνεται απόλυτα λογικό ... δεν μιλάμε για μηχάνημα 5 χρόνια πίσω, αλλά για σύγχρονη σχεδίαση με την κορυφαία σαύρα, την 9018, μέσα του ... πως ακριβώς αναμένουμε να το υπερκεράσουμε αν δεν πάμε σε κάτι πολύ πολύ καλύτερο και ακριβότερο ;

Η γνώμη μου είναι ότι ο Unico είναι ένας εκπληκτικός ενισχυτής, σωματώδης, ρωμαλέος και απόλυτα επικοινωνιακός συναισθηματικά ... στο τοπ 5% των ενισχυτικών ... πολύ δύσκολα τον ξεπερνάς και μόνον με υπερ-κατασκευές ...
Επίσης το mdac από την πρώτη μέρα της κυκολοφορίας του απετέλεσε έναν εξαιρετικό μετατροπέα, στην κορυφή της κατηγορίας του ... αν θυμάμαι και ο μηχανικός που το σχεδίασε ήταν μια πολλή καλή μεταγραφή της audiolab και κορυφαίος στα περί των ψηφιακών ... γιατί μας φαίνεται περίεργο που το μηχανάκι δεν έχει ξεπερασθεί όταν μιλάμε για συνήθη προϊόντα που το κοντράρουν ; εμένα μου φαίνεται απόλυτα λογικό ... δεν μιλάμε για μηχάνημα 5 χρόνια πίσω, αλλά για σύγχρονη σχεδίαση με την κορυφαία σαύρα, την 9018 μέσα του ... πως ακριβώς αναμένουμε να το υπερκεράσουμε αν δεν πάμε σε κάτι πολύ πολύ καλύτερο και ακριβότερο ;

Η απάντηση είναι προφανής. Οχι, αν δεν κινηθείς σε διπλάσια κατηγορία τιμής δεν πρόκειται να πάρεις καλύτερο αποτέλεσμα. Το Mdac είχει κοντά στο χιλιάρικο όταν είχε βγεί στην αγορά. Που σημαίνει ότι πρέπει να κινηθεί στα 2,5 με 3κ για να ακούσει πραγματικές διαφορές.

Ερώτηση : Το γεγονός ότι τα ηχεία είναι 15ετίας το λαμβάνουμε υπ όψιν?

Η γνώμη μου είναι ότι ο Unico 200 είναι ένας εκπληκτικός ενισχυτής, σωματώδης, ρωμαλέος και απόλυτα επικοινωνιακός συναισθηματικά ... στο τοπ 5% των ενισχυτικών ... πολύ δύσκολα τον ξεπερνάς και μόνον με υπερ-κατασκευές ...
Επίσης το mdac από την πρώτη μέρα της κυκολοφορίας του απετέλεσε έναν εξαιρετικό μετατροπέα, στην κορυφή της κατηγορίας του ... αν θυμάμαι και ο μηχανικός που το σχεδίασε ήταν μια πολλή καλή μεταγραφή της audiolab και κορυφαίος στα περί των ψηφιακών ... γιατί μας φαίνεται περίεργο που το μηχανάκι δεν έχει ξεπερασθεί όταν μιλάμε για συνήθη προϊόντα που το κοντράρουν ; εμένα μου φαίνεται απόλυτα λογικό ... δεν μιλάμε για μηχάνημα 5 χρόνια πίσω, αλλά για σύγχρονη σχεδίαση με την κορυφαία σαύρα, την 9018, μέσα του ... πως ακριβώς αναμένουμε να το υπερκεράσουμε αν δεν πάμε σε κάτι πολύ πολύ καλύτερο και ακριβότερο ;

+1000000

Το dac είναι και αυτό μέρος της αλυσίδας,από την στιγμή που ο υπολογιστής μας διαχειρίζεται την μουσική μας .

Για να μπορέσεις να αντιληφθείς τις μεγάλες διαφορές...Θα πρέπει το σύστημα σου να είναι πεντακάθαρο,όπου εκεί αντιλαμβανεσαι,dac που ξυρίζουν,φωνές με έντονο σε κάθε ηχογράφηση το Σ,χωρίς εστιασμο οργάνων και ορισμένες φορές έντονα τα δυναμικά για να εντυπωσιασουν χάνοντας σε φυσικότητα ...

