Tο Καφενείο των Μαστόρων.

αυτο για το οποιο μιλαω, δεν ειναι ο στασιμοπληθωρισμος που ολα τα κρατη περνουν κατα περιοδους και ειναι μικρης σχετικα διαρκειας.
οπως ειπες και εσυ δημητρη τετοιους (στασιμοπληθωρισμους) εχουμε αντιμετωπισει και μετα το '70.
αυτο το οποιο λεω ειναι διαφορετικο γιατι αναφερεται στην παγκοσμια υφεση που για πρωτη φορα αντιμετωπιζουμε απο την εποχη του βππ στο παγκοσμιο αεπ! ειναι κατι το οποιο η ανθρωπινη κοινωνια εχει να αντιμετωπισει απο το 1940!

δεν μιλαω καν για στασιμοτητα αλλά για βαθεια υφεση με παραλληλες αυξησεις τιμων και μαλιστα σε ενα τεραστιο κομματι της οικονομιας, σχεδον παγκοσμιο.
και μαλιστα εν μεσω ελευθερης αγορας αλλά και πτωσης του βιοτικου επιπεδου. ειναι τελειως τρελο αυτο που συμβαινει και προφανως δεν ειναι μονο δικη μου διαπιστωση αλλά πολλων αλλων.
ειναι τελειως διαφορετικο απο τους στασιμοπληθωρισμους. και ειναι ενα σεναριο-οδικος χαρτης τρομου...
 
Παιδιά το θέμα ειναι οτι οταν τα πολλά πάνε σε λίγους αυτά γίνονται..!!!
Όλα τα άλλα είναι λεκτικές καταναλώσεις...!!!
 
δυστυχως κωστη, ετσι ειναι, εχεις δικιο!
η αληθεια ειναι οτι με καπιταλιστικο μοντελο οικονομιας, η γη δεν μπορει να υποστηριξει (σε ισορροπια) πανω απο ενα με εναμισυ δις ανθρωπους. τωρα ειμαστε ηδη 7, οπότε αν θελουν οι παγκοσμιοι καπιταλιστες να παραμεινουν αυτο που ειναι, πρεπει απαραιτητα να κανουν αποπληθυσμο της γης μεχρι το αργοτερο το 2045-50.
αντιθετα σε σοσσιαλιστικο μοντελο, η γη μπορει να ξεπερασει και τα 40 δις! αλλά με παραλληλη συγκρατηση του κοινου (σε παγκοσμιο επιπεδο) βιοτικου επιπεδου.
 
Last edited by a moderator:
Νικόλα, άνοιξες μεγάλα θέματα που δεν μπορούν να συζητηθούν εδώ γιατί θέλουν μεγάλη ανάλυση και δεν έχουν και σχέση με το παρών νήμα.

Μερικά σταχυολογήματα:

- Όντως η οικονομία δείχνει να έχει μπει σε καθοδικό σπιράλ. Το «καλό» της υπόθεσης είναι οτι πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων.
Το να είναι όλοι φτωχοί είναι το ίδιο με το να είναι όλοι πλούσιοι. Όταν υπάρχουν και οι δύο αρχίζουν τα προβλήαμτα.

- Τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα. Οι Κινέζοι έχουν τρις δολάρια και οι Αμερικανοί είναι μέτοχοι στις μισές κινεζικές εταιρείες. Δεν πέφτει έτσι εύκολα η πρώτη τουφεκιά.

- Η δύναμη της Αμερικής είναι το SWIFT των τραπεζικών συναλλαγών. Είτε είναι σε δολάρια, είτε σε ρούβλια, είτε σε κατσίκες. Δεν ξέρω αν ο βασιλιάς είναι καλά, πάντως γυμνός δεν είναι. Οι BRIC's το έχουν εμπεδώσει καλά αυτό.

- Η ιστορία έχει δείξει πως όποιος ανεβαίνει Ρωσία χάνει κι όταν η Ρωσία βγαίνει από το σπίτι της κλαίει.
Ο Πούτιν φαίνεται να το γνωρίζει αυτό, έτσι έχει «καταπιεί» απίστευτες προσβολές και σοφά ποιώντας κοιτάει να πατσίσει με οικονομικές διεισδύσεις.
Οι Κινέζοι λόγω ιδιοσυγκρασίας δύσκολα θα φύγουν κι αυτοί από τη γειτονιά τους στρατιωτικά. Αιώνες τώρα όποτε μπορούσαν δεν το έκαναν.
Είδωμεν.
ΠΟΛΥ σημαντικό. Ισραήλ και Άραβες κάθονται μαζί στον πάγκο.

- Οι τριτοκοσμικές χώρες θα συνεχίσουν για πολύ καιρό να εξαρτώνται άμεσα από τον «προηγμένο» κόσμο γιατί αυτό που τους λείπει δεν είναι η διάθεση για ιδία αξιοποίηση των πόρων τους αλλά η διάθεση να τα βρούν μεταξύ τους.
Σου θυμίζει κάποια άλλη χώρα στη ΝΑ Μεσόγειο; Σύμπτωση θα είναι.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: nickolas
Παιδιά το τελευταίο 6 μηνό ανέβασαν το κόστος από τα κοντέινερ που έρχονται από Κίνα. Από 1500 1700 ευρώ πήγε 3800 και πάνω. Ανέβασε τις τιμές η cosco κλπ και στον κλάδο μου (μάρμαρο γρανίτη) στα είδη που έρχονται από Κίνα ανέβηκαν οι τιμές πάνω από 20 με 30%
Μιας και οι περισσότερες πρώτες ύλες πλέον έρχονται από εκεί γι'αυτό ανέβηκαν πολλά είδη
 
  • Like
Reactions: nickolas
σιγουρα δεν εχουν σχεση και τοσο με το νημα, αλλά μιας και ειναι νημα για ψιλοκουβεντα, ετσι να λεμε και κατι παραπανω απο καλημερες :)
χαιρομαι που σου αρεσει θεμα
οκ παμε λιγο πιο βαθεια...

στο πρωτο, ειναι περιπου παγκοσμιο φαινομενο, αλλά αυτο ειναι κακο. και ειναι κακο για τι δεν μπορει να ερθει εξωθεν βοηθεια αφου δεν υπαρχει "εξωθεν" αναλογο των πληττομενων.
φυσικα εχεις δικιο περι ισοτητας ομως ισοτητα δεν υπαρχει. πλουσιοι και φτωχοι εξακολουθουν και υπαρχουν ειτε σε επιπεδο επιχειρησεων ειτε κρατων

στο δευτερο αν και εχεις δικιο, μην ξεχνας οτι το καθεστως της κινας μπορει να κανει οτι θελει οποτε θελει και να μην υπακουσει σε κανενα "νομο" εντος των συνορων της.
μπορει να "κρατικοποιησει" οποια εταιρια θελει, να εξοβελισει οποιους μετοχους θελει κλπ αλλωστε επισημως ειναι κομμουνιστικο σε κλειστη κοινωνια.
το αμερικανικο ομως κρατος δεν μπορει να αρνηθει την πληρωμη ομολογων του. ακομα και αν γινει αυτο και βαρεσει κανονι οπου μιλαμε πλεον για "πυρηνικη" καταστροφη της παγκοσμιας οικονομιας, η κινα εχει επισημα περι τα 5 τρις και αλλα 2 τα εχει μεσω ιδιωτων που ελεγχει. ακομα και σε αυτο οι κινεζοι ειναι πανεξυπνοι και προετοιμασμενοι.

