To **Επίσημο** Νήμα του Raspberry Pi

Re: To **ΕΠΙΣΗΜΟ** Νήμα του Raspberry Pi

Παίδες, αγάπη τέτοιες μέρες που είναι μάλιστα. Δεν χρειάζεται ένταση σε ένα τόσο χαζό θέμα.

Πρώτα απ' όλα σας ευχαριστώ άπαντες για τις προτάσεις σας και για τον ζήλο με τον οποίο τις στηρίξατε.

@ Baspav ίσως να έχεις δίκαιο στο θέμα της αξιοπιστίας, αλλά είμαι διατεθιμένος να πάρω το ρίσκο προκειμένου να ρίξω το κόστος. Δεν είμαι σε καμία περίπτωση διατεθιμένος να επενδύσω πάνω από 80 - 90 σε media player με ότι κι αν αυτό συνεπάγεται .

Εξάλλου, όπως έχω ήδη πει, σε περίπτωση που δεν το καταφέρω να το δουλέψω ως media player, θα βρει αλλού χρήση.

@ Craven, ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση στο σπίτι σου! Θα αρκεστώ όμως στο να το αγοράσω και να το σετάρω για χρήση αποκλειστικά για streaming μέσω Plex. Με ενδιαφέρει κοινώς το streaming από το σπίτι μου (Αθήνα) στο πατρικό μου (Βόλος).

Το μικρότερο μοντέλο που έβγαλε πρόσφατα των 5 δολαρίων (raspberry pi zero) φαντάζομαι ότι δεν θα με καλύψει για τις δουλειές που το θέλω, σωστά?

Ωραία. Θα χαρούμε να μας μεταφέρεις τις εμπειρίες σου όταν με το καλό το στήσεις.
Πιστεύω κάποια στιγμή, όταν ξεμπλέξω με τις αναβαθμίσεις στα 10αρια, να πάρω κ εγώ ένα να πειραματιστώ.

Το μικρότερο μοντέλο που έβγαλε πρόσφατα των 5 δολαρίων (raspberry pi zero) φαντάζομαι ότι δεν θα με καλύψει για τις δουλειές που το θέλω, σωστά?

Να πω πρωτα απο ολα οτι δεν εχω εμπειρια απο το zero, εχω pi b και pi2. Απο οτι εχω διαβασει το 0 ειναι παραπλησιων δυνατοτητων με το Β, αλλα σε μικροτερες διαστασεις. Αν ισχυει αυτο, ειναι εξαιρετικο για αυτοματισμους, αλλα οπως φαινεται εδω

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

μπορει να χρησιμοποιηθει και ως media player. Για να ειμαι ειλικρινης δεν θα το τολμουσα, εκτος αν το budget ειναι φοβερα περιορισμενο. Το πι2 μπορει να χρησιμοποιηθει για παρα πολλες εφαρμογες και επισης μπορει να σηκωσει ο,τι skin του openelec θελησεις, χωρις να κολλησει πουθενα. Εξακολουθω παντως να προτεινω το rasplex για τη χρηση που θελεις, μις και κανει μονο αυτο που θελεις και τιποτα αλλο, χωρις να μπλεκεται ο χρηστης με πολλα μενου.

@craven πολυ χρησιμο αυτο με τις sd καρτες. Η αληθεια ειναι οτι πριν κανα δυο μηνες σταματησα να παρατηρω corruptions, αλλα δεν ηξερα γιατι. Ειχα κανει ενα σωρο αλλαγες που διαβαζα σε fora αλλα δεν ηξερα τι και αν βοηθησε καπου. Παντως μιας και ο erwdios θα ξεκινουσε απο την αρχη και αφου δεν τιθεται θεμα διαφορας τιμης μεταξυ των διαφορων καρτων, προτιμησα να τον κατευθυνω στην πιο "σιγουρη" λυση. Αν εστηνα το δικο μου απο την αρχη, αυτο θα εκανα και εγω.

Μπλεξανε διαφορα θεματα ειναι η αληθεια και οξυνθηκαν τα πνευματα, αλλα φανταζομαι οτι ο φιλος που ρωτησε απο ολη την κουβεντα θα μπορεσε να διακρινει τα θετικα και αρνητικα της καθε πλατφορμας. Αν θελει μαλιστα να ειναι σιγουρος, μπορει καλλιστα να εχει ετοιμασει 2 καρτουλες και αν κατι στραβωσει να πει στη μητερα του να βγαλει τη μια και να βαλει την αλλη. Ειμαι σιγουρος οτι αυτο μπορει να το κανει! Αυτη ειναι η μαγκια του plex αλλωστε, οτι δεν υπαρχει τιποτα τοπικα, εκτος απο οι πληροφοριες του λογαριασμου και η cache των ποστερ.

