Το Φωτογραφικό chat

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. στην nikon το μικρό βάθος πεδίου ήταν αυτό που έδωσε το κατι παραπάνω στις φωτογραφίες τουλάχιστον στα πορτραίτα των παιδιων. εδώ με m4/3 που είναι λίγο πολύ ολα εστιασμένα η διαφορά είναι μικρή και σύγκριση αναπόφευκτη. και η παραδοχή του ότι και με τον κινητό καλες βγάζει. με κάνει να θυμάμαι τις θυσίες που έκανα για την αγορά του συστήματος και να το ξανά σκέφτομαι. ...

εχω ακόμα την d7000 και περάσανε από τα χέρια μου οι: d60 - d80 - d90 και d5100.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. στην nikon το μικρό βάθος πεδίου ήταν αυτό που έδωσε το κατι παραπάνω στις φωτογραφίες τουλάχιστον στα πορτραίτα των παιδιων. εδώ με m4/3 που είναι λίγο πολύ ολα εστιασμένα η διαφορά είναι μικρή και σύγκριση αναπόφευκτη. και η παραδοχή του ότι και με τον κινητό καλες βγάζει. με κάνει να θυμάμαι τις θυσίες που έκανα για την αγορά του συστήματος και να το ξανά σκέφτομαι. ...

Με τον 25αρη σε 1.8 διαφραγμα δεν παιρνεις ρηχο βαθος πεδιου;

οχι οπως στην nikon .... και με μεγάλη διαφορά. αλλά αυτά τα ήξερα όταν την πήρα.

σε μια εξόρμηση στο βουνό πηρα την em10 με 25mm και τον κιτ 14-42 . φυσικά και το galaxy s3 σαν τηλέφωνο.
αφου έκατσα να βγαλω πανόραμα με την .... εφαρμογή της olympus και αφού τραβηξα αρκετά καρέ στο βουνό και το ντοπερμαν μου που τραβούσα μαζί.
έβγαλα και το s3 απο την τσέπη. ξαφνικά τα συνεφα έγιναν ολοζώντανα και οι πανοραμικές έτοιμες σε χρόνο μηδέν. λέω καλά με το κινητό. ....
τις περναω στο lightroom και 5 κινήσεις οι φωτογραφίες είναι έτοιμες . .. και ξαφνιάστηκα που δεχόταν τοση επεξεργασία .
και έφτασα στο σημείο να λέω : εκτός απο το βράδυ και κάποιες εξεζητημένες λήψεις , ποια η διαφορά?
Χίλια ευρώ εξοπλισμό και ?
πείτε καμιά κουβέντα γιατί θέλω ψυχολογική υποστήριξη. ..
και τέλος με ενα καλο polarized φίλτρο θα έχω αυτά τα συνεφα ? για με τα φθηνά από ebay απλά δεν.

Εβαλες το κινητό στο καλύτερο για αυτό γήπεδο .. ευρυγώνιο πανόραμα οπου επίσης ζητούμενο είναι μεγάλο βαθος πεδίου. Δεν ενοχλεί ουτε οτι το κινητό έχει μόνο ένα (σχετικά ευρυγώνιο) εστιακό μήκος ουτε οτι έχει μικρό αισθητήρα και χαμηλή ανάλυση/ευκρίνεια.
Το πανόραμα είναι το πιο καλο κόλπο για να εξουδετερώσει κανείς τα κουσούρια του μικρού αισθητήρα, οταν εννοποιούνται π.χ. 10 λήψεις είναι (αφαιρόντας τις επικαλύψεις) περίπου σαν να είχες 5Χ μεγαλύτερο αισθητήρα. Ετσι παίρνεις καλή ποιότητα εναντι της υπερβολικά καλής (πιθανόν περισσότερο καλή αποτι σου χρειάζεται) που θα σου δώσει ενα ίδιο πανόραμα με τον m4/3 αισθητήρα.
Λογικό είναι η προσλαμβανόμενη διαφορά πανόραμα κινητού vs Ολύμπους να μικραίνει οταν το μεγεθος παρουσίασης είναι μικρό π.χ. Α4-Α3 οπου χαραμίζεται η επιπλέον ευκρίνεια του πανοράματος του μεγάλου αισθητήρα.

Η διαφορά είναι τεράστια (και το ξέρεις) σε ενα σωρό σενάρια και ειδικά οταν τα 28mm που σου δίνει δεν ζουμάρουν ικανοποιητικά.