στο τεταρτο, τα πραγματα αλλαζουν με τα χρονια. παλια οι ανθρωποι πηγαιναν με τα αλογα οχι με τα αυτοκινητα.
η ρωσια φυσικα και δεν θελει ανωμαλιες, οσο ισχυει ο σημερινος τροπος η ρωσια κονομαει, ο πουτιν ισχυροποιειται, οι ρωσοι πλουτιζουν.
το προβλημα θα υπαρξει αν παψουν οι παχιες αγελαδες της δυσης να την τροφοδοτουν γαλα οπως περιεγραψα (στην περιπτωση αυτη που ειπα)
θεωρω τον πουτιν πολυ εξυπνο για αυτο και εκανε αυτα που σωστα λες. κανει το "μαλακα" οσο κονομαει αλλά τον βλεπω να προετοιμαζεται οπως ειδαμε στην κουβα. θα νομιζε κανεις οτι ζουμε εποχες ψυχρου πολεμου, χρουτσοφ και κενεντυ αλλά στα μουγκά!

στο τριτο σωστα λες οτι ο βασιλιας δεν ειναι γυμνος
η πραγματικη ισχυς της αμερικης ομως δεν ειναι καν οι τραπεζες. δεν προκυπτει απο εκει η δυναμη της στην πραγματικοτητα
απο τις τραπεζες προκυπτει φαινομενικα, σε περιοδο ειρηνης.
η πραγματικη ισχυς της αμερικης ειναι η πολεμικη της μηχανη και τα αεροπλανοφορα της που μπορουν να επιβαλουν το δικαιο του μπαρμπα σαμ οπουδηποτε θελησει.
για αυτο και μπορει και επιβαλει το $ της παντου. για αυτο και ολες οι συναλλαγες εκφραζονται σε $

ισραηλ και αραβες σαφως καθονται μαζι. ειναι γλυκος ο πλουτος... αλλά αυτο δεν εχει σχεση με αυτα.
οσο υπαρχει πλουτος ολοι ειναι αγαπημενοι και φιλοι. οταν αρχιζει η πεινα υπαρχει προβλημα

τελος πολυ σωστα το λες.

σημερα υπαρχει (υπηρχε) μια ισορροπια στο κοσμο. οι ισχυροι ισχυροποιουνταν περαιτερω, οι φτωχοι κρατιοντουσαν στα ιδια πανω κατω
πρωτος των ισχυρων η αμερικη. αυτο βολευε ολους και ιδιαιτερα τους ισχυρους
και ξαφνικα ενας νεος παικτης θελει να καθισει στο θρονο!
μελετα το συστημα και αποφασιζει να χτυπησει. πότε ομως?

στην αμερικη ειχαμε μια κοντρα. ο κλασικος καπιταλισμος που εκφραζοταν απο τον τραμπ VS παγκοσμιοποιητων του μπαιντεν
ολα οσα εχουμε πει θα ηταν λογικα και αναμενομενα αν δεν εμπαινε τα τελευταια χρονια ο νεος αυτος ορος των παγκοσμιοποιητων.

οι οποιοι θελουν την ανατροπη της ισορροπιας που υπηρχε και στην ουσια βοηθουν την κινα να διαλυσει την αμερικη διεκδικοντας την πρωτοκαθεδρια

γιατι το κανουν αυτο κοντρα φαινομενικα στα συμφεροντα τους?
και λεω κοντρα γιατι οσο το συστημα δουλευει, αυτοι κονομανε και ισχυροποιουνται. ειναι τρελοι?
οχι βεβαια, κατι αλλο κρυβεται απο πισω.

ακομα και ο αδαης καταλαβαινει οτι τον ιο τον εσπειρε η κινα σε συνεργασια με τους παγκοσμιοποιητες! (η κινα τον ελεγξε λογω καθεστωτος, εξαλειφοντας τον, στην δυση ομως μπαχαλο!)
γιατι αυτοι οι παγκοσμιοποιητες συμβαλουν στον πανικο? γιατι θελουν την καθοδο της παγκοσμιας οικονομιας? ειναι για να κερδισουν οι φαρμακευτικες μονο?
γιατι ολες σχεδον οι κυβερνησεις ριχνουν νερο στο μυλο τους?

εδω θα πρεπει να σκεφτουμε λιγο πιο βαθεια και δεν ειναι επι του παροντος καθωτι ζεστη και μεσημερακι :)
 
- Η δύναμη της Αμερικής είναι το SWIFT των τραπεζικών συναλλαγών. Είτε είναι σε δολάρια, είτε σε ρούβλια, είτε σε κατσίκες. Δεν ξέρω αν ο βασιλιάς είναι καλά, πάντως γυμνός δεν είναι. Οι BRIC's το έχουν εμπεδώσει καλά αυτό.

Δηλαδή;
Μπορείς να το εξηγήσεις λίγο πιο αναλυτικά αυτό;
 
Δηλαδή;
Μπορείς να το εξηγήσεις λίγο πιο αναλυτικά αυτό;
Με τους γνωστούς, όχι πάντα έντιμους, τρόπους τους οι Η.Π.Α. καθορίζουν ποιοί θα συμμετέχουν στις παγκόσμιες συναλλαγές.
Αυτό σημαίνει οτι μπορούν να σε βγάλουν έξω από τις αγορές, όλων των ειδών. Εκτός καταναλωτικών αγαθών, εκτός πρώτων υλών, εκτός χρηματιστηρίου, εκτός πετρελαϊκής αγοράς, εκτός αλυσίδας διανομής αγαθών και πάει λέγοντας.
Πολύ απλά δεν μπορείς να μεταφέρεις λεφτά σε κάποιον για να αγοράσεις κάτι.
Στον οικονομικό τομέα είναι μέσω SWIFT ουσιαστικά που η Αμερική επιβάλει κυρώσεις και οικονομικό αποκλεισμό σε μια χώρα και μέσω αυτού πιέζει και τους εταίρους της και μη να την ακολουθήσουν.
Παράδειγμα. Η Αμερική προσπαθεί να πετάξει το Ιράν εκτός SWIFT και ιδού: https://www.dw.com/en/french-energy...f-iran/a-45150849?mod=djem_b_fintech_20180842
Είτε το Ιράν, είτε η TOTAL θα έχουν πρόβλημα. Όταν το είχε κάνει παλιότερα το Ιράν είχε χάσει τα μισά του έσοδα από την πώληση πετρελαίου.
Όλοι αναζητούν τρόπους που θα τους απαγκιστρώσουν από την δύναμη της αυτή. Κρυπτονομίσματα, εναλλακτικό σύστημα παγκόσμιων πληρωμών, διμερείς συμφωνίες εμπορίου σε τοπικό νόμισμα κ.λ.π. αλλά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα άξιο λόγου.
Αναμφίβολα η πιο φιλότιμη προσπάθεια είναι των BRIC's (Brazil - Russia - India - China) αλλά έχουν μείνει εκεί. Στην προσπάθεια.
Σαφώς είναι δύσκολο και χρονοβόρο εγχείρημα αλλά δεν φαίνεται να έχει γίνει και η παραμικρή αξιόλογη πρόοδος.
Η δυσκολία έγκειται στο οτι κάποια μέθοδος που μπορεί να δουλεύει για την Κίνα πιθανότατα είναι καταστροφή για το Βερολίνο και το αντίστροφο.
Το SWIFT και το δολάριο καθιερώθηκαν μετά από δεκαετίες και αρκετούς πολέμους (στρατιωτικούς ή οικονομικούς) στον «παλιό» κόσμο. Που τα κράτη ήταν περισσότερο αυτόνομα, ολιγαρκή, εσωστρεφή κ.λ.π.
Στην εποχή μας καμία χώρα δεν αντέχει να μείνει εκτός παιχνιδιού για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Επίσης οι Αμερικανοί παραμένουν οι οδηγοί στο τραίνο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
Αν αύριο αποφασίσει πως το σύστημα πρέπει να δουλεύει με δραχμές αντί για δολλάρια, είναι η πρώτη που θα μπορέσει να το υποστηρίξει.
Είτε γιατί έχει την τεχνογνωσία, είτε γιατί έχει την υλικοτεχνική και κοινωνική υποδομή, είτε γιατί μπορεί να παίξει καθυστερήσεις όσο την συμφέρει, είτε γιατί μπορεί να εκβιάζει τους άλλους.
Μια φορά το πηλίκο παραμένει το ίδιο.
 