Δεν υπάρχει πάντως εντελώς απροβλημάτιστο μηχάνημα αυτό είναι ξεκάθαρο. Και στο nuc και στο Pi2 μου έχει κολλήσει το openelec 1-2 φορες (στους πόσους μήνες είναι η αλήθεια) αλλά στο pi2 οτι και να γίνει αρκεί το βγάλσιμο/βάλσιμο της πρίζας.
Για τις sd έχεις δίκιο ότι πας στα σίγουρα έστω για την ψυχολογία αλλα απ την άλλη πχ 5 ευρώ η kingston και 12 η sandisk ;) οτι αποφασίσει κανείς ανάλογα το μπάτζετ του.
Για το φτηνό όπως μπορείς να δεις και εδώ http://www.thewire.gr/articles.html...με-απίστευτα-μικρό-μέγεθος-και-κόστος-μό-r100
είναι ανάμεσα σε b και 2 νομίζω οπότε για απλος καλός player είναι μια χαρά ΑΛΛΑ δεν έχει ethernet που ειναι βασικό για τους περισσότερους... δεν ξέρω αν αξίζει ο κόπος αντι του Pi2...

Ασχετο... τώρα ππυ λείπω το ενα pi2 είναι διακοπές μαζί μου και το 1 απ τα 2 σπιτι παρέα με μια wifi cam εκτελεί χρέη security με real time email alerts (με raspbian σε εξτρα καρτούλα)

χρονια πολλα παιδια!!! θα ηθελα τα φωτα σας για τον πιο σωστο τροπο για να παρω backup την sd για αποκακατασταση σε περιπτωση corrupt.

χρονια πολλα παιδια!!! θα ηθελα τα φωτα σας για τον πιο σωστο τροπο για να παρω backup την sd για αποκακατασταση σε περιπτωση corrupt.

Χρόνια πολλά. Μια καλή λύση είναι να κάνεις ένα πλήρες image file με το win32diskimager. Γκούγλαρέ το!

Επειδη την ειχα πατησει σε παλιες εκδοσεις του openelec με sd card corruptions, το ειχα ψαξει αρκετα το θεμα :)
Το wind32disk imager ειναι οντως η πιο ευκολη λυση. Το προβλημα ειναι οτι επειδη παιρνει ακριβες αντιγραφο ΟΛΗΣ της καρτας κανει read/write ΟΛΗ την καρτα. Δηλαδη αν εχεις βαλει καρτουλα 16γιγα θα τα διαβασει ολα (οταν παιρνεις το backup, που γινεται μια φορα), αλλα θα τα γραψει και ολα. Το γραψιμο ειδικα παιρνει χρονο. Εγω εκανα τη διαδικασια με usb adaptor και class 10 καρτουλα και χρειαζομουν περιπου 30' για το "γραψιμο" (restore). Επισης υποψιν οτι το image αρχειο θα ειναι οσο μεγαλο οσο η καρτα, ανεξαρτητα αν ο χωρος ειναι ελευθερος ή οχι. Αν θελεις το image "απλα για να υπαρχει" τοτε δεν ειναι κακη ιδεα αυτος ο τροπος. Σε εμενα ειχε σπασει τα νευρα ομως γιατι εκανα restore αρκετα συχνα.

Τοτε ειχα βρει οτι ο πιο γρηγορος τροπος (αρκει να εχεις καπου linux) ειναι να φτιαχνεις καθε φορα την καρτα απο την αρχη

http://www.htpcbeginner.com/install-openelec-on-raspberry-pi-linux/

νομιζω αυτο ακολουθουσα. Κρατας τους φακελους (απλο copy paste καπου, αλλα παντα απο linux) που εχουν δημιουργηθει και αν συμβει κατι, φτιαχνεις την καρτα απο την αρχη και μετα copy paste τα αρχεια πισω.

Ολα αυτα ευτυχως τα εχω αφησει πισω μου, μιας και οπως ειπωθηκε φαινεται να εχουν λυθει αυτα τα προβληματα.

Ευχαριστώ Πολύ παιδιά, να είστε καλά! ! !