Το σωστό ταίριασμα ηχείου και ενισχυτή ...Είναι το πιο βασικό.
Από κει και πέρα σίγουρα ,τα interconnect ακούγονται και τα προσαρμόζεις ανάλογα με τα γούστα σου...Εδώ δεν εχει να κάνει ότι το ακριβότερο είναι και το καλύτερο,είναι απλά σε όλους μας το γνωστό
tuning που μπορείς να κάνεις.

Θέλει υπομονή και επιμονή σε αυτό που κάνεις ,ψάξιμο και το κυριότερο μεράκι ...

Δεν επιμένω για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχουμε ακούσει τα dac στις ίδιες συνθήκες.
Θα πω όμως το απλό και χιλιοειπωμένο, περι ορέξεως κτλ.

Κρατώ πάντως και την δήλωση του ενδιαφερόμενου, πως ένα diy dac του πεντακοσάρικου (mambo v3+μτσ+κάρτα usb+κουτί) έπαιξε στα αυτιά του αν μη τι άλλο όχι χειρότερα από το κορυφαίο στη κατηγορία του χιλιάρικου dac, του καλού σχεδιαστή, με το φοβερό και τρομερό 9018 (που μου πήρε 2 χρόνια το βουβάλι να παίξει καλύτερα απο το oppo93, χωρίς να υπερβάλλω στο ελάχιστο).

Re: Απάντηση: To DAC or not to DAC

Δεν επιμένω για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχουμε ακούσει τα dac στις ίδιες συνθήκες.

Κρατώ πάντως και την δήλωση του ενδιαφερόμενου, πως ένα diy dac του πεντακοσάρικου (mambo v3+μτσ+κάρτα usb+κουτί) έπαιξε στα αυτιά του αν μη τι άλλο όχι χειρότερα από το κορυφαίο στη κατηγορία του χιλιάρικου dac, του καλού σχεδιαστή, με το φοβερό και τρομερό 9018 (που μου πήρε 2 χρόνια το βουβάλι να παίξει καλύτερα απο το oppo93, χωρίς να υπερβάλλω στο ελάχιστο).

εγώ κρατάω το "πως ένα diy dac του πεντακοσάρικου (mambo v3+μτσ+κάρτα usb+κουτί) έπαιξε στα αυτιά του αν μη τι άλλο όχι χειρότερα από το κορυφαίο στη κατηγορία του χιλιάρικου dac, του καλού σχεδιαστή, με το φοβερό και τρομερό 9018"

PS: Προσπάθησε να ακούσεις και το μικρό nuwave της PSaudio να μεταφέρεις και σε μας εντυπώσεις :)

Αν και κάτοχος του oppo 103.

Έχω ακούσει και το 93,δεν ξετρελάθηκα ...Για εικόνα μια χαρά είναι .

Να ξεκαθαρίσω ότι δεν μ ενοχλεί κάτι το οποίο θέλω ν αλλάξω. Σε προσπάθεια βελτίωσης βρίσκομαι κι αυτό αναζητώ, εφόσον όμως αποδειχθεί εφικτό. Δηλαδή, αν, δίνοντας το MDAC και κάποια χρήματα, μπορώ να πάρω κάτι σημαντικά καλύτερο ηχητικά, τότε να το εξετάσω. Το σημαντικά καλύτερο είναι βέβαια κάτι υποκειμενικό αλλά σε κάθε περίπτωση αναφέρομαι σε βελτίωση ακουστή και από τον πιο αδαή και όχι λεπτομέρειες που κάποιες φορές τις ακούμε και κάποιες άλλες νομίζουμε ή θέλουμε να πιστέψουμε ότι τις ακούμε

Εγώ αυτό που προσπαθώ να καταλάβω είναι για τι αλλαγές ψάχνεις στο ηχητικό αποτέλεσμα, αφού δεν προσδιορίζεις τι είναι αυτό που δεν σου αρέσει και θέλεις να αλλάξεις. Γιατί αν αντιλήφτηκα καλά διαφορές εντόπισες άλλα όχι όπως τις περίμενες.

