To **Επίσημο** Νήμα του Raspberry Pi

Re: To **ΕΠΙΣΗΜΟ** Νήμα του Raspberry Pi

Η χρήση του είναι πανεύκολη και μάλιστα συνήθως γίνεται μέσω του τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης. Θα χρειαστείς μια sd card 8 ή 16 γιγα για το λειτουργικό, ένα φορτιστή κινητού κι ενα καλό (χοντρό) καλώδιο micro usb ή ενα τροφοδοτικό 5V2A. Για wifi dongle μην ξοδευτείς - εγώ έχω πάρει ενα απο το πλαίσιο με 7 ευρώ - το ίδιο ισχύει και για το hdmi. Εαν δεν το έχεις κάπου εκτεθειμένο, το κουτί μπορείς να μην το αγοράσεις, όσο για ψύκτρα και ανεμιστηράκι νομιζω οτι για αρχη δε σου χρειάζονται. Για λειτουργικό νομίζω οτι το kodi σε καλύπτει στο θέμα του plex server, αλλά για τις ταχύτητες δεν ξέρω να σου απαντήσω...δεν υπάρχει δυνατότητα να βάλεις τοπικά ένα σκληρό δίσκο;

Καλησπέρα από εμένα και ζητώ προκαταβολικά συγνώμη αν κάποια από τα ερωτήματα που θέτω παρακάτω έχουν απαντηθεί πολλάκις.

Θα ήθελα να στήσω ένα Raspberry Pi 2 που θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ως media player στο πατρικό μου στην επαρχία. Στόχος είναι κάποιες από τις ταινίες που διαθέτω στον υπολογιστή μου να μπορεί να τις δει η μητέρα μου στην τηλεορασή της μέσω Plex.

Για αρχή να ρωτήσω πόσο εύκολη είναι η χρήση του από άτομο το οποίο έχει μία βασική εμπειρία χρήσης υπολογιστή (πλοήγηση internet και κειμενογράφηση).

Κατά δεύτερον θα ήθελα να μάθω το συνολικό κόστος του εγχειρήματος. Βλέπω ότι στο e-shop αυτή τη στιγμή το Pi 2 κοστίζει γύρω στα 45 από το e-shop.gr και θέλω να μάθω τι περιφερειακά επιπλέον χρειάζομαι.

Βλέπω ας πούμε στο Banggood ένα πακετάκι στα 50 περίπου με ψύκτρα, κουτάκι και ανεμιστηράκι. Φαντάζομαι ότι επιπλέον θα χρειαστώ wi-fi dongle και καλώδιο HDMI και υπολογίζω για όλα τα παραπάνω γύρω στα 70 .

Από εκεί και πέρα θα ήθελα να μου προτείνετε λειτουργικό που να υποστηρίζει Plex και να ρωτήσω κάτι που ίσως δεν άπτεται του θέματος.
Στο σπίτι μου υπάρχει VDSL 50άρα, ενώ στο πατρικό μου μία 24αρα στα χαρτιά, 10-15 στην πραγματικότητα. Το streaming θα γίνεται σε ικανοποιητική ποιότητα? (δεν επιδιώκω και 1080p)

Εχω κανει το ιδιο ακριβως, και μαλιστα με πι1, στην μητερα μου και σε φιλο μου. Οπως ειπε ο spyros_vs, χρειαζεσαι θηκη, φορτιστη (2Α) και καλωδιο hdmi. Τα εχω συνδεδεμενα με ethernet εγω, αλλα μιας και εσυ θα κανεις transcoding, το wifi θα δουλεψει απροβληματιστα. Καλο θα ηταν να αγορασεις και ενα τηλεχειριστηριο. Εχω αγορασει και δουλευει τελεια αυτο
http://www.e-shop.gr/hama-52451-remote-control-for-windows-media-center-p-PER.752903

ενω αρκετοι εχουν χρησιμοποιησει και αυτο
http://www.e-shop.gr/flirc-rpi-usb-xbmc-ir-remote-receiver-p-PER.815910σε συνδυασμο με το τηλεχειριστηριο της τηλεορασης.

Αν απο την αλλη η τηλεοραση ειναι σχετικα καινουρια και υποστηριζει CEC, τοτε το χειριστηριο της τηλεορασης θα δουλεψει κατευθειαν χωρις τιποτα αλλο (απλα οταν πας πρωτη φορα να το στησεις, εχε μαζι σου κανενα usb keyboard για δικη σου ευκολια για να ξεμπερδεψεις γρηγορα).

Ψηκτρα και ανεμιστηρακι θεωρω οτι δεν χρειαζεται μιας και στο 2 που εχω εγω σπιτι μου δεν εχει χρειαστει να γινει overclocking.
Για λειτουργικο εχεις δυο επιλογες. Η πιο ευκολη λυση ειναι rasplex, που ειναι πανευκολο στην χρηση. Αν θελεις και μερικες ακομα λειτουργιες (π.χ. streaming addons ή να μπορεις να συνδεσεις σκληρο usb και να παιζεις τοπικα) τοτε προσανατολιζεσαι σε openelec μαζι με plexbmc addon. Η 2η λυση μαλλον ειναι overkill για την μητερα σου.

