Το γενετικό ανακάτεμα των λαών.

Για αγγεία δεν γνωριζω κατι, αλλα δεν ταξιδεύουν ευκολα και δεν επιζούν τοσα χρονια.

Για νομισματα ομως υπάρχουν αναφορες, αλλα ειναι πιο ευκολο να εξηγηθεί. Ειδικά τα πολύτιμα μέταλλα (χρυσός και ασημί) ηταν εμπορικα, ανεξαρτήτως απο την περίοδο και χώρα κοπής, οποτε δεν ειναι δυσκολο να φανταστούμε πως ταξίδεψαν μεχρι την ακρη του κοσμου.

Το οποιο δεν αποδεικνύει απολύτως τπτ...
 
Συμφωνώ Πάνο,δεν αποδεικνύουν απολύτως τίποτα.Όλα είναι τροφή για σκέψη και προσωπική "έρευνα" του κάθε ενός απο εμάς.Το έχω πει χιλιάδες φορές,κατά τη γνώμη μου η γνώση δε χαρίζεται,και τίποτα δεν είναι θέσφατο..
 
Να είσαι σίγουρος φίλε ότι αυτή θα ειναι η τελευταία που θα φύγει,μαζί με την επίγνωση της ύπαρξής μου.Στο δια ταύτα...Τι ποσοστό συμπατριωτών μας πιστεύετε πως γνωρίζουν ότι οι πολυχρονεμένοι μας Βυζαντινοί αυτοκράτορες είχαν φρουρά...Βίκιγκς,τους διαβόητους Βαράγγους;Πόσους άραγε απόγονους να άφησαν στην Πόλη ο Χαράλντ Χαράντρα και τα παλικάρια του;;
 
Στο δια ταύτα...Τι ποσοστό συμπατριωτών μας πιστεύετε πως γνωρίζουν ότι οι πολυχρονεμένοι μας Βυζαντινοί αυτοκράτορες είχαν φρουρά...Βίκιγκς,τους διαβόητους Βαράγγους;Πόσους άραγε απόγονους να άφησαν στην Πόλη ο Χαράλντ Χαράντρα και τα παλικάρια του;;

Αφού τίθεται θέμα πίστης, τότε εξηγείται γιατί στο χάρτη ποσοστό της ελληνικής καταγωγής είναι Πολωνική. Έκαναν διακοπές οι Βικινγκς πιο νότια.

Να προσθέσω επίσης ότι η Χαβανέζικη λέξη για τον αετό είναι ίδια με την ελληνική, πράγμα που αποδεικνύει ότι οι Έλληνες είχαν εξερευνήσει τον Ειρηνικό ωκεανό (δεν το έχω τσεκάρει το θέμα απλά το αναπαράγω) ή το ανάποδο, ότι οι Έλληνες είναι απόγονοι των Χαβανέζων.

:firstprize:
 
Για το dna θεωρώ αστείες και ασήμαντες όσες έρευνες έχω διαβάσει.
1ον με τη στατιστική δεν μαθαίνεις για το άτομο
2ον με τη γενεαλογία δεν καθορίζεται η πορεία μιας κοινωνίας.

Α επίσης, ας μην νοιώθουμε άσχημα επειδή οι κάτοικοι αυτού του τόπου πριν πολλά - πολλά χρόνια κατάφεραν κάποια αξιοθαύμαστα πράγματα και μεταλαμπάδευσαν τέχνες και επιστήμες στην υφήλιο.
 
Re: Απάντηση: Το γενετικό ανακάτεμα των λαών.

2ον με τη γενεαλογία δεν καθορίζεται η πορεία μιας κοινωνίας.

Δεν διαφωνώ, όμως πρέπει να σκεφτούμε ότι πίσω από την γενεαλογία κρύβονται κουλτούρες, κουλτούρες λαών που πιθανών συμβάλουν σε αποφάσεις και κατ επέκταση στην σταδιακή αλλαγή μιας κοινωνίας......
 
Προσωπικά πάλι προτιμώ την επιστήμη και τους σοβαρούς ειδικούς επιστήμονες σε κάθε πτυχή ή θέμα της ζωής μας...

Προτιμώ για ότι δεν ξέρω-δεν έχω σπουδάσει-δεν είμαι ειδικός,απλά να ακούω,να διαβάζω,να μαθαίνω...