Νικόλα, δεν ψηνόμουν να τα πούμε από εδώ γιατί κινδυνεύουμε να εμπλακούμε σε συζητήσεις που θα αφορούν αποκλειστικά αυτό το θέμα.
Αφού το θες όμως, το κρίμα στο λαιμό σου :p

Προφανώς το να είναι όλοι φτωχοί κάθε άλλο παρά λύση είναι. Και πάλι προφανώς κάποιοι είναι πιο ίσοι από κάποιους άλλους ίσους. Έτσι ήταν, έτσι είναι και πιθανώς έτσι θα είναι.
Αλλά είναι και διαφορετικό να είναι όλοι στην ίδια μοίρα ή όχι. Φαντάσου δέκα δρομείς που εκκινούν όλοι από το ίδιο σημείο και φαντάσου τους πάλι να είναι παρατεταγμένοι με μερικούς να προεξέχουν κάποια μέτρα.
Αναμφίβολα οι δεύτεροι έχουν πλεονέκτημα. Όπως φάνηκε περίτρανα μετά το τέλος του Β' Π.Π. Την ώρα που οι περισσότεροι μάζευαν τα κομμάτια τους οι Η.Π.Α. και η Ρωσία έκατσαν καβάλα στο άλογο και στο σβέρκο μας.
Κι αν το ξανθό γένος απέτυχε να μείνει επάνω οι γιάνκηδες τα καταφέρνουν μια χαρά. Κι ο λόγος είναι οτι όχι μόνο ορίζουν το παιχνίδι αλλά είναι και καλοί σε αυτό.
Για την Αμερική δεν υπάρχει κομμουνισμός, κρατισμός, ελεύθερη αγορά, ιδανικά, ελευθερία και δεν ξέρω εγώ τι.
Την ώρα που η Ευρώπη, και η Ασία πασχίζουν να δικαιολογήσουν ιδεολογικά την παραμικρή αλλαγή πλεύσης οι Αμερικανοί το διασκεδάζουν. Όταν τους συμφέρει διαλύουν εργατικά συνδικάτα κι όταν τους συμφέρει εισβάλουν στο Ιράκ για να εγκαθιδρύσουν δημοκρατικό πολίτευμα.
Όταν τους βολεύει εξυμνούν την ιδιωτική πρωτοβουλία και μας πρήζουν πως ο ρόλος του κράτους είναι εποπτικός κι όχι παρεμβατικός αφήνοντας εκατοντάδες επιχειρήσεις να φαλιρήσουν κι όταν θέλουν απλά διασώζουν εταιρείες με κρατικό χρήμα πετώντας την κτηματομεσιτική κρίση στους άλλους.
Και αυτό που σε τρελαίνει είναι οτι όχι απλώς το κάνουν αλλά, το σημαντικότερο, όταν πρέπει.
Η Κίνα, η Ρωσία, η Ευρώπη και οι λοιπές δυνάμεις μπορεί να είναι κρατικές, ιδιωτικές, κρατικοιδιωτικές ή ιδιοκρατικές ή δεν ξέρω εγώ τι, είναι όμως και κάτι άλλο.
Χώρες με ιεδολογικές και κοινωνικές στρεβλώσεις. Μπορεί να μας κακοφαίνεται αλλά το να είσαι στυγνός συμφεροντολόγος έχει και τα καλά του. Αν η Αμερική κρίνει πως πρέπει να ρίξει το χρηματιστήριο για να χρεοκωπήσει την Κίνα θα το κάνει. Αν κρίνει πως πρέπει να βάλει τους Αμερικανούς μετόχους της Xiaomi στη φυλακή, θα το κάνει.
Είμαι σίγουρος πως δεν χρειάζεται να αναλωθούμε στο αν έχει τη δυναμη ή όχι να το κάνει. Για τις άλλες δυνάμεις δεν είμαι και τόσο σίγουρος οτι μπορούν να κάνουν κάτι αντίστοιχο και μάλιστα στους ίδιους χρόνους.
Αυτό φυσικά είναι μία από τις παραμέτρους που καθιστούν την Αμερική υπερδύναμη. Το τρίπτυχο της επιτυχίας συνίσταται στην δύναμη, την βούληση και την νομιμοποίηση.
- Η δύναμη μπορεί να είναι οικονομική, εμπορική ή στρατιωτική. Πρέπει να είναι ταυτόχρονα δύο από τα παραπάνω και ιδανικά και τα τρία.
- Η βούληση είναι κατά κύριο λόγο κοινωνική και εκφράζεται με την πολιτική βούληση αλλά μερικές φορές αποτελει ή εκφράζεται από μεμωνομένα άτομα. Με λίγα λόγια κατά πόσο ένα έθνος ή μια κοινωνία θέλουν να επιβάλουν τη δύναμή τους ώστε να φέρουν κατορθώσουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
- Η νομιμοποίηση δεν θέλει επεξήγηση. Μπορεί να εξωτερική ή εσωτερική, αληθινή ή αληθοφανής, σωστή ή λάθος αλλά χρειάζεται.
Η πραγματική ισχύς λοιπόν της Σπάρτης, της Ρώμης, της Μεγάλης Βρεττανίας και εσχάτως της Αμερικής δεν ήταν/είναι η οικονομική ή η στρατιωτική.
Είναι ο συνδυασμός όλως των παραπάνω. Είχαν το στρατό να κάνουν πόλεμο, είχαν ή έβρισκαν τα λεφτά να τον υποστηρίξουν, οι κοινωνίες τους το επιζητούσαν και είχαν τους λόγους να το κάνουν.
- Αυτή η στιγμή οι Η.Π.Α. υπερέχουν (έστω και οριακά) έναντι φίλων και εχθρών στρατιωτικά - μπορούν μόνες τους να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε κράτος ή συνασπισμούς αυτών.
- Είναι πολύ μπροστά από όλους σε οικονομικούς όρους. Είναι η χώρα που βρίσκεται πλησιέστερα από όλες τι άλλες στον όρο αυτάρκης (με εξαίρεση τις σπάνιες γαίες όπου τα πρωτεία τα κατέχει η Κίνα) που σημαίνει μικρότερη εξάρηση από εξωγενείς παράγοντες και έχει τη δύναμη να επιβάλει οτι θέλει σε όποιον θέλει (εντάξει, όχι απόλυτα αλλά καταλαβαίνεις που το πάω).
- Ο λαός της Αμερικής για τον Α ή Β λόγο συμπαρίσταται ή και ωθεί τους πολιτικούς της στην επίδειξη ισχύος, μεγάλη κουβέντα από μόνη της κι αυτή. Για ιδίον όφελος φυσικά.
Παρατήρησε την ιστορία των Η.Π.Α. και θα δείς οτι ακόμα και αριστερίζοντα κινήματα δεν αμφισβητούν την αιτία ή τον στόχο της πρωτοκαθεδρίας της χώρας τους αλλά μόνο τον τρόπο που αυτή επιτυγχάνεται. Το ίδιο ισχύει για ελάχιστες άλλες χώρες. Η Κίνα είναι μια από αυτές. Ομολογώ πως δεν ξέρω σε ποιό βαθμό όμως.
- Για την νομιμοποίηση δεν το συζητάμε. Η Κίνα και η Ρωσία πριν ακόμα κάνουν κάτι θα μπούν στο μικροσκόπιο και θα αρχίσουν τα συνηθισμένα "οι κακοί Ρώσοι εκείνο, οι σκυλοφαγάδες Κινέζοι το άλλο, οι αιμοσταγείς Ιρανοί το τρίτο". Την ίδια ώρα η Αμερική θα ξεκινήσει μια εκστρατεία για να σε πείσει οτι η γη δεν είναι ούτε στρογγυλή ούτε επίπεδη αλλά έχει σχήμα τιρμπουσόν κι επειδή ζούμε στην εποχή της ιδεολογικής κηδεμονίας των Η.Π.Α. όλος ο κόσμος θα το αποδεχθεί και θα πεί κι ένα τραγούδι.