Σχετικα με το κομματι του σερβερ τωρα. Η 50αρα σου τι upload εχει; Αν ειναι 3αρα τοτε καλυτερα να βαλεις την ποιοτητα στο 1mbit, το οποιο δινει ποιοτητα 480p (SDTV δηλαδη). Αν εχεις 5αρα και πανω, τοτε βαζεις ανετα 3mbit, το οποιο ειναι ποιοτητα 720p και σε αρκετα αρχεια (κυριως σειρων) δεν θα χρειαζεται καν transcoding. Προφανως καταλαβαινεις οτι θα πρεπει ο υπολογιστης που τρεχει τον plex server α) να ειναι αρκετα δυνατος για να κανει (οταν χρειαζεται) transcoding, β) να ειναι ανοιχτος, οταν ο plex client ψαχνει να δει κατι.

Για περισσοτερα σχετικα με το plex δες και το νημα που εχει φτιαχτει ειδικα για αυτο!

Εγώ πάλι έχω την άποψη ότι θα μπλέξεις. Εδώ διαβάζω ότι σε τοπικό δίκτυο και έχουν ένα σωρό προβλήματα και θες να το δοκιμάσεις με DSLs; Αν η μητέρα σου έχει απλές βασικές γνώσεις με windows και πας να την μπλέξεις με Linux και με συσκευή που ποτέ η κάρτα δεν πιάνει σωστά ποτέ η τάση δεν είναι καλή και η μία ρύθμιση και να η άλλη και να σε δω πως θα τα κάνεις όλα αυτά remotely με pi2.
Η γνώμη μου είναι...αν δεν είναι τόσο κόστος, πάρε το πιο φθηνό nuc με μνήμη και με ένα USB stick βάλε openelec, κότσαρε και ένα δίσκο 1 TB πάνω και θα παίζει τα πάντα χωρίς να ασχολείται πολύ. Στην ανάγκη της κάνεις upload εσύ ταινίες οποιαδήποτε στιγμή προκείμενου να εμπλουτίσεις τη συλλογή της. Καλύτερα αυτό από το streaming και τις διακοπές. Καλύτερα θα ήταν να βάλεις windows αλλά αναβαίνει το κόστος. Εδώ όμως έχεις κ ένα teamviewer και οτιδήποτε τύχει απομακρυσμένα το λύνεις. Εναλλακτικά πάρει ένα Intel stick περίπου 130-150 ευρώ με windows 10 και τρέξε kodi. Πιο οικονομικό από το nuc.
Σε οποιαδήποτε λύση καταλήξεις να ξέρεις πως πρακτικά το streaming θα έχει θέματα διάφορα. Βασικά θα είσαι στο τηλέφωνο όλη την ώρα. Γνώμη μου πάρε δίσκο εξωτερικό. Το pi2 δεν το υποτιμώ, ίσα ίσα αλλά για μητέρες με ελάχιστες γνώσεις υπολογιστή δεν θα το πρότεινα.

Το Intel stick μοιάζει όντως καλή λυση. Από τηλεχειρισμό πως τα πάει; Το team viewer που παίρνει, μεγάλη υπόθεση.

Πάντως να πω ότι το plex σε θέματα remote streaming είναι βράχος. Ότι θέματα έχω αντιμετωπίσει ήταν καθαρά από τη μεριά του σέρβερ. Ο client το πολύ να ήθελε κανένα restart, εκτός αν είναι τόσο χαλιά ή σύνδεση στο χωριό και κάνει συνέχεια διακοπές.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Άποψη μου πάντως να πάρεις το pi που είναι χιλιοδοκιμασμενη λύση και στη χειρότερη το παίρνεις εσύ και πίστεψε με θα βρεις κατι να το κανείς :)

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.

Το Pi το ψήνω από καιρό και για προσωπική χρήση, σε περίπτωση που δεν μπορέσει τελικά να δουλέψει ικανοποιητικά ως media player.
Δεν θέλω να μπλέξω με ακριβές λύσεις, όπως intel sticks, στην τελική νομίζω ότι ένα android box θα ήταν προτιμώτερο.

Η συνδεσή μου είναι VDSL ΟΤΕ 50 down/5 up και το streaming θα γίνει από ένα laptop i7 2.8 που φοράει μία GT 740 M πάνω, νομίζω αρκετό για αυτή τη δουλειά.
Για του λόγου το αληθές, έχω καταφέρει να δω ταινία μέσω 3g από την εφαρμογή του Plex σε android tablet με το παραπάνω setup χωρίς το παραμικρό κόλλημα (σε 480 εννοείται).

Επιπλέον έχω έναν WD Media Player (τον πρώτο) να κάθεται. Μπορεί να αξιοποιηθεί κάπου, πάντα αναφορικά με remote streaming?

