Το Φωτογραφικό chat

θενξ αλλά δε θέλω review, προτιμώ γνώμη μέλους αν υπάρχει φυσικά.

ΥΓ δεν ψάχνω για αρτιότητα, ίσα ίσα το softness που έχει μπορεί να γράφει ωράια αρκει να μην έχει τόνους CA's, τόσο που να στη σπάει στην επεργασία

Last edited:
Τo review αυτο εχει την πολυ χαρακτηριστικη βαθμολογια των 3/5 σε οπτικη αποδοση. Το λες και χαντακωμα......

το συγκριτικο οπτικης αποδοσης με τον sigma δεν σου κανει ως δειγμα ?

γενικως για να εχεις στο νου σου ενα μπουσουλα ολοι οι παλιοι sigma art ειναι απο λιγο εως πολυ καλυτεροι ολων των classic zeiss φακων.

υγ

με ολα αυτα δεν νομιζω να αφησαμε μελος να κανει τετοιο λαθος ;)

δεν το συζητάμε, καμία σύγκριση, εγώ όμως θέλω αυτό το κάτι, την ατέλεια που λέμε που είναι υποκειμενικό + ότι είναι υποχρεωτικά manual focus.

Εντίτ: και κάτι ακόμα ο sigma έχει το διπλάσιο βάρος, + τον Zeiss τον βρήκα second hand

Last edited:
ε μα για αυτο ειπα μονον αν ειναι καλη προσφορα οικονομικα. Για τι ποσο μιλαμε ?

η ατελεια που λες μπορει να ειναι το πως γραφει ο φακος αλλα οχι τωρα να εχει τοσο φτωχη οπτικη αποδοση (αυτοι οι φακοι καποτε ειχαν μια αιγλη αλλα εχουν ξεπεραστει απο πολυ φθηνοτερους φακους ) τριτων κατασκευαστων (επιτευγμα αυτο αρνητικο)

Καλα ασε τον Sigma αν ειναι πολυ βαρυς

δες συγκριση με τον αντιστοιχο tamron (f1,8 ομως)

ή με τον rokinon/ samyang (που εχω εγω) και αξιζει να ψαξεις για μτχ αν τον βρεις

Ειναι για να βαζεις τα κλαματα.

Έχουν
Οχι αλλα δεν προκειται για κατι το εξαιρετικο (εκτος αν ειναι τσαμπα ;) )

εδω συγκριση με τον sigma DG HSM art 85mm f1,4

Να σου πω κάτι χωρίς καμία διάθεση αντιπαλότητας,

αν λάβουμε υπόψη το συγκεκριμένο review αναφέρει μεταξύ άλλων

Bokeh​

The bokeh (quality of the out-of-focus blur) is generally very good. Out-of-focus highlights are very evenly rendered. At large apertures the discs deteriorate to a "cat's eye" shape towards the image borders but that's a rather normal behavior in this lens class. The blur is pretty smooth in the focus transition zones although the Canon EF 85mm f/1.2 USM L II is still be a tad better here especially with respect to the foreground blur.

και στα συμπεράσματα
The Zeiss lens shows a somewhat "dreamy" contrast characteristic at f/1.4. Whether this is a bug or a feature is a matter of application - portrait photographers will like it whereas still-life photographers probably won’t.

Optical Quality:
3star.gif
Field Quality:
4star.gif
Portrait Photograohy)

Αυτός ο φακός ενδέχεται να δίνει πιο όμορφο "out-of-focus blur" σε σχέση με πιο σύγχρονους φακούς, για κάποιους αυτό μπορεί να είναι σημαντικό, και πάντα υποκειμενικό...

Για αυτό ζήτησα τη γνώμη κατόχου.

ο κατοχος τι θα σου πει ? εκτος αν τον εχει συγκρινει με αλλους φακους.

Πρωτη προτεραιοτητα αυτη ειναι παντα στο ιδιο κοστος τι αλλο παιρνεις και με τι διαφορες ?

υγ

φακος 85mm με "ασχημο" bokeh δυσκολο. Εκτος αν μιλαμε για οντως vintage κομματι με λιγοτερες λεπιδες στο διαφραγμα.

Aν η οπτικη αποδοση ενος φακου ειναι μετρια τι να το κανεις το bokeh ειναι το ερωτημα.

Αυτο που πρεπει να λαμπει κυριως ειναι το θεμα της φωτογραφιας.

Αν θες μια ιδιαιτεροτητα στο πως γραφει ενας φακος και δεν σε νοιαζει να ειναι μετριος οπτικα θα σου ελεγα να κοιταξεις καναν πιο παλιο φακο (και σιγουρα οχι αυτον) ή καναν αναμορφικο οπου το Bokeh του ειναι οντως ιδιαιτερο.

Aν η οπτικη αποδοση ενος φακου ειναι μετρια τι να το κανεις το bokeh ειναι το ερωτημα.

Αυτο που πρεπει να λαμπει κυριως ειναι το θεμα της φωτογραφιας.

Αν θες μια ιδιαιτεροτητα στο πως γραφει ενας φακος και δεν σε νοιαζει να ειναι μετριος οπτικα θα σου ελεγα να κοιταξεις καναν πιο παλιο φακο (και σιγουρα οχι αυτον) ή καναν αναμορφικο οπου το Bokeh του ειναι οντως ιδιαιτερο.

Εσύ αν θυμάμαι καλά έχεις τον Samyang 85 rf ? Αν ναι θα ήθελα να βρισκόμασταν και να κάναμε ένα συγκριτικό με τον δικό μου viltrox rf 85 . Έτσι από περιέργεια .

Sent from my iPhone using Tapatalk

Βεβαιως και εγω ειμαι περιεργος .

Ναχαμε και καναν Sigma EF 85mm Art θαταν τελεια

σου στελνω πμ με την διαθεσιμοτητα μου ;)

Βρίσκομαι στην παραλία αρχαίας Επιδαύρου έτοιμος να δοκιμάσω τον viltrox σε δύσκολες συνθήκες ...συναυλία Αλκίνοο Ιωαννίδη
Διάφραγμα εννοείται 1.8 τώρα από τα χυτητα πιστεύω 1/ 125 φτάνει ? Τεσπά βλέποντας και κάνοντας
45bcee3381763b0cf8a9ebde4ebef75d.jpg

Τελείωσε και η συναυλία ...χωρίς να έχω περάσει το υλικό σε λάπτοπ εκ πρώτης όψεως θεωρώ ότι ο viltrox διέπρεψε ..σε continuous focus me eye recognition και highspeed shooting δεν έχανε καθόλου τα πρόσωπα . Από βδομάδα θα ανεβάσω δείγματα ... Δούλευα 1.8 και ταχύτητες 250 320 και 400 και iso auto με όριο τα 6400 που δεν τα έφτασε ποτέ
Ιδωμεν είμαι πολύ περίεργος πως τα πήγε

Ανοιχτή επιστολή από τον CEO της εταιρείας που ανέλαβε τις τύχες του DPReview:

Το γεγονός ότι ασχολείται κι ο ίδιος με την φωτογραφία είναι ενθαρυντικό...