Ακόμη...και γι' όσο το μπορώ...
 
Δεν διαφωνώ, όμως πρέπει να σκεφτούμε ότι πίσω από την γενεαλογία κρύβονται κουλτούρες, κουλτούρες λαών που πιθανών συμβάλουν σε αποφάσεις και κατ επέκταση στην σταδιακή αλλαγή μιας κοινωνίας......

Η κουλτούρες όμως δεν μεταβιβάζονται με το dna, ούτε επίσης οι συμπεριφορές.
Αυτά είναι επίκτητα.
Πιστεύω πως οι πολιτισμοί και οι κοινωνίες προφανώς διαμορφώνονται και απο τις μονάδες/άτομα αλλά ο καθοριστικός παράγοντας είναι το σύνολο και οι συνθήκες που διαμορφώνονται κατα τόπους και εποχές.
Το dna δεν διαμορφώνει πολιτισμούς και κοινωνίες.

Το ανακάτεμα των λαών είναι γεγονός, η μεταξύ των ισότητα επίσης (ως άθροισμα ανόμοιων χαρακτηριστικών) και η ιστορία έχει βουλώσει τα στόματα όσων πιστεύουν το αντίθετο.

:ernaehrung004:


@Dipie: +1
Διονύση θεμελιώδες αυτό που αναφέρεις, imo.
 
Re: Απάντηση: Το γενετικό ανακάτεμα των λαών.

Η κουλτούρες όμως δεν μεταβιβάζονται με το dna, ούτε επίσης οι συμπεριφορές.

Αυτό δεν το γνωρίζουμε. Εκτός αν έχει αποδειχτεί επιστημονικά και δεν το ξέρω. Από την άλλη έχουμε δύο μικρά παιδιά πέντε ετών. Τα οποία φυσικά ακόμα δεν έχουν διαμορφώσει χαρακτήρα γιατί είναι αρκετά μικρά. Το ένα είναι πολύ ζωηρό και το άλλο πολύ ήσυχο. Αυτό από που πηγάζει? δεν υπάρχει περίπτωση μέρος της συμπεριφοράς να κληρονομείται από τους γονείς?
 
To πως συμπεριφέρεται ένα παιδί μέσα σε μία οικογένεια, θαρρώ, πως έχει να κάνει με ηλεκτροχημικούς μηχανισμούς και την διαφορετικότητα των οργάνων του.
(πέραν των προσλαμβανόμενης κουλτούρας και συμπεριφοράς βέβαια, που κατα τη γνώμη μου είναι κυρίαρχη).

Είναι σίγουρο (με απλή λογική) ότι τα μόριά μας έχουν κάποιου είδους μνήμη (αφού συμπεριφέρονται με κάποιο πάτερν) αλλά αυτό σε πρωτόγονο και πολύ καλά κρυμμένο επίπεδο (ένστικτα).
Αυτό που βλέπουμε imo είναι το αποτέλεσμα της κουλτούρας της κοινωνίας που ζούμε, της εκπαίδευσής μας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών μας (επίπεδο iq, μνήμης και skills/σωματικές επιδεξιότητες)

Γνώμη εκφράζω φυσικά, απο αυτά που έχω διαβάσει κατα καιρούς και είμαι αρκετά ευχαριστημένος με αυτό που πιστεύω ώστε να το ψάξω περισσότερο (πιο βαθειά)

Κάθε άλλη ανάλυση - μελέτη στο θέμα βέβαια είναι ευπρόσδεκτη και οι απόψεις μας είναι πάντα αντικείμενο αλλαγής.
 
Δεν ειπε κανεις οτι δεν υπαρχουν γονιδιακες καταβολες.
Το κωμικοτραγικο ειναι να βασιζεσαι μονο σ'αυτες για να εξαγεις συμπερασματα.
Ιδιως σημερα που εφτασε ο (συγχωρεστε την φυλετικη μου διακρισουλα) μαυρος Νeil Grasse Tyson
να παρει την σκυταλη απο τον ασπρουλιαρη Carl Sagan, στην συνεχιση μιας εκπληκτικης σειρας ντοκυμαντερ
που ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ οριοθετουσε την πνευματικη ανωτεροτητα των λευκων (να γελαει ο καθε πικραμενος :p).