Η καρτα γραφικων για το plex δεν εχει απολυτως καμμια σημασια. Το wd θα μπορουσε (για σχετικα μικρα αρχεια) να χρησιμοποιηθει για remote streaming, αλλα θα ταλαιπωρηθεις και δεν θα εχεις συνεχεια καλο αποτελεσμα. Θα χρειαστει να κανεις vpn γεφυρα μεταξυ των δυο δικτυων και μετα το wd θα streamαρει απο εσενα σαν να ειστε σε τοπικο δικτυο. ΑΛΛΑ θα περιοριζεσαι απο το upload bandwidth σου, και εδω δεν θα μπορεις να χρησιμοποιησεις το plex για να ριξεις την ποιοτητα του αρχειου και να την κανεις να "χωρεσει" στο bandwidth σου.

Ισως να γινεται κατι μεσω vpn (οπως περιεγραψα και πριν) και να τρεχει το plex ως dlna server. Τα wd εχουν απο οτι θυμαμαι δυνατοτητες dlna client, αλλα επειδη με το συγκεκριμενο πρωτοκολλο δεν εχω ασχοληθει, δεν ξερω αν μπορουν να κανουν transcoding ταυτοχρονα με λειτουργια dlna server. Το αλλο κακο με αυτην τη λυση ειναι οτι δεν ειναι σιγουρο οτι θα δουλευουν οι υποτιτλοι.

Παντως το πι, αν το αγορασεις "κομπλε", αν δεν εχεις ηδη δηλαδη καποια κομματια (π.χ. φορτιστη, καλωδιο hdmi) θα φτασεις κοντα στα 80ευρω.

Ξεχασαμε να πουμε επισης οτι η sd card που θα παρεις να ειναι Sandisk ultra microsd (class 10). Φαινεται να εχουν λυθει τα προβληματα, αλλα συγκεκριμενα το openelec ειχε θεμα με διαφορες αλλες μαρκες καρτων και γινοταν corrupt η καρτα μετα απο κακο σβησιμο (π.χ. διακοπη ρευματος).

Αν είναι να φτάσει τα 80 "κομπλέ" (αν και παλαίοτερα που το είχα κοιτάξει 100 και κάτι μου έβγαινε εμένα γι αυτό το απέρριπτα συνέχεια), το Intel Stick έχει 130 με Windows 10 και χωρίς να κάνεις το σταυρό σου να μπουτάρει.

Η δική μου απορία είναι το 480p φτάνει; Σε τι τηλεόραση θα βλέπει; Γιατί 480p άντε να έχει σε κανένα tablet καλή εικόνα. Εδώ κάτι 576p που έχω παλιά αρχεία και οριακά φαίνονται αξιοπρεπή σε 40άρα με Kodi και λίγο καλύτερα με madVR.

στην τελική νομίζω ότι ένα android box θα ήταν προτιμότερο.
:rip: Μακρία. Χίλιες φορές καλύτερα pi2

Αν είναι να φτάσει τα 80 "κομπλέ" (αν και παλαίοτερα που το είχα κοιτάξει 100 και κάτι μου έβγαινε εμένα γι αυτό το απέρριπτα συνέχεια), το Intel Stick έχει 130 με Windows 10 και χωρίς να κάνεις το σταυρό σου να μπουτάρει.

Η δική μου απορία είναι το 480p φτάνει; Σε τι τηλεόραση θα βλέπει; Γιατί 480p άντε να έχει σε κανένα tablet καλή εικόνα. Εδώ κάτι 576p που έχω παλιά αρχεία και οριακά φαίνονται αξιοπρεπή σε 40άρα με Kodi και λίγο καλύτερα με madVR.

Η τηλεόραση είναι μία Samsung 37άρα HD Ready. Με 3 Mbps upload από τον server νομίζω ότι μπορούμε να επιτύχουμε ανάλυση 720

:rip: Μακρία. Χίλιες φορές καλύτερα pi2

Η σύγκριση έγινε με το Intel stick, όχι με το Pi το οποίο θεωρώ την καλύτερη λύση για αυτά που θέλω να κάνω

για του λογου του αληθες:
45 πι2
8 θηκη
5 φορτιστης 2Α
20 τηλεχειριστηριο (ισως να μην χρειαζεται)
2.5 καλωδιο hdmi
5 microsd

85.5 ευρω λοιπον, εχοντας υπολογισει 20 ευρω για τηλεχειριστηριο που α) ειναι απο τα ακριβα, β) ισως να μην χρειαζεται καν

οι τιμες ειναι ολες απο eshop, εκτος της καρτουλας που ειναι skroutz.

Ξεχασα το wifi dongle γιατι ποτε δεν το χρειαστηκα.

Είστε πολύ ωραίος τύπος κυριέ μου. Ευχαριστώ!

Είστε πολύ ωραίος τύπος κυριέ μου. Ευχαριστώ!

Στα ειχα πρηξει τοτε με το magnat 302 :) (το οποιο και τελικα πηρα). Ευκαιρια να βοηθησω και εγω!

Στα ειχα πρηξει τοτε με το magnat 302 :) (το οποιο και τελικα πηρα). Ευκαιρια να βοηθησω και εγω!

Έλα μου όμως που δεν κατάφερα να το πάρω εγώ τελικά και έχω μείνει με τον καημό. Αν έχεις γράψει εντυπώσεις κάπου, δώσε link, να μην κάνουμε και κατάχρηση του θέματος.

