Αγαπητέ cOLOMBOS74,
Σου είχα υποσχεθεί να σου εξηγήσω την ιδέα για πολυκάναλο AV Ενισχυτή χωρίς HDMI.
Είναι πολύ απλό. Άν ψάξεις, μπορείς να βρείς σε πολυ χαμηλές, έως και εξευτελιστικά χαμηλές τιμές, ένα πολύ καλό έως κορυφαίο AV Ενισχυτή προηγούμενης γενιάς, που θα έχει όλα τα άλλα και φυσικά pre-out (τότε είχαν όλοι)!
-Και το HDMI; Θα ρωτήσεις.
-Τι θα τις κάνω εγώ τις συσκευές μου; Το Blu-Ray μου, το Play Station, τα δορυφορικά μου; Στον αέρα θα τα συνδέσω;
Όχι βέβαια, υπάρχει λύση και πολύ απλή μάλιστα. Ένα HDMI Switch, δηλαδή ένας επιλογέας 3-4 εισόδων και μίας εξόδου. Όλες οι HDMI έξοδοι των συσκευών σου συνδέονται μ' αυτόν, ενώ η έξοδος του συνδέεται σε μία από τις αντίστοιχες HDMI εισόδους της τηλεόρασης σου. Εσύ επιλέγεις ποιά είσοδος θα είναι κάθε φορά ενεργή (δηλαδή της συσκευής που παίζει εκείνη τη στιγμή), είτε χειροκίνητα, είτε και αυτόματα.
Ορίστε ένα παράδειγμα
HDMI Switch
Διάλεξα ένα 4 εισόδων. Υπάρχουν με λιγότερες ή με περισσότερες, ακριβότερα ή φθηνότερα, δεν έχει σημασία, είναι απλά ένα παράδειγμα.
Με αυτό τον τρόπο:
Ως προς την
εικόνα, όλες οι συσκευές συνδέονται με το HDMI-Switcher.
Ως προς τον
ήχο όλες οι συσκευές συνδέονται με τον AV Ενισχυτή αου και τον HT-Passthrough δικάναλο ενισχυτή.
Να κι' ένα σχεδιάκι όπως θα είναι το σύστημα:
Ένα πλεονέκτημα και το εξής: Επειδή η σύνδεση HDMI μπορεί να μεταφέρει και εικόνα και ήχο, ο ήχος μπορεί να αναπαράγεται από την τηλεόραση. Έτσι η υπόλοιπη οικογένεια θα μπορεί να βλέπει τις ταινίες, να παίζει τα παιγνίδια κλπ, χωρίς να χρειάζεται ν' ανοίξει και να πειράζει το υπόλοιπο σύστημα. Αυτό μόνο εσύ θα το χειρίζεσαι. Το Μεγάλο Αφεντικό, κανένας άλλος!
Μειονέκτηματα; Ναι ένα: Δεν θα έχεις τα τελευταία κινηματογραφικά format ήχου. Δηλαδή Dolby Digital HD, DTS HD. Θα έχεις όμως όλα τα κλασσικά δηλαδή το στάνταρντ Dolby Digital και DTS κλπ. και φυσικά Stereo. Πίστεψε με, ελάχιστα θα σου λείψουν. Άλλωστε όλα τα δισκάκια που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν κατά κανόνα και τα κλασσικά format. Άν σ' ενδιαφέρει η μουσική λίγο περισσότερο από τις ταινίες, τότε πραγματικά δεν πρόκειται να σου λείψουν.
Αλλά το μεγάλο πλεονέκτημα είναι άλλο: Αγοράζοντας ένα καλό αλλά μεταχειρισμένο AV προηγούμενης γενιάς ενισχυτή σε χαμηλή τιμή, θα σου περισσέψουν χρήματα για ένα καλό HT-Passthrough δικάναλο ενισχυτή και πιθανόν για ένα ζευγάρι καλύτερα ηχεία.
Πως σου φαίνεται η ιδέα;