To **Επίσημο** Νήμα του Raspberry Pi

Re: To **ΕΠΙΣΗΜΟ** Νήμα του Raspberry Pi

Αν πάρεις ψυχτρες πάρε pure copper ... Είναι πολύ καλύτερες απο αλουμινενιες... Επίσης να ενα κατάστημα που έχει πληθως απο αξεσουάρ http://modmypi.com ... Έχω πάρει πολλές φορες.
Περί overclock : Οσες φορες το έχω παει πανω απο 950 MHz μου "διαγράφεται" (SD card corruption) η κάρτα μνήμης (απο κινεζική 8gb μέχρι Sandisk Ultra 32gb).

Last edited:

Περί overclock : Οσες φορες το έχω παει πανω απο 950 MHz μου "διαγράφεται" (SD card corruption) η κάρτα μνήμης (απο κινεζική 8gb μέχρι Sandisk Ultra 32gb).

Κανε την εγκατασταση σε usb stick και θα εισαι οκ!! Το εκανα και δεν εχω ουτε μια φορα SD card corruption. Ασε που ειαναι γρηγοροτερο στο φορτωμα των fanart!

Απάντηση: Re: To **ΕΠΙΣΗΜΟ** Νήμα του Raspberry Pi

Κανε την εγκατασταση σε usb stick και θα εισαι οκ!! Το εκανα και δεν εχω ουτε μια φορα SD card corruption. Ασε που ειαναι γρηγοροτερο στο φορτωμα των fanart!

εχω δει πολλούς και διάφορους οδηγούς... έχεις κάποιον εγγυημένο? (να τα λέει βήμα βήμα, για αποφυγή trial&error). Λέω να κρατήσω μια SD @ 2GB (έχω άπειρες) και να βάλω και ένα usb stick.

Εχει σημασία η ταχύτητα του usb? Ξέρουμε μέχρι πόσο γρήγορα usb sticks μπορεί να χρησιμοποιήσει το rasPi? Σχετικά με τα μεγέθη τους? το usb αν βρω κανά 4GB γρήγορο, φαντάζομαι είναι ΟΚ...

Αν δεν πάω σε usb, Έχει νόημα η ταχύτητα της κάρτας SD? (class4 / 6 / κλπ)?

θα πάω -λογικά- για ψήκτρες, καθώς και ανέβασμα συχνότητας... δεν παλεύεται έτσι... χρόνο να βρω να τα κάνω με ησυχία...

Δεν γνωριζω αν εχει αναφερθει ποιο πισω αλλα σημερα δοκιμασα το γνωστο showtime του ps3 στο pi,και μπορω να πω οτι καταενθουσιαστικα απλο και γρηγορο και μαζι με navi-x τελειο.ειναι σε beta αλλα ειναι μια καλη αρχη για εμας που μας καηκε το ps3.

Για πες.... :)

Λοιπον ακολουθησα αυτον τον οδηγο! Πολυ απλος, κατανοητος, εχει και βιντεο! Update στο openelec κανω με τον γνωστο τροπο, απο υπολογιστη μεσω samba αντιγραφω τα αρχεια system και kernel στον φακελο updates, κανω επανεκινηση στο Pi και ολα τελεια! Για usb βαλε οποιο θες, εγω εβαλα ενα usb2 4GB αλλα λενε οτι με usb3 ειναι ακομα πιο γρηγορο. Η sd δεν εχει πλεον καμμια σημασια, μπορεις να βαλεις οποια θες, μικρη και αργη, δεν παιζει ρολο καθολου σε usb εγkατασταση. Αν εχετε καποιο προβλημα ρωτηστε να σας πω οτι ξερω....