Η τηλεόραση είναι μία Samsung 37άρα HD Ready. Με 3 Mbps upload από τον server νομίζω ότι μπορούμε να επιτύχουμε ανάλυση 720
Εξαρτάται. Τα κλασσικά videos των 4,37gb με ανάλυση 720p και source blu-ray έχουν γύρω στο 4 με 5mbit/sec.
Τα BRRip των 720p είναι σίγουρα πάνω από 2mbit/sec και κοντά στο 3mbit/sec.

Οριακά σε βλέπω για τα 2α. Τα πρώτα δεν τα συζητάμε καν.

@baspav
φιλε μου δεν τα λες καλα και μπερδευεις κοσμο. Το λεω με απολυτο σεβασμο και χωρις να θελω να ερθω σε αντιπαραθεση, αλλα.. εισαι λαθος.

Ο Ερωδιος ξεκινησε κουβεντα για plex, ενω τα bitrate που αναφερεις εσυ ειναι για το source αρχειο. Το plex εχει επιλογες για bitrate και 720p αναλυση δινει με 2,3,4mbit (το 2 ειναι διαθεσιμο νομιζω μονο στο plex web). Νομιζω (χωρις να ειμαι απολυτα σιγουρος) οτι αυτα ειναι μονο για το κομματι του video. Με το audio, πραγματικα δεν θυμαμαι τι κανει, αλλωστε δεν υπαρχει επιλογη να διαλεξεις ποιοτητα ηχο, παρα μονο καποιες συμβατοτητες. Στην χειροτερη, εχεις να υπολογισεις το audio bitrate επιπροσθετα πανω στο video bitrate της επιλογης σου.

Κοινως με επιλογη 3mbit θα εχεις σιγουρα εως και 720p ειτε το αρχικο αρχειο ειναι 500mb ειτε ειναι 30gb. Λεω "εως και" γιατι αν το επιλεγμενο bitrate ειναι μεγαλυτερο απο το πραγματικο bitrate του αρχειου τοτε συνηθως γινεται direct play χωρις καμμια μετατροπη. Λεω "συνηθως" γιατι θα πρεπει το codec και το container να υποστηριζονται και απο τον player/client. Το πι δεν κολλαει πουθενα μιας και υποστηριζει σχεδον τα παντα, οποτε εχεις να ασχοληθεις μονο με το θεμα bandwidth. Αυτη ειναι η μαγκια του plex, απο τη στιγμη που αναγνωριζεται ενα αρχειο στην βιβλιοθηκη, θα παιξει οπουδηποτε, χωρις να πρηζει τον χρηστη.

Λοιπόν Erwdios επειδή γίνεται παραπληροφόρηση και πιθανόν καλό είναι να λαμβάνεις υπόψιν σου posts μόνο απο άτομα που το έχουν.
Εγώ παίζω ISO των 40+ GB και 3d sbs των 20GB (κανονικό με τον νόμο.. γυρνάει το σήμα σε 3d) όλα αυτά μέσω δικτύου. Λογικά με όσα διάβασα, πρέπει να είμαι ή τρελός ή ψεύτης και να ξέρω λιγότερα για το Pi2 απ αυτούς που δεν το έχουν...

Να σου πω λοιπόν επειδή διάβασα και για nuc και επειδή κατάλαβα πως θες απλά media player και τίποτε άλλο, πως εγώ το Nuc που είχα με openelec, το χάρισα στον πεθερό μου αφού δεν με ενδιέφεραν τα Windows και απο εκείνη την στιγμή είμαι με 3 Pi2 σπίτι (Σαλόνι, Κρεβατοκάμαρα, Γραφείο), όχι μόνο δεν το έχω μετανιώσει αλλά δεν τα αλλάζω με τίποτα, τα περί προβλημάτων σε τοπικό δίκτυο απλά δεν υπάρχουν όπως έγραψα και παραπάνω. Δεν έχω παρατηρήσει κανένα πρόβλημα πουθενά σε δικτυακή αναπαραγωγή με το Pi2 σε σχέση με το Nuc. Δεν υπάρχουν έτσι και γιουβέτσι και πότε έτσι πότε αλλιώς προβλήματα. Οι κάρτες εδώ και πολλές εκδόσεις του openelec (πολλούς μήνες) παίζουν ΟΛΕΣ (και οι evo που ΚΑΠΟΤΕ είχαν θέμα.. εγώ evo έχω στο 1 απ τα 3), η τάση αν ακολουθήσεις την απλή οδηγία των 2Α δεν έχει λογική το μια έτσι μια αλλιώς το πως δουλεύει μια τροφοδοσία δεν πάει με τις μέρες! Ή έχεις πάρει την τροφοδοσία που προβλέπεται ή όχι. Αν το τροφοδοτείς απ την tv πχ ή με καλώδιο κινέζικου τηλεφώνου τότε σίγουρα δεν φταίει το Pi2 αν αρνηθεί να του βάλεις 2-3 συσκευές πάνω.
Το ίδιο ισχύει και για τις ρυθμίσεις οι οποίες στο OPENELEC του Pi2 είναι μια έτσι μια αλλιώς και δύσκολες αλλά στο OPENELEC του Nuc ξαφνικά και ως δια μαγείας είναι απλές εύκολες και όμορφες (σε αφήνω εσένα να κρίνεις την λογική στα παραπάνω. Το openelec όπως και το στήσιμο του είναι παντού ίδιο. Θα το στήσεις στην αρχή (ναι θέλει λίγο στήσιμο.. ελάχιστο αν απλά θες να βλέπεις και περισσότερο αν θες κόλπα και καλούς scrappers και addons/καλούδια και αυτόματα info κτλ κτλ). Παντού έτσι είναι και δεν είναι θέμα Pi2 αυτό.