Που ειναι η γονιδιακη κατωτεροτητα σ'αυτη την περιπτωση. Υπαρχει ?
Βασικα αποδεικνυεται περιτρανα οτι το περιβαλλον παιζει (ΠΑΝΤΑ ΕΠΑΙΖΕ) τον κρισιμοτερο ρολο.
Βγαλτε απο τα γκετο τους απειρους κακομοιρηδες και ΚΑΠΟΙΟΣ απο αυτους θα σας βγαλει Θεωριες Χορδων.
Ακομα και στην Μογγολια θα μπορουσε να συμβει αυτο. Ακομα και στις Νησους του Πασχα. Οπουδηποτε.

Ολα τα αλλα ειναι για να βαρανε προσοχες οι κρυφοEςΕς των "καθαρων λυσεων".
 
Last edited:
Απάντηση: Re: Το γενετικό ανακάτεμα των λαών.

Που ειναι η γονιδιακη κατωτεροτητα σ'αυτη την περιπτωση. Υπαρχει ?

Κάπου διάβασα ότι γονιδιακώς η μεγαλύτερη ψαλίδα μεταξύ πληθυσμών του σύγχρονου ανθρώπου είναι μικρότερη του 0,3%. Με τους Νεάντερταλ είναι διπλάσια, στο 0,6%.
 
και 1,3% ο χιμπατζής...

Η εξέλιξη... οι φωνητικές χορδές και η στοματική κοιλότητα, τα δάχτυλα, ο σκελετός μας μας οδήγησαν να γίνουμε το κυρίαρχο είδος.
ηλεκτροχημικό φαινόμενο.

Ωραία θα ήταν να ήμασταν κάτι σαν θεοί, αλλά είμαστε άλλος ένας ζωντανός οργανισμός.
Ωραίο λυκόσκυλο,,, από ποια χώρα είναι? Άτοπο και γελοίο ερώτημα.
 
Οι διαφοροποιήσεις στο dna μπορεί να είναι τόσο μικρές οι διαφορές στην συνολική εικόνα του όμως είναι πολύ μεγαλύτερες.
Με δυο λόγια, μπορεί να περιέχονται τα ίδια πράγματα σε αυτό, όμως δεν επαναλαμβάνονται τα ίδια κομμάτια του με την ίδια συχνότητα σε όλους τους πληθυσμούς.
Έτσι η συνολική εικόνα/μορφή του μπορεί να διαφοροποιείται ακόμη και 12% πράγμα απολύτως λογικό αφού διαφορετικές ομάδες προσαρμόστηκαν διαφορετικά περιβάλλοντα.

http://news.softpedia.com/news/12-of-the-DNA-Differs-Amongst-Human-Races-and-Populations-40872.shtml

Όσο αφορά πάντως την γονιδιακή κατωτερότητα, από όσα θυμάμαι από την βιολογία, αυτή υπάρχει και είναι τόσο μεγαλύτερη όσο πιο κοντινοί είναι "βιολογικά" οι γονείς.
Για αυτό το λόγο οι κοινωνίες παντού πάνω στη γη δημιουργήσανε απαγορεύσεις/ταμπού στα αδέρφια να παράγουν απογόνους κλπ.
 
Μάλλον δεν εχεις καταλάβει για τι μιλάμε.

Το Science δεν δημοσιεύει μελετες με βασικο αξονα να εχουν απαραίτητα ενα ικανοποιητικό στατιστικό δειγμα, απλα γιατι στην συγκεκριμένη μελετη, οπως και σε πολλες αλλες, δεν ειναι προαπαιτουμενο. Σκοπος αυτης της μελετης δεν ειναι η εις βάθος διαλεύκανση της προέλευσης των σημερινών κατοίκων ανα περιοχή αλλα μια γενικοτερη αποδειξη της πανσπερμίας που ισως να μην φανταζόμαστε μεσω μιας νεας τεχνικης που ονομαζεται chromosome painting.

Το δειγμα προφανώς και δεν ειναι ικανοποιητικό για να βγάλουμε ποσοστα επιμιξεων και να χαρακτηρίσουμε λαους ως προς την προέλευση τους. Αυτο δεν ακυρώνει την μελετη, μια χαρα επιδεικνύεται η νεα αυτη τεχνικη.

