Το Ελληνικό Rock - Ένας οδηγός

10 July 2006
5,257
Θεσσαλονίκη
έλεος: όχι άλλες λίστες για κανα εξάμηνο (τουλάχιστον).:AFADF0:
Ναί, καλά μη φάς... -bye-

...Χρονολογικά:
Σαββόπουλος Τo περιβόλι τoυ τρελλoύ 1969
Aphrodite's Child 666 1971
A Priori Ομόνυμο (γύρω στο ‘72)
Σαββόπουλος Δέκα χρόvια κoμμάτια 1975
Πουλικάκος Μεταφοραί Εκδρομαί ο Μήτσος 1976
Παύλος Σιδηρόπουλος & Σπυριδούλα Φλού 1978
Πουλικάκος Crazy love στου Ζωγράφου 1979
Σαββόπουλος Ρεζέρβα 1979
Γιώργος Μακρής Πιο άσχημα απο πριν, χειρότερα απο μετά (γύρω στο ‘80)
Λένα Πλάτωνος Σαμποτάζ 1981
Νικόλας Άσιμος Ο Ξαναπές 1982
Metro Decay Υπέρβαση 1984
Χάρης και Πάνος Κατσιμίχα Ζεστά Ποτά 1985
Σωκράτης Mάλαμας Aσπρόμαυρες Ιστορίες 1989
Εν Πλώ ομόνυμο 1989
Ενδελέχεια ομόνυμο 1994
Διάφανα Κρίνα Έγινε η απώλεια συνήθεια μας 1996
Αντώνης Λιβιεράτος Το Τεράστιο Κίτρινο Πράγμα 1997
Magic De Spell Τραμπάλα στις Ταράτσες Ετοιμόρροπων Σπιτιών 1998
Δημοσιοϋπαλληλικό Ρετιρέ Το Πάρτυ 1999
Sigmatropic Sixteen Haiku and Other Stories 2003
Γιάννης Αγγελάκας και οι Επισκέπτες Από 'δω και πάνω 2005

Τα Ξύλινα Σπαθιά – Ξεσσαλονίκη [1993 Άνω Κάτω Records] Σου λέει τίποτα;

Οδηγός ως προς τί?
Εξήγησέ μας με ποιά κριτήρια έβαλες μόνο αυτούς τους δίσκους, γιατί, αν δε υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, τότε μάλλον χρειάζεται συμπλήρωμα.

Να συπμληρώσω κάποια σημαντικά συγκροτήματα όπως:

Τρύπες
Μωρά στην Φωτιά
Σαύρα των Βασσιλικών Δρόμων
Last Drive
Echo tatoo

Θα συμπληρώσω και Active Member και ας πείτε ότι θέλετε επ'αυτού

Απάντηση: Re: Το Ελληνικό Rock - Ένας οδηγός

υπαρχει καμια αντιρρηση για αυτους και δεν το εχω καταλαβει ακομα?:chinscratch:

Νομίζω ότι πρέπει να προστεθούν και οι παρακάτω:

Διονύσης Τσακνής
Τερμίτες
Socrates
Πελόμα Μποκιού
ίσως και οι Sharp Ties, αν και δεν είναι ροκ, είναι ποπ...

Re: Απάντηση: Re: Το Ελληνικό Rock - Ένας οδηγός

υπαρχει καμια αντιρρηση για αυτους και δεν το εχω καταλαβει ακομα?:chinscratch:

από εμένα καμία αλλά θεωρώ ότι κάποιος μπορεί να πει ότι δεν είναι Rock με την αυστηρή έννοια του όρου.

Θεωρώ ότι οι Active Member μαζί με τις Τρύπες ήταν τα κορυφαία συγκρότημα της Ελληνικής σκήνής

Οδηγός ως προς τί?
Εξήγησέ μας με ποιά κριτήρια έβαλες μόνο αυτούς τους δίσκους, γιατί, αν δε υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, τότε μάλλον χρειάζεται συμπλήρωμα.

Οδηγός με κριτήρια απολύτως υποκειμενικά. Είναι απλά μιά αρχή που φυσικά χρειάζεται συμπλήρωμα.
Και Active Member και οτι ακόμη εσείς νομίζετε. Η επιλογή έγινε με βάση τα δικά μου αγαπημένα.

Εξάλλου, όπως φαίνεται και παρακάτω, πολλοί γνώστες της μουσικής επισκέφθηκαν το νήμα και ακόμη δεν είπαν την τελευταία τους λέξη -ούτε καν την πρώτη. Ετοιμάζουν τα ξίφη! :argue: Ωραία!!!