Τι προσδοκίες έχεις? Πόσο σίγουρος είσαι ότι αυτό που περιμένεις θα στο δώσει ένα dac και όχι κάποια άλλα ηχεία πχ?

Απάντηση: Re: To DAC or not to DAC

Έχω ακούσει και το 93,δεν ξετρελάθηκα ...Για εικόνα μια χαρά είναι .

Ε φαντάσου πως έπαιζε το πολύ 9018, πριν την ανοικοδόμηση της τροφοδοσίας!

Αυτό που θέλω να πω είναι να μην στεκόμαστε στα ονόματα και στο hype.
Yπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν πέραν της επιλογής ενός chip.

Επίσης πέραν της υλοποίησης που αφορά το δέκτη το ρολόι και το dac chip κτλ υπάρχει και η τροφοδοσία και αναλογική έξοδος και δεν πρέπει να υποτιμούνται επουδενί!

Δεν ψωνίζουμε όνομα, ούτε review, hype κτλ. Μόνο μετά από σωστή δοκιμή!
Την έχουμε πατήσει ουκ ολίγες φορές και μάθαμε! (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων... έρωτας κτλ :-)

Eγώ φίλε Tio θέλω να σε ρωτήσω κάτι διαφορετικό.

Υπάρχουν φορές και κομμάτια που νοιώθεις ότι το υπάρχον σύστημα σου είναι εξαιρετικό και τρομερό. ? Καλύτερο από το 90% των συστημάτων μιας έκθεσης ας πούμε.
Γιατί αν δεν το νοιώθεις ΠΟΤΕ αυτό , τότε υπάρχει άλλο θέμα και δεν μπορούν οι διαφορές των DAC να σε κατευθύνουν.

Προσωπικά είμαι και εγώ σε φάση να διαλέξω DAC.
Εχθές το βράδυ άκουσα στο σύστημα μου το μεγάλο συμφωνικό έργο του Igor Stravinsky (Petrouchka – Le sacre du Printemps διεύθυνση Pierre Boulege / Cleveland Orchestra ) από DAC δικτυακής συσκευής των 400 ευρώ και έπαθα κυριολεκτικά την πλάκα μου από το άκουσμα . Δηλαδή το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό και κάπου μόνος μου συμπέρανα τι θα ήθελα από ένα ακριβό DAC (πιθανόν) να πάρω παραπέρα. (και που ουσιαστικά λεπτομέρειες θα είναι - δεν γίνεται διαφορετικά το θεωρώ αδύνατον να πάρω¨μεγάλη βελτίωση- δεν γίνεται.)
Πρόσφατα έχω βελτιώσει και σημαντικά τον χώρο και σαν συμπέρασμα καταλήγω ότι διαφορές σε DAC ψάχνεις όταν ότι ΗΔΗ έχεις σε ικανοποιεί πολύ έως πάρα πολύ.

ΥΓ. Μάλιστα για να μην πουν πολλοί ότι παίζει ρόλο και η διάθεση (που σωστό είναι φυσικά) , εχθές είχα μια χάλια διάθεση (λόγω αγοράς και κρίσης) και θεωρούσα απίθανο να ηρεμήσω και να ευχαριστηθώ κάποιο άκουσμα

Ναι υπαρχουν φορές, που ακούω συγκεκριμένες ηχογραφήσεις, και το άκουσμα ειναι καθηλωτικό. Υπαρχουν κι άλλες φορές που ειναι αδιάφορο, ως προς την ηχητική απόδοση, αλλα οι περισσότερες μουσικές που ακούω ειναι παλαιότερες ηχογραφήσεις χωρις ιδιαίτερη επεξεργασία, αλλα και πάλι το χαίρομαι.

Εν γενει διαφορες στο σύστημα μου ακούω, να μην δωσω λαθος εντυπώσεις. Διαφορες άκουσα πχ απο διαφορετικά καλώδια ηχείων, απο φτηνά (σε κοστος) DACs, και σε τόσες άλλες περιπτώσεις. Στο συγκεκριμένο ερώτημα που θέτω δεν εχω καταφέρει να βρω απαντηση, δηλαδή αν μπορω να περιμένω αναβάθμιση χωρις να μου κοστίζει αυτη η αναβάθμιση χιλιάδες ευρω..