Και φυσικά άλλη μια δύναμη που έχει η Αμερική είναι οτι μπορεί να συμπαρασύρει κι άλλες χώρες/δυνάμεις υπέρ της. Με τον καλό ή τον κακό τρόπο. Πολλές υπερδυνάμεις ή και αυτοκρατορίες δεν το είχαν/έχουν. Η Σπάρτη το είχε η Ρώμη και το Βυζάντιο όχι. Ο Αττίλας και ο Χίτλερ το είχαν, η Μεγάλη Βρεττανία και η Γαλλία όχι. Δεν μιλάμε για κατακτημένες περιοχές αλλά για συμμάχους, ομόσπονδους κ.λ.π.
Η Αμερική μπορεί να κινητοποιήσει - οικειοθελώς ή με το ζόρι όλο τον Δυτικό κόσμο, τη μισή Μέση Ανατολή, τη μισή Άπω Ανατολή, την Ωκεανία και κράτη της Νοτίου Αμερικής. Οι Ρωσία - Κίνα ποιούς; Κάτι πάει να κάνει η Ρωσία με την Τουρκία αλλά ως γνωστών αυτοί δεν έχουν μπέσα.
Αυτό σημαίνει πως αυτή τη στιγμή έχει χωμένο ένα μαχαίρι ακριβώς κάτω από τα @ρχ1δ1@ της Ρωσίας και της Κίνας (γραμμή Βίσεγκραντ, Μέση Ανατολή, Φιλιππίνες, Ιαπωνία) την στιγμή που η ίδια και οι κυριότεροι σύμμαχοί της (Βρεττανία, Γαλλία, Αυστραλία) είναι παράμερα. Μόνο η Ιαπωνία είναι στη γραμμή του πυρός.
Κι αν θέλει να κάνει κάτι και δεν μπορεί, βάζει το Ισραήλ που γεωγραφικά βρίσκεται στο κέντρο της γραμμής «άμυνας». Το οποίο αρχίζει και έχει πάρε δώσε με κράτη με τα οποία έχει σχέσεις μίσους εδώ και χιλιετίες ενωμένοι μπροστά σον κοινό Ιρανό εχθρό.
Δεν ξέρουμε αν θα τα βρούν ποτέ αλλά μόνο και μόνο που έχουν εκεχειρία λέει πολλά και προσφέρει ακόμα περισσότερα. Και για αυτούς αλλά και για την γύρω μεγάλη περιοχή.
Φυσικά πάλι το παιχνίδι είναι πολυεπίπεδο. Μιλάμε για στρατό (Αίγυπτος), πυρηνικά (Ισραήλ), επιρροή (Ισραήλ) και ντόλλαρς (Σαουδική Αραβία και Η.Α.Ε.). Μάτς ντόλλαρς και μάτς γκάνς...
Και αρχίζουν και σχηματοποιούν ένα συμπαγές μέτωπο. Έχει τη σημασία του κι αυτό.
Οι αντίπαλοι από την άλλη έχουν πολλά να επιδείξουν σε αντίστοιχα πεδία αλλά μεμονωμένα και όχι εν συνόλω και καμμία δεν ξεπερνά την Αμερική είτε ατομικά είτε με συνασπισμούς.
Δεν έχουν αντίστοιχα «πόστα» όπως αυτή παρά μόνο εκλάμψεις. Την Κούβα, ενίοτε καμμία Βολιβία ή Νικαράγουα, μερικές χώρες που προσπαθούν να πάρουν ότι μπορούν από όλους (Αίγυπτος, Ινδία, Βραζιλία, Κατάρ) και εσχάτως προσπαθούν να διεισδύσουν στην Κεντρική Αφρική.
Οι Η.Π.Α. εφαρμόζωντας το δόγμα που προανέφερα (ότι γουστάρω, όποτε γουστάρω) επεμβαίνουν ή απεμπλέκονται κατά το δοκούν (Βιετνάμ, Μέση Ανατολή, Σερβία, Σομαλία, Αφγανιστάν) ενώ οι άλλοι δύο φαίνεται να δημιουργούν μόνιμες πληγές (Αφγανιστάν, Ουκρανία, Σινικό πέλαγος, Τουρκία)
Επίσης έχουν όλες ένα μεγάλο κακό. Έχουν ανάγκη την Αμερική πολύ περισσότερο απ' ότι τους έχει αυτή. Η παγκοσμιοποίηση είναι Αμερικάνικη επιδίωξη και υλοποίηση, όχι τυχαία. Και για άλλη μια φορά πολυεπίπεδη.
Όλοι οι φορολογικοί παράδεισοι είναι κοντά στην Αμερική, τυχαίο; Οι περισσότεροι σημαντικοί χρηματιστηριακοί δείκτες είναι Αμερικάνικοι. Η Αμερική κατέχει το 40% του παγκόσμιου web hosting και μαζί με τις φίλιες χώρες πάνω από το 50%.
Να μην αναφέρουμε οτι η Κεντρική της Τράπεζα έχει την μεγαλύτερη άνεση από οποιαδήποτε άλλη να κόψει ζεστό χρήμα.
Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά έχει και την ηγεμονία στην κρατούσα πολιτισμική ζωή.
Χώρες που πολέμησαν την Αμερική (Βιετνάμ, Σομαλία, Ρωσία) πίνουν Coca Cola και χορεύουν Έλβις σαν τρελοί.
Χώρες με τεράστια πνευματική ιστορία και δυνατότητες (Ελλάδα, Κίνα, Ινδία, Αίγυπτος) έχουν τουλάχιστον τα μισά τους Μ.Μ.Ε. να ασχολούνται με το πως άνοιξε τα μπούτια της η Jenifer Lopez και να μιλάνε για projects, runs, low bup, influencers και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο.
Ορκισμένοι εχθροί της (Ιράν, Κούβα) τη βρίζουν νυχθημερόν αλλά χρησιμοποιούν το booking, κατεβάζουν apps και βλέπουν τους τελικούς Boston - Lakers κάθε έξι μήνες και δεν περνάει καν από το μυαλό τους να ζήσουν χωρίς αυτά.
Την ίδια ώρα η Αμερική κάθε φορά δεν μπορεί να καλύψει κάτι ενοιολογικά παίρνει Ελληνικές λέξεις, κάθε τρείς και λίγο ανακαλύπτει μια Κινέζικη έκφανση (καράτε, ζεν, φεγκ σούι), μια Ινδική άποψη (χίπις, ομοιοπαθητική) την φέρνει στα μέτρα της και μας την πουλάει.
Είναι άσχημα όλα αυτά;
Προφανώς άλλα ναι άλλα όχι. Το μόνο σίγουρο είναι οτι αποτελούν άλλον ένα κρίκο σε μια αλυσίδα που θέλει όχι μόνο θέλει μεγάλη δύναμη αλλά δεν είναι και σίγουρο οτι θέλουμε να σπάσει.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Τα πάντα ή και τίποτα. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Αν ξέραμε θα παίζαμε λότο να πλουτίσουμε.
Μπορεί η Κίνα, κατά κύριο λόγο, να έχει όλα τα φόντα για να τα καταφέρει αλλά στην πράξη τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Επίσης έχει περίεργη νοοτροπία.
Την βρίσκει με την εσωστρέφια. Θα μπορούσε αυτή να είχε εγκαταστήσει τον δρόμο του μεταξιού αιώνες πριν τον Μάρκο Πόλο. Ή να είχε επικοίσει τον Νέο Κόσμο. Ενώ είχε τον κόσμο, την στρατιωτική δύναμη και την οικονομία να το κάνει, δεν το έκανε. Βέβαια είχε και έχει πολλά προβλήματα με τους γείτονές της αλλά σε γενικές γραμμές προτίμησε να κόβει βόλτες γύρω γύρω από τα σύνορά της.
Για την Ρωσία τα είπαμε. Στο σπίτι της αρκούδα που ξεσκίζει τους πάντες, μακριά από αυτό σκιουράκι.
Η Ινδία, πρώτη δύναμη στην πληροφορική αλλά στην κοσμάρα της.
Αυτό που θυμάμαι εδώ και 50 χρόνια είναι δύο πράγματα: καταρρεύσει η Αμερική και θα βγεί το φάρμακο για τη φαλάκρα. Δεν έχω δεί κανένα από αυτά.
Προσωπικά πιστεύω πως είναι νωρίς ακόμα για να καταρρεύσει η ηγεμονία της Βορείου Αμερικής.