Λοιπον ακολουθησα αυτον τον οδηγο! Πολυ απλος, κατανοητος, εχει και βιντεο! Update στο openelec κανω με τον γνωστο τροπο, απο υπολογιστη μεσω samba αντιγραφω τα αρχεια system και kernel στον φακελο updates, κανω επανεκινηση στο Pi και ολα τελεια! Για usb βαλε οποιο θες, εγω εβαλα ενα usb2 4GB αλλα λενε οτι με usb3 ειναι ακομα πιο γρηγορο. Η sd δεν εχει πλεον καμμια σημασια, μπορεις να βαλεις οποια θες, μικρη και αργη, δεν παιζει ρολο καθολου σε usb εγkατασταση. Αν εχετε καποιο προβλημα ρωτηστε να σας πω οτι ξερω....

λοιπόν έγινε αυτό... αν κατάλαβα καλά, χρησιμοποιεί το usb σαν storage... ολα τα fanart δλδ πάνε εκεί, και πράγματι, πάει καλύτερα. Τα λειτουργικά / boot αρχεία από ότι βλέπω παραμένουν στην SD, οπότε μάλλον συνεχίζει να μας νοιάζει (τουλάχιστον μεχρι να φορτώσει).

μένει να αποφασίσω και που θα το πάω O/Ced...

Δικη μου γνωμη.Αν βαλετε αργη sd θα αργει να μπουταρει,και αν βαλετε ενα οποιοδηποτε usb ισως να ειναι ποιο αργο απ οτι αν ειχατε βαλει μια class 10 sd.Για το λογο αυτο τα περισοτερα tutorial προτηνουν usb3 κι ας μην εχει usb3 port το rpi.

Απάντηση: To **ΕΠΙΣΗΜΟ** Νήμα του Raspberry Pi

επειδή όλα αυτά που λέτε μου φάνηκαν και εμένα απολύτως λογικά όταν σκεφτόμουν τι να βάλω, επέλεξα τελικά ένα crucial (usb2) με ~17ΜΒ read και ~15ΜΒ write... (και γενικότερα πολύ "σβέλτο" και σε απόκριση).

επίσης για την ώρα είμαι σε medium O/C, με dynamic overclocking επιλεγμένο... όσο το δοκιμάζω και παραμένει σταθερό, θα ανεβαίνω σιγά σιγά...

Εγώ αυτή τη στιγμη έχω μια ADATA 32gb UHS-1 class 10 με την πραγματική ταχύτητα εγγραφής να ξεπερνά τα 14mb/s και ανάγνωσης τα 30mb/s....

http://joostsmit.blogspot.gr/2013/02/openelec-on-raspberry-pi-step-by-step.html
Αυτος ο οδηγος το κανει και πεταει,με openelec φυσικα,προσεξτε τη ρυθμιση initial_turbo=30,αυτη κανει τη διαφορα στο μπουταρησμα, μπορειτε να προσθεσετε κι αλλες ρυθμισεις στο config.οπως αυτη temp_limit=85, βαλτε τη στο 75 για να ειστε καλημενοι με τη θερμοκρασια,και για περισοτερη ταχυτητα προσθεστε και τισ σωστες ρυθμισεις για το hdmi ωστε να μπουταρει στην επιλεγμενη αναληση (π.χ 720p) και στο σωστο συστημα hdmi το οποιο υποστηριζει η tv σας.Και μην ξεχνατε μετα το περας τον ρυθμισεων να κλειδωσεται την sd(αν χρησημοποιιτε usb).

Last edited:

το boot δεν με απασχολεί ιδιαίτερα (δεν αργεί έτσι κι αλλιώς), αυτό που με "ενοχλεί" είναι το lag στα μενού, πχ. όταν scrollάρω τις ταινίες (επιλογή: fanart) ή όταν ξεκινήσω να βλέπω κάτι και θέλω να ανοίξω το μενού των υποτίτλων, να βρει υπότιτλο... και πάει σε slow motion.