Για την τιμή, το Raspberry πάει γύρω στα 65-70 τελική (ανάλογα πόσα απ τα πράγματα πάρεις σε προσφορά ή όχι) αν βάλεις το Raspberry (γύρω στα 45 κανονική τιμή) + μια καλή θηκούλα γύρω στα 8-9 ευρώ + μια 8άρα κάρτα μνήμης class 10 (εγώ 16ρες βάζω αλλά δεν χρειάζεται) στα 5-6 ευρώ (εγώ 6 ευρώ πήρα πριν λίγες βδομάδες 16άρα class 10 από eshop) και ένα τροφοδοτικό με micro usb στα 2.1Α (επίσης βγαίνουν συνεχώς προσφορά στα 4-5 ευρώ).. το hdmi δεν το υπολογίζω καθώς θα το πάρεις για οποιοδήποτε player θα πάρεις (κάτι που ο baspav απέφυγε τεχνηέντως να πει). Το ίδιο ισχύει και για το Remote.. εκτός αν το intel stick ή το Nuc έχουν remote και δεν το θυμάμαι.. ίσα ίσα έχεις απείρως περισσότερες πιθανότητες (που φτάνουν σχεδόν το 100% αν η tv σου είναι του 2011 και μετά) να παίζει το remote της τηλεόρασης στο Pi2

Τώρα που τα κοίταξα eshop...
Προσωπικά το τελευταίο μου βγήκε 62 ευρώ απο eshop γιατί πήρα την ακριβή αυθεντική θήκη των 13 ευρώ αλλιώς θα μου έβγαινε γύρω στα 58 (40,5 το Pi2 σε προσφορά + 5,65 Kingston 16gb Class10 + 4,4 το τροφοδοτικό 3,1A που τώρα έχει 3,99 + η θήκη)

Το τροφοδοτικό είναι αυτό http://www.e-shop.gr/maxxter-act-u4ac-01-4-port-usb-charger-31a-15w-white-p-TEL.025033 και βγάζει 2.1Α στις 2 πάνω θύρες και 1Α στις 2 κάτω θύρες (αν βάλεις δηλαδή μια συσκευή στην μια απ τις πάνω θύρες είναι 2.1Α αλλιώς αν βάλεις και στις 2 είναι 2.1/2 κτλ.... σύνολο 3.1 και στις 4 θύρες και είναι άψογο) με 3.99
Η καρτούλα που χω βάλει και παίζει άψογα εδώ και καιρό είναι αυτή http://www.e-shop.gr/kingston-sdc10g2-16gb-micro-sdhc-16gb-uhs-i-class-10-sd-adapter-p-PER.554321 και έχει πλέον και αυτή φτηνότερα στα 5,5

Κουτάκι έχει απ όσο βλέπω 7-8 ευρώ

Και 45 ευρώ το Pi2

Σύνολο 62,5 ... 65 με ένα καλώδιο micro usb αν δεν έχεις.. όσο έγραψα παραπάνω δηλαδή.

Αν τώρα βάλεις HDMI υπολόγισε απο 3 ως όσο πάει ένα καλώδιο ανάλογα την ποιότητα (αν έχεις 3D tv πάρε λίγο καλύτερο καθώς το Pi2 υποστηρίζει sms κτλ και σύντομα και 3d ISO απ όσο γνωρίζω).

Τηλεκοντρόλ κάνει το οποιοδήποτε για windows media center (ακόμα και ένα παλιό του xbox 360 αρκεί να βρεις και usb IR ματάκι) αλλά αν η tv σου είναι σχετικά νέα δεν χρειάζεσαι (εμένα είναι όλες απ το 2011 και μετά ΑΛΛΆ σε μια LG έβαλα ένα παλιό ματάκι που είχα μόνο και μόνο γιατί η LG στο CEC δεν "αφιέρωνε" κάποια κουμπιά όπως το info κτλ στην συσκευή αλλά τα κράταγε για την τηλεόραση)

Να πω εδώ για τους άλλους που έχουν μπερδευτεί (δικαίως) με το θέμα της SD πως πλέον ΔΕΝ υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ θέμα με corruption σε καμιά απ τις μάρκες που έχω τουλάχιστον έχω δοκιμάσει εγώ. Έχω στα 3 Pi2 3 διαφορετικές μάρκες, (SanDisk, Kingston, Samsung) και ΟΛΕΣ παίζουν το ίδιο εδώ και μήνες με κανονικά reboot χωρίς κανένα corruption. Από εκεί και πέρα αν απλά κάποιος θέλει να νοιώθει καλά παίρνει τις μάρκες που έχουν ειπωθεί (και εγώ στο ένα είχα βάλει SanDisk). Φυσικά είναι must να είναι Class 10.