Για τον ιο προτιμώ να μην εκφέρω άποψη.
Είναι ένα θέμα για το οποίο δεν έχω βγάλει ακόμα άκρη και ειλικρινά δεν ξέρω τι είναι αλήθεια και τι όχι.

Συγγνώμη για το σεντόνι αλλά το θέμα είναι τεράστιο και εμπεριέχει μεγάλα θέματα που κάθε ένα σηκώνει μεγάλη συζήτηση.
 
Last edited:
δεν αντιλεγω στα περισσοτερα (σχεδον ολα) απο οσα ειπες αποστολη μου, αλλά αυτα ειναι απο αυτα που ηδη ξερουμε. ψαχνουμε να βρουμε το τι θα γινει ( ή πιθανα να γινει).
τελευταια η κινα παρουσιασε το προγραμμα "κινα 2050" οπου κανει φανερη την προθεση της και εκτιμα οτι το 2050 θα ειναι η πρωτη υπερδυναμη (πλανηταρχια)
ολες οι κινησεις της μεχρι τωρα, δειχνουν οτι ξεκινησε αυτην την προσπαθεια!
σιγουρα θα αναρωτηθουν πολλοι το "γιατι"
γιατι για παραδειγμα η κινα να αποζητα την ανατροπη του σημερινου στατους κβο 25-30 χρονια μετα?
ειναι λογικο και κατανοητο, οτι οι μεγαλες δυναμεις παντα πρεπει να βλεπουν μπροστα. 10-20 χρονια τουλαχιστον για να μπορουν να κρατουν την ισχυ τους στο διηνεκες.
ολοι το κανουν και πρεπει να το κανουν αν θελουν να παραμεινουν μεγαλες.
για να μην αναφερθω στην "αναγκη" για εξουσια και πρωτοκαθεδρια ολων.

δεν συμφωνω στο οτι "δεν ξερουμε τι θα γινει γιατι θα παιζαμε λοτο" :)
εγω επαιξα και κερδισα. πως?
εχοντας πληροφορηθει την κριση που ερχοταν το 2008 απο το 2007, αρχισα με τα λιγα αποθεματικα μου να αγοραζω λιρες το 2007. χρυσες. αγορασα περιπου 130 κομματια μεταξυ 125 και 150 αν θυμαμαι καλα ευρω. λιγα λεφτα ειχα. τις λιρες αυτες τις ρευστοποιησα ανεργος πια στα 350-400 περιπου ευρω και με στηριξαν
αν σημερα ειχα λεφτα θα αγοραζα φορσε τα αποθεματα που δεν θα χρειαζομουν για τα επομενα δυο χρονια, παλι σε απτο χρυσο και θα τα εθαβα.
προσωπικη εκτιμηση οτι οταν το δολλαριο (αναγκαστικα) συνδεθει με το χρυσο η τιμη του θα πεταξει απο τα 500€ (περιπου που θα εχει τοτε η λιρα) στα 1000€ το κομματι μεσα σε μια εβδομαδα!
επιπλεον αν η κριση προχωρησει κανονικα, τα μαθηματικα λενε οτι για να εκφραστει το παγκοσμιο αεπ σε τιμες χρυσου η λιρα θα πρεπει να ξεπερασει τα 10.000 € το κομματι!
φυσικα αυτο δεν θα συμβει, γιατι δεν μπορει να στηριχτουν οι ισοτιμιες μονο σε χρυσο, υπαρχει και η στρατιωτικη ισχυς απο πισω ως εγγυητρια νομισματων. ειναι ομως ενδεικτικο το ποια θα ειναι η πορεια του χρυσου.

βλεπεις οι σπουδες που εχω κανει, (πανω στην προβλεψη), το προσωπικο ψαξιμο κλπ μου δειχνουν οτι κατι τετοιο θα συμβει ή τουλαχιστον ειναι πολυ πιθανο να συμβει
ομως πριν απο αυτο, αυτο που θα εκανα θα ηταν να παιξω στα παραγωγα την ανοδο της τιμης των τροφιμων ασε που σιγα-σιγα θα εφτιαχνα ενα αποθεματικο τροφιμων μην και συμβει κατι κακο :)

το μεγαλο προβλημα που αρχιζει και πιεζει τα τελευταια χρονια δεν ειναι ουτε τα νομισματα, ουτε τα πετρελαια, ουτε η στρατιωτικη ισχυς
τωρα μολις αρχιζουν να φαινονται οι πρωτες επιπτωσεις και θα φανουν τους επομενους μηνες.
ειναι τα τροφιμα! και συνδεονται με την κλιματικη αλλαγη. οι μεγαλες θερμοκρασιες που υπαρχουν στο καναδα , τη σιβηρια, την βορεια ηπα, θα εχουν τεραστιες επιπτωσεις στην παραγωγη αρα και τιμη των σιτηρων του καλαμποκιου και πολλων παρομοιων προιοντων. αυτο περα απο τεραστιες οικονομικες αλλαγες, ακομα και αναμεταξυ νομισματων, θα εχει τεραστια επιπτωση κοινωνικη , στους λαους.