Εγώ αυτή τη στιγμη έχω μια ADATA 32gb UHS-1 class 10 με την πραγματική ταχύτητα εγγραφής να ξεπερνά τα 14mb/s και ανάγνωσης τα 30mb/s....

http://elinux.org/RPi_config.txt#Overclocking_options

Αυτός ο οδηγός είναι ένας από τους καλύτερους που έχω δει (και από τους πιο αναλυτικούς). Ουσιαστικά είναι linked από την wiki σελίδα της ίδιας της openelec, σαν επεξήγηση του O/C στο Pi, οπότε θεωρώ ότι θα είναι και αρκετά αξιόπιστος. Επί τους θέματος, αποτρέπει την χρήση γρήγορων SD, αν γίνεται O/C...

http://elinux.org/RPi_config.txt#SD_Card_Usage_with_Overclocking

Re: Απάντηση: To **ΕΠΙΣΗΜΟ** Νήμα του Raspberry Pi

το boot δεν με απασχολεί ιδιαίτερα (δεν αργεί έτσι κι αλλιώς), αυτό που με "ενοχλεί" είναι το lag στα μενού, πχ. όταν scrollάρω τις ταινίες (επιλογή: fanart) ή όταν ξεκινήσω να βλέπω κάτι και θέλω να ανοίξω το μενού των υποτίτλων, να βρει υπότιτλο... και πάει σε slow motion.

Αυτά είναι τα προβλήματα που έχει;

αυτά είναι που με ενόχλησαν με το καλημέρα...

υγ. δεν έχω βρει κάτι άλλο ενοχλητικό όμως... (openelec)

υγ2. θέλει όμως και κουτί (το οποίο ανεβάζει θερμοκρασία γιατί είναι κλειστά τα περισσότερα), θέλει smartphone γιατί δεν έχει τηλεχειρισμό δικό του, θέλει ασχολία και διάβασμα αν πεις ότι θα βελτιώσεις την απόκριση (O/C + usb βελτιώνουν την κατάσταση)...

το συμπέρασμα? Αν ήταν λίγο πιο δυνατό (π.χ. διπύρηνο με λίγο ψηλότερη συχνότητα), θα ήταν το τέλειο μηχανάκι... (φυσικά δεν θα ήταν τόσο φτηνό).

Last edited:

Όπως ανέφερα και πιο πάνω, αν υπάρχει σύνδεση HDMI και η τηλεόραση υποστηρίζει HDMI cec, μπορεί να γίνει η δουλειά και μέσω του τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης.

αυτά είναι που με ενόχλησαν με το καλημέρα...

υγ. δεν έχω βρει κάτι άλλο ενοχλητικό όμως... (openelec)

υγ2. θέλει όμως και κουτί (το οποίο ανεβάζει θερμοκρασία γιατί είναι κλειστά τα περισσότερα), θέλει smartphone γιατί δεν έχει τηλεχειρισμό δικό του, θέλει ασχολία και διάβασμα αν πεις ότι θα βελτιώσεις την απόκριση (O/C + usb βελτιώνουν την κατάσταση)...

το συμπέρασμα? Αν ήταν λίγο πιο δυνατό (π.χ. διπύρηνο με λίγο ψηλότερη συχνότητα), θα ήταν το τέλειο μηχανάκι... (φυσικά δεν θα ήταν τόσο φτηνό).

Περιμενε "το καινουριο" raspberry το 2016 ....
Πλάκα πλάκα όμως σε τέτοια τιμή με τετοιους Developers δεν υπάρχει!

Θα κανω το δικηγορο του διαβολου.
Για κουτι μπορουμε να φτιαξουμε ενα εμεις, για να περνει και αερα, βαλτε στο google "raspberry pi case"
Για τηλεχειρισμο εκτος απο τα ετοιμα για windows μπορειτε να χρησιμοποιισεται πατεντες με ματακια ir πχ http://www.adafruit.com/blog/2013/0...ith-a-raspberry-pi-media-center-raspberry_pi/
μπορουμε το FLIRC USB Dongle και τελος αυτο που εχω και εγω xbox dvd kit με 5 ευρω απο γερμανο.
Ναι,θελει ασχολια και διαβασμα, αλλα εχει και αυτο τη χαρη του.