Re: Απάντηση: Re: To DAC or not to DAC

Ε φαντάσου πως έπαιζε το πολύ 9018, πριν την ανοικοδόμηση της τροφοδοσίας!

Αυτό που θέλω να πω είναι να μην στεκόμαστε στα ονόματα και στο hype.
Yπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν πέραν της επιλογής ενός chip.

Επίσης πέραν της υλοποίησης που αφορά το δέκτη το ρολόι και το dac chip κτλ υπάρχει και η τροφοδοσία και αναλογική έξοδος και δεν πρέπει να υποτιμούνται επουδενί!

Δεν ψωνίζουμε όνομα, ούτε review, hype κτλ. Μόνο μετά από σωστή δοκιμή!
Την έχουμε πατήσει ουκ ολίγες φορές και μάθαμε! (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων... έρωτας κτλ :-)

Αυτό λέω και εγώ ...Είναι κάτι που το λέω και το φωνάζω {τρόπος του λέγειν} από την πρώτη στιγμή ..Σε ένα dac μετράει η συνολική σχεδίαση και όχι μόνο το chip.

ακούει κανονικά σε καλώδια το σύστημα Θανάση.
sorry που απαντάω εγώ, όταν το δει ο Θωμάς ας πει και ο ίδιος.
(ανέφερα πριν ότι άκουγε με διαφορετικά καλώδια ηχείων σε διαφορετικές εντάσεις... λέτε για πλάκα να το έκανε? Ήταν στα γούστα του έτσι κι αλλιώς και είπε να βάλει περισσότερο ενδιαφέρον στη ζωή του?)

Ναι όντως, τα καλώδια στο σύστημα μου προκαλούν ιδιαίτερες διαφορες, ισως οχι παντα προς την σωστή κατεύθυνση αλλα προς αυτη που επιλεγω μερικές φορές ν ακούω, πχ πιο αργά, πιο πλαδαρα ισως και βρώμικα μπάσα που ομως σε συγκεκριμένες στιγμές μπορει και να μ αρεσουν..

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Δεν ξερω πως να το θέσω διαφορετικά, δεν εχω κατι που δεν μου αρεσει στο σύστημα μου. Ειδικά τα ηχεια που ανέφερε ο Φραγκ αν και παλιά δεν σκέφτομαι επουδενί να τ αλλάξω και να χάσω τον μεγάλο ηχο τους, οταν επισης ο Ιταλός ενισχυτής τα γλυκαίνει τοσο καλα που σχεδόν ξεχνάς οτι ειναι ..μόνιτορ. Ναι για μενα το μόνιτορ δεν ηταν ποτε το ζητούμενο και γι αυτο ολο στην ιταλική Σχολη τριγυρνάω, ξερω οτι για πολλούς ειμαι λαθος, αλλα γούστα ειναι αυτα

Εχοντας λοιπον ως constraints οτι τα ηχεια και ο ενισχυτής δεν αλλάζουν, πως μπορω να παρω το μάξιμουμ της ηχητικής απόδοσης με το πλέον λογικό κοστος απόκτησης; Αυτη ειναι η σύγχρονη simplex απορία μου

Εσυ, ή η φωνή της λογικής μου εισαι ή της γυναίκας μου, αυτο δεν το δω βρει ακομα!

Εγώ αυτό που προσπαθώ να καταλάβω είναι για τι αλλαγές ψάχνεις στο ηχητικό αποτέλεσμα, αφού δεν προσδιορίζεις τι είναι αυτό που δεν σου αρέσει και θέλεις να αλλάξεις. Γιατί αν αντιλήφτηκα καλά διαφορές εντόπισες άλλα όχι όπως τις περίμενες.

Τι προσδοκίες έχεις? Πόσο σίγουρος είσαι ότι αυτό που περιμένεις θα στο δώσει ένα dac και όχι κάποια άλλα ηχεία πχ?