Μπιλ, αν τους έχεις όλους αυτούς τους δίσκοι, να πάρω καμιά κάσα κρασιά και να αρριβάρω εκεί πέρα στο μαχαλά σου, να αναστήσουμε όλους αυτούς τους μεγάλους και τρανούς που μας γράφεις!

Ο μπίλης ο Παπακωνσταντάν, παρόλο που έγινε λίγο νταλάρας τελευταία, είχε κάνει καλές δουλειές παλιότερα. Πως και δεν τον συμπεριέλαβες?

Ο Πωλ Σιδηρό πάλι, πολύ παλιόπαιδο. Αυτόν τον Μπάμπη τον Φλου τον ρήμαξα. Το δισκάκι ίσα που παίζει από τις γρατζουνιές. Μόνο στο μπλου σκάι παίζει.

Πουλικάκος, απίστευτος. Σε συναυλία προ 14ετίας σε μαγαζί στη στροφή Επανωμής, σκάει μύτη στη σκηνή με περίστροφο στην κωλότσεπη!

ΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΤΟ ΜΑΝΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!!!!!! -bye-

ΥΓ: Μήπως έχεις και Ζωρζ Πιλαλί? -bye-

Να συπμληρώσω κάποια σημαντικά συγκροτήματα όπως:

Τρύπες
Μωρά στην Φωτιά
Σαύρα των Βασσιλικών Δρόμων
Last Drive
Echo tatoo
Ξυλινα σπαθια
Θα συμπληρώσω και ACTIVE MEMBERκαι ας πείτε ότι θέλετε επ'αυτού

Ok!Ως νοοτροπια οι Active Member ειναι ΡΟΚ αλλα ηχητικα ειναι HIP-HOP..
Ειμαι απο τους πρωτους εδω στην Αθηνα που εχω οργανωσει συναυλιες
τους & θεωρω τον Μιχαλη (bd foxmor)φιλο.
Οσον αφορα την λιστα του φιλου ποιο πανω αν & με τιμα προσωπικα
αφου εχει συμπεριλαβει & τους metro decay (ημουν καποτε στο συγκpοτημα)
την βρησκω με πολλες απουσιες οπως αυτες που αναφερει εδω ο Κωστας
αλλα & πολλους αλλους εφοσον βεβαια εξηγει κατοπιν οτι ειναι με προσωπικα
κρητιρια οκ,απλα επρεπε να συμπληρωσει
ΕΝΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΓΟΥΣΤΑ θα ηταν ποιο σωστο..

leo09, δεν πάει έτσι. Ο Βασίλης το ονόμασε οδηγό (σκέτο), γιατί θα γράψει ο καθένας ό,τι του αρέσει, κι έτσι μέσα από τη διαφορετικότητά μας αλληλοσυμπληρωνόμαστε.

Η όλη κατάσταση φυσικά καταλήγει σε μπάχαλο, αλλά έχει πλάκα...

Υ.Γ. Αφού συμπεριλάβαμε τους Active Member θα προσθέσω και τους Στέρεο Νόβα.

Πάει και παραπάει έτσι.

Το όνομα του thread είναι Ελληνικό ROCK

Το ότι το rock στην Ελλάδα ανήκει στην ευρήτερη έννοια της εναλακτικής μουσικής δεν σημαίνει ότι πρέπει να το συγχέουμε με το hip-hop των Active Member (που οι ίδιοι εξάλου βάφτησαν low-bap προκαλώντας σύγχιση), ούτε με την freestyle electronica των Στέρεο Νόβα.

Προς θεού, δεν το λέω για να ψάξουμε να βρούμε τις ακριβείς στιλιζαρισμένες ταμπέλες, αλλά απο στοιχειώδη σεβασμό απέναντι στα ακούσματα μας και τις μουσικές επιλογές μας.

Ακόμα θυμάμαι ότι είχα μείνει άναυδος όταν διάβασα ότι ο Χατζιγιάννης είχε πάρει για το τραγούδι ¨μόνος μου¨ το βραβείο του καλύτερου λαικού τραγουδιού της χρονιάς στα μουσικά βραβεία Αρίων. Ας μην οικειοποιηθούμε αυτήν την ομογενοποίηση των ¨popular¨ και προσοδοφόρων ακουσμάτων που προωθεί η Ελληνική Μουσική βιομηχανία σιγοντάροντας τα λαι-chedelic hit της.

Θέλω να πω ότι ή πρέπει να φύγει το Rock απο το τίτλο του thread ή πολύ απλά οι Active Member και οι πολυαγαπημένοι μου Στέρεο Νόβα δεν ανήκουν εδώ...

Μπιλ...
επέτρεψέ μου (επειδή ορισμένα πράγματα τα ξέρω εκ των έσω)
Ο δίσκος των A priori βγήκε το 82 και ήταν jazz.