χωρις να θελω να γινω μαντης κακων, η λογικη ομως λεει οτι το προβλημα θα φανει σχετικα αποτομα. και το τροφιμο, η αναγκη για τροφιμα, ειναι ανελαστικη!
φαντασου αποτομα, μεσα σε λιγους μηνες να ξεμεινουν οι αγορες απο αλευρι ή ζυμαρικα. μιλαμε για καταστασεις χαους...
δεν μιλω το να ανεβει απλα η τιμη τους εστω και διπλασιασμο ή τριπλασιασμο. αλλά να μην υπαρχουν. η ρωσια προπερσι και ιδιαιτερα μετα την καταστροφη του αμαζονιου εβγαλε νομο που απαγορευει τις εξαγωγες τροφιμων χωρις εγκριση απο τον προεδρο.

και ολα αυτα εν μεσω κρισης οικονομικης. το κοκτειλ που μπορει να δημιουργηθει σημερα μας φαινεται αδιανοητο.
ηδη τα καλαμποκια και τα σταρια των βοριων χωρων αρχιζουν να εχουν σοβαρο προβλημα, ζουν σε θερμοκρασιες που δεν εχουν φτιαχτει για αυτες.
σημερα εμαθα απο συμπτωση, οτι στο χρηματιστηριο τροφιμων της ρωσιας προβλεπουν ανοδο της τιμης των σιτηρων στο +50 % μεχρι τελους του χρονου. υποθετω οτι και τα παραγωγα στην αμερικη προβλεπουν κατι αναλογο.
χμμμ. δεν ειναι καλο αυτο...

αν σε ολα αυτα που εχω πει σε προηγουμενα ποστς ως πιθανη πορεια της οικονομιας, προσθεσεις και το θεμα των τροφιμων, τοτε ισχυροποιειται το γιατι η κινα ξεκινησε το παιχνιδι της πριν 2 χρονια.
και ισως εξηγουν καπου το γιατι οι παγκοσμιοποιητες την στηριζουν με την σταση τους.
σημερα κρινουμε με τα δεδομενα του σημερα. οι προβλεψεις μας θα ησαν πολυ διαφορετικες αν βρισκομασταν με ενα μαγικο τροπο δυο-τρια χρονια μετα. τα δεδομενα μπορει να ησαν τελειως διαφορετικα απο οτι σημερα φανταζομαστε...

εκτιμω οτι η επερχομενη αναγκη για τροφιμα θα ειναι πολυ ισχυρη στο μελλον, τοσο που θα υπερκερασει και το θεμα της οικονομιας. αυτο θα φερει μεγαλες αλλαγες. πιθανα και πολεμους!
ασε που η οποιαδηποτε ανισορροπια στην ομαλη τροφοδοσια των λαων με τροφιμα, θα φερει τρομερες πληθωριστικες πιεσεις που θα οδηγουν σε απαξιωση νομισματων.

αλλωστε δεν ειναι τυχαιο οτι κινα και ρωσια τα τελευταια χρονια απορροφουν τεραστιες ποσοτητες χρυσου. τι ξερουν, τι περιμενουν ,τι φοβουνται?
 
Νικόλα και Αποστολή ατέρμονες αυτές οι συζητήσεις...που δεν έχουν τελειωμό...!!!
Για αυτό μπαινεται εδώ μέσα για να ξεχνιεστε...!!!!
Την καλησπερα μου...
 
ετσι οπως το βλεπω, οχι φετος, αλλά του χρονου το φθινοπωρο, θα εχουμε παγκοσμια ελλατωση ή /και ελλειψη βασικων τροφιμων λογω ανατιμησεων! ενα επιπλεον χρονο μετα, προβλεπω χαος...
ανυπολογιστες αλλαγες σε τιμες προϊοντων, σε ισοτιμιες νομισματων. αυτο ενα χρονο μετα, πιθανα να οδηγησει σε πολεμικες συγκρουσεις ή/και αλλαγες συνορων, συμμαχιων, δεικτες τιμων και χρηματιστηριων. απο του χρονου ομως, το πρωτο που θα υποφερει ειναι ο τουρισμος και καθε τι που συνδεεται με αυτον. ηδη υποφερει.
το δευτερο θα ειναι η τιμη της ηλεκτρικης ενεργειας και τα καυσιμα περαν της τιμης των τροφιμων. αν σε αυτο προσθεσουμε την προβλεψη του γκεητς ( κατι ξερει αυτος) ;) για νεα επερχομενη πανδημια πολυ ισχυροτερη του κοβιντ-19, μιλαμε πλεον για ενα πολυπαραγοντικο συστημα αγνωστων που και η παραμικρη απροβλεπτη μεταβολη μπορει να οδηγει σε ανατροπες δυνατες!

δεν ξερω , ειμαι απασιοδοξος σε ολα αυτα που ειναι να ερθουν. ολα τα σημερινα μηνυματα συντεινουν σε αυτο, και οι αυξησεις των τελευταιων μηνων σε ορυκτα, πρωτες υλες και τροφιμα, εν μεσω παγκοσμιας κρισης (πλην κινας που αυξησε πολυ το αεπ της) ολα δειχνουν οτι μαζευουνται (πολυ χοντρα) συννεφα στο παγκοσμιο οικονομικο στερεωμα...

αν ερθει γενικευμενη αναγκη τροφιμων, τοτε δεν θα μετρανε ουτε swift ουτε τραπεζες ουτε φυσικα οι ισοτιμιες νομισματων που προκυπτουν απο την ισοτιμια τους στο $ αναφορας.
γιατι πλεον δεν θα λειτουργουμε σε μοντ ελευθερης αγορας. θα ειναι μια επιστροφη στο 1940 χωρις οπλα!
τοτε γυρναμε σε βασικες αναγκες. πρωτα τροφιμα, μετα ενεργεια (ηλεκτρικη και καυσιμα). και τελος σε αποθεματικα αξιας με πρωτο και καλυτερο το χρυσο.
βεβαια αυτα δεν γινονται απο τη μια μερα στην αλλη, αλλα χρονια εχουμε μπροστα μας να τα δουμε :) (ελπιζω)

αν πριν 2 μολις χρονια μας ελεγαν οτι θα ειχαμε τεραστιες πτωσεις του αεπ ολων σχεδον των κρατων της δυσης χωρις να εχουμε πολεμο, αν μας ελεγαν οτι ο κοσμος θα φτωχοποιοταν τοσο πολυ, οτι ο τουρισμος θα βαραγε μυγες κλπ θα μας φαινοταν απιστευτο.
αυτοι ηταν οι πρωτοι κλυδωνισμοι που τρωνε το λιπος. οταν τελειωσει το λιπος φαινεται το τι ερχεται...
ακομα παντως υπαρχει λιπος, το θεμα ειναι το τι θα ακολουθησει οταν αυτο μειωθει ή τελειωσει
 
Νικόλα και Αποστολή ατέρμονες αυτές οι συζητήσεις...που δεν έχουν τελειωμό...!!!
Για αυτό μπαινεται εδώ μέσα για να ξεχνιεστε...!!!!
Την καλησπερα μου...

χαχα , ε ναι, λιγο απο ολα :)
 
  • Like
Reactions: Χιωτης
Eτσι ειναι, το Καφενειο δεν ειναι μονο για να λεμε την καλημερα μας και το τι γιορταζουμε σημερα :)

Τα οικονομικα θεματα ειναι παντα επικαιρα και ενδιαφεροντα ακομα και εαν ειναι ολιγον πασπαλισμενα με conspiracy theories (που σχεδον παντα εχουν καποια βαση).