Στην προσπαθεια βελτίωσης γνωρίζω οτι η αλλαγή ηχείων θα με αναβάθμιζε αλλα με τι κοστος; Τι χρήματα έπρεπε να δωσω για να παρω καλυτερο ηχο απο τα 801 και ποσά θα έπρεπε να δωσω για να βελτιώσω το dac..?

Νίκο, ένα ντιούικο στο 500ρικο αντιστοιχεί χαλαρά σε εμπορίου στο 1000 και βάλε ... επίσης το περίφημο Μάμπο ο Βασίλης που είναι και πάρα πολύ ψαγμένος το έχει παλέψει καιρό και μπράβο του για το αποτέλεσμα ...
Τώρα, το ότι εσύ παιδεύθηκες με το 9018 τι ακριβώς σημαίνει ; ότι έπρεπε να παιδευθεί και ο Westlake ;;; (τον βρήκα με ένα απλό γκουγκλάρισμα, δες τι έχει σχεδιάσει ο τύπος ) ...

πχ. και το δικό μου 9018, σε ελάχιστα χρήματα, σχεδίασης του κινεζάκου KingWa είναι σούπερ και στα δικά μου προσωπικά τεστάκια με τα ΗΕ 500 έχει ήδη φάει λάχανο διάφορα ... όλοι συμφωνούμε ότι παίζει ρόλο η όλη σχεδίαση και όχι μόνον το τσιπάκι, όχι όμως και ότι το τελευταίο δεν έχει τον σημαντικό ρόλο του ...

παντως ενα ειναι σίγουρο, οτι το mdac αξίζει καθε ευρω,απο τα 700 κατι που κοστίζει, πολλαπλές φορές

Για να γινω αρκετα αιρετικός, θα δηλώσω ότι μέχρι στιγμής μουσική από dac στο συστημα μου είνσι υποδεέστερη του ταπεινου cd και πολύ περισσότερο του βινυλίου. Δεν έχω την εμπειρία σας σε δοκιμές μηχανημάτων, ωστόσο μέχρι και dac της emm labs με το macbook δεν έφτασε την απόδοση του cd της naim που διαθέτω, ενώ το ίδιο dac με το transport του και παίζοντας cd/ sacd ήταν απίστευτο. Φταίει το κοινό καλώδιο που χρησιμοποίησα για την σύνδεση με usb? (απ ότι έχω διαβάσει τις γνώμες σας για το καλώδιο που μεταφέρει...ψηφία, δεν παίζει κανένα ρόλο). Η υπόθεση dac/pc με έχει πείσει για την ευκολία της, όχι όμως και για την ποιότητα της αναπαραγωγής. Και αυτό ήταν και προσωπική διαπίστωση και από την έκθεση. Με αυτή τη λογική αποδίδω στο μηχανάκι της line magnetic την τιμιότητα. Αλλά και πάλι καλό cd δεν το υποκαθιστά.

Για να γινω αρκετα αιρετικός, θα δηλώσω ότι μέχρι στιγμής μουσική από dac στο συστημα μου είνσι υποδεέστερη του ταπεινου cd και πολύ περισσότερο του βινυλίου. Δεν έχω την εμπειρία σας σε δοκιμές μηχανημάτων, ωστόσο μέχρι και dac της emm labs με το macbook δεν έφτασε την απόδοση του cd της naim που διαθέτω, ενώ το ίδιο dac με το transport του και παίζοντας cd/ sacd ήταν απίστευτο. Φταίει το κοινό καλώδιο που χρησιμοποίησα για την σύνδεση με usb? (απ ότι έχω διαβάσει τις γνώμες σας για το καλώδιο που μεταφέρει...ψηφία, δεν παίζει κανένα ρόλο). Η υπόθεση dac/pc με έχει πείσει για την ευκολία της, όχι όμως και για την ποιότητα της αναπαραγωγής. Και αυτό ήταν και προσωπική διαπίστωση και από την έκθεση. Με αυτή τη λογική αποδίδω στο μηχανάκι της line magnetic την τιμιότητα. Αλλά και πάλι καλό cd δεν το υποκαθιστά.

Ετοιμάσου για πολλά flames!