Με wifi δεν έχω παίξει καν.. το μόνο που μπορώ να σου πω εκεί είναι πως ένα nano στικάκι 150mbps που είχα για ένα παλιό laptop, το έβαλα πάνω και το αναγνώρισε αμέσως και συνδέθηκα (απλά απο περιέργεια για να ενημερώσω κάποιον) είδα και ότι παίζουν τα αρχεία μου και το έβγαλα, δεν δοκίμασα κάτι βαρύ με wifi για να ξέρω αν έχει κάποιο θέμα ή όχι.

PS. παιδιά για πράγματα που δεν γνωρίζουμε καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί στο τι λέμε, να μην παραπληροφορούμε όσο το δυνατόν και σίγουρα να μην μηδενίζουμε τους συνφορουμίτες μας, γιατί το να αναφέρουμε πως κάπου κάπως διαβάζω κάτι (και να το αναφέρουμε σαν γεγονός) όταν οι ίδιοι οι συνφορουμίτες μου που έχουν ιδία άποψη λένε τα ακριβώς αντίθετα είναι αν μη τι άλλο προσβλητικό προς αυτούς να το λέμε. Φιλικά πάντα.

PS2. Erwdios, είσαι ευπρόσδεκτος αν είσαι κοντά Πειραιά, μετά τις 3/1 που γυρνάω απο διακοπές να έρθεις απ το σπίτι μου και να δοκιμάσεις ότι αρχεία θες μέσω δικτύου ή μέσω σκληρού, usb stick κτλ..

@avpap
Κατανοώ αυτά που λες περί bitrate και μετατροπής του από το plex με transcoding κλπ (το είχα ψάξει και εγώ το θέμα του plex στο παρελθόν το οποίο και απέρριψα για το τοπικό μου δίκτυο αν και το NAS που έχω τώρα παίρνει plex server). Όμως εδώ έχει σημασία η ποιότητα. Αν ο φίλος Erwdios βρίσκει αρκετά καλή ποιότητα ενός video 500mb 720p σε 37άρα TV πάω πάσο.
Επίσης πάω πάσο αν θες να κάνεις transocoding 30gb για να χωρέσουν σε 3mbit upload ενώ πολύ απλά με έναν σκληρό δίσκο εκεί και με upload αυτούσια τα αρχεία (όποτε θέλει) δεν χάνει σε ποιότητα.

@craven
Δεν διάβασες καλά, ο Erwdios δεν θέλει σε τοπικό LAN. Θέλει από το σπίτι του στην επαρχεία με VDSL το upload (3mbits/sec το πολύ).
Όλα τα άλλα που μου τη λες (για τις κάρτες SD, το ρεύμα κλπ), παραθέτω τι διαβάζω για το pi και εδώ και στα ξένα forum.
Το ότι έβγαλες άχρηστο το nuc νίπτω τα χείρας μου.

Μα προφανως δεν διάβαζεις εμας... τωρα για αλλού λίγο μας νοιάζει όταν υπάρχουν κάτοχοι και feedback εδω.
Δεν κατάλαβα κάτι λάθος, για τοπικό ειπες εσύ για τοπικό σου απάντησα... το streaming είναι άσχετο και παίζει το ίδιο παντού.
Εβγαλα άχρηστο το nuc γιατί δεν χρειάζομαι windows αλλά μόνο openelec που παίζει το ίδιο στο pi2.... μάλιστα το ακούσαμε και αυτό...
Ίσως τα χω στραβά τα πράγματα στο μυαλό μου μετά απο τόσα χρόνια και ειναι θεμιτο να μπαινεις σε ασχετα θεματα να θάβεις σύσκευές που ούτε καν γνωρίζεις, ακυρώνοντας τουςνκατόχους και αν στην πει καποιος για την σιγουριά σου, λες "έτσι διάβασα", πάσο

Τέλοσπάντων γιορτινές μέρες... λόγω της ημέρας που λέει και η ταινία... πάρτε όποια συσκευή αντέχει η τσέπη σας. Το openelec, αν μιλάμε μονο για αυτό θα παίζει πάνω κάτω το ίδιο παντού, το ίδιο και τυχόν streaming. Αν θέλετε το κάτι παραπάνω (όπως ο πεθερός μου που ήθελε windows και επειδή είμαι κακός του έδωσα το άχρηστο nuc αλλά την πάτησα γιατί του αρέσει) τότε πάτε σε nuc, htpc, intel sticks και δεν ξέρω τι άλλο... θεωρώ όμως καποιος που ψάχνεται για πχ το Pi2, ξέρει πάνω κάτω τις αναγκες του και γιατί μπαίνει σε ένα τέτοιο θέμα.
Καλές γιορτές να έχουμε :)

Last edited:

Δεν θα έμπαινα στον κόπο να σου απαντήσω αλλά επειδή είσαι εριστικός και για 2η φορά μου επιτίθεσαι και λες ότι θέλω να παραπληροφορήσω τον κόσμο και είμαι άσχετος:

Επειδή λοιπόν εσύ έχεις 3 pi2 και σου δουλεύουν άψογα εσένα που είσαι και προγραμματιστής (άρα ΑΝ τύχει κάτι ξέρεις ακριβώς τι θα κάνεις) πρέπει οι υπόλοιποι να κάτσουμε σούζα και να μην πούμε την άποψή μας.
Θα πρέπει να ξέρεις πως κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και δεν είναι όλες το ίδιο. Ο καθένας μιλάει για την εμπειρία του και δεν σημαίνει ότι με copy-paste θα παίξει κάθε περίπτωση.

