Το μεταναστευτικό στην Ελλάδα...

Εχει ξανατεθεί το ερώτημα. Μπορεί η Ελλάδα να μην έχει τις οικονομικές δυνατότητες της Γερμανίας ή έστω της Σουηδίας του Καναδά ή της Αυστραλίας, αλλά αυτό είναι το πρόγραμμα του Σύριζα (μιας και είναι το μόνο αριστερό κόμμα με δυνατότητα κυβέρνησης)...

Οι προγραμματικοί μας στόχοι
Μετανάστες

bios, αυτή είναι μια πολύ καλή βάση συζήτησης.

Ας ξεχάσουμε το κόμμα (ποιος και γιατί τα λέει) και ας τα συζητήσουμε.
Σε ποια απο αυτά διαφωνείς και γιατί?

Εάν κατάλαβα καλά, προτείνεται η αυτόματη χορήγηση ετήσιας άδειας, σε κάθε εισερχόμενο στην επικράτεια που το αιτείται, "προς αναζήτηση εργασίας". Άρα το πρόγραμμα δέχεται κατ' αρχήν τις απελάσεις, αν και δεν το λέει ανοικτά ούτε επεκτείνεται σε διαδικασίες απέλασης (αν και μπορεί να μου διαφεύγει). Παρακάτω μάλιστα μιλάει και για "νόμιμους" μετανάστες (στα εκλογικά). Καταλαβαίνει κανείς κάτι διαφορετικό?

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Το μεταναστευτικό στην Ελλάδα...

ειδες τι γραφεις;
Αλλο αυτο κι αλλο να χαρακτηριζεις τον συνομιλητη σου με χοντρους χαρακτηρισμους.
Απο ενα γραπτο εσυ διαβαζεις πισω απ'τις γραμμες κατι,εγω κατι αλλο.
Τι σημαινει αυτο,θα το κανουμε το φορουμ minority report;

Υ.Γ ρε γαμωτο,γιατι οταν κανω μουλτικουοτ,αυτο με ''ακολουθει'' και σε αλλα ποστ αργοτερα;

μα δεν έγραψα κάτι περίεργο,
συμφωνούμε οτι ο καθένας διαβάζει και ερμηνεύει διαφορετικά τα γραπτά των άλλων ...

minority report όχι, αλλά όταν κάποιος πχ επιμένει να ρωτάει αν η γη είναι όντως στρογγυλή (και όχι από άγνοια) ε, στο τέλος θα τον εισπράξει τον χλευασμό του και τον χαρακτηρισμό του .........

ας τελειώνει εδώ το οτ, αν θες το συνεχίζουμε με πμ ....

Εάν κατάλαβα καλά, προτείνεται η αυτόματη χορήγηση ετήσιας άδειας "προς αναζήτηση εργασίας". Άρα το πρόγραμμα δέχεται κατ' αρχήν τις απελάσεις. Παρακάτω μάλιστα μιλάει και για "νόμιμους" μετανάστες (στα εκλογικά). Καταλαβαίνει κανείς κάτι διαφορετικό?

Aυτό κατάλαβα και εγώ απο την πρόσφατη συνέντευξη Τσίπρα στο star.

Προσωπικά με βρίσκει απολύτως σύμφωνο.
Ειδικά δε αν δεν υπήρχε υποψία απελάσεων αλλά φροντίδα του μετανάστη σα να μην ήταν καν μετανάστης (μου είναι αδιάφορο αν ένας άνθρωπος είναι πολιτικό φυγάς ή κοινωνικός φυγάς...) θα συμφωνούσα ακόμη περισσότερο.

Άλλη κατηγορία, λέει το πρόγραμμα, οι πρόσφυγες. Και εξαιρούνται εντελώς τα ανήλικα. Τώρα πώς θα γίνει ο πατέρας μετά το έτος και εφόσον δεν βρίσκει εργασία να γίνεται παράνομος και το τέκνο να μην μπορεί να απελαθεί είναι άλλο θέμα. Εκτός εάν το πρόγραμμα του Συριζα αντιμετωπίζει το παράνομος ως τίτλο και μόνο, δίχως έννομες συνέπειες.