Χρόνια πολλά! Επειδή έκανα χτες την άσκηση, με μια SD 8 GB, σε ενημερώνω ότι είναι πολύ εύκολο. Αρκεί να έχεις ένα card-reader και ένα pc με linux. Κάνεις τα εξής:

Καταρχήν γεμίζεις τον κενό χώρο με μηδενικά, ώστε το image να πιάσει πιο λίγο χώρο. Δηλαδή πριν πάρεις το backup, τρέχεις σαν root στο pi τις εντολές:

# df -m
[ σου λέει πόσα MB έχεις ελεύθερα, ας πούμε 4100 ]

# dd if=/dev/zero of=/dummy bs=1M count=4100
[ δημιουργείς ένα dummy κενό αρχείο μέσα στην SD που θέλεις να πάρεις backup με μέγεθος 4100 MB ]

# rm /dummy
[ σβήνεις το dummy αρχείο ]

# shutdown -h now
[ πας να κλείσεις το pi, ωστόσο επειδή αυτό δεν κλείνει αλλά κάνει restart :slapface:, τραβάς το τροφοδοτικό από την πρίζα πριν το επόμενο boot -> δηλαδή μολις δεις μόνο το κόκκινο λαμπάκι ανοιχτό ]

Βγάζεις την SD και την βάζεις στο card-reader, το οποίο στη συνέχεια συνδέεις στο pc που τρέχει linux. Εκεί τρέχεις σαν root τις εντολές:

# dmesg | tail -n 30
[ βλέπεις ως ποια συσκευή, αναγνωρίστηκε η SD από το μηχάνημα, ας υποθέσουμε ότι είναι /dev/sdc ]

# cat /dev/sdc | gzip -c > mybackup.gz

[ έτσι πέρνεις backup στο αρχείο mybackup.gz ]

Και για restore, απλά τρέχεις:

# cat mybackup.gz | gunzip -c > /dev/sdc

Απάντηση: To **ΕΠΙΣΗΜΟ** Νήμα του Raspberry Pi

Παιδια μια βοηθεια..εχω το πι2 με openelec 5.0.8 ,ξερω οτι βγηκε τελικα μετα απο καιρο το 6 με το Kodi 15.2 ,στις ρυθμισεις εχω επιλεξει να γινεται automatic update σε stable version,αλλα ακομα δεν μου εχει γινει αυτο..τι πρεπει να κανω; ειχα βαλει το noobs που ειχε μεσα διαφορα λειτουργικα,οπως κ το openelec 5.0.2 που προτιμησα,μετο που εγινε η εγκατασταση,μου βγαζει οτι εχω update απο 5.0.2 σε 5.0.8,αφου το εκανα μετα απο τοσο καιρο δεν μου εχει κανει σε 6....επειδη δεν το κατεχω το αντικειμενο νδεν υπαρχει σε καποιο σαιτ να κατεβασω κατι να το βαλωστη micro sd,και μετα να το βαλω στο pi2 ;
Εχω παει στο σαιτ του openelec,εχω κατεβασει αυτο που λεει image,εχω κανει φορματ την καρτουλα,το τοποθετω μεσα(το image και οχι το φακελο που κατεβηκε,μηπως φταιει αυτο;) το βαζω στο pi2 ,αλλα δεν κανει τιποτα....

Ζητώ συγνώμη αν έχει απαντηθεί, αλλά μόλις πρόσθεσα να Linux samba share με μουσική και ενώ παίζει μια χαρά, κάποια directories εμφανίζονται με ότι να ναι χαρακτήρες αντί του σωστού ονόματος τους. Αν μπω μέσα σε αυτά, τα αρχεία εμφανίζονται κανονικά.

Πρέπει να κάνω κάπου καμία ειδική ρύθμιση encoding?

Re: Απάντηση: To **ΕΠΙΣΗΜΟ** Νήμα του Raspberry Pi

Παιδια μια βοηθεια..εχω το πι2 με openelec 5.0.8 ,ξερω οτι βγηκε τελικα μετα απο καιρο το 6 με το Kodi 15.2 ,στις ρυθμισεις εχω επιλεξει να γινεται automatic update σε stable version,αλλα ακομα δεν μου εχει γινει αυτο..τι πρεπει να κανω; ειχα βαλει το noobs που ειχε μεσα διαφορα λειτουργικα,οπως κ το openelec 5.0.2 που προτιμησα,μετο που εγινε η εγκατασταση,μου βγαζει οτι εχω update απο 5.0.2 σε 5.0.8,αφου το εκανα μετα απο τοσο καιρο δεν μου εχει κανει σε 6....επειδη δεν το κατεχω το αντικειμενο νδεν υπαρχει σε καποιο σαιτ να κατεβασω κατι να το βαλωστη micro sd,και μετα να το βαλω στο pi2 ;
Εχω παει στο σαιτ του openelec,εχω κατεβασει αυτο που λεει image,εχω κανει φορματ την καρτουλα,το τοποθετω μεσα(το image και οχι το φακελο που κατεβηκε,μηπως φταιει αυτο;) το βαζω στο pi2 ,αλλα δεν κανει τιποτα....