Καταρχήν πες μου πότε είπα ότι το OPENelec είναι καλύτερο σε NUC από ότι σε Pi2. Πότε; Σε κανένα σημείο. Είπα ότι το NUC είναι καλύτερο από το Pi2; Ναι φυσικά είναι, αυτό είπα και είναι γεγονός και δεν το λέω για να θίξω το Pi2 ούτε να μειώσω αυτούς που το πήραν αλλά πως να το κάνουμε, το πιο φθηνό NUC είναι πολύ καλύτερο από οποιοδήποτε Pi σε hardware και ΕΙΔΙΚΑ σε ποιότητα κατασκευής. Πως να το κάνουμε τώρα; Και γιατί είπα ότι καλύτερα OPENelec σε NUC και όχι σε Pi; Μα γιατί το NUC είναι καλύτερη κατασκευή από τη μάνα του συναρμολογημένο (βάζεις μόνο μνήμη ή και δίσκο αν θες Windows), έχει 4 (ολογράφως τέσσερις) USB3 που δουλεύουν από τη μάνα τους και δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να μην σου δει δίσκο λόγω τροφοδοσίας (ακόμη και αν βάλεις 4 δίσκους 2,5άρηδες χωρίς τροφοδοτικό), έχει WiFi ενσωματωμένο, έχει Gigabit LAN, bluetooth, IR να συνεχίσω; Έχει εκπληκτικής ποιότητας κατασκευή, αλουμίνιο, ανοίγεις καπάκι, βάζεις μνήμη ή/και δίσκο πανεύκολα, κλείνεις καπάκι, βιδώνει άψογα, στιβαρό (ούτε το ηχείο δεν το κουνάει από τη θέση του), όπως λέει και η διαφήμιση ένα σε όλα νοικοκυρεμένα. Θα μου πεις πόσο έχει το ένα και πόσο το άλλο (χωρίς καλώδια); Σύμφωνα με σένα 65 το Pi2 (χωρίς WiFi & Bluetooth σωστά;) και σύμφωνα με μένα 155 το NUC και άλλα 25 τα 4GB RAM σύνολο 180 (τιμές από ελληνικό κατάστημα απλά δεν το αναφέρω για να μην πείτε ότι κάνω διαφήμιση). Διαφορά 115 σωστά; Ναι αλλά τι hardware παίρνεις στη μία περίπτωση και τι hardware στην άλλη.

Θα μου πεις: "για κάτσε ρε φίλε, είσαι πολέμιος του Pi2 ή φανατικός του NUC (το γουστάρω το άτιμο είναι αλήθεια) και ήρθες στο νήμα να μας την πεις κι όλας; Όχι δεν ήρθα να κάνω αυτό. Ο φίλος Erwdios στην ερώτησή του έθεσε 2 θέματα. Στο ένα από αυτά αναφέρει τα εξής σημαντικά: "ως media player στο πατρικό μου στην επαρχία" ... "να μπορεί να τις δει η μητέρα μου στην τηλεορασή της μέσω Plex" ... "από άτομο το οποίο έχει μία βασική εμπειρία χρήσης υπολογιστή (πλοήγηση internet και κειμενογράφηση)" (εδώ είναι όλο το post για να μη λες ότι κρύβω κάτι). ΑΥΤΟΣ είναι και ο μοναδικός λόγος που το πρότεινα (αν αντέχει οικονομικά) NUC αντί για Pi2.