Υπόγεια Ρεύματα είδα οτι δεν έχουν αναφερθεί καθόλου. Για μένα είναι ένα εκ των 2-3 καλύτερων γκρουπ, με σοβαρές δουλειές, πάντα προσεγμένους στίχους και καλές παραγωγές. Και είναι και ενεργό συγκρότημα, πριν καμμιά βδομάδα έβγαλαν το "Νέα Μέρα", καινούργιο cd, και για μένα ένα από τα καλύτερά τους.

Σαν φως, Ασημένια σφήκα, Σαν έρημα καράβια, Κοιτάς μακριά, Να γελάς, Μ'αρέσει να μη λέω πολλά, Ορθρος των ψυχών και άλλα πολλά..

... Πουλικάκος, απίστευτος. Σε συναυλία προ 14ετίας σε μαγαζί στη στροφή Επανωμής, σκάει μύτη στη σκηνή με περίστροφο στην κωλότσεπη!...

ΥΓ: Μήπως έχεις και Ζωρζ Πιλαλί?

Στέργιο τελευταία φορά τον είδα στο Cafe American να προσπαθεί να παίζει κυριλέ, αλλά το αίμα νερό δεν γίνεται... Ρόκερ περιωπής! Πιλαλί όχι.

Μπιλ...
επέτρεψέ μου (επειδή ορισμένα πράγματα τα ξέρω εκ των έσω)
Ο δίσκος των A priori βγήκε το 82 και ήταν jazz.

Δυστυχώς το έχω σε κασέτα μόνο, οπότε παραπάνω στοιχεία δεν...

Liberopoulos & Δ.Κωτσάκος ποιούς δίσκους από Yell-O-Yell, Vila 21, Anti Tropau Council, Υπόγεια Ρεύματα προτείνετε?

Vasili kapou girv sta mesa twn 80's:

Yell-o Yell : Hello Hell (Birthday Party spirit kai polles ekpliktikes live emfaniseis tou sigkrotimatos)
Villa 21 : Electric Poison (Polu kalo garage)
Anti Tropaou Council: A way out (Garage punk me to polu kalo "I believe " gia ton megalo Roky Erickson kai para polu kala live):guitarist: :guitarist: :guitarist:

Re: Απάντηση: Το Ελληνικό Rock - Ένας οδηγός

Liberopoulos & Δ.Κωτσάκος ποιούς δίσκους από Yell-O-Yell, Vila 21, Anti Tropau Council, Υπόγεια Ρεύματα προτείνετε?

Από Υπόγεια Ρεύματα θεωρώ απαραίτητο δίσκο για συλλογή ελληνικού ροκ τον 1ο τους, "Ο Μάγος κοιτάει την πόλη". Επίσης το "live στο θέατρο βράχων".

Πολύ καλή δουλειά κατ' εμέ είναι το "Εικόνες στα σύννεφα" και το τελευταιο τους, το "Νέα μέρα" με διάφορες μελωποιήσεις ποιητών και στα δύο, με ιδιαίτερη επιτυχία.

Ο παραπάνω όρος Rock χαρακτηρίζει την οπτική και τα κίνητρα. Επίσης Rock είναι ακόμη οι Λύτης και Ιζόλδη οι Άρνηση και οι Αντικατοπτρισμοί του Χατζιδάκι. Που όμως δεν συμπεριέλαβα. Απ'την άλλη αν επιχειρούσα να κατηγοριοποιήσω επιμέρους στιλ και φόρμες (A priori) θα αναγκαζόμουν να δημιουργήσω ακόμη και threads με έναν μόνο δίσκο για κάποιον απ'αυτούς. Το Ελληνικό Rock λοιπόν, παρόλη την διαφορετικότητα των παραπάνω δειγμάτων του έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά όπως την κόντρα πορεία μιάς πέτρας που αψηφά την βαρύτητα των mainstream και κατρακυλάει προς τα πάνω, σε ένα τόπο που ο μέσος όρος (Βίκυ Λέανδρος, Πασχάλης, Πασχάλης Τερζής) ακόμη διακατέχεται από τα σύνδρομα την αντιπαροχής και του πιθικ ισμού. Δίσκους με άποψη που κατάφεραν να λάμψουν για την αισθητική του πραγματικού.
A priori 1972 αντί 1982
Sorry για την λανθάνουσα αίσθηση, που μού έμεινε από ηχογραφήσεις σε κασετόφωνα που μαζί με τον φίλο και συμμαθητή μου Δημ. Τσώνο τα κυριακάτικα πρωινά σε σινεμά της πόλης. -bye-