Τελοσπάντων, το βασικότερο στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού είναι, νομίζω, να ελέγχονται ότι τηρούνται για όλους τους εργαζόμενους της επικράτειας οι νόμοι για την ασφάλιση, τις ελάχιστες αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας. Δεν μπορούμε να μην βλέπουμε και την άλλη όψη του νομίσματος, τους επωφελούμενους από το σκλαβοπάζαρο.

Βέβαια ακούγεται λιγάκι αστεία αυτή η συζήτηση σήμερα, που πάει να καταργηθεί κάθε έννοια κανόνων και προστασίας και για τους ...ιθαγενείς. Εμάς τους Μάο-Μάο.

Άλλη κατηγορία, λέει το πρόγραμμα, οι πρόσφυγες. Και εξαιρούνται εντελώς τα ανήλικα. Τώρα πώς θα γίνει ο πατέρας μετά το έτος και εφόσον δεν βρίσκει εργασία να γίνεται παράνομος και το τέκνο να μην μπορεί να απελαθεί είναι άλλο θέμα. Εκτός εάν το πρόγραμμα του Συριζα αντιμετωπίζει το παράνομος ως τίτλο και μόνο, δίχως έννομες συνέπειες.

Δε νομίζω ότι θα έδιωχνε κανείς τον πατέρα ή μητέρα και θα κρατούσε το παιδί... ποιος ο λόγος άλλωστε?

Μήπως θα ήταν καλύτερο όμως να αφήσουμε στην άκρη το τι εννοεί το πρόγραμμα του Σύριζα (πιθανώς για το αντίστοιχο νήμα) και να πούμε τις απόψεις μας για το μεταναστευτικό?

Για παράδειγμα στο συγκεκριμένο θέμα, θέλουμε να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση των προσφύγων σε σχέση με τους μετανάστες?
Η πρώτη μου σκέψη είναι ότι "τεχνικά" διαφέρουν, τα χαρακτηριστικά της κάθε κατηγορίας μη Ελλήνων που εισέρχονται στη χώρα είναι διαφορετικά, άρα όντως χρειάζεται και διαφορετική αντιμετώπιση.

Τελοσπάντων, το βασικότερο στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού είναι, νομίζω, να ελέγχονται ότι τηρούνται για όλους τους εργαζόμενους της επικράτειας οι νόμοι για την ασφάλιση, τις ελάχιστες αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας. Δεν μπορούμε να μην βλέπουμε και την άλλη όψη του νομίσματος, τους επωφελούμενους από το σκλαβοπάζαρο.

Βέβαια ακούγεται λιγάκι αστεία αυτή η συζήτηση σήμερα, που πάει να καταργηθεί κάθε έννοια κανόνων και προστασίας και για τους ...ιθαγενείς. Εμάς τους Μάο-Μάο.

Βήμα βήμα...
όλα αστεία ήταν κάποια στιγμή, αλλά κάποια απο αυτά κατοχυρώθηκαν στις συνειδήσεις μας ως αυτονόητα.

Είναι πολύ σημαντικό αυτό που λες και imo απαραίτητο.
Το πρώτο βήμα μετά την αποδοχή ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους και ο άνθρωπος είναι πάνω απ'όλα.
Και απο το κράτος και απο τους θεσμούς και απο τους νόμους...

Με περισσότερο ασφαλείς, ίσως και ευτυχισμένους ανθρώπους χτίζεις μια υγειά κοινωνία... με δυστυχισμένους βλέπουμε τι έχεις.

Last edited:
Δεν νομίζω πως μπορείς να βάλεις πχ τον Σύριο που θα έρθει στην πόρτα σου στην ίδια θέση με έναν πχ Πακιστανό. Εννοείται πως οι ερχόμενοι από εμπόλεμες ζώνες πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Το να αντιμετωπίζονται όμως όλοι ως ερχόμενοι από εμπόλεμη ζώνη (: πρόσφυγες) όχι δεν συμφωνώ, είναι ισοπέδωση. Προφανώς για να μεταναστεύσει κάποιος δεν το κάνει με την καρδιά του, αλλιώς θα ήταν τουρίστας. Άρα χρειαζόμαστε δύο ρυθμίσεις, για δύο διαφορετικές περιπτώσεις.

Δεν νομίζω πως μπορείς να βάλεις πχ τον Σύριο που θα έρθει στην πόρτα σου στην ίδια θέση με έναν πχ Πακιστανό. Εννοείται πως οι ερχόμενοι από εμπόλεμες ζώνες πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Το να αντιμετωπίζονται όμως όλοι ως ερχόμενοι από εμπόλεμη ζώνη (: πρόσφυγες) όχι δεν συμφωνώ, είναι ισοπέδωση. Προφανώς για να μεταναστεύσει κάποιος δεν το κάνει με την καρδιά του, αλλιώς θα ήταν τουρίστας. Άρα χρειαζόμαστε δύο ρυθμίσεις, για δύο διαφορετικές περιπτώσεις.

Έτσι το βλέπω και εγώ σωστότερο.

Aυτό κατάλαβα και εγώ απο την πρόσφατη συνέντευξη Τσίπρα στο star.

Προσωπικά με βρίσκει απολύτως σύμφωνο.
Ειδικά δε αν δεν υπήρχε υποψία απελάσεων αλλά φροντίδα του μετανάστη σα να μην ήταν καν μετανάστης (μου είναι αδιάφορο αν ένας άνθρωπος είναι πολιτικό φυγάς ή κοινωνικός φυγάς...) θα συμφωνούσα ακόμη περισσότερο.

Άρα δεν σε βρίσκει απολύτως σύμφωνο.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συζητηθεί, η βάση μιας τέτοιας πολιτικής, είναι εάν θέλουμε και μπορούμε να τους δεχόμαστε κατ' αρχήν όλους ή όχι. Σε αυτό το ερώτημα το πρόγραμμα του Σύριζα (το αναφέρω ως παράδειγμα και βάση συζήτησης, δεν θέλω να προβοκάρω κανέναν) λέει όχι, μόνο όσους καταφέρουν και βρουν δουλειά. Εκτός, είπαμε, εάν το καταλαβαίνω λάθος.

bios, αυτή είναι μια πολύ καλή βάση συζήτησης.

Ας ξεχάσουμε το κόμμα (ποιος και γιατί τα λέει) και ας τα συζητήσουμε.
Σε ποια απο αυτά διαφωνείς και γιατί?

πχ
"Κατάργηση των σημερινών κέντρων κράτησης αλλοδαπών (προσφύγων και μεταναστών) και δημιουργία χώρων με αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης για όσο διάστημα χρειάζεται να παραμείνουν σε αυτούς οι πρόσφυγες και οι μετανάστες."

Αν δεν πρόκειται για κάτι σαν την μετονομασία των πανελλήνιων εξετάσεων σε πανελλαδικές και μετά πάλι σε πανελλήνιες, πιστεύει κανείς οτι αν δεν είναι υποχρεωτική η παραμονή τους εκεί, οι αλλοδαποί θα θέλουν να μείνουν έστω και μια μέρα εκεί, με την αβεβαιότητα αν γίνει δεκτό το αίτημά τους ή όχι? Επειδή λοιπόν, λογικά, θα είναι υποχρεωτική η παραμονή τους, τότε πάλι κέντρα κράτησης θα είναι, αρα φυλακές, αρα απάνθρωπες συνθήκες κράτησης κλπ...

αλλο

"Αποποινικοποίηση (μόνο σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους) του αδικήματος της παράνομης εισόδου, διαμονής και εργασίας όταν συντρέχουν λόγοι οικονομικής επιβίωσης, με σαφή αναφορά της ρήτρας αυτής σε νομοθετικό κείμενο."

Δηλαδή όποιος δεν πρόλαβε ή δεν κατάφερε να βρεί δουλειά, ακόμα κι αν έχει λόγους οικονομικής επιβίωσης, εξακολουθεί να φέρει το αδίκημα της παράνομης εισόδου. Αυτό τώρα, δεν θα ωθήσει τον απελπισμένο και πιεζόμενο απο τον χρόνο, να δεχτεί να δουλέψει στα χωράφια για 1 ευρώ την ημέρα, ίσα-ίσα να φαίνεται οτι εργάζεται? Βούτυρο στο ψωμί των επιτήδειων ντόπιων και φυσικά απόλυση των νόμιμων και ακριβότερων (για τους ντόπιους εργαζόμενους ούτε το αναφέρω)

αλλο

"Θέσπιση ενός πρόσθετου τύπου άδειας, που θα λέγεται «άδεια προς αναζήτηση εργασίας», με την οποία θα εφοδιάζεται αυτομάτως κάθε ενδιαφερόμενος (είτε με αίτηση προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές είτε με αίτηση στο ελληνικό προξενείο της χώρας προέλευσης) και θα αποκτά αυτοδικαίως το δικαίωμα παραμονής στην ελληνική επικράτεια για ένα χρόνο, με στόχο να αναζητήσει δουλειά."

Και με την ανεργία που έχει τώρα η χώρα, ή έστω μόνο απο την υπερσυγκέντρωση αλλοδαπών που λογικά θα παρατηρηθεί μόλις γίνουν γνωστά τα νέα μέτρα ακόμα κι απο αυτούς που δεν θα τους περνούσε απο το μυαλό να έλθουν στην χώρα μας, πόσοι θα βρούν δουλειά μέσα στον χρόνο? Κι όσοι δεν βρούν (η πλειοψηφία σαφώς)θα παρουσιαστούν αυτοβούλως για διοικητική απέλαση, ή θα τους αναζητούν πανελλαδικώς τα αρμόδια όργανα? Δεν θα πρόκειται τότε για σκούπα, δίώξεις, κυνηγητό, ανάλγητη συμπεριφορά, διώξιμο έξω απο την χώρα?

κλπ, κλπ...

Εν τέλει δεν είναι οτι διαφωνώ με το κείμενο, είναι οτι τα περισσότερα είναι ανεφάρμοστα για πολλούς λόγους, πέρα απο το ότι πολλά απο αυτά που αναφέρονται, έρχονται σε σύγκρουση με άλλα που έχουν ειπωθεί πιο πρίν και στο τέλος αυτό που απομένει είναι ένα αφελές κείμενο με όμορφα λόγια...

+1
με πρόλαβες...

Αφήνω απ'έξω το τι εννοεί ο Σύριζα, δεν ξέρω.
Μένω στο θέμα / πρόταση που συζητάμε.
(τα μπλέ στο ποστ σου δικά μου)

πχ
"Κατάργηση των σημερινών κέντρων κράτησης αλλοδαπών (προσφύγων και μεταναστών) και δημιουργία χώρων με αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης για όσο διάστημα χρειάζεται να παραμείνουν σε αυτούς οι πρόσφυγες και οι μετανάστες."

Αν δεν πρόκειται για κάτι σαν την μετονομασία των πανελλήνιων εξετάσεων σε πανελλαδικές και μετά πάλι σε πανελλήνιες, πιστεύει κανείς οτι αν δεν είναι υποχρεωτική η παραμονή τους εκεί, οι αλλοδαποί θα θέλουν να μείνουν έστω και μια μέρα εκεί, με την αβεβαιότητα αν γίνει δεκτό το αίτημά τους ή όχι? Επειδή λοιπόν, λογικά, θα είναι υποχρεωτική η παραμονή τους, τότε πάλι κέντρα κράτησης θα είναι, αρα φυλακές, αρα απάνθρωπες συνθήκες κράτησης κλπ...

συμφωνούμε λοιπόν στην κατάργηση των φυλακών / κολαστηρίων και επιθυμούμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.
Φυλακή δεν χρειάζεται να γίνει, μιας και ο πρόσφυγα - μετανάστης που εισήλθε παράνομα στη χώρα, αν εμπιστεύεται το κράτος θα παραμείνει οικειοθελώς.
Εφόσον δε οι συνθήκες είναι καλές, γιατί να πάει στο πεζοδρόμιο ή να στιβαχτεί με άλλους - κάθε λογής ανθρώπους?

αλλο

"Αποποινικοποίηση (μόνο σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους) του αδικήματος της παράνομης εισόδου, διαμονής και εργασίας όταν συντρέχουν λόγοι οικονομικής επιβίωσης, με σαφή αναφορά της ρήτρας αυτής σε νομοθετικό κείμενο."

Δηλαδή όποιος δεν πρόλαβε ή δεν κατάφερε να βρεί δουλειά, ακόμα κι αν έχει λόγους οικονομικής επιβίωσης, εξακολουθεί να φέρει το αδίκημα της παράνομης εισόδου. Αυτό τώρα, δεν θα ωθήσει τον απελπισμένο και πιεζόμενο απο τον χρόνο, να δεχτεί να δουλέψει στα χωράφια για 1 ευρώ την ημέρα, ίσα-ίσα να φαίνεται οτι εργάζεται? Βούτυρο στο ψωμί των επιτήδειων ντόπιων και φυσικά απόλυση των νόμιμων και ακριβότερων (για τους ντόπιους εργαζόμενους ούτε το αναφέρω)

Συμφωνούμε και για την εκμετάλλευση ανθρώπινων ψυχών λοιπόν.
Εγώ δε ως διατύπωση, τη συγκεκριμένη, δεν την εκλαμβάνω ως αρνητική με τον τρόπο που υποθέτεις.
Αυτό που καταλαβαίνω είναι να ότι επιδιώκει το αντίθετο. Δηλαδή να βγάλει τη ρετσινιά του παράνομου και να δώσει την ευκαιρία στον μετανάστη να βρει εργασία, ως αν μη τη άλλο, κυνηγημένος.

αλλο

"Θέσπιση ενός πρόσθετου τύπου άδειας, που θα λέγεται «άδεια προς αναζήτηση εργασίας», με την οποία θα εφοδιάζεται αυτομάτως κάθε ενδιαφερόμενος (είτε με αίτηση προς τις αρμόδιες ελληνικές αρχές είτε με αίτηση στο ελληνικό προξενείο της χώρας προέλευσης) και θα αποκτά αυτοδικαίως το δικαίωμα παραμονής στην ελληνική επικράτεια για ένα χρόνο, με στόχο να αναζητήσει δουλειά."

Και με την ανεργία που έχει τώρα η χώρα, ή έστω μόνο απο την υπερσυγκέντρωση αλλοδαπών που λογικά θα παρατηρηθεί μόλις γίνουν γνωστά τα νέα μέτρα ακόμα κι απο αυτούς που δεν θα τους περνούσε απο το μυαλό να έλθουν στην χώρα μας, πόσοι θα βρούν δουλειά μέσα στον χρόνο? Κι όσοι δεν βρούν (η πλειοψηφία σαφώς)θα παρουσιαστούν αυτοβούλως για διοικητική απέλαση, ή θα τους αναζητούν πανελλαδικώς τα αρμόδια όργανα? Δεν θα πρόκειται τότε για σκούπα, δίώξεις, κυνηγητό, ανάλγητη συμπεριφορά, διώξιμο έξω απο την χώρα?

Για μένα είναι αυτονόητο ότι πρέπει να τους δωθούν χαρτιά.
Σαφώς και δεν πρόκειται να βρουν δουλειά εύκολα, αλλά
(α) θα διατηρήσουν την αξιοπρέπειά του
(β) αν δεν τους κάνει αυτή η χώρα με την ταυτόχρονη έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων θα μπορούσαν να αναζητήσουν την τύχη τους εκέι που προσφέρεται εργασία και γενικότερα συνθήκες διαβίωσεις που επιθυμούν.
Το βλέπω απόλυτα λογικό κάτι τέτοιο... εξασφαλίζει την επιλογή στον άνθρωπο... του δίνει την ευκαιρία πρώτα απ'όλα να επιβιώσει και δεύτερον να προοδεύσει.

κλπ, κλπ...

Εν τέλει δεν είναι οτι διαφωνώ με το κείμενο, είναι οτι τα περισσότερα είναι ανεφάρμοστα για πολλούς λόγους, πέρα απο το ότι πολλά απο αυτά που αναφέρονται, έρχονται σε σύγκρουση με άλλα που έχουν ειπωθεί πιο πρίν και στο τέλος αυτό που απομένει είναι ένα αφελές κείμενο με όμορφα λόγια...

Για αυτό συμμετέχουμε στο νήμα και το θέμα του.
Για να κρίνουμε και να προτείνουμε. αλάνθαστο κείμενο δεν υπάρχει... επιπλέον πως θα κρίνουμε πέντε αράδες που η εφαρμογή τους απαιτεί τόμους νομοθετικών πλαισίων.
τέλος, νομίζω απο κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε δε νομίζεις?

Και εσύ απ οτην ανθρωπιστική πλευρά το βλέπεις και το συνεχίζεις με το "να προσέχουμε, για να έχουμε" (αν κατάλαβα καλά)
Και συμφωνώ.
Αν ρίξουμε έξω το καράβι δεν θα μπορούμε να βοηθήσουμε και τους κατατρεγμένους συνανθρώπους μας. Σαφώς - σαφέστατα!

Αυτό όμως δεν εξαρτάται απο τον Πακιστανό! αλλά απο μας. Ο πρόσφυγας και ο μετανάστης δεν φταέι σε τίποτα για αυτό. μόνο εμείς.
Ο Πακιστανός ζητά βοήθεια... δεν έρχεται για να σε καταστρέψει, ούτε για να σου χαλάσει τη χώρα.

Άρα δεν σε βρίσκει απολύτως σύμφωνο.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συζητηθεί, η βάση μιας τέτοιας πολιτικής, είναι εάν θέλουμε και μπορούμε να τους δεχόμαστε κατ' αρχήν όλους ή όχι. Σε αυτό το ερώτημα το πρόγραμμα του Σύριζα (το αναφέρω ως παράδειγμα και βάση συζήτησης, δεν θέλω να προβοκάρω κανέναν) λέει όχι, μόνο όσους καταφέρουν και βρουν δουλειά. Εκτός, είπαμε, εάν το καταλαβαίνω λάθος.

Προφανώς έχεις δίκιο, είναι λάθος η διατύπωσή μου.

Με βρίσκει απολύτως σύμφωνο εφόσον απορρίπτει τις απελάσεις μετά το τέλος χρόνου αναζήτησης εργασίας.
Δεν μπορώ και δεν με ενδιαφέρει αν θες να το ερμηνεύσω περισσότερο.

Και ως έχει είναι πολύ μπροστά απο την άλλη λύση.
Πιστεύω δε ότι αν στο μυαλό μας έχουμε πρώτα τον άνθρωπο (και αν το έχεις ερμηνεύει σωστά) στη πορεία θα το διορθώσουν.

Το καλό είναι ότι ανεξάρτητα τις ιδεολογίας του καθενός μας όλοι συμφωνούμε ότι μια τέτοια απέλαση δεν την θέλουμε.
:ernaehrung004:

Προφανώς έχεις δίκιο, είναι λάθος η διατύπωσή μου.

Με βρίσκει απολύτως σύμφωνο εφόσον απορρίπτει τις απελάσεις μετά το τέλος χρόνου αναζήτησης εργασίας.
Δεν μπορώ και δεν με ενδιαφέρει αν θες να το ερμηνεύσω περισσότερο.

Α μα δεν το λέει ανοικτά (όπως επισήμανε παραπάνω ο bios, είτε θέλουμε είτε δεν θέλουμε να τον ακούμε), αλλά όταν χρησιμοποιεί όρους όπως "νόμιμος μετανάστης" και "άδεια παραμονής", από τη λογική και μόνο προκύπτει ότι θα υπάρχει και ο "παράνομος" μετανάστης, όπως και οι περιπτώσεις που λήγει η άδεια παραμονής (όταν μάλιστα, για εξεύρεση
εργασίας, την θέλει το πρόγραμμα ετήσια) ή παραβιάζονται άλλως οι όροι της. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αυτονόητη είναι επίσης, λογικώς πάντα, η ύπαρξη εννόμων συνεπειών στις παραπάνω παραβάσεις. Οι οποίες δεν εξειδικεύονται μεν (ούτε καν μνημονεύονται) στο πρόγραμμα, αλλά λογικώς πάλι συμπεραίνεται, πως υπονοείται ως τέτοια η απέλαση (από τη χρήση του όρου σε άλλα σημεία του προγράμματος).

Άρα μάλλον δεν σε βρίσκει σύμφωνο, εκτός εάν μιλάμε για ένα πρόγραμμα το οποίο θα χρησιμοποιούσε όρους (νόμιμος μετανάστης, άδεια παραμονής) δίχως έννομες συνέπειες και θα υπέπιπτε σε εσωτερικές αντιφάσεις.

Το καλό είναι ότι ανεξάρτητα τις ιδεολογίας του καθενός μας όλοι συμφωνούμε ότι μια τέτοια απέλαση δεν την θέλουμε.
:ernaehrung004:

Το έγραψα παραπάνω, ότι πριν αποφανθούμε ότι συμφωνούμε κάπου ή με κάτι, πρέπει να απαντήσουμε στο πολύ απλό βασικό ερώτημα. Εσύ λες με λίγα λόγια ότι δεν θέλεις απελάσεις καθόλου, και πως όλοι οι μετανάστες πρέπει να γίνονται δεκτοί. Εάν έλεγε αυτό το πράγμα το πρόγραμμα του Σύριζα, δεν θα χρειαζόταν τέτοιο κατεβατό όμως για ανάπτυξη των θέσεων, διακρίσεων και διαφοροποιήσεων, δεν νομίζεις?

Last edited:
Ή μένουν όλοι μόνιμα για πάντα.

Ή κάποιοι πρέπει κάπως να διωχτούν.

Δεν θα πάρω θέση για την διατύπωση.

Εδώ δεν μπορώ να διατυπώσω εγώ σωστά αυτά που θέλω, θα κρίνω άλλους?

Να πω όμως, ότι το νόμιμος και παράνομος δεν συνεπάγεται απαραίτητα απέλαση. Έτσι νομίζω τουλάχιστον.

Μπορεί στο μυαλό τους μέσα να έχουν τεχνικά θέματα, όπως η καταγραφή και ο προγραμματισμός.
Να λειτουργεί ως κίνητρο εθελοντικής παρουσίας στη καταγραφή.

Αλλά επαναλαμβάνω ότι δεν έχει νόημα να ερμηνεύουμε απόψεις κόμματος.
Βρίσκω πολύ πιο ενδιαφέρον να αναταλλάξουμ τις δικές μας απόψεις.
Άλλωστε αυτό ζήτησα απο την αρχή. Να χρησιμοποιήσουμε σαν βάση συζήτησης το post του bios για να εκφέρουμε απόψεις.

Πιστεύω δε ότι δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που θα πιστε´ψει ότι κάποιο κόμμα ή έστω άλλος άνθρωπος θα τον εκφράσει πλήρως επι παντός επιστητού.

Απάντηση: Re: Το μεταναστευτικό στην Ελλάδα...

Ή τους δίνουμε την επιλογή να αποφασίσουν οι ίδιοι.
Ως ίσοι.

μιας και εγώ και εσύ την έχουμε αυτήν την δυνατότητα...
εκτός αν "αυτοί" διαφέρουν... έχουν λιγότερη σάρκα ή ψυχή...
οπότε έτσι θα μπορούμε να αποφασίζουμε εμείς για αυτούς.

δεν μου κάθεται σωστά ο συνειρμός (ή δεν θέλω να μου κάτσει αδερφέ).

Last edited:
Απάντηση: Re: Το μεταναστευτικό στην Ελλάδα...

Μα, απλό δεν είναι το ερώτημα? Αντιπαρέρχομαι ότι εάν τεθεί "ωμά" στην απλούστατη μορφή του ίσως μοιάσει σε διάφορους "κάπως", όμως έτσι είναι εν τέλει.

Πάντως, το ξαναλέω, λογικώς από τις θέσεις του τουλάχιστον, ήδη το έχει απαντήσει (υπέρ της δεύτερης απάντησης) το πρόγραμμα του Σύριζα. Εμμέσως ίσως ή με ωραία λόγια όπως γράφει ο bios, δεν το εξετάζω αυτό. Πάντως λογικώς αξιολογούμενες οι θέσεις του, δεν μπορούν παρά να οδηγήσουν στο ανωτέρω συμπέρασμα.