Ας πούμε πως ο φίλος Erwdios στήνει άψογα το Pi2, το πάει στη μητέρα του στην επαρχία και το βάζει, το testάρει και παίζει άψογα (που θα παίξει δεν έχω αντίρρηση γι αυτό). Ας πάρουμε μια περίπτωση που πάει να ανάψει το Pi και της βγάζει corrupted SD κάρτα. Τι θα κάνει; Εγγυάσαι εσύ ότι δεν θα βγάλει ΠΟΤΕ corrupted SD στο Pi; Ή θα τρέχεις εσύ στην επαρχία να δεις τι τρέχει; Πάμε παρακάτω. Παλαιότερα είχα δει αυτό. Οδοντογλυφίδα ρε φίλε! Ευτυχώς οι μαμάδες έχουν στο σπίτι αλλά εγώ λέω το εξής: θα το σκεφτεί η μαμά με βασικές γνώσεις υπολογιστή ότι δεν ξεκινάει γιατί δεν πατάει καλά η SD; Πες ότι δεν ανάβει βρε αδελφέ, δεν ξεκινάει, κάτι κουνήθηκε, δε βρίσκει δίκτυο για κάποιο λόγο. Τι θα κάνει ο φίλος Erwdios; Θα τρέχει στην επαρχία να βρει τι φταίει; Εν ολίγοις, μπορείς να εγγυηθείς εσύ ότι από τη στιγμή που θα γυρίσει σπίτι του ο άνθρωπος δεν θα είναι με ένα τηλέφωνο στο χέρι (ή με το πόδι στο γκάζι) να δει γιατί δεν παίζει κάτι; Είσαι 100% σίγουρος; Σε αυτή την ερώτηση να απαντήσεις. Εγώ το λέω και το ομολογώ πως το NUC θα ανάψει και θα ξεκινήσει ΟΤΙ και να γίνει (εκτός από ελαττωματικό κομμάτι που είναι αναπόφευκτο αλλά και στο Pi μπορεί να βγει ελαττωματικό κάτι και να θέλει αντικατάσταση). Άπαξ και του βάλεις μνήμη και ξεκινήσει, τέρμα αυτό ήταν. Θα παίζει αδιαλείπτως ακόμη και τούμπα να φάει (έχει πέσει συναδέλφου που πήρε από το 2ο ράφι και συνεχίζει ακάθεκτο).

ΑΝ ο φίλος Erwdios έλεγε ότι το θέλω για το σπίτι μου ή ότι το πατρικό του είναι στον από πάνω όροφο ή δίπλα ακριβώς δεν θα έβγαζα κιχ, θα πρότεινα και εγώ Pi2. Εδώ και μήνες σκέφτομαι και εγώ την αγορά του να πειραματιστώ και να έχω έτοιμο αντικαταστάτη του (τρομερού) egreat m34a σε περίπτωση που τα φτύσει (έχει ήδη 6 χρόνια στη πλάτη του και θέλω κάτι standby). Για μένα όμως που ασχολούμαι με υπολογιστές από το 1987 (α ρε αθάνατε CPC) και δουλεύω χρόνια σε support πληροφορικής. Αν η δική μου μητέρα, που το πατρικό μου είναι 1 λεπτό απόσταση, μου ζητούσε το ίδιο ΔΕΝ θα έπαιρνα Pi2 όχι γιατί δεν είναι καλό (το ξαναλέω) αλλά ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΟΥ ΗΣΥΧΟ.

Αυτά και ελπίζω να έγινα κατανοητός.

ΥΓ: Τώρα που το ξανασκέφτομαι, μήπως το OPENelec σε NUC είναι πράγματι καλύτερο από το Pi2; Δε μιλάω για ευκολία χρήσης (ίδια είναι) αλλά για ποιότητα εικόνας.
Αν δεν κάνω λάθος, ακόμη και το πιο φθηνό NUC (με Celeron N3050 και Intel HD Graphics-Braswell) λογικά θα έχει καλύτερη εικόνα στο hardware decoding; ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΜΕ ΣΙΓΟΥΡΙΑ, ας μας πει κάποιος που ξέρει καλύτερα.

ΥΓ2: Όσον αφορά το remote control, έχει και το NUC αν χρειαστεί για το OPENelec. Ειδικά, όπως διαβάζω, το remote του xbox360 παίζει σωστά όπως λένε (δεν το έχω δει στην πράξη). Αλλά βγάζω το καπέλο στην υποστήριξη CEC στο Pi. Αυτό είναι μεγάλη ευκολία.

ΥΓ3: Ανταποδίδω τις ευχές και εύχομαι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.

Απ το "διάβασα" ξαναπήγαμε στο "γνωρίζω τώρα...Προσπαθω να καταλαβω το νόημα όσων είπες μιας και απαντας σε πραγματα ασχετα απ όσα ειπωθηκαν (ποιος μίλησε για τα usb και τι σχέση εχουν για αυτό που συζητάμε?). Τωρα για το openelec που δεν ειναι καλύτερο στο nuc αλλά..... καλύτερα στο nuc (της 3x τιμής)... α και για τις sd που κουνιούνται μόνες κτλ και αν κολλήσει κάτι αστα ενω το nuc δεν εχει κολλήσει ποτέ (ξαναλέω θα στήσεις 150ευρώ μηχάνημα ΜΟΝΟ για openelec ή η μητέρα θα μπλέκει με kodi σε windows ή dual boot σε openelec και windows? αυτο θα είναι ευκολότερο? Σοβαρά τώρα?), τι να πω σε αυτά.. ΞΑΝΑΕΙΠΑ όποιος θελει το κάτι παραπανω και μπορεί να δωδει τα λεφτά παει σε NUC αλλιως για openelec ΜΟΝΟ είναι το λιγότερο ανοησία... όλα τα άλλα είναι λόγια να αγαπιομαστε αλλά η αγάπη θεμιτή τέτοιες μέρες :)

Δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε. Η απάντηση μου αφορούσε τον φίλο με το πατρικό αλλού. Μετά, επειδή ενοχλήθηκες αλλά δεν κατάλαβα γιατί, ανέλυσα τη σκέψη μου.
Openelec μπορείς κ με στικάκι στο nuc να bootαρεις όπως στο Pi με την SD.
Αυτά.