Εγω παντως τα οικονομικα σεντονια τα διαβαζω καθως ειμαι του σιναφιου και σαν σπουδες και σαν δουλεια.
 
  • Like
Reactions: KOSSTV and nickolas
χαχα ε οχι και απαισιοδοξια, αυτα ειναι τα αισιοδοξα σεναρια :) υπαρχουν και χειροτερα!
ελπιζω να ειμαι ολικα λαθος, ο πρωτος που θα χαρει θα ειμαι εγω καθωτι αφραγκος! κυριολεκτικα. βλεπεις εμπιστευτηκα λαθος ανθρωπους, λαθος συνεργατες, λαθος γυναικες και φυσικα τα πληρωνω.
γυναικες... η κολαση και ο παραδεισος του αντρα :)
εμενα μου εδωσαν τον παραδεισο και μετα την κολαση. αλλά το χαρηκα και το χαιρομαι!

σοβαρα ομως, η εικονα που αρχιζει να φαινεται ειναι ζοφερη. αν ομως καποιος ειναι καταλληλα προετοιμασμενος, τοτε πολυ μικρη επιπτωση θα εχουν στη ζωη του οι οποιες αρνητικες καταστασεις προκυψουν.
η σωστη προβλεψη ειναι το α και το ω. ολα βασιζονται απο λιγο ως πολυ σε μαθηματικα μοντελα. αλλά οχι μονο.
εξεταζε το παρελθον και μαντευε το μελλον λεγανε οι παλιοι. με την εξεταση του παρελθοντος ειναι σαν να αποκτας μιας μορφης εμπειρια.
το να ψαχνεις την πραγματικοτητα πισω απο αστικους μυθους, σου δινει την αληθινη εικονα των συμβαντων του παρελθοντος. γνωριζοντας την οσο γινεται πιο πραγματικη εικονα του παρελθοντος, υποθετεις με μεγαλυτερη ακριβεια το μελλον, ιδιαιτερα αν αυτο συναδει με τα μαθηματικα μοντελα.

για παραδειγμα, ελαχιστοι γνωριζουν οτι το βυζαντιο επεσε απο την κοσμοιστορικη μ@αλακια του κων/νου παλαιολογου στο να μην πληρωσει χοντρα τον ουγγρο ουρμπαν (αν θυμαμαι καλα το ονομα του) που του προσφερε την νεα του εφευρεση, το κανονι! εν μεσω πολιορκιας του μωαμεθ. μαλιστα του ειπε οτι εχει εμπιστοσυνη στα ακλονητα τειχη της πολης. φυσικα αυτος μετα πηγε στον μωαμεθ. αυτος οχι μονο πληρωσε οτι ηθελε, αλλα του εταξε μεγαλο ποσοστο των λαφυρων αν επεφτε η πολη
φυσικα το κανονι του ουγγρου διελυσε τα τειχη της πολης μεσα σε λιγο καιρο και εμεις ψαχνουμε για κερκοπορτες...
ή
ελαχιστοι γνωριζουν οτι αυτο που εκρινε την εκβαση του βππ δεν ηταν τιποτε αλλο απο την skf !
αυτη ηταν ο μονος αξιοπιστος κατασκευαστης ρουλεμαν της εποχης και προμηθευτης του γερμανικου στρατου. παρα τις προσπαθειες του ραιχ για κατασκευη αξιοπιστων ρουλεμαν τα αποτελεσματα δεν ησαν αναμενομενα. ετσι εξαρτιοταν πολυ απο την σκφ. η οποια ηταν ο εφευρετης πολλων μορφων ρουλεμαν και ειχε το νοου χαου. στις χαμηλες θερμοκρασιες του ρωσικου χειμωνα και τις υψηλοτατες της ερημου στις οποιες οι αεροψυκτοι κατα κυριο λογο κινητηρες υπεφεραν, και ταυτοχρονα η skf εκοψε την προμηθεια στον γερμανικο στρατο, τα οποια οχηματα ξεμεναν. ειτε αυτα ησαν τανκς, ειτε τζιπακια.
η skf ηταν εβραικων συμφεροντων (και σημερα ειναι φυσικα) και προμηθευε το ραιχ ακομα και εν μεσω διωγμων των εβραιων. καποια στιγμη οταν εκριναν οτι πλεον ο χιτλερ επρεπε να πεσει, σε συνεννοηση με το λομπι της αμερικης, εκοψαν παρα τις συμφωνιες τους την προμηθεια ρουλεμαν.
βλακεια του χιτλερ? απρονοησια του? βιασυνη του να ξεκινησει εναν πολεμο χωρις να σκεφτει οτι πρεπει να εχει δικα του βασικα εξαρτηματα? ολα πιθανα

αν τωρα πας σε μαθηματικα μοντελα προβλεψης, αυτα μιλουν απο μονα τους πια, αλλα δεν εξηγουν το γιατι. βλεπουν ομως το τι ερχεται συνηθως.
αν μελετας τετοια μοντελα, με τα χρονια εχεις την εμπειρια να παρεις μυρωδια τι προκειται να συμβει.

αυτα που προβλεπω σε τουτα τα ποστακια δεν βασιζονται σε μαθηματικα μοντελα προβλεψης γιατι δεν εχω αναλογα δεδομενα.
η εμπειρια μου ομως με κανει βλεποντας καποιες στατιστικες καμπυλες, να νιωθω το τι θα προκυψει. αυτη σε συνδιασμο με τα γεγονοτα του σημερα, μου χτυπανε καμπανακι.
ελπιζω να κανω λαθος.

περα ομως απο μαθηματικα μοντελα προβλεψης, εδω συμβαινουν καποια πραγματα που κανεις δεν μπορει να αγνοησει. πχ οι πρωτοφανεις θερμοκρασιες του βορρα. που θα οδηγουν τα τροφιμα?
ή οι κινησεις της κινας. που θα οδηγηθουν οι τιμες των προιοντων?
ακομα και οι κινησεις της ρωσιας που μιμειται την κινα σε αγορα χρυσου, μεταφερει οπλισμο στην κουβα, απαγορευει εξαγωγες τροφιμων, και με εντολη πουτιν εχει τριπλασιασει την στρατιωτικη παραγωγη οπλων τα τελευταια 4 χρονια... γιατι γινονται αυτα?

εστω λοιπον οτι καποιος βρισκεται στην ευρωπη την δεκαετια του 30 και βλεπει τον νεο παιχτη που λεγεται χιτλερ να σαρωνει μεσα στη γερμανια και να την ισχυροποιει στρατιωτικα. η ζωη ακομα ειναι καλη, τα παντα ειναι πλουσια, η μπελ εποκ του μεσοπολεμου ειναι στα ντουζενια της, οι διαδοχικες εφευρεσεις ειναι στα φορτε τους διευκολυνοντας την ζωη σε απιστευτο βαθμο.
αν γυρνουσε καποιος ταξιδιωτης του χρονου στην τοτε εποχη και ελεγε οτι βρε παιδια θα γινει της ποπης σε 3-4 χρονια θα ειχε αδικο? αν τους ελεγε να φυγουν απο τις μεγαλες πολεις και να πανε στην επαρχια, θα ειχε αδικο?
φυσικα θα μαυριζε την καρδια των ανθρωπων.
εγω δεν ειμαι ταξιδιωτης του χρονου :) απλα προσπαθω να καταλαβω το που παει η δουλια...