Για HDR με ζωντανά σύννεφα απο την Ολυ, απλά χρησιμοποίησε raw bracket (ή αν θέλεις ενα αρχείο πρόσεχε να μην υπερεκθέτεις) και παίξε λιγο .. βέβαια και ενα πολωτικό θα συνεισφέρει

αρε Κώστα μια απάντηση και τα τελειώνεις όλα. .. δεν λεω πως έχεις άδικο ....
αλλά σε αυτά τα θεματικά το εξοπλισμό σχολιάζουμε.

κ. ηλια ευχαριστώ για την απάντηση. κατανοητά ολα όσα είπατε. θα αγοράσω και ενα καλο πολοτικο και βλέπουμε. Έχω δει καλά δείγματα εως υπέροχα από αυτό το σύστημα. σίγουρα είναι θέμα ικανοτήτων και γνώσεων καθως και πολλά κλικ στη πλάτη.
θα συνεχίσω να το παλεύω.
Ευχαριστώ

Καλημέρα σε όλους!
Έχει δοκιμάσει κανένας να περάσει το λογισμικό MagicLatern σε μηχανή Canon; Το ανακάλυψα πρόσφατα και σκεφτόμαστε να το περάσουμε στην 6D ενός φίλου αλλά δεν ξέρω τι κίνδυνοι μπορεί να υπάρξουν, αναλογίζοντας και το υψηλό κόστος της μηχανής. Με ένα σύντομο googlάρισμα διάβασα καλές κριτικές και ότι αν γίνει σωστά η διαδικασία δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, αλλά βέβαια υπάρχει και ένα μικρό ρίσκο μιας και η μηχανή βγαίνει εκτός εγγύησης όσο είναι περασμένο αυτο το λογισμικό, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι λειτουργίες που προσφέρει πάντως είναι ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ, από timelapse μέχρι focus stacking! Ειδικά όσοι ασχολούνται και με βίντεο πιστεύω αξίζει να ρίξουν μια ματια μιας και σου δίνει άπειρες δυνατότητες, με σημαντικότερη τη δυνατότητα να τραβας βίντεο σε μορφή raw!

Ενδιαφέρεται κανείς να του την χαρίσω ή να την πάω στο κάδο;
Ή μηχανή είχε μια πτώση και είχε μετακινηθεί ένα οπτικό μέρος του φακού αλλά θυμάμαι δεν άξιζε την επισκευή.Nikon lite touch zoom 70w
_20160219_142016.jpg

ο υπολογιστής μου pendium νομίζω με Windows 7 και 4 gb μνήμη ζορίζεται αρκετά στο lightroom 5. μιας και τα οικονομικά δεν φτάνουν για αλλαγή , ποιο άλλο παραπλήσιο πρόγραμμα που να δέχεται τα raw απο em10 και d7000 έχετε να μου προτείνετε?
αν γίνεται να έχει περίπου ίδια φιλοσοφία σε ui για να γίνει εύκολη η μετάβαση.
υ.γ. να πω ότι συχνα κολλούσε στο export λόγω μνήμης ακόμα και με 3-4 φωτογραφίες. βρήκα μια λύση να κανω export απο το library και όχι το develop. βοηθάει αρκετά. ..
Ευχαριστώ

Και εγώ στο δικό μου pc (παρόμοιας ισχύος με το δικό σου) δεν κατάφερα να δουλέψω σωστά με το LR5 μιας και αργούσε πάρα πολύ. Τώρα χρησιμοποιώ το Photoshop 5.1 που είναι πιο ελαφρύ και δουλεύω πολύ άνετα, καμία σχέση με το lightroom!
Το μόνο θέμα που έχω είναι ότι πρέπει να μετατρέψω τα αρχεία raw(tiff) σε dng, δηλαδή ψηφιακό αρνητικό μιας και η έκδοση αυτή του ps δεν τα αναγνωρίζει(έχω d3200).

το σκέφτηκα αυτό αφου εχω το photoshop cs6 αλλά δεν μπορώ να κανω update το camera raw. ενω κατεβάζω το τελευταίο η και κάποια προηγούμενα και η εγκατάσταση τελειώνει κανονικά αυτό συνεχίζει να έχει την παλιά έκδοση μέσα. ...