Γιάννη καλημέρα, εγώ έχω αυτήν την λύση και μάλιστα την χρησιμοποιώ από το 2000.Mιας και λετε για κρυο, σημερα αρχισα να μελεταω την θερμανση αποκλειστικα με Α/C σε συγκριση με την θερμανση με πετρελαιο που εχω τωρα.
Απο τους υπολογισμους προκυπτει οτι επενδυωντας σε 3 A/C Α+++ για σπιτι 100 τετραγωνικα θα εχω κοστος περιπου το μισο απο το πετρελαιο.
Και η ερωτηση ειναι:
Εχεις καποιος εδω αποκλειστικη θερμανση μονο απο A/C? Και αν ναι ποια η αποψη σε συγκριση με το πετρελαιο και τι μειονεκτηματα εχει αν θεωρησουμε ως μοναδικο πλεονεκτημα την περιπου μιση τιμη στο κοστος?
Γιάννη καλημέρα, εγώ έχω αυτήν την λύση και μάλιστα την χρησιμοποιώ από το 2000.
Αρχικά έμενα σε βορινό σπίτι (πολυκατοικία), δυάρι, απέναντι από την Πάρνηθα που είχε καλοριφέρ, την πρώτη και μοναδική χρονιά που χρησιμοποίησα καλοριφέρ πλήρωνα κάθε 3 μήνες περίπου 250.000 δραχμές. Τότε δούλευα φουλ οπότε το καλοριφέρ το άναβα από της 7 το απόγευμα που γύριζα σπίτι μέχρι την άλλη μέρα το πρωί στις 6. Η ζ'εστη ήταν υπεραρκετή.
Την επόμενη χρονιά έβαλα 2 mitsubishi ένα 12αρη στο σαλόνι και ένα 9αρη στην κρεβατοκάμαρα.Η ίδια χρήση, με το που έμπαινα σπίτι το άναβα με το που έφευγα το έκλεινα. Η ζέστη πάλι ήταν υπεραρκετή, 24αρια άνετα σε όλο το σπίτι ακόμη και στο μπάνιο είχε 22. Το ρευμα για όλο το σπίτι μαζί με τα κλιματιστικά ερχόταν το χειμερινό 4μηνο περίπου 200.000 δραχμές .
μετά μετακόμισα και πήγα για 1 χρόνο στο Καλαμάκι, Κάτω Αχαγιά, σε μεζονέτα δίπλα στην θάλασσα, το σπίτι είχε ένα ανοιχτό μαντεμένιο τζάκι για το σαλόνι-κουζίνα και από 1 κλιματιστικό σε κάθε υπνοδωμάτιο. τότε δεν δούλευα οπότε το σπίτι χρειαζόταν ζέστη όλο το 24ωρο, το τζάκι ζέσταινε μέχρι 25-26 τον κάτω όροφο και μέχρι 18-20 τον πάνω όροφο με φυσική κυκλοφορία, οπότε τα κλιματιστικά έμπαιναν μόνο επικουρικά του τζακιού και δεν έχω στοιχεία απόδοσης, αλλά τότε χρειαζόμουν 1 τόνο ξύλα τον μήνα (αλλά τα ξύλα είναι φτηνά εκεί).
πριν 3 χρόνια ήρθα στην Ραφήνα, περιβάλλον με αρκετή υγρασία και αρκετό κρύο (έχουμε φάτσα την Εύβοια και όταν είναι χιονισμένα τα βουνά εκεί εδώ φέρνει πολύ κρύο). το σπίτι είχε ένα παλιό ανοιχτό τζάκι και ένα παλιό κλιματιστικό, έβαλα ένα ενεργειακό τζάκι και ένα ακόμη κλιματιστικό Α+++ στο σαλόνι-κουζίνα. Η απόδοση του τζακιού δεν συγκρίνεται με την απόδοση των κλιματιστικών, και με την αίσθηση της ζέστης που δίνει το τζάκι.
θα μου πεις γιατί στα λέω αυτά τα άσχετα, εσύ άλλο ρώτησες, στα λέω για να έχεις εικόνα του περιβάλλοντος.
ο γείτονας, έχει καλοριφέρ και τζάκι και κλιματιστικό, οπότε από αυτόν μπορώ να σου πω ότι έχει φουλ ζέστη χρησιμοποιώντας στην αρχή τα κλιματιστικά μέχρι να ζεστάνει το καλοριφέρ, και έχει σταθερά μία θερμοκρασία 23-24 σπίτι του.
ο γείτονας του γείτονα,είχε τζάκι και κλιματιστικά, τα "πέταξε" όλα και έβαλε αντλίες θερμότητας, με αεραγωγούς να τρέχουν σε όλο το σπίτι, αυτή είναι η οικονομικότερη και η αποδοτικότερη λύση από όλες τις υπόλοιπες.
η δικιά μου λοιπόν εμπειρία συνοψίζοντας, είναι πως αντικαθιστώντας το καλοριφέρ με 3 κλιματιστικά, δεν θα έχεις λιγότερη ζέστη, αυτό είναι σίγουρο, θα έχεις διαφορετική αίσθηση στην ζέστη όμως...εννοώ ότι μπορεί στο θερμόμετρο να βλέπεις την ίδια θερμοκρασία που έβλεπες και με το καλοριφέρ, εσύ όμως θα αισθάνεσαι την ζέστη λιγότερο.
εάν αφήσουμε εκτός την λύση με την αντλία θερμότητας που είναι μόνη της η καλύτερη λύση, για μένα η καλύτερη-ποιοτικότερη ζέστη προκύπτει πρώτα από το καλοριφέρ (με μειονέκτημα το κόστος), μετά από τα ενεργειακά τζάκια/σόμπες/κλπ είτε ξύλου είτε πέλλετ και μετά από τα κλιματιστικά...ανάμεσα στα 3 αυτά το οικονομικότερο είναι το τζάκι μετά το κλιματιστικό και μετά το καλοριφέρ.
Ομως στο μελλον ποσο θα παει το ρευμα και ποσο το πετρελαιο???
Ρε παιδιά... ο Αρχηγός καλά είναι ??? έχω καιρό να τον διαβάσω :chinscratch:
Μας διαβαζει αυτος ομως.
Καλησπερα αγαπητοι συναδελφοι.
Εχω κανει το βουκουρεστι-αθηνα, πατησια-παγκρατι... Eκατσε ενα καλο μικρο αλλα απαιτητικο προτζεκτακι.
Μεσα σ'ολα κολλησα και ενα κρυωμα και επισης εκοψα και το τσιγαρο, εδω και δεκα μερες. Να δουμε ποσο θα το κρατησω..
Απο κυριακη που τελειωνω και επιστρεφω, μπαινουμε παλι στους ρυθμους του φορουμ. Σας διαβαζω και σας χαιρομαι ομως!!)
God bless Ryan air που εχει εισιτηριακια απο 20 ευρω να πας και να´ρθεις..!!
Ευχαριστω, αλλα δεν μου βγαινει πουθενα το "Show Results as". Τα κοβει ο Gogilla, τα ΧΡ, ή , η μειωμενη μου αντιληψη μαλλον.
Μάλλον κοιτάς στο αρχικό tab "Search Multiple Content Type". Πρέπει να πας στο αριστερό tab "Search Single Content Type".
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.