Οπως ειπα και πιο πανω, θα ειχε ενδιαφερον αν εφαρμοσθει το chromosome painting σε τοπική σκαλα για να εξαχθούν ασφαλη συμπερασματα για την προέλευση των ανθρωπων που σημερα κατοικουν μια περιοχη.



http://www.sciencemag.org/content/343/6172/747

Οποτε τελείως φιλικα, καλο θα ηταν να σοβαρευτείς και να μετριάσεις λιγο τους τόνους.

Προσπαθώ να είμαι όσο πιο σοβαρός μπορώ στη ζωή μου και οι γύρω μου με κρίνουν για αυτό πάντως δεν νομίζω ότι είμαι από αυτούς που έτρεξα να κρίνω τη μέθοδο, τον τρόπο εφαρμογής και τα αποτελέσματα της ως αναξιόπιστα. Ούτε επίσης έκανα γενικεύσεις επί των αποτελεσμάτων ούτε και χαρακτήρισα λαούς.
Αλήθεια, απορία αδαούς, υπάρχει περίπτωση κάποιος να τεκμηριώσει την αποτελεσματικότητα μιας μεθόδου (τεχνικής), βασιζόμενος σε επισφαλή στοιχεία και λανθασμένη εφαρμογή της στατιστικής επιστήμης; Και αν ποτέ κάποιος έκανε μια τέτοια απόπειρα, υπήρχε περίπτωση να δημοσιευτεί σε ένα τόσο σοβαρό περιοδικό χωρίς οι reviewers να κόψουν την παρακάτω περίληψη; Αν κάποιος έχει μελετήσει δημοσιεύσεις από σοβαρά περιοδικά (σε οποιοδήποτε επιστημονικό πεδίο) ή ακόμη καλύτερα αν έχει προσπαθήσει να κάνει μία δημοσίευση σε ένα σοβαρό περιοδικό ξέρει πολύ καλά ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται.

ABSTRACT
Modern genetic data combined with appropriate statistical methods have the potential to contribute substantially to our understanding of human history. We have developed an approach that exploits the genomic structure of admixed populations to date and characterize historical mixture events at fine scales. We used this to produce an atlas of worldwide human admixture history, constructed by using genetic data alone and encompassing over 100 events occurring over the past 4000 years. We identified events whose dates and participants suggest they describe genetic impacts of the Mongol empire, Arab slave trade, Bantu expansion, first millennium CE migrations in Eastern Europe, and European colonialism, as well as unrecorded events, revealing admixture to be an almost universal force shaping human populations.
 
Απάντηση: Re: Απάντηση: Το γενετικό ανακάτεμα των λαών.

Αυτό δεν το γνωρίζουμε. Εκτός αν έχει αποδειχτεί επιστημονικά και δεν το ξέρω. Από την άλλη έχουμε δύο μικρά παιδιά πέντε ετών. Τα οποία φυσικά ακόμα δεν έχουν διαμορφώσει χαρακτήρα γιατί είναι αρκετά μικρά. Το ένα είναι πολύ ζωηρό και το άλλο πολύ ήσυχο. Αυτό από που πηγάζει? δεν υπάρχει περίπτωση μέρος της συμπεριφοράς να κληρονομείται από τους γονείς?

Μπορεί... Απο την άλλη πάλι, τα πρώτα ερεθίσματα που δέχεται ενα μικρό παιδί, από μωρό ή ίσως και απο εμβρυακή φάση, είναι καθοριστικά. Ιδιαίτερα αν αυτά είναι επαναλαμβανόμενα. Και αν και τα ερεθίσματα αυτά είναι ανεπαρκή στο να διαμορφώσουν χαρακτήρα, ίσως ευνοούν την προδιάθεση προς συγκεκριμένες συμπεριφορές. Η κληρονομικότητα είναι κάπου εμπλεκόμενη κι αυτή - στα δίδυμα, είναι πολύ συνηθισμένο τα μονοζυγωτικά να έχουν - εκτός απο ίδια εμφάνιση - και παρόμοιο χαρακτήρα και σίγουρα πολύ περισσότερο απο τα διζυγωτικά...