Θα κατεβάσεις το .tar αρχειο που θέλεις από εδώ, θα το βάλεις στο φάκελο update που υπάρχει στο windows share του pi, θα το βγάλεις απο την πρίζα και όταν κάνεις reboot θα το δει και θα το κάνει το upgrade μόνο του. Μη σε παραξενέψει το οτι το 16 έχει μόνο beta εκδόσεις, εγώ έχω την 4/12 και είναι πολύ σταθερή και πολύ γρήγορη. Εξάλλου, αν θες να δεις μπορείς να δοκιμάσεις και κάποια άλφα από το 17.

Ζητώ συγνώμη αν έχει απαντηθεί, αλλά μόλις πρόσθεσα να Linux samba share με μουσική και ενώ παίζει μια χαρά, κάποια directories εμφανίζονται με ότι να ναι χαρακτήρες αντί του σωστού ονόματος τους. Αν μπω μέσα σε αυτά, τα αρχεία εμφανίζονται κανονικά.

Πρέπει να κάνω κάπου καμία ειδική ρύθμιση encoding?

Στα mount options στο archphile είχες βάλει option για utf8 , το δοκίμασες με και χωρίς το option αυτό ?

Απάντηση: Re: Απάντηση: To **ΕΠΙΣΗΜΟ** Νήμα του Raspberry Pi

Θα κατεβάσεις το .tar αρχειο που θέλεις από εδώ, θα το βάλεις στο φάκελο update που υπάρχει στο windows share του pi, θα το βγάλεις απο την πρίζα και όταν κάνεις reboot θα το δει και θα το κάνει το upgrade μόνο του. Μη σε παραξενέψει το οτι το 16 έχει μόνο beta εκδόσεις, εγώ έχω την 4/12 και είναι πολύ σταθερή και πολύ γρήγορη. Εξάλλου, αν θες να δεις μπορείς να δοκιμάσεις και κάποια άλφα από το 17.

ok το κατεβαζω...μετα πως θα το βαλω στον φακελο που λετε..μηπως πρωτα πρεπει να κανω ρυθμιση στο pi? γιατι εβαλα στο λαπτοπ μου την διευθηνση ip tou pi,αλλα δεν ειδα πουθενα τον φακελο update ωστε να το βαλω εκει το αρχειο tar

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: To **ΕΠΙΣΗΜΟ** Νήμα του Raspberry Pi

ok το κατεβαζω...μετα πως θα το βαλω στον φακελο που λετε..μηπως πρωτα πρεπει να κανω ρυθμιση στο pi? γιατι εβαλα στο λαπτοπ μου την διευθηνση ip tou pi,αλλα δεν ειδα πουθενα τον φακελο update ωστε να το βαλω εκει το αρχειο tar

Εγώ το έκανα από τον (αντίστοιχο) explorer του Linux, λογικά θα εiναι στα network shares κάπου - επίσης νομίζω οτι θα πρέπει να έχεις ενεργό το samba share στο πι.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: To **ΕΠΙΣΗΜΟ** Νήμα του Raspberry Pi

Εγώ το έκανα από τον (αντίστοιχο) explorer του Linux, λογικά θα εiναι στα network shares κάπου - επίσης νομίζω οτι θα πρέπει να έχεις ενεργό το samba share στο πι.
εγω δεν γνωριζω την διαδικασια για να το κανω

εγω εκεινη την ωρα που το εκανα,το πι ηταν σε περιβαλλον openelec kodi ,μηπως οταν ανοιξη το πι να πατησω το shift,ωστε να μπει στην εικονα που σου λεει πιο λειτουργικο να ξεκινησει? η οχι δεν εχει σχεση

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: To **ΕΠΙΣΗΜΟ** Νήμα του Raspberry Pi

εγω δεν γνωριζω την διαδικασια για να το κανω

εγω εκεινη την ωρα που το εκανα,το πι ηταν σε περιβαλλον openelec kodi ,μηπως οταν ανοιξη το πι να πατησω το shift,ωστε να μπει στην εικονα που σου λεει πιο λειτουργικο να ξεκινησει? η οχι δεν εχει σχεση
στο PC σου ανοίγεις τον explorer και στην γραμμή διευθύνσεων βάζεις \\ip του pi

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: To **ΕΠΙΣΗΜΟ** Νήμα του Raspberry

στο PC σου ανοίγεις τον explorer και στην γραμμή διευθύνσεων βάζεις \\ip του pi

Αυτό έχω κάνει φίλε μου,αλλά δυστυχώς δεν βλέπω το φάκελο!!!

Απάντηση: To **ΕΠΙΣΗΜΟ** Νήμα του Raspberry Pi

Πρέπει να ενεργοποιήσεις το smb share όπως σου είπαν πιο πάνω.
Αν πήγαινες στα settings του kodi/openelec θα το έβλεπες.