αν ονειρευομαι κατι λογικο, αυτο θα ηταν ενα εξοχικο σε καποιο βουνο, απομονωμενο καπου στα 800-1000 μετρα υψομετρο αυτονομο, με προσβαση σε νερο φυσικο, με αποθηκη γεματη τροφιμα, μερικα λαμπερα θαμενα και κανα τρακτερακι για το χωραφακι. και ώωαααα που θα ελεγε και ο ζαμπετας :)
και αχρειαστο να'ναι!

αν δεν συμβει τιποτα, θα πηγαινω για διακοπες το καλοκαιρακι στο καθαρο αερα και στα δαση
αν κατι απο αυτα βγει αληθινο, τοτε θα ειναι σωτηριο...
 
Θα ήταν ενδιαφέρον να ακουστούν λοιπόν κι άλλες απόψεις.

Νικόλα, η ματιά σου στα πράγματα είναι οικονομική, η δική μου γεωπολιτική.
Είναι εμφανές πως το οικονομικό το κατέχεις πολύ καλύτερα. Και σε ευχαριστούμε για ορισμένα κόλπα που μας αποκάλυψες. Από τη μεριά μου δεν έχω ούτε τις γνώσεις, ούτε βέβαια την διάθεση να αμφισβητήσω αυτά που λες.
Με τη δική μου την θεώρηση όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο ανησυχητικά. Όλα αυτά που περιγράφεις είναι καταστάσεις που επαναλαμβάνονται διαρκώς και πολύ περισσότερο δεν αρκούν από μονα τους να φέρουν το χάος. Μόλις πριν μερικά χρόνια με την κρίση όλοι άδειαζαν αλαφιασμένοι τα σούπερ μάρκετ γιατί επέρχεται λοιμός και καταποντισμός. Απώλειες υπήρξαν και πολλές αλλά ο Αρμαγεδών δεν ήρθε ποτέ στο ραντεβού. Κι αν εμάς μας την χαρίσανε με τις άλλες χώρες - Πορτογαλία, ισπανία, Ιταλία, Ιρλανδία - δεν έγινε έτσι. Και όλοι μαζί θα ήμασταν καλύτερα αν δεν προέκυπτε ο ιος.
Το πρόβλημα με το φαγητό επίσης υπαρκτό αλλά ήδη αρχίζουμε και το παρκάμπτουμε. Πως; Ρίξε μια ματιά στο τι τρώνε οι νέες γενιές του Δυτικού κόσμου. Ανάθεμα κι αν το μισό φαγητό είναι πραγματικά φυσικό κι όχι φτιαγμένο σε εργοστάσια. Για το να είναι χωρίς φάρμακα δεν υπάρχει καμμία περίπτωση. Το τρώνε όμως. Κι εμείς μαζί με κανένα χάμπουργκερ, πιτόγυρο ή πίτσα που κατεβάζουμε.
Είναι καλό αυτό; Φυσικά και όχι. Όμως είναι ένας τρόπος διαφυγής από το πρόβλημα. Βλέπω σε λίγα χρόνια να τρώμε όπως οι αστροναύτες. Θα ζητάς ένα γύρο με τζατζίκι και διπλή πίτα και θα σου δίνουν ένα χαπάκι 3Χ4 χιλιοστά...
Για να γίνω κι εγώ λίγο απαισιόδοξος, το πραγματικό πρόβλημα κρύβεται πίσω από το φαγητό και δεν είναι άλλο από το νερό. Θεωρώ όμως οτι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρεθεί λύση. Ακόμα κι αν αρχίσουμε να πίνουμε σιγά σιγά νερό φτιαγμένο σε εργαστήριο ή κατ' ευθείαν από την Ψυττάλεια.

Επίσης το ότι στοκάρουν χρυσό σημαίνει ακριβώς αυτό και τίποτε άλλο. Καβατζώνονται. Πανάρχαια συνήθεια και συνετή ούτως ή άλλως. Από μόνη της όμως δεν λέει και πολλά. Τα τελευταία δύο χρόνια η Τουρκία στοκάρει χρυσό σαν τρελλή αλλά αυτή τη στιγμή απ' ότι διαβάζω εκεί πρέπει να πουλήσεις αυτοκίνητο για να αγοράσεις ψωμί. Κι αυτό χάρις στο Κατάρ. Αν λυγίσει κι αυτό θα δίνουν αεροπλάνα για κουλούρι χωρίς σουσάμι.

Εντάξει, για ανατιμήσεις δεν το συζητώ. Κάθε τρείς και λίγο συμβαίνουν για ένα σωρό απίθανους λόγους. Τα ξέρεις καλύτερα από εμένα.

Από την άλλη βλέπω περισσότερους εξοπλισμούς αλλά λιγότερες συγκρούσεις σε σχέση ας πούμε με την περίοδο 70 - 80 που είχε εμπόλεμες καταστάσεις σχεδόν παντού (Νότια Αμερική - Μέση Ανατολή - Ασία - Αφρική). Επίσης είναι γεγονός οτι το παιχνίδι φέρνει όλο και πιο πολύ σε πόλεμο των άστρων αλλά με συνεχώς μειούμενο αίμα.
Βλέπω επίσης τους "παίκτες" να αποφεύγουν τις χοντράδες και να επιλέγουν προσεκτικά τι κάνουν. Ειδικά από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και μετά μιλάμε χειρουργικής ακρίβειας χτυπήματα, τόσο σε οικονομικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Εντάξει υπάρχουν και οι μουρλοί α λα Ισλαμικό Κράτος αλλά αυτοί είναι άλλη περίπτωση.
Κι αυτό λοιπόν δεν φέρνει ποταμούς αίματος. Καμμία σχέση με τα γιούργια και τα όποιον πάρει ο χάρος που έκαναν την γη κόλαση τους προηγούμενους αιώνες.
Επίσης υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά. Στην εποχή μας λίγοι πόλεμοι γίνονται πια για να καταστρέψουν τον αντίπαλο. Γίνονται περισσότερο για να κρατήσουν όμηρο τον αντίπαλο. Δεν είναι τυχαίο οτι το πρώτο πράγμα που κάνουν οι νικητές είναι το να ρίξουν λεφτά για την ανοικοδόμηση της χώρας που μόλις νίκησαν!!!!!!!!!!
Προς όφελος τους φυσικά. Business as usual που λένε και στην μαμά Αμερική.
Με άλλα λόγια το θεωρώ πιο πιθανό να αρχίσουν να σε ταίζουν οι ίδιοι οι κατακτητές σου παρά να σε εξοντώνουν. Εξαιρούνται κάποιοι σαν τους Τούρκους, τους Αζέρους κ.λ.π. που απλά είναι απολίτιστοι και δεν καταλαβαίνουν από τέτοια.

Τι υπάρχει λοιπόν κατά τη γνώμη μου; Αυτό που έθιξες κι εσύ νομίζω.
Ένας νέος ψυχρός πόλεμος, πιο κεκαλυμένος, πιο αδυσώπητος, πιο λυσσαλέος που δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί. Δεν ξέρουμε καν αν είμαστε στην αρχή, στην κορύφωση ή στο τέλος του.
Σε καμμία όμως περίπτωση δεν βλέπω να έρχεται το χάος που λές.
Και σίγουρα το εύχομαι μιας και δεν διεκδικώ το αλάθητο.

Τα ίδια κι εγώ Νικόλα. Μόνο που θέλω το σπιτάκι αυτό λίγα μέτρα από τη θάλασσα.
Και τίγκα στις γυναίκες...
 
  • Like
Reactions: KOSSTV and nickolas