Re: To **ΕΠΙΣΗΜΟ** Νήμα του Raspberry Pi
Δεν θα έμπαινα στον κόπο να σου απαντήσω αλλά επειδή είσαι εριστικός και για 2η φορά μου επιτίθεσαι και λες ότι θέλω να παραπληροφορήσω τον κόσμο και είμαι άσχετος:
Επειδή λοιπόν εσύ έχεις 3 pi2 και σου δουλεύουν άψογα εσένα που είσαι και προγραμματιστής (άρα ΑΝ τύχει κάτι ξέρεις ακριβώς τι θα κάνεις) πρέπει οι υπόλοιποι να κάτσουμε σούζα και να μην πούμε την άποψή μας.
Θα πρέπει να ξέρεις πως κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και δεν είναι όλες το ίδιο. Ο καθένας μιλάει για την εμπειρία του και δεν σημαίνει ότι με copy-paste θα παίξει κάθε περίπτωση.
Καταρχήν πες μου πότε είπα ότι το OPENelec είναι καλύτερο σε NUC από ότι σε Pi2. Πότε; Σε κανένα σημείο. Είπα ότι το NUC είναι καλύτερο από το Pi2; Ναι φυσικά είναι, αυτό είπα και είναι γεγονός και δεν το λέω για να θίξω το Pi2 ούτε να μειώσω αυτούς που το πήραν αλλά πως να το κάνουμε, το πιο φθηνό NUC είναι πολύ καλύτερο από οποιοδήποτε Pi σε hardware και ΕΙΔΙΚΑ σε ποιότητα κατασκευής. Πως να το κάνουμε τώρα; Και γιατί είπα ότι καλύτερα OPENelec σε NUC και όχι σε Pi; Μα γιατί το NUC είναι καλύτερη κατασκευή από τη μάνα του συναρμολογημένο (βάζεις μόνο μνήμη ή και δίσκο αν θες Windows), έχει 4 (ολογράφως τέσσερις)
USB3 που δουλεύουν από τη μάνα τους και δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να μην σου δει δίσκο λόγω τροφοδοσίας (ακόμη και αν βάλεις 4 δίσκους 2,5άρηδες χωρίς τροφοδοτικό), έχει WiFi ενσωματωμένο, έχει
Gigabit LAN, bluetooth, IR να συνεχίσω; Έχει εκπληκτικής ποιότητας κατασκευή, αλουμίνιο, ανοίγεις καπάκι, βάζεις μνήμη ή/και δίσκο πανεύκολα, κλείνεις καπάκι, βιδώνει άψογα, στιβαρό (ούτε το ηχείο δεν το κουνάει από τη θέση του), όπως λέει και η διαφήμιση ένα σε όλα νοικοκυρεμένα. Θα μου πεις πόσο έχει το ένα και πόσο το άλλο (χωρίς καλώδια); Σύμφωνα με σένα 65 το Pi2 (
χωρίς WiFi & Bluetooth σωστά;) και σύμφωνα με μένα 155 το NUC και άλλα 25 τα 4GB RAM σύνολο 180 (τιμές από ελληνικό κατάστημα απλά δεν το αναφέρω για να μην πείτε ότι κάνω διαφήμιση). Διαφορά 115 σωστά; Ναι αλλά τι hardware παίρνεις στη μία περίπτωση και τι hardware στην άλλη.
Θα μου πεις: "για κάτσε ρε φίλε, είσαι πολέμιος του Pi2 ή φανατικός του NUC (το γουστάρω το άτιμο είναι αλήθεια) και ήρθες στο νήμα να μας την πεις κι όλας; Όχι δεν ήρθα να κάνω αυτό. Ο φίλος Erwdios στην ερώτησή του έθεσε 2 θέματα. Στο ένα από αυτά αναφέρει τα εξής σημαντικά:
"ως media player στο πατρικό μου στην επαρχία" ... "να μπορεί να τις δει η μητέρα μου στην τηλεορασή της μέσω Plex" ... "από άτομο το οποίο έχει μία βασική εμπειρία χρήσης υπολογιστή (πλοήγηση internet και κειμενογράφηση)" (
εδώ είναι όλο το post για να μη λες ότι κρύβω κάτι). ΑΥΤΟΣ είναι και ο μοναδικός λόγος που το πρότεινα (αν αντέχει οικονομικά) NUC αντί για Pi2.
Ας πούμε πως ο φίλος Erwdios στήνει άψογα το Pi2, το πάει στη μητέρα του στην επαρχία και το βάζει, το testάρει και παίζει άψογα (που θα παίξει δεν έχω αντίρρηση γι αυτό). Ας πάρουμε μια περίπτωση που πάει να ανάψει το Pi και της βγάζει corrupted SD κάρτα. Τι θα κάνει; Εγγυάσαι εσύ ότι δεν θα βγάλει ΠΟΤΕ corrupted SD στο Pi; Ή θα τρέχεις εσύ στην επαρχία να δεις τι τρέχει; Πάμε παρακάτω. Παλαιότερα είχα δει
αυτό. Οδοντογλυφίδα ρε φίλε! Ευτυχώς οι μαμάδες έχουν στο σπίτι αλλά εγώ λέω το εξής: θα το σκεφτεί η μαμά με βασικές γνώσεις υπολογιστή ότι δεν ξεκινάει γιατί δεν πατάει καλά η SD; Πες ότι δεν ανάβει βρε αδελφέ, δεν ξεκινάει, κάτι κουνήθηκε, δε βρίσκει δίκτυο για κάποιο λόγο. Τι θα κάνει ο φίλος Erwdios; Θα τρέχει στην επαρχία να βρει τι φταίει; Εν ολίγοις, μπορείς να εγγυηθείς εσύ ότι από τη στιγμή που θα γυρίσει σπίτι του ο άνθρωπος δεν θα είναι με ένα τηλέφωνο στο χέρι (ή με το πόδι στο γκάζι) να δει γιατί δεν παίζει κάτι; Είσαι 100% σίγουρος; Σε αυτή την ερώτηση να απαντήσεις. Εγώ το λέω και το ομολογώ πως το NUC θα ανάψει και θα ξεκινήσει ΟΤΙ και να γίνει (εκτός από ελαττωματικό κομμάτι που είναι αναπόφευκτο αλλά και στο Pi μπορεί να βγει ελαττωματικό κάτι και να θέλει αντικατάσταση). Άπαξ και του βάλεις μνήμη και ξεκινήσει, τέρμα αυτό ήταν. Θα παίζει αδιαλείπτως ακόμη και τούμπα να φάει (έχει πέσει συναδέλφου που πήρε από το 2ο ράφι και συνεχίζει ακάθεκτο).
ΑΝ ο φίλος Erwdios έλεγε ότι το θέλω για το σπίτι μου ή ότι το πατρικό του είναι στον από πάνω όροφο ή δίπλα ακριβώς δεν θα έβγαζα κιχ, θα πρότεινα και εγώ Pi2. Εδώ και μήνες σκέφτομαι και εγώ την αγορά του να πειραματιστώ και να έχω έτοιμο αντικαταστάτη του (τρομερού) egreat m34a σε περίπτωση που τα φτύσει (έχει ήδη 6 χρόνια στη πλάτη του και θέλω κάτι standby). Για μένα όμως που ασχολούμαι με υπολογιστές από το 1987 (α ρε αθάνατε CPC) και δουλεύω χρόνια σε support πληροφορικής. Αν η δική μου μητέρα, που το πατρικό μου είναι 1 λεπτό απόσταση, μου ζητούσε το ίδιο ΔΕΝ θα έπαιρνα Pi2 όχι γιατί δεν είναι καλό (το ξαναλέω) αλλά ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΩ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΟΥ ΗΣΥΧΟ.
Αυτά και ελπίζω να έγινα κατανοητός.
ΥΓ: Τώρα που το ξανασκέφτομαι, μήπως το OPENelec σε NUC είναι πράγματι καλύτερο από το Pi2; Δε μιλάω για ευκολία χρήσης (ίδια είναι) αλλά για
ποιότητα εικόνας.
Αν δεν κάνω λάθος, ακόμη και το πιο φθηνό NUC (με Celeron N3050 και Intel HD Graphics-Braswell) λογικά θα έχει καλύτερη εικόνα στο hardware decoding; ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΜΕ ΣΙΓΟΥΡΙΑ, ας μας πει κάποιος που ξέρει καλύτερα.
ΥΓ2: Όσον αφορά το remote control, έχει και το NUC αν χρειαστεί για το OPENelec. Ειδικά, όπως διαβάζω, το remote του xbox360 παίζει σωστά όπως λένε (δεν το έχω δει στην πράξη). Αλλά βγάζω το καπέλο στην υποστήριξη CEC στο Pi. Αυτό είναι μεγάλη ευκολία.
ΥΓ3: Ανταποδίδω τις ευχές και